МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ


Скачати 142.66 Kb.
Назва МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
Дата 11.10.2013
Розмір 142.66 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10, тел. (044) 486 24 42, факс (044) 236-1049ministry@mon.gov.ua

пряма сполучна лінія 5пряма сполучна лінія 4


від 12.10.2012_1/9-742

від ___ на №
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, управління освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій
Про підсумки проведення збору

лідерів учнівського самоврядування

У вересні цього року у м. Севастополі на базі дитячого оздоровчого табору «Алькадар» Міністерством проведено VIII Всеукраїнський збір лідерів учнівського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів, в якому взяли участь представники органів учнівського самоврядування із 24 областей України у кількості 220 осіб. Захід проводився з метою підтримки розвитку учнівського самоврядування, ознайомлення з успішними практиками діяльності та обміну досвідом роботи обласних, районних, міських, шкільних органів самоврядування.

Під час проведення Всеукраїнського збору лідерів працювала «Школа управлінської майстерності» (далі - ШУМ), у рамках якої були проведені майстер-класи, інтелектуальні ігри, тренінги, презентовані інноваційні проекти, збірники, сценарії. Актив лідерів пройшов навчання з використанням нових сучасних тренінгових технологій, присвячених популяризації здорового способу життя, профілактиці негативних звичок та проявів насильства і жорстокості у молодіжному середовищі; ефективним формам і методам роботи з молодіжною громадою, спрямованих на формування світогляду, моральних цінностей, утвердження патріотизму та духовності юного покоління. Заняття пройшли на високому професійному рівні завдяки майстерності керівників обласних делегацій: Волочкової О. О. (АР Крим), Заєць Л. П. (Вінницька обл.), Кулагіної О. М. (Донецька обл.), Костюк О. Є. (Житомирська обл.), Фастовець М. М. (Київська обл.), Зірки Ю. С. (Полтавська обл.), Ліцман А. В. (Сумська обл), Кірпоти І. А. (Хмельницька обл.), Осовської О. П. (Чернівецька обл.), Долговій О. В. (м. Київ), Підберезкіній Т. Є. (Харківська обл.), та організатора прес-центру збору Лукач С. В. (Закарпатська обл.).

Старшокласники самостійно організовували та проводили всі масові заходи, спрямовані на згуртування загонів, вміння працювати в команді, плідно та конструктивно втілювати проекти. Слід відзначити делегації Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Луганської, Львівської, Рівненської, Харківської, Чернігівської областей за активну участь в реалізації програми збору, підготовку плану роботи Учнівської Ліги України. Слід відмітити команди АР Криму та м. Севастополя за високий організаційно-методичний рівень проведення традиційної навчально-пізнавальної гри-квесту «Гонка за лідером. Особливо активними та відповідальними під час проведення збору стали Мамєдов Руслан (м. Севастополь), Крупський Станіслав (м. Суми), Ярошкевич Олексій, Ніколаєнко Марія (м. Київ), Журко Дмитро (Чернігівська обл.)

Під час роботи збору відбулося формування ініціативного, здатного приймати нестандартні рішення активу збору, до складу якого увійшли представники всіх областей. Для ефективного проведення засідань були створені робочі групи по кожному напряму роботи.

З метою відпрацювання стратегії діяльності органів учнівського самоврядування для участі в суспільному житті громади та допомоги у вирішенні нагальних проблем в молодіжному середовищі актив Всеукраїнської ради старшокласників під час засідань робочих груп обговорив та затвердив проекти, рекомендовані до плану роботи Учнівської Ліги України на 2012-2013 навчальний рік: «Символіка Учнівської Ліги України», «Делегати дитячих прав», «Правильний вибір професії – успішне життя», «Ти не один», «Рух лідерів», «Здоровим бути здорово» (додається).

В рамках збору був проведений круглий стіл з керівниками обласних делегацій «З досвіду роботи учнівського самоврядування», під час якого координатори презентували досвід роботи діяльності органів учнівського самоврядування на місцях.

Зокрема, Кримська Ліга активістів рад старшокласників продовжує роботу з навчання толерантності, психології спілкування, єдності громади. Тісна співпраця з батьківською громадськістю дає можливість висловити свої думки та внести пропозиції до органів місцевого самоврядування.

Налагоджену систему роботи й ефективну взаємодію має обласна рада дітей Київщини у напрямі підготовки тренерів, ведучих майстер-класів, навчання лідерів. Успішно продовжує працювати програма “Власні засоби масової інформації”, дитячим Парламентом сформовано відповідну інформаційно-методичну базу.

У Вінницькій області серед великої різноманітності програм та проектів, які реалізовуються районними та міськими органами учнівського самоврядування ведеться волонтерська діяльність. Лідерами-волонтерами розроблено та впроваджується програма спілкування та навчання з дітьми-аутистами.

Рада старшокласників Донеччини основну увагу приділяє питанням роботи комісій, координація яких відбувається в онлайн-режимі, що дає змогу вчасно та швидко скоординувати дії лідерів з різних куточків області. Випускається обласна лідерська інтернет-газета, читачем якої може стати будь-який користувач всесвітньої мережі.

В закладах освіти Рівненської області відпрацьована технологія педагогічної взаємодії з органом учнівського самоврядування, що сприяє становленню та вихованню соціально активної особистості, формуванню громадянської компетентності вихованців.

Сумська обласна рада старшокласників продовжує працювати за проектом “Самоврядування учнівської молоді Сумщини”, що забезпечує системність та злагодженість у роботі. Реалізація проекту «Рух лідерів» має позитивні результати щодо розвитку партнерських зв’язків із лідерами інших областей.

Севастопольська Рада міського парламенту має свою особливість, яка полягає у тому, що до складу міської ради входять представники шкільних рад та рад професійно-технічних навчальних закладів. Міська рада проводить роботу щодо інформаційно-методичного забезпечення закладів та працює за проектами, які стали переможцями міського конкурсу учнівських ініціатив. Один із них «Здоровим бути здорово» включено до плану роботи УЛУ.

Харківська обласна рада старшокласників має багаторічний досвід з розвитку лідерського руху в регіоні. В області для реалізації різноманітних програм та проектів об’єднані діти віком від 7 до 18 років. Одним із цікавих та змістовних нових проектів цієї організації є проект «Рух лідерів» та спільні ініціативи з Сумською обласною радою старшокласників.

Хмельницька обласна рада старшокласників проводить змістовну та злагоджену роботу з правового та безконфліктного виховання, успішно працює проект «Шкільна служба порозуміння».

У Чернівецькій області слід відзначити активну, системну та змістовну роботу районних рад учнівського самоврядування з використанням сучасних технологій та засобів зв’язку. У цьому році в області стартував історико-краєзнавчий веб-проект, присвячений рідному краю.

У Чернігівській області створена сильна та дієва мережа районних, міських органів учнівського самоврядування, сформована інформаційно-методична база лідерського руху міст, районів та навчальних закладів регіону.

У м. Києві традиційно працюють учнівські ради, парламенти, учнівські комітети, дитячі республіки, що є безперервним процесом дедалі ширшого залучення учнів до громадських справ, що сприяє оволодінню старшокласниками організаторськими уміннями, вихованню соціальної активності та відповідальності. Основною формою роботи є проектна діяльність: день учнівського самоврядування в Головному управлінні освіти і науки м. Києва; міський конкурс для старшокласників «Я - ЛІДЕР!»; відновлення традиції висадження лідерами учнівського самоврядування Алей випускників у кожному районі міста

Належний рівень підготовки та проведення цьогорічного збору лідерів учнівського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів України підтверджує існування розвиненої системної роботи органів управління освітою в регіонах, що забезпечує формування соціальної активності та громадянської самосвідомості молоді через розвиток органів учнівського самоврядування та сприяє удосконаленню системи державно-громадського управління освітою в загальноосвітніх навчальних закладах.

З метою підтримки та подальшого розвитку учнівського самоврядування, використання ефективних форм роботи та впровадження нових проектів, поширення кращого педагогічного досвіду Міністерство просить сприяти реалізації плану заходів Учнівської Ліги України, затвердженого активом VIII Всеукраїнського збору лідерів учнівського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів у вересні 2012 року, що додається.



Заступник Міністра Б. М. Жебровський

С. В. Бут, 481-32-51

Додаток до листа

МОНмолодьспорту

від 12.10.2012 № 1/9-742
План роботи

Всеукраїнської Ради старшокласників на 2012-2013 навчальний рік

(за підсумками VIIІ Всеукраїнського збору лідерів учнівського самоврядування, оздоровчий табір «Алькадар», вересень 2012)

з/п

Зміст заходів

Термін проведення

Відповідальні



VIIІ Всеукраїнський збір лідерів учнівського самоврядування

15-20 вересня

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

2.

Організаційні збори місцевих органів учнівського самоврядування з метою розгляду плану реалізації проектів, запропонованих до виконання Учнівською Лігою України

Вересень - жовтень

Місцеві органи учнівського самоврядування

3.

Робота Всеукраїнської Школи управлінської майстерності

Січень, березень


МОНмолодьспорт,

місцеві органи учнівського самоврядування

4.

Конкурс «Символіка Учнівської Ліги України»


Січень-червень

МОНмолодьспорт,

місцеві органи учнівського самоврядування

5.

Реалізація проектів Учнівської Ліги України:

«Делегати дитячих прав»;

«Правильний вибір професії – успішне життя»;

«Ти не один»;

«Рух лідерів»;

«Всеукраїнський легкоатлетичний пробіг лідерів учнівського самоврядування «Новій Україні – здорова молодь».


Листопад 2012 року – серпень 2013 року

Місцеві органи учнівського самоврядування

6.

Підсумкові звітні конференції

місцевих органів учнівського самоврядування

Квітень – травень 2012 року

Місцеві органи учнівського самоврядування



ПРОЕКТ: «Делегати дитячих прав»
Актуальність проекту:

На сьогоднішній день учнівська молодь не повністю обізнана у своїх правах та обов'язках, не кожен старшокласник може захистити себе з правової точки зору. У конфліктних ситуаціях молодь не завжди може відстояти себе самостійно.
Мета проекту:

Навчання правовим нормам та визначення обов'язків кожного школяра. Створення правових структурних підрозділів в кожній організації учнівського самоврядування. Сприяння у визначенні майбутньої професії старшокласників. Запобігання конфліктним ситуаціям, що виникають в учнівському середовищі. Допомога молоді у вирішенні правових конфліктів.
Термін дії проекту – 2012- 2014 рр.

Шляхи реалізації:

  • Інформування кожної обласної організації учнівського самоврядування про створення даного проекту та складання плану його реалізації.

  • Організація конференції (круглого столу) по обговоренню проекту

  • Створення правових центрів в обласних організаціях учнівського самоврядування,

  • Залучення до роботи в правових центрах в якості консультантів юристів, психологів, соціальних педагогів тощо.

  • Організація інтелектуально-розважальних програм та конкурсів для школярів: «Правовий всеобуч», «Правовий брейн-ринг», вікторини, ток-шоу тощо.

  • Інформування про створення та діяльність структурних підрозділів через місцеві та шкільні ЗМІ


Очікувані результати:

  1. Обізнаність учнівської молоді у правовій сфері;

  2. Активна робота усіх обласних організацій учнівського самоврядування;

  3. Співробітництво з фахівцями в різних галузях соціальних відносин.


ПРОЕКТ: «Правильний вибір професії – успішне життя»
Мета проекту: Допомогти учням визначитися з майбутньою професією; розказати про актуальні і перспективні професії.

Шляхи реалізації:

  1. Організування екскурсій до міських чи обласних центрів зайнятості.

  2. Влаштування зустрічей між учнями і студентами ВНЗ.

  3. Організація зустрічей із представниками актуальних професій.

  4. Провести обмін між школою та потенційним місцем роботи.

Етапи проведення:

1 етап – вересень-листопад 2012р;

2 етап – грудень-січень 2012-2013рр;

3 етап – січень-лютий 2013;

4 етап – березень-травень 2013.

Очікувані результати: Раціональний вибір професії учнями; формування думки учнів про майбутню професію: її актуальність та можливі перспективи.

ПРОЕКТ: «Я люблю свій народ, я люблю свою країну»
Мета проекту: Привити любов до власного народу та до інших національностей; пропагувати толерантне відношення до інших народів; розвивати громадянську свідомість.
Шляхи реалізації:

  1. Проведення днів культури, днів міжнародної дружби.

  2. Розміщення патріотично-пізнавальної інформації в газетах шкільного, районного чи обласного самоврядування, при можливості – на шкільному чи обласному телебаченні.

  3. Проведення міських патріотичних ігор (квест «Чи добре ти знаєш свою країну», конкурс «Я люблю свою країну …» чи інших заходів).


Етапи проведення:

1 етап – вересень-листопад 2012

2 етап – вересень-лютий 2012-2013

3 етап – березень-травень 2013
Очікувані результати: Толерантне відношення до представників інших національностей; підвищення рівня громадянської освіти серед школярів.
ПРОЕКТ: «Ти не один»

Актуальність проекту:

Наразі дуже багато людей, які потребують особливої уваги, більше спілкування та підтримки, тому дуже важливо привертати увагу суспільства до їхніх потреб.
Мета проекту:

Допомога дітям, що потребують особливої уваги у самореалізації, саморозвитку та розкритті їх талантів.

Цільова аудиторія – Діти, що потребують особливої соціальної уваги.

Термін дії проекту – 2012- 2013 рр.

Шляхи реалізації:

  • Моніторинг обдарованих дітей, що потребують особливої уваги, в інтернатах, дитячих будинках, загальноосвітніх навчальних закладах тощо.

  • Інформування місцевих управлінь та відділів освіти, адміністрацій навчальних закладів про даний проект та заклик їх до співпраці.

  • Залучення талановитих вихованців до участі у святкових концертах, акціях на рівні міста, області, району.

  • Співпраця з центрами соціальних служб для молоді, волонтерами та благодійними організаціями з метою допомогти дітям, що потребують особливої уваги, у творчому розвитку.

  • Інформування про реалізацію проекту через місцеві та шкільні ЗМІ

Очікувані результати:

1. Сприяння творчому розвитку та самореалізації дітей, що потребують спеціальної уваги.

2. Привернення уваги суспільства до дітей, що потребують особливої уваги.
ПРОЕКТ : «Всеукраїнський легкоатлетичний пробіг лідерів учнівського самоврядування «Новій Україні – здорова молодь»
Мета проекту: формування в учнів позитивної мотивації на здоровий спосіб життя.

  1. Привернути увагу громадськості до теми поширення шкідливих звичок у молодіжному середовищі.

  2. Активізувати волонтерський рух.

  3. Особистим прикладом показати переваги здорового способу життя.

  4. Обєднати в даному напрямі зусилля учнівської і студентської молоді.


Терміни проекту: квітень-травень 2013 року.

Фінансування проекту: залучення спонсорських коштів для організації і реклами проекту.

Шляхи реалізації проекту:

  1. Розробити умови проведення заходу, визначити терміни проведення.

  2. Розіслати запрошення і умови проведення в обласні органи учнівського самоврядування.

  3. Скласти графік проведення пробігу.

  4. Під час проведення пробігу провести зустрічі із зацікавленими державними установами, громадськими організаціями, засобами масової інформації.

  5. Висвітлити в засобах масової інформації хід проведення заходу.

Очікувані результати:

  1. Узагальнити матеріали проекту на республіканському сайті лідерів.

  2. Випустити буклет за результатами пробігу.

  3. Надрукувати рекомендації з волонтерського руху в рамках проекту.


ПРОЕКТ : «Рух лідерів»

Мета проекту: обмін досвідом роботи представників органів учнівського самоврядування, зміцнення дружніх стосунків між обласними радами старшокласників, підтримка та зміцнення єдиного духу Учнівської Ліги України шляхом проведення спільних проектів, акцій, зустрічей, свят, вихідних, канікул, зустрічей, виїзних засідань в інші області за домовленістю .
Терміни проекту: 2012 -2013 навчальний рік.

Шляхи реалізації проекту:

І етап - підготовчий:

1. визначення мети та очікуваних результатів зустрічі;

2. поширення інформації про здійснення проекту;

3. формування групи учасників проекту;

4. зібрання ініціативної групи та проведення першого зустрічі;

5. планування програми зустрічі;

6. пошук шляхів фінансування.
ІІ етап –

проведення безпосередньо виїзних засідань, зустрічей обласних рад, Веукраїнської ради старшокласників в різних областях України з використання web-ресурсів.

Очікувані результати: підтримка та розвиток Учнівської Ліги України; розвиток міжрегіональних зв’язків з органами учнівського самоврядування різних рівнів

Схожі:

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
Міністерству освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, департаментам (управлінням) освіти і науки обласних, Київської...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 10. 06. 2011 №572 "Про Типові навчальні плани початкової школи", рішення...
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
Представництво ООН в Україні за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України проводить конкурс, присвячений важливій...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
Всеукраїнська акція "Моральний вчинок", ініційована Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі за...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
Севастопольської міських державних адміністрацій на виконання листа Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 16....
УКАЗ Президента України Про затвердження Положення про Міністерство...
Затвердити Положення про Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України (додається)
Відповідно до протоколу засідання журі конкурсу від 06. 04. 2013 року
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ ДЕПАРТАМЕНТ З ПИТАНЬ ОСВІТИ, НАУКИ, СІМ’Ї ТА МОЛОДІ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ...
Міністерства освіти і науки проводиться Всеукраїнський конкурс юних зоологів і тваринників, метою якого є створення умов для творчого...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ ДЕПАРТАМЕНТ...
Львівський обласний дитячий еколого-натуралістичний центр в березні-травні 2013 року проводить природоохоронну акцію «Первоцвіти...
«Загальні і спеціальні здібності»
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Донецька обласна державна адміністрація Управління освіти і науки
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка