Тема програми


Скачати 145.2 Kb.
Назва Тема програми
Дата 22.10.2013
Розмір 145.2 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
План уроку

Предмет: Хімія

Викладач: Волощук О.В.

Тема програми: Органічні речовини та здоров’я людини

Тема уроку: Харчові добавки. Е-числа

Мета: Сформувати уявлення про харчові добавки, їх значення; вивчити їх класифікацію; навчити читати зміст етикеток харчових продуктів, робити висновок щодо доцільності їхнього споживання; розширити знання про природні джерела органічних речовин; розкрити зв′язок теорії з практикою.

Методи: опитування, розповідь, доповіді учнів, бесіда, демонстрація

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу

Міжпредметні зв’язки: історія, повсякденне життя

КМЗ: комп′ютер, мультимедійна установка, етикетки харчових продуктів
Хід уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

ІV. Вивчення нового матеріалу

1. Поняття про харчові добавки

2. Класифікація харчових добавок

Повідомлення №1. Харчові добавки: шкідливі чи ні

Повідомлення №2. «Чорний список» харчових добавок

Повідомлення №3. «Чорний список» харчових добавок (продовження)

Повідомлення №4. Підсолоджувач аспартам

Повідомлення №5. Дослідження вчених про харчові продукти

3. Читання та тлумачення етикеток

V. Узагальнення та систематизація знань

VІ. Підсумок уроку

VІІ. Домашнє завдання
І. Організаційний етап

Перевірка наявності учнів.
ІІ. Актуалізація опорних знань

1. Який продукт містить значну кількість насиченого жиру?

а) страусине м’ясо; б) соняшникова олія; в) яблучний сік; г) свиняче сало.

2. Яким (у середньому) має бути співвідношення за масою спожитих білків, жирів і вуглеводів у раціоні?

а) 1:1:4; б) 4:1:2; в) 1:2:4; г) 1:3:2.

3. Який вітамін є водорозчинним? а) А; б) Е; в) С; г) D.
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Життя сучасної людини характеризується помітним впливом техногенних – антропогенних факторів, що призводить до забруднення продуктів харчування, води й повітря.

Сміливо можна стверджувати, що кожний з нас із їжею, водою і повітрям отримує кілька грамів речовин, які не належать до харчових. Певний внесок роблять і харчові добавки.

Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу, досягає 500 найменувань: у США перевищує 1500, у країнах ЄС досягає 1200, у Росії – 415, у Німеччині – 350, в Україні – 221. Крім того, у країнах ЄС дозволено використовувати в харчовому виробництві більш як 400 ароматизаторів та смакових речовин. Спочатку на етикетках повністю писали назви хімічних речовин, але деякі з них важковимовляємі та довгі – займають досить багато місця. Тому в 1953 році радою ЄС розроблена раціональна система цифрової кодифікації харчових добавок з літерою «Е» (від слова Європа або від англійського «їстівний»).

Отже тема уроку «Харчові добавки. Е-числа». На уроці ми заслухаємо підготовлені учнями повідомлення.
ІV. Вивчення нового матеріалу

1. Поняття про харчові добавки

Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників.

Ці природні, ідентичні природним чи штучні (синтетичні) речовини, збільшують терміни зберігання продуктів чи надають їм певних властивостей. Історія застосування харчових добавок (оцтова чи молочна кислота, кухонна сіль, деякі спеції та ін.) нараховує декілька тисячоліть. Однак тільки у ХІХ-ХХ століттях їм стали приділяти особливу увагу.

Харчові добавки використовують з метою:

  1. збереження поживних властивостей харчових продуктів;

  2. надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;

  3. збільшення терміну зберігання харчових продуктів;

  4. полегшення технології обробки продовольчої сировини;

  5. здешевлення та скорочення технологічного процесу.


2. Класифікація харчових добавок

Вчитель. Розрізняють 30 функціональних класів харчових добавок:

  • барвники; ● розпушувачі;

  • консерванти; ● піногасники;

  • антиоксиданти; ● глазурі;

  • підсолоджувачі; ● солі-плавителі;

  • емульгатори; ● поліпшувачі борошна;

  • загусники; ● отверджувачі;

  • желюючі речовини; ● регулятори вологи;

  • стабілізатори; ● наповнювачі;

  • посилювачі смаку; ● модифіковані крохмалі;

  • регулятори кислотності (буфери);

  • гази-витискачі (для харчових продуктів в аерозольній упаковці);

  • речовини для змащення пекарських форм та листів та ін.

Під час уведення харчових добавок у харчові продукти дотримуються таких вимог:

  1. додавати в мінімально необхідних для досягнення мети кількостях і не перевищувати встановлені законодавством ГДК;

  2. додавати лише за умови, якщо мета не може бути досягнута іншим способом;

  3. харчові добавки мусять бути нетоксичними і не збільшувати ризик захворюваності населення;

  4. харчові добавки повинні мати високий ступінь чистоти (встановлюється технічними умовами).

Усі харчові добавки залежно від походження поділяються на три групи: природні, аналоги природних речовин та синтетичні.

Наявність харчових добавок у продуктах має фіксуватися на етикетці. При цьому добавка може позначатися як індивідуальна речовина чи як представник функціонального класу разом з номером Е, наприклад натрій бензоат чи консервант Е211. Згідно із запропонованою системою цифрової кодифікації, класифікація добавок відповідно до призначення виглядає так (тільки основні групи): (слайд)


Позначення

Назва

Призначення

Е100-Е199

Барвники

Посилюють чи відновлюють природний колір продукту. Наприклад, Е160, бета-каротин, він же жовтий барвник; Е150 – карамельний цукор.

Е200-Е299

Консерванти

Підвищують термін зберігання продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, а також хімічно стерилізують добавки під час дозрівання вин, є дезінфікантами.

Е300-Е399

Антиокисники

Захищають від окиснення, наприклад від згіркнення жирів і зміни кольору. Наприклад, Е300 – аскорбінова кислота, Е330 – лимонна кислота.

Е400-Е499

Стабілізатори

Зберігають задану консистенцію. Згущувачі. Підвищують в’язкість продукту. Наприклад, Е440 – пектин, який широко використовується в кондитерській промисловості.

Е500-Е599

Емульгатори

Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії.

Е600-Е699

Підсилювачі смаку та аромату

Підсилюють смак та аромат.

Е700-Е800

Запасні індекси




Е900-Е999

Піногасники (глазуровані речовини)

Запобігають утворенню піни чи знижують її рівень.

Цей поділ харчових добавок на основі технологічних функцій досить умовний. Так, наприклад, харчова добавка Е339 – натрій фосфат може використовуватися як регулятор кислотності, емульгатор, стабілізатор, комплексоутворювач і вологоутримувальний агент, тобто належить до всіх чотирьох основних груп.
Повідомлення №1. Харчові добавки: шкідливі чи ні

Останнім часом багато людей говорять про шкідливість харчових добавок Е, що не повністю відповідає дійсності. Всі харчові добавки, розроблені мікробіологами, проводять численні тести на нешкідливість для людського організму (перш за все на токсичність і алергічність), і тільки в тому випадку, якщо тести пройшли успішно, харчові добавки рекомендуються для широкого застосування. Всі дозволені харчові добавки офіційно вважаються нешкідливими, однак рідко трапляється, що в разі зловживання продуктами, які містять інгредієнти Е, можуть виникати побічні явища.

Багато з харчових добавок Е мають природне походження і містяться в натуральних продуктах харчування, не піддаються технологічній обробці. Наприклад, до списку харчових добавок Е входить аскорбінова кислота Е300 (вітамін С, міститься в значній кількості в продуктах рослинного походження), молочна кислота Е281 (міститься в кисломолочних продуктах, квашеній капусті), пектини Е440 (полісахариди, містяться у фруктах, ягодах, коренеплодах).

Таким чином, для більшості людей споживання продуктів харчування, до складу яких входять харчові добавки, не являє ніякої небезпеки. Лише деякі інгредієнти Е можуть бути потенційно небезпечними для людей з хронічними захворюваннями.

Існують дозволені, недозволені і заборонені харчові добавки. Список добавок, дозволених в Україні, набагато менше, ніж в ЄС та США.

Шкідливі харчові добавки (слайд)

Заборонені

Небезпечні

Дуже небезпечні

Канцерогенні

Е103, Е105, Е111, Е121 (рак), Е123, Е125, Е126, Е130, Е152, Е952

Е102, Е110, Е120, Е124, Е127, Е129, Е155, Е180, Е201, Е220, Е221, Е222, Е223, Е224, Е228, Е233, Е242, Е270, Е400, Е401, Е402, Е403, Е404, Е405, Е501, Е502, Е503

Е123, Е510, Е513, Е527, Е620, Е636, Е637

Е131, Е142, Е153, Е210-Е217, Е230, Е240, Е249, Е252, Е280-Е283, Е954

Підозрілі: Е100, Е104, Е141, Е150, Е171, Е173, Е180, Е241, Е477.

Деякі дозволені добавки можуть заподіяти шкоди вашому здоров’ю. Наприклад, нешкідлива для більшості людей лимонна кислота (Е330), вміст якої в продуктах не нормується, може викликати напад у хворих з виразковою хворобою шлунка. Да і здорова людина може заробити захворювання шлунково-кишкового тракту у випадку непомірного вживання лимонної кислоти або звичайного столового оцту – скажімо, щоденно додаючи їх у салати і борщі. Або візьмемо газовану солодку воду з підсолоджувачами замість цукру. Великі підприємства можуть собі дозволити виготовляти її на цукрі, а в провінції, де повно дрібних фірм, економлять і додають підсолоджувачі. Така вода підходить діабетикам, а дітям – шкідлива, оскільки діти повинні одержувати натуральні вуглеводи.

Повідомлення №2. «Чорний список» харчових добавок

Канцерогенними визнані консерванти Е211-Е213, а Е221-Е224 і Е226 можуть викликати розлад кишечника. Людям із слабким шлунком не рекомендується вживати продукти, що містять добавки Е322 і Е338-Е341.

Алергікам не рекомендується споживати продуктів харчування, в яких містяться Е131, Е132, Е160, Е210, Е214, Е217, Е230, Е231, Е232, Е239, Е311-Е313, Е951.

В астматиків Е102, Е107, Е122-Е124, Е155, Е211-Е214, Е2117, Е221-Е227 можуть викликати напади.

Людям, чутливим до аспірину, не рекомендується Е107, Е110, Е122-Е124, Е155, Е214, Е217.

Вагітним жінкам не рекомендується вживати продукти харчування, які містять Е233.

Розлад травлення можуть викликати Е338-Е341, Е407, Е450, Е461, Е463, Е465, Е466.

Небажані для маленьких дітей харчові добавки Е249, Е262, Е310-Е312, Е320, Е514, Е623, Е626-Е635.

Е320 не рекомендується людям з підвищеним рівнем холестерину в крові.

Е127 може стати причиною порушення функції щитоподібної залози.

Е230-Е233 не рекомендуються людям зі шкірними захворюваннями.

Людям із захворюваннями печінки і нирок не рекомендуються Е171, Е173, Е220, Е302, Е320-Е322, Е510, Е518.
Повідомлення №3. «Чорний список» харчових добавок (продовження)

Барвники Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е153 при великих концентраціях можуть викликати утворення злоякісних пухлин.

Е171-Е173 можуть призвести до захворювань печінки та нирок. Ці барвники використовуються в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві.

Е210, Е211, Е213,-Е217, Е240 – консерванти. Не виключена їх наявність в консервованих грибах, компотах, соках, вареннях. Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин. Наприклад, продукти, в яких використовуються добавки Е216 і Е217 в якості консерванту: желе, паштети, сухі супи і бульйони, сухі сніданки на основі злакових і картоплі, цукрові кондитерські вироби, цукерки, шоколад, в’ялені м’ясні продукти, біологічно активні добавки до їжі.

Е221-Е226 – консерванти. Використовуються при будь-якому консервуванні. Їх часте вживання викликає захворювання шлунково-кишкового тракту.

Е230-Е232, Е239 – консерванти. Містяться в консервах будь-якого виду. Можуть викликати алергічні реакції.

Е311-Е313 – антиоксиданти. Зустрічаються в йогуртах, кисломолочних продуктах, ковбасних виробах, вершковому маслі, шоколаді. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту.

Е407, Е447, Е450 – стабілізатори та загусники для варення, джему, згущеного молока, шоколадного сиру. Можуть викликати захворювання печінки та нирок. А їх «близькі родичі» Е461-Е466 шкідливо впливають на шлунково-кишковий тракт.

Вчитель. Отже, до шкідливих добавок належать:

  • добавки, які викликають появу злоякісних пухлин: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-Е217, Е240, Е330, Е447;

  • добавки, які викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221-Е226, Е320-Е322, Е338-Е341, Е407, Е450, Е461-Е466;

  • алергени: Е230, Е231, Е232, Е239, Е311-Е331;

  • добавки, що спричиняють хвороби печінки та нирок: Е171-Е173, Е320-Е322;

  • крім того, такі добавки, як Е121 (барвник цитрусовий червоний), Е123 (червоний амарант), Е240 (консервант формальдегід) взагалі заборонені для використання в продуктах харчування в багатьох країнах.

  • Не дозволені до використання у зв’язку з незакінченим комплексом досліджень: Е103, Е107, Е125, Е127, Е128, Е140, Е153-Е155, Е160d, Е160f, Е166, Е173-Е175, Е180, Е182, Е209, Е213-Е219, Е225-Е228, Е230-Е233, Е237, Е238, Е241, Е263, Е264, Е282, Е283, Е302, Е303, Е305, Е308-Е314, Е317, Е318, Е323-Е325, Е328, Е329, Е343-Е345, Е349-Е352, Е355-Е357, Е359, Е365-Е368, Е370, Е375, Е381, Е384, Е387-Е390, Е399, Е403, Е408, Е409, Е418, Е419, Е429-Е436, Е441-Е444, Е446, Е462, Е463, Е465, Е467, Е474, Е476-Е480.


Повідомлення №4. Підсолоджувач аспартам

Інтенсивний підсолоджувач аспартам у комбінації з рафінованими вуглеводами впливає на поведінку та настрій людей і тварин. Появу нейротоксичності в аспартаму пов’язують наявністю в його складі амінокислоти фенілаланіну. Після одноразового вживання цього підсолоджувала спостерігали тимчасове порушення спектру амінокислот у крові, що може впливати на обмін білка в клітинах головного мозку. З огляду на це, ас партам не рекомендується вживати хворим на фенілкетонурію. У разі перорального надходження ас партам викликає підвищену стомлюваність, депресію, порушення зору. Під час його метаболічного перетворення відбувається накопичення фенілаланіну в тканинах мозку, що, в свою чергу, призводить до порушення синтезу катехоламінів. Крім того, під час метаболізму аспартаму в крові накопичується метанол. Останнім часом з’явилися дані про можливу канцерогенну дію цього підсолоджувала.
Повідомлення №5. Дослідження вчених про харчові продукти

Британські вчені провели експеримент: групі трирічних малюків спершу протягом двох тижнів давали сік, у якому було розчинено 20 мг різних штучних барвників, а потім два тижні – натуральний сік. У період, коли дітей годували не зовсім натуральним продуктом, вони були схильні до спалахів гніву, гірше концентрували увагу, погано спали. Разом з тим, за даними однієї британської фірми, барвники використовуються у виробництві 78% дитячих десертів, 42% молочних коктейлів, 93% дитячих цукерок, 24% дитячих сирків, 41% напоїв для дітей, 32% чіпсів, які виготовляються в цій країні.

В Україні подібної статистики ніхто не веде, але те, що й наші виробники дедалі активніше використовують харчові добавки, ні для кого не секрет. Візьмемо для прикладу безалкогольні напої, які так полюбляють наші діти. Практично всі вони виготовляються з використанням синтетичних підсолоджувачів. Чому? Для виробника це полегшує технологічну обробку продовольчої сировини та здешевлює і скорочує технологічний процес. Один із популярніших підсолоджувачів – ас партам, він у 180-200 разів солодший від цукру, але безконтрольне споживання цієї речовини може призвести до накопичення в організмі небезпечної кількості метанолу, що викликає стомлюваність, депресію, порушення зору, пам’яті тощо. Не менш шкідливий і сахарин, у США його використання обмежене.

Отже, інформація на етикетках про те, що продукт низькокалорійний, ще зовсім не означає, що його можна вживати з дієтичною метою. До речі, за висновками медиків, діти, особливо малеча, повинні споживати лише натуральні цукри. Між іншим, окрім цукру, існують і такі натуральні нешкідливі для здоров’я підсолоджувачі, як стевія, кленовий сироп, цикорій, солодковий корінь тощо, але замість них виробники чомусь застосовують синтетичні речовини.

Те саме стосується кисломолочної продукції (йогуртів, глазурованих сирків тощо), у назві якої зазначається «з апельсином», «з полуницею», «з ананасом», що вводять споживача в оману, адже на справді під час виробництва використовуються наповнювачі, підсилювачі смаку, ароматизатори, але аж ні як не відповідні фрукти. Чимало батьків купують своїм дітям квас, розфасований у поліетиленові пляшки. Але якщо ви уважно прочитаєте інформацію на етикетці, то побачите, що з корисним для здоров’я напоєм, виготовленим за традиційною рецептурою, у нього спільна лише назва «Квас». На справді ж це безалкогольний напій, виготовлений із допомогою води, емульсії, яка надає йому відповідного смаку, підсолоджувала та інших харчових добавок.

Крім того, небезпечні речовини містяться і в іншій продукції, яку обожнюють діти.

Скажімо, у деяких жувальних гумках є бутилгідрокситолуен (Е321), який негативно впливає на печінку. Дієтичний шоколад містить підсолоджуючи речовину – лактин (Е966), який викликає у деяких людей розлади шлунка. У мармелад додають сорбітанмоноолеат (Е494), який негативно впливає на внутрішні органи. Чимало видів печива, особливо сухого, містять стабілізатор динатрійдифосфат (Е450); учені підозрюють, що він знижує здатність до концентрації уваги дітей і викликає у них гіперактивність. Карамель із шоколадною начинкою нерідко підфарбовують небезпечним для здоров’я барвником (Е110), який надає цукеркам золотисто-оранжевого кольору й викликає в дітей невмотивовану нервову збуджуваність. Велику кількість добавок містять деякі види морозива. Не слід захоплюватися і картопляними чіпсами, зерновими пластівцями та хрусткими хлібцями, без квітами та крекерами, в яких багато акриламіду, що вважається канцерогенним та мутаційним і стимулює утворення ракових клітин. Нині майже в усіх сухариках, чіпсах, сухих супах, бульйонних кубиках міститься натрій глутамат, який іноді позначають як «підсилювач смаку» або «Е621». Він «відновлює» смак продуктів, які втратили його через тривале зберігання, чи надає смаку речовинам, які його не мають, наприклад сої. Японські вчені, які провели дослідження на щурах, довели, що ця добавка негативно впливає на зір. Молекули глутамату зв’язуються з клітинами сітківки ока і знищують їх, провокуючи глаукому. А ось розповсюджений барвник тетразин може викликати напад астми, еритрозин – невиправдану гіперактивність щитоподібної залози. Загалом у «чорному» списку науковців 32 барвники, які можуть викликати небажані явища.

Консерванти додають навіть у багаті на вітаміни цитрусові. Щоб запобігти ураженню цвілевими грибами, екзотичні фрукти обробляють біфінілом (Е230), ортофенілфенолом (Е232), а для захисту від висихання наносять віск. Причому розпізнати цитрусові, оброблені хімічними препаратами, за зовнішнім виглядом практично не можливо, а інформації про це у реалізаторів немає. Отже, перед вживанням такі фрукти бажано ретельно промити проточною водою, а після зняття шкірки добре вимити руки з милом.

Нерідко споживача вводять в оману і назви деяких добавок та недобросовісна реклама продукції. Наприклад, «ферментований рис», який додають у ковбасу, - це зовсім не злак, а барвник.
3. Читання та тлумачення етикеток

Вчитель. Розглянемо конкретний приклад – шоколадні цукерки «Пташине молоко». Які саме харчові добавки потрапляють до нашого організму в разі споживання цих цукерок? Е 406 – це стабілізатор консистенції агар-агар; Е 330 – регулятор кислотності лимонна кислота; емульгатор соєвий лецитин (він також є антиоксидантом Е 322); консерванти калій сорбат Е 202 і натрій бензоат Е 211.

Також на етикетці зазначено харчову (поживну) цінність. Вона (у г) у продукті масою 100 г така: білків – 2,5; жирів – 23,9; вуглеводів – 55,8. енергетична цінність (калорійність у продукті масою 100 г) становить 447 ккал. Код продукту: 4823006704354 свідчить про його виготовлення в Україні. Перевірка справжності штрих-коду за допомоги комп’ютерної програми (http//labeltest.com/scodes.php) засвідчила правильність цього твердження. Споживати чи не споживати – вирішуєте ви.
V. Узагальнення та систематизація знань

1. За якою ознакою класифікують харчові добавки?

2. Яка харчова добавка є консервантом?

а) хлорофіли; б) каротини; в) аскорбінова кислота; г) молочна кислота.

3. Яка харчова добавка є стабілізатором консистенції?

а) кальцій карбонат; б) кармін; в) лимонна кислота; г) агар.

4. Яким кодом позначено барвники?
VІ. Підсумок уроку

Вчитель. До речі, було б непогано, якби «куточки споживача», що мають бути в кожному магазині, не перетворювалися на нікому не потрібну формальність, а містили якомога більше цікавої та корисної інформації для споживачів, зокрема характеристику «популярних» харчових добавок, і людина, перш ніж купити той чи інший товар, могла ознайомитися з нею і зробити відповідні висновки, адже переважній більшості пересічних громадян лише назви хімічних речовин чи їх цифрові коди ні про що не говорять.

З розширенням виробництва харчових добавок постійно зменшується асортимент харчових продуктів, одержаних без їх використання. Тепер харчовими продуктами, які не містять харчових добавок, є овочі, фрукти (крім цитрусових), рис, мінеральна вода, молоко, яйця, мед, м’ясо, цукор та горілка. Продукти, призначені для харчування новонароджених дітей, також не містять харчових добавок; решта продуктів містять їх у певній кількості.

У багатьох країнах світу існує практика створення магазинів чи окремих відділів, які торгують екологічною продукцією. Звичайно ж, вона коштує дорожче, але попри це бажаючих придбати такий товар багато, адже, як відомо, здоров’я за гроші не купиш.

Виставлення оцінок за роботу на уроці та повідомлення учнів
VІІ. Домашнє завдання

Підготувати міні-повідомлення «Про що розповіла етикетка»

Вивчити параграф підручника §16, с.104-110

Схожі:

УРОКУ з предмету Екологія Тема програми
Тема програми: Проблема забруднення природного середовища та стійкості геосистем до антропогенних навантажень
Тема: Настройка інтерфейсу програми
Мета: розглянути основні елементи вікна програми та вікна документа, налаштувати вікно програми для ефективної роботи в текстовому...
Тема: Поняття архіву. Програми
Тема: Поняття архіву. Програми архіватори функції та призначення. Робота з архіваторами WINRAR, WINZIP
План-конспект уроку Тема: “Інтерфейс програми. Константи”
Мета: розглянути призначення та інтерфейс програми «1С: Бухгалтерия». Сформувати поняття константи в програми «1С: Бухгалтерия»
План-конспект уроку Тема: “Будова довідників програми та робота з ними”
Мета: навчити основних прийомів роботи з довідниками програми «1С: Торгівля+Склад»
План-конспект уроку Тема: “Інтерфейс програми. Константи”
...
ТЕМА ПРОГРАМИ: «Основи роботи на ПК.» Тема уроку
Тема уроку: «Побудова та форматування таблиць. Створення діаграм. Робота з колонками.»
Тема: Створення, редагування та тестування програми в консольному режимі
Мета: Навчитись створювати, редагувати та тестувати програми в консольному режимі
Тема : Програма для відеомонтажу. Інтерфейс програми. Робота з відеозаписами. Мета
Мета: ознайомити із основними елементами інтерфейсу та головними функціями програми для роботи з відео
ТЕМА ПРОГРАМИ
ТЕМА УРОКУ: Макетування візитної картки інструктаж з о/п, організація робочого місця
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка