Міністерство надзвичайних ситуацій України


Скачати 157.92 Kb.
Назва Міністерство надзвичайних ситуацій України
Дата 20.03.2013
Розмір 157.92 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи


Міністерство надзвичайних ситуацій України
Академія пожежної безпеки

імені Героїв Чорнобиля
Факультет управління
Кафедра економіки та управління

ПОЖЕЖНО-ТЕХНІЧНЕ РОЗСЛІДУВАННЯ

інструкція з оформлення матеріалів за результатами проведення пожежно-технічного розслідування

ЧЕРКАСИ 2010

Ця Інструкція розроблена відповідно до Закону України “Про пожежну безпеку”, Кримінально-процесуального кодексу України (далі – КПК України), наказів МНС України від 18.02.2004 № 79 «Про затвердження і введення в дію Інструкції та статистичного звіту про роботу органів дізнання» (далі – наказ МНС № 79); від 27.04.2004 № 187 «Про затвердження Положення про органи дізнання в системі МНС України», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.06.2004 за № 711/9310 (далі – Положення); від 05.07.2004 за № 301 «Про затвердження Інструкції про порядок організації роботи органів дізнання в системі МНС України при проведенні пожежно-технічних розслідувань, перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та злочини, пов‘язані з ними, провадження дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил».

Інструкція визначає здійснення органами дізнання процесуальних дій під час проведення пожежно-технічного розслідування у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

Пожежно-технічне розслідування за фактом пожежі - це дії щодо встановлення осередку, джерела, часу, місця виникнення та причини пожеж, збору попередньої інформації про стан і характерні особливості об'єкта, на якому виникла пожежа.

Основними завданнями органів дізнання МНС України під час проведення пожежно-технічних розслідувань за фактом пожежі є:

  • охорона прав, свобод та законних інтересів фізичних, юридичних осіб і держави, яким пожежею не заподіяно майнову шкоду;

  • виявлення осіб, винних у виникненні пожеж;

  • сприяння зміцненню законності при проведенні розслідування та прийняття відповідних рішень.

Проведення пожежно-технічних розслідувань за фактами пожеж є однією з основною діяльністю органів дізнання, що має на меті:

  • установлення осередку, джерела, часу, місця виникнення пожежі, даних про її розвиток і гасіння, збір попередньої інформації про стан і характерні особливості об‘єкта, на якому виникла пожежа, та його протипожежного стану до виникнення пожежі, виявлення ознак злочину;

  • повне, об‘єктивне та всебічне встановлення причини виникнення пожежі, здійснення перевірки всіх версій, що мають відношення до справи, та встановлення об‘єктивної істини;

  • установлення розміру заподіяної майнової шкоди;

  • виявлення передбачених законодавством обставин, що виключають проведення перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та здійснення дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил;

  • виявлення та усунення причин та умов, що сприяли виникненню пожеж, умов або факторів, що ускладнювали (сприяли) її гасіння, з метою їх профілактики і попередження.

Діяльність органів дізнання щодо проведення пожежно-технічних розслідувань за фактами пожеж здійснюється з використанням передового досвіду та сучасних технічних засобів.


АКТ ПРО ПОЖЕЖУ
Документом, який засвідчує факт виникнення пожежі, є акт про пожежу (додаток 1). Акт про пожежу складається комісією протягом трьох діб після ліквідації пожежі. До складу комісії входять: особа, яка проводить пожежно-технічне розслідування або особа, яка здійснює дізнання; потерпілий або його законний представник; представники адміністрації (власник)об‘єкта; зацікавлені особи тощо.

До складу комісії можуть входити представники відомчої (місцевої) пожежної охорони, добровільних пожежних дружин, органів внутрішніх справ, страхових організацій (компаній), інші спеціалісти.

У разі отримання заяви чи повідомлення про пожежу, на гасіння якої підрозділи МНС України не викликались, або виявлення пожеж, загиблих чи травмованих людей внаслідок проявів вторинних факторів вогню (диму) не інакше як при звірках з органами внутрішніх справ, страховими організаціями (компаніями) та закладами охорони здоров’я, акт про пожежу складається комісією у такому самому складі протягом трьох діб після надходження (виявлення) такої інформації.

У акті про пожежу обов‘язково зазначаються: дата оформлення; дата та час виявлення пожежі; назва об‘єкта пожежі, адреса та прізвище власника (керівника); місце та час виникнення пожежі; час повідомлення (надходження заяви) до підрозділів МНС України (органу дізнання); сили та засоби, що залучалися, і керівник гасіння пожежі; відомості про час ліквідації, пошкоджене або знищене майно, наявність майнової шкоди (прямі та побічні збитки), загиблих (травмованих) людей; зазначається причина пожежі тощо.

Уточнені відомості про пожежу, після їх установлення, оформлюються в довільній формі додатком до акта і підписуються особою, яка складала акт, та особами, які надали ці відомості.

Акт про пожежу складається не менше ніж у двох примірниках, один з яких залишається у місцевому органі дізнання для залучення до справи про пожежу, другий примірник надається на вимогу власнику, керівнику об‘єкта пожежі, потерпілим або їх законним представникам.

У разі, якщо акт про пожежу надавався без уточнених відомостей, то після такого уточнення додатково повідомляються особи, яким було вручено акт.

Другий примірник акта або додатка до акта про пожежу вручається особі під підпис або направляється в установленому порядку.

Акт про пожежу має бути підписано всіма членами комісії. Члени комісії можуть робити особливі зауваження щодо відомостей, які записуються в акті, та правильності його складання.
ПРОВЕДЕННЯ ПОЖЕЖНО-ТЕХНІЧНИХ РОЗСЛІДУВАНЬ ЗА ФАКТОМ ПОЖЕЖІ
Пожежно-технічне розслідування проводиться при виникненні пожеж, якими не заподіяно майнової шкоди, під час яких не було зареєстровано загиблих людей та завдано шкоди їх здоров‘ю, при відсутності ознак підпалу або інших злочинів, а також при відсутності заяв та повідомлень про злочини, пов‘язані з пожежами.

Під час проведення пожежно-технічного розслідування пожеж, що виникли на об‘єктах різних форм власності, крім акта про пожежу обов‘язково повинні бути довідка за підписом бухгалтера та керівника (власника) об‘єкта про відсутність матеріального збитку, пояснення представника адміністрації об’єкту та очевидців.

Якщо така пожежа виникла в житловому секторі, то крім акта про пожежу обов’язково повинні бути довільної форми письмові пояснення потерпілого (зацікавлених третіх осіб), які можуть бути складені ними власноручно або особою, яка проводить пожежно-технічне розслідування, в присутності не менш як двох свідків. У поясненнях обов‘язково повинно зазначатись про відсутність матеріальних збитків. Пояснення засвідчуються особистими підписами потерпілих, підписами особи, яка проводила пожежно-технічне розслідування, та свідками.

Матеріали про збитки, завдані пожежею у житловому секторі, визначаються самими потерпілими, а в разі їх відсутності – комісією за участю представників місцевих органів влади, житлово-комунальних служб, дільничного інспектора міліції та (або) понятих. При цьому в довільно викладеній формі довідки, що завіряється особою, яка здійснювала дізнання, та членами комісії, зазначається про відсутність майнової шкоди. Відповідальність за достовірність відомостей про збитки несуть особи, які подали відповідні документи.

Якщо така пожежа виникла на об‘єктах різних форм власності чи в житловому секторі, що застраховані, то до акта про пожежу обов’язково долучається відповідний документ від страхової організації (компанії) про відсутність страхового випадку.

Пожежно-технічне розслідування за фактом пожежі може здійснюватися кожним державним інспектором з пожежного нагляду місцевого органу державного пожежного нагляду.

Після завершення пожежно-технічного розслідування особа, яка його здійснювала, складає мотивований рапорт на ім’я начальника підрозділу або особи, яка виконує його обов’язки. За результатами розгляду, начальник підрозділу ставить на рапорті резолюцією про списання до справи, після чого матеріали направляються до відповідної справи.

Додаток А
А К Т П Р О П О Ж Е Ж У


“ ” ______________ 200_ р.

Комісія у складі _______________________________________________

_____________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові працівника наглядового органу(органу дізнання), відомчої пожежної охорони,

_____________________________________________________________

ОВС, потерпілого, представника адміністрації об‘єкта (власника), страхових організацій (компаній),

_____________________________________________________________

спеціалістів, інших фахівців

склала цей акт про пожежу, що виникла “__” ___________ 200_ р., о ___ год. ___ хв. (час орієнтовний або точний – потрібне підкреслити).

Назва об‘єкта _________________________________________________

Адреса ______________________________________________________

Власник _____________________________________________________

Місце виникнення пожежі ______________________________________

Пожежу виявлено о ______ год. ______ хв. _______________________

_____________________________________________________________

(указати, ким виявлена пожежа)

Повідомлення про пожежу надійшло о ___ год. ___ хв. до підрозділу МНС України від _____________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання)

Сили та засоби, що залучалися до гасіння пожежі __________________

_____________________________________________________________

Керівник гасіння пожежі _______________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

Пожежу ліквідовано о ___ год. ___ хв. “__” ______________ 200_ року.

Пожежею знищено: ____________________________________________

(докладно описати, що знищено)

_____________________________________________________________

Пожежею пошкоджено: ________________________________________

(докладно описати, що пошкоджено)

_____________________________________________________________

Прямі збитки від пожежі (установлені чи орієнтовні) ___________ грн.

Побічні збитки (установлені чи орієнтовні) ____________________ грн.

Виявлено загиблих на місці пожежі ______, у тому числі дітей _____

____________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові, вік загиблих)

Отримали травми _____________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові, вік травмованих)

Причина пожежі (установлена чи ймовірна) _______________________

_____________________________________________________________

При гасінні пожежі врятовано: людей - ________ осіб, тварин - _______ голів, автотракторної та іншої техніки - _______ од., зернових та технічних культур –________ т/га, матеріальних цінностей на суму - ______________тис. грн.

Підписи членів комісії: ________________________

________________________

________________________
Особливі зауваження членів комісії: _____________________________

_____________________________________________________________

Примірник акта про пожежу отримав (-ла): ________________________

_____________________________________________________________
“___” ___________ 200_ року підпис __________________
Додаток Б

П О Я С Н Е Н Н Я

“__” ___________ 200_ р. _______________ (назва населеного пункту)

Я, __________________________________________________________, (посада, звання, орган, прізвище та ініціали)

відповідно до Кримінально процесуального кодексу України у зв’язку з пожежею, яка виникла ________________________________________

(дата виникнення, _____________________________________________________________ назва об'єкта пожежі, його приналежність, адреса)

о _____ год. _____ хв., відібрав пояснення від громадянина (-нки): ____

_____________________________________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

вік, домашня адреса ___________________________________________,

місце роботи, посада, номер телефону ___________________________,

дані про судимість ____________________________________________

Громадянину (-нці) ____________________________________

роз’яснені його (-її) права й обов’язки (відповідно до статті 63 Конституції не давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначено законом; надавати додаткову інформацію, заявляти клопотання про доповнення матеріалів перевірки або проведення дій щодо перевірки інформації; вимагати заходів безпеки за наявності на це підстав; отримувати копії постанов про відмову в порушенні кримінальної справи або про направлення заяви (повідомлення) за належністю; подавати скарги на рішення, дії та бездіяльність службових осіб, які здійснюють перевірку; висловлюватися мовою, якою він володіє, користуватися послугами перекладача)
“____”___________200_ р. ___________________________

(підпис)

По суті поставлених мені запитань можу повідомити: _______

_____________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Свідки:

_______________________________ _______________________

(прізвище, ім’я та по-батькові) (підпис)

_______________________________

(адреса проживання)
_______________________________ _______________________

(прізвище, ім’я та по-батькові) (підпис)

_______________________________

(адреса проживання)

Відібрання пояснення закінчено о ________год. ______ хв.

Підпис ___________________ ________________

(особа, яка дала пояснення) (прізвище та ініціали)

Пояснення одержав ____________________________

(підпис особи, яка відібрала пояснення)

Додаток В

МІНІСТЕРСТВО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ УКРАЇНИ


Головне управління (управління)

МНС України в ________________________________

(назва області)
Орган дізнання ________________________________

(місто, селище, район, район у місті)

С П Р А В А №_____
про пожежу __________________________________________________

(назва об‘єкта пожежі, повна адреса, дата виникнення)

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

Почата “__” ________ 200__ р.
Закінчена “__” ________ 200__ р.

Додаток Г

Приклад оформлення справи за результатами проведення пожежно-технічного розслідування за фактом пожежі

МІНІСТЕРСТВО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ УКРАЇНИ

Головне управління (управління)

МНС України в Черкаській області

Орган дізнання Черкаського міського управління МНС України

С П Р А В А № 15
про пожежу, яка виникла 17 жовтня 2010 року в житловому будинку гр. Нечипоренко Ольги Іванівни, який знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Одеська 15

Почата “ 17жовтня 2010 р.
Закінчена “ 17жовтня 2010 р.

Начальнику Черкаського міського

управління ГУ МНС України

вЧеркаській області

полковнику служби

цивільного захисту

Гончару В.Д.


Рапорт


Доповідаю Вам, що 17 жовтня 2010 року за адресою: м. Черкаси, вул. Одеська, будинок 15 виникла пожежа за фактом якої, у відповідності до п. 4 Наказу МНС України № 301 від 05.07.2004 мною було проведено пожежно-технічне розслідування.

В результаті проведеного пожежно-технічного розслідування було встановлено, що житловий будинок належить гр. Нечипоренко Ользі Іванівні, 1959 року народження, на правах приватної власності, в якому вона проживає сама. Пожежа виникла в приміщені для приготування їжі. Причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем гр. Нечипоренко О.І., про що вона сама і підтверджує в поясненнях.

Також було встановлено, що пожежею майнової шкоди не заподіяно, загиблих людей та таких яким було б завдано шкоду здоров’ю не зареєстровано, ознаки підпалу або інших злочинів відсутні, заяви та повідомлення про злочини, пов’язані з пожежами відсутні.

Інспектор відділення наглядово-профілактичної

діяльності Черкаського міського управління

ГУ МНС України в Черкаській області

лейтенант с.ц.з. В.А. Іванов

17 жовтня 2010 року

А К Т П Р О П О Ж Е Ж У



17жовтня 2010 р.

Комісія у складі інспектора відділення наглядово-профілактичної діяльності Черкаського міського управління ГУ МНС України в Черкаській області лейтенанта с.ц.з. Іванова Віталія Анатолійовича, власника житлового будинку Нечипоренко Ольги Іванівни та гр. Остапчука Миколи Семеновича

склала цей акт про пожежу, що виникла “ 17жовтня 2010 року, о 10 год. 15 хв. (час орієнтовний або точний – потрібне підкреслити).

Назва об‘єкта житловий будинок ____

Адреса м. Черкаси, вулиця Одеська, будинок 15 ____
Власник гр. Нечипоренко Ольга Іванівна, 1959 року народження ____
Місце виникнення пожежі приміщення в житловому будинку для приготування їжі ____
Пожежу виявлено о 10 год. 16 хв. гр. Нечипоренко О.І. ____

(указати, ким виявлена пожежа)

Повідомлення про пожежу надійшло о 10 год. 17 хв. до підрозділу МНС України від гр. Нечипоренко Ольги Іванівни, яка проживає за адресою: м. Черкаси, вул.. Одеська, б. 15 ____

(прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання)

Сили та засоби, що залучалися до гасіння пожежі СДПЧ – 2 Черкаського міського управління, АЦ 40(130) 63Б ____

Керівник гасіння пожежі начальник варти СДПЧ – 2, капітан с.ц.з. Ярошенко О.Ю. ____

Пожежу ліквідовано о 10 год. 20 хв. “17жовтня 2010 року.

Пожежею знищено: ганчірка, сміття ____

(докладно описати, що знищено)

_____________________________________________________________

Пожежею пошкоджено: не пошкоджено ____ (докладно описати, що пошкоджено)

_____________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________

Прямі збитки від пожежі (установлені чи орієнтовні) 0 грн.

Побічні збитки (установлені чи орієнтовні) ____________________ грн.

Виявлено загиблих на місці пожежі ______, у тому числі дітей _______

_____________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові, вік загиблих)

Отримали травми не отримували ____

(прізвище, ім’я, по батькові, вік травмованих)

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

Причина пожежі (установлена чи ймовірна) необережне поводження з вогнем гр. Нечипоренко Ольгою Іванівною, 1959 року народження

При гасінні пожежі врятовано: людей - __________ осіб, тварин - _______ голів, автотракторної та іншої техніки - _______ од., зернових та технічних культур – _______ т/га, матеріальних цінностей на суму – 10 тис. грн.
Підписи членів комісії:___ В.А. Іванов

О.І. Нечипоренко

М.С. Остапчук

Особливі зауваження членів комісії: відсутні ____ ____

Примірник акта про пожежу отримав (-ла): гр. Нечипоренко Ольга Іванівна ____



17жовтня 2010 року підпис _________________________

П О Я С Н Е Н Н Я
17жовтня 2010 р. м. Черкаси

(назва населеного пункту)

Я, інспектор відділення наглядово-профілактичної діяльності Черкаського міського управління ГУ МНС України в Черкаській області лейтенант с.ц.з. Іванов Віталій Анатолійовича, ____ (посада, звання, орган, прізвище та ініціали)

відповідно до Кримінально процесуального кодексу України у зв’язку з пожежею, яка виникла 17 жовтня 2010 року в житловому будинку, який належить гр.. Нечипоренко О.І. та знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Одеська, будинок 15 ____

(дата виникнення, назва об'єкта пожежі, його приналежність, адреса)

о 10 год. 45 хв., відібрав пояснення від громадянина (-нки): Нечипоренко Ольги Іванівни ____

(прізвище, ім'я, по батькові)

вік, домашня адреса 1959 року народження, м. Черкаси, вул. Одеська, будинок 15, ____

місце роботи, посада, номер телефону Товариство з обмеженою відповідальністю «Альт», завідуюча складом готової продукції, т.р. (0472)660849 ___________

дані про судимість зі слів – не судима

Громадянину (-нці) Нечипоренко О.І.______________________

роз’яснені його (-її) права й обов’язки (відповідно до статті 63 Конституції не давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначено законом; надавати додаткову інформацію, заявляти клопотання про доповнення матеріалів перевірки або проведення дій щодо перевірки інформації; вимагати заходів безпеки за наявності на це підстав; отримувати копії постанов про відмову в порушенні кримінальної справи або про направлення заяви (повідомлення) за належністю; подавати скарги на рішення, дії та бездіяльність службових осіб, які здійснюють перевірку; висловлюватися мовою, якою він володіє, користуватися послугами перекладача)

17 жовтня 2010 р. ______________________________

(підпис)

По суті поставлених мені запитань можу повідомити: 17 жовтня 2010 року, я на роботу не пішла і залишилась вдома, заздалегідь повідомивши керівника на своїй роботі. Прокинулась, орієнтовно, о 09 годині 30 хвилин., прибрала в квартирі та розпочала готувати сніданок. Під час приготування, я поклала рушник біля газової плити, на якій працювало дві конфорки. Щоб не було жарко я відкрила кватирку. Для приготування їжі, мені було необхідно вийти у підвал за овочами. Орієнтовно о 10 годині 10 хвилин я відкрила вхідні двері і вийшла з будинку, двері залишила відкритими. Набравши овочі, я зайшла в будинок і відчула запах диму, немов щось горіло. Підійшовши до приміщення кухні побачила, що дим йшов саме з відси. Я злякалася і побігла телефонувати до пожежно-рятувальної служби. Після чого забігла до кухні і побачила, що горить саме той рушник, який я залишила біля газової плити. Я набрала в каструлю води і вилила на вогонь. Орієнтовно, через п’ять хвилин до будинку забіг пожежний з вогнегасником і допоміг загасити полум’я.

Матеріального збитку пожежею мені не нанесено, меблі та газова плита не пошкоджені. Опіків та травм ніхто не отримав. На мою думку, пожежа виникнула в наслідок моєї необережності, так як я залишила рушник на газовій плиті й забула про нього, а це в подальшому й стало причиною виникнення пожежі. ____

З моїх слів записано вірно і мною прочитано.

_____________________________________________________________

Свідки:

гр. Олешевко Олександр Семенович

м. Черкаси, вул. Одеська, б. 17



гр. Зінченко Наталія Вікторівна

м. Черкаси, вул. Одеська, б. 13
Відібрання пояснення закінчено о 10 год. 55 хв.



Підпис ________________________ О.І. Нечипоренко

(особа, яка дала пояснення) (прізвище та ініціали)


Пояснення одержав ____________________________

(підпис особи, яка відібрала пояснення)

Начальнику Черкаського міського

управління ГУ МНС України

в Черкаській області

полковнику служби

цивільного захисту

Гончару В.Д.

гр. Нечипоренко Ольги Іванівни,

м. Черкаси, вул. Одеська, буд. 15

Заява


Довожу до Вашого відома, що по пожежі, яка сталася 17 жовтня 2010 року о 10 годині 15 хвилин в житловому будинку, який належить мені на правах приватної власності, за адресою: м. Черкаси, вулиця Одеська, будинок 15, матеріальний збиток відсутній.



17 жовтня 2010 року



Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з функціональної підготовки з працівниками...
ТЕМА № Класифікація надзвичайних ситуацій. Державний класифікатор надзвичайних ситуацій ДК 019-2001. Наказ МНС України №119 від 22....
ПЛАН-КОНСПЕКТ
Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи – головний...
ПЛАН КОНСПЕКТ Для проведення занять з гуманітарної підготовки з особовим...
Тема: №1 Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи...
ПЛАН КОНСПЕКТ Для проведення занять з гуманітарної підготовки з начальницьким...
Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи – головний...
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ
ТЕМА Головні вимоги Положення про Міністерство надзвичайних ситуацій України
КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ З «ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ»
Основні причини виникнення надзвичайних ситуацій соціально-політичного характеру. Рівні надзвичайних ситуацій
ДЕРЖАВНИЙ КЛАСИФІКАТОР УКРАЇНИ ДЕРЖАВНИЙ КЛАСИФІКАТОР НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ДК 019 2001
РОЗРОБЛЕНО Державним науково-дослідним інститутом інформатизації та моделювання економіки, Міністерством України з питань надзвичайних...
МІНІСТЕРСТВО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ УКРАЇНИ
Прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, а також спеціальне звання
НАКА З
Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
СПІЛЬНЕ ЗВЕРНЕННЯ
Міністерство надзвичайних ситуацій, Державна інспекція техногенної безпеки та Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка