Т ема: Тестування накопичувачів інформації та оптимізація їх роботи. Мета


Скачати 48.75 Kb.
Назва Т ема: Тестування накопичувачів інформації та оптимізація їх роботи. Мета
Дата 17.04.2013
Розмір 48.75 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Тема: Тестування накопичувачів інформації та оптимізація їх роботи.

Мета: Узагальнення і систематизація теоретичних знань, формування практичних навичок тестування накопичувачів інформації та оптимізації їх роботи за допомогою програмного забезпечення різних виробників.

Обладнання та методичне забезпечення: персональні комп’ютери, програмне забезпечення HartDriveInspector, CrystalDiskInfo 3.9.4, HDDlifeRus 3.1.170, HD_Speed_RUS, Нdtune_255, Victoria 4.46, AuslogicsDiskDefrag, тест, розроблений у вигляді Google форми,роздатковий дидактичний матеріал, електронна презентація.

Література:

1.Мюллер С. Модернизация и ремонт ПК / С. Мюллер ; [17-е издание : пер. с англ.]. – М. : Издательский дом “Вильямс”, 2008. –1376 с.

2. Сандлер К. Ремонт персонального компьютера / К. Сандлер ; [7-е изд. : пер. с англ.]. –  М. : Издательский дом «Вильямс», 2004. – 656 с.

3. Степаненко О. С. Сборка, модернизация и ремонт ПК / О. С.  Степаненко. – М. : Издательский дом «Вильямс», 2003. – 672 с.
План роботи

1.Визначення основних характеристик вінчестера.

2. Визначення швидкості запису – зчитування інформації.

3. Аналіз, дефрагментація та оптимізація роботи диска.

4. Тестування твердотілого носія інформації.

5. Підсумкове тестування.

Теоретичні відомості

Інтерфейс — набір, що складається з ліній зв'язку, сигналів, що посилають по цих лініях, технічних засобів, що підтримують ці лінії, і правил обміну. Сучасні накопичувачі можуть використати інтерфейси ATA (AT Attachment, він же IDE — Integrated Drive Electronic, він же Parallel ATA), (EIDE), Serial ATA, SCSI (Small Computer System Interface), SAS, FireWire, USB, SDIO і Fibre Channel.

Ємність (англ. capacity) — кількість даних, які можуть зберігатися накопичувачем. Ємність сучасних пристроїв досягає 3Тб. На відміну від прийнятої в інформатиці (випадково) системі префіксів, що позначають кратну 1024 величину, виробниками при позначенні ємності жорстких дисків використовуються кратні 1000 величини. Так, напр., ємність жорсткого диска, маркованого як «200 Гб», в дійсності складає 186,2 Гб.

Фізичний розмір (форм-фактор) — майже всі сучасні накопичувачі для персональних комп'ютерів і серверів мають розмір або 3,5, або 2,5 дюйма. Останні частіше застосовуються в ноутбуках. Інші розповсюджені формати — 1,8 дюйма, 1,3 дюйма і 0,85 дюйма

Час доступу (англ. random access time) — від 3 до 15 мс, як правило, мінімальним часом відрізняються серверні диски (наприклад, у Hitachi Ultrastar 15K147 — 3,7 мс), максимальним із актуальних — диски для портативних пристроїв (Seagate Momentus 5400.3 — 12,5).

Швидкість обертання диску (англ. spindle speed) — кількість обертів шпинделя за хвилину. Від цього параметра в значній мірі залежать час доступу й швидкість передачі даних. В даний час випускаються вінчестери з наступними стандартними швидкостями обертання: 4200, 5400 (ноутбуки), 7200 (персональні комп'ютери), 10 000 і 15 000 об./хв. (сервери і високопродуктивні робочі станції).

Надійність (англ. reliability) — визначається як середній час напрацювання на відмову (Mean Time Between Failures, MTBF).

Технологія SMART. (S.M.A.R.T. (англ. Self Monitoring Analysing and Reporting Technology) — технологія оцінки стану жорсткого диска вбудованими апаратурами самодіагностики, а також механізм оцінки часу виходу його з ладу.)

Кількість операцій введення-виведення за секунду — у сучасних дисків це близько 50 оп./сек при довільному доступі до накопичувача й біля 100 оп./сек при послідовному доступі.

Рівень шуму — шум, що відтворює механіка накопичувача при його роботі. Вказується в децибелах. Тихими накопичувачами вважаються пристрої з рівнем шуму близько 26 дб і нижче.

Опірність ударам (англ. G-shock rating) — опірність накопичувача різким перепадам тиску або ударам, вимірюється в одиницях допустимого перевантаження g у ввімкненому й вимкненому стані.

Швидкість передачі даних (англ. Transfer Rate):

  • Внутрішня зона диска: від 44,2 до 74,5 Мб/с

  • Зовнішня зона диска: від 74,0 до 111,4 Мб/с


Завдання для самостійного виконання

Практичне завдання 1.Визначити основні характеристики вінчестера за допомогою програмного забезпечення HartDriveInspector, CrystalDiskInfo 3.9.4, HDDlifeRus 3.1.170. Результати роботи у вигляді скріншотів надіслати електронною поштою на адресу vkobysa@gmail.com.

Практичне завдання 2. За допомогою програмного забезпечення HD_Speed_RUS, Нdtune_255, Victoria 4.46провести тестування вінчестера на визначення швидкості запису-зчитування даних. Результати роботи у вигляді скріншотів наліслати електронною поштою на адресу vkobysa@gmail.com.

Практичне завдання 3. За допомогою програми Auslogics Disk Defrag провести аналіз, дефрагментацію та оптимізацію роботи вінчестера. Скріншоти початкового стану фрагментованого диска, його вигляд після дефрагментації та оптимізації надіслати на адресу vkobysa@gmail.com.

Додаткове завдання. Провести тестування твердотілого накопичувача, приєднаного через подовжувач та напряму. Порівняти результати тестування.

Підсумкове тестування.У своїй поштовій скринці знайти форму для підсумкового тестування та дати відповіді на її запитання.

Hard Drive Inspector







CrystalDiskInfo HDDlifeRus 3.1.170






HDD_Speed
Нdtune_255 HD_Sped





Victoria 4.46






Auslogics Disk Defrag

Схожі:

Міністерство освіти України скоротило список предметів незалежного тестування
Реформи у сфері освіти тривають. Нову систему тестування й надалі намагаються поліпшити. Тепер з переліку дисциплін, з яких проводитимуть...
Заявка на тестування
...
Матеріали з тестування для фахового вступного випробування по спеціальності 03050701 «Маркетинг»
Матеріали з тестування розроблено і затверджено на кафедрі економіки та маркетингу, протокол №8 від «13» лютого 2014 р
Урок №7. Тема: Пристрої введення-виведення інформації
Мета: ознайомити учнів з пристроями введення-виведення інформації, основними характеристиками та принципами роботи
Так! Будуть тести Нововведення. В цьому році зовнішнє тестування...
Еслив, що учні будуть проходити тестування добровільно. У випадку, якщо результати не задовольнять випускника, він може відмовитися...
Тема: Особливості ринку інформації Мета
Ринок інформації – це сукупність економічних відносин з приводу надання інформаційних послуг, збору, обробки, систематизації інформації,...
УРОК 15. КАТЕГОРІЯ «ОПТИМІЗАЦІЯ». КРИТЕРІЇ ТА ПРІОРИТЕТИ ЛАНДШАФТНО-ЕКОЛОГІЧНОЇ...
Цілі уроку: ознайомити учнів з категорією «оптимізація», розглянути критерії та пріоритети ландшафтно-екологічної оптимізації території;...
ТЕМА: Технологія пошуку інформації в мережі Інтернет. Технологія...
МЕТА: навчитися отримувати доступ до документів, розміще­них на веб-серверах, зберігати інформацію на локальному комп’ютері
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ Актуальність
В основі роботи всіх кодів лежить модифікування вихідних даних шляхом додавання деякої надлишкової інформації, яка дозволяє виявляти...
Тест: "Біологія" Ціль тестування: "Перевірка знань базових теоретичних...
Висновок експерта: Тестові завдання відповідають заявленій меті (цілі) тестування, не містять помилок, професійно коректні
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка