Тема: Поняття та призначення ЕККА


Скачати 42.39 Kb.
Назва Тема: Поняття та призначення ЕККА
Дата 16.03.2013
Розмір 42.39 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Тема: Поняття та призначення ЕККА.

Мета: познайомити учнів із поняттям, призначенням та характеристиками ЕККА.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Матеріальне забезпечення: роздатковий матеріал.



Структура уроку:
І. Організаційний момент.

1. Перевірка присутності учнів на уроці.

2. Повідомлення теми і мети уроку.
ІІ. Викладення нового матеріалу.
План:

  1. Поняття ЕККА.

  2. Призначення ЕККА.

  3. Функції ЕККА.




  1. Поняття ЕККА.


ЕККА – електронний контрольно-касовий апарат, призначений для реєстрації касових операцій, збору, зберігання, обліку і видачі фінансової та іншої звітної інформації.
Слід відзначити, що ЕККА являється досить потужною і необхідною структурною одиницею при здійсненні різноманітних контрольно-касових операцій.

Будова, типи, принципи роботи регулюються на рівні державного законодавства. Технічними умовами, що діють в Україні, передбачено наявність можливості підключення зовнішніх пристроїв для зчитування штрихових кодів до універсальних автономних стаціонарних та системних ЕККА. Моделі ЕККА, які відповідають технічним вимогам та дозволені для експлуатації в Україні, вносяться в Державний реєстр електронних контрольно-касових апаратів і комп’ютерних систем. ЕККА, обладнані засобами зчитування штрихових кодів з товарів, дозволяють автоматизовувати касові операції, швидко та безпомилково обслуговувати покупців, підвищити продуктивність праці касирів та менеджерів торговельних підприємств.
Після придбання ЕККА обов'язково необхідно заключити договір на технічне обслуговування з центром сервісного обслуговування, який має дозвіл фірми-виробника на обслуговування та ремонт ЕККА.

Некваліфіковане втручання в роботу ЕККА під час його обслуговування та ремонту може призвести до його пошкодження.

З питаннями, що виникають при вивченні роботи ЕККА слід звертатись до центру сервісного обслуговування.


  1. Призначення ЕККА.


ЕККА повинен забезпечувати:

  • формування фіскальним блоком команд управління дозволу (заборони) відпускання товару, які надходять до програмно-технічних засобів управління;

  • передачу до фіскального блоку інформації про об'єм відпущеного на поточний момент товару і відображення її на індикаторі оператора;

  • можливість проведення розрахунків за замовлений/відпущений товар у готівковій та не менш як у чотирьох безготівкових формах оплати, у тому числі з використанням банківських платіжних карток Національної системи масових електронних платежів;

  • автоматичне введення з платіжного термінала інформації про вартість фактично сплаченого за допомогою платіжної картки товару до оперативної пам'яті фіскального блока.




  1. Функції ЕККА.


Фіскальні функції  - здатність реєстраторів розрахункових операцій забезпечувати одноразове занесення, довготермінове зберігання у фіскальній пам'яті, багаторазове зчитування і неможливість зміни підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій, виконаних в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.
Реєстратор розрахункових операцій  - пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій про продаж товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг). 
Розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.
Електронний контрольно-касовий реєстратор - реєстратор розрахункових операцій, який додатково забезпечує облік кількості реалізованих товарів (послуг) кожного найменування, друкування розрахункових та інших звітних документів.
Фіскальна пам'ять - запам'ятовуючий пристрій у складі реєстратора розрахункових операцій, призначений для одноразового занесення, зберігання і багаторазового зчитування підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій, яку неможливо змінити або знищити без пошкодження самого пристрою.
Фіскальний звітний чек - документ встановленої форми, надрукований реєстратором розрахункових операцій, що містить дані денного звіту, під час друкування якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься до фіскальної пам'яті.
Фіскальний звіт  - документ встановленої форми, надрукований реєстратором розрахункових операцій, що застосовується для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, який містить дані про виконані операції з початку робочої зміни касира.

III. Закріплення матеріалу:

  1. Що таке ЕККА?

  2. Чому на Вашу думку потрібно здійснювати регулювання та контроль процесу використання ЕККА?

  3. Опишіть призначення ЕККА?

  4. У чому полягають фіскальні функції ЕККА?

  5. Що являє собою реєстратор розрахункових операцій?

  6. Поясніть термін розрахункова операція.

  7. Як ви розумієте поняття фіскальної пам’яті, звітного чеку, звіту?


IV. Домашнє завдання.

1. Опрацювати конспект.

Схожі:

Тема: Етапи роботи з ЕККА
Мета: познайомити учнів із основними принципами підготовки до роботи ЕККА та основними етапами роботи з ЕККА
Тема: Типи ЕККА
Чому на Вашу думку потрібно здійснювати регулювання та контроль процесу використання ЕККА?
Тема: Поняття архіву. Програми
Тема: Поняття архіву. Програми архіватори функції та призначення. Робота з архіваторами WINRAR, WINZIP
Навчально-методичний посібник для учнів, викладачів, майстрів виробничого...
Організація роботи контролера-касира в торговельних підприємствах на ЕККА різних типів
АЗС-СИСТЕМА
АЗС-СИСТЕМА. 02 (надалі по тексту ЕККА) виконаний згідно з технічними умовами ТУ У 31092882. 002-2001. ЕККА відповідає “Технічним...
Уроку: комбінований Методичне забезпечення
Тема: Поняття архіву. Програми архіватори: функції та призначення. Робота з архіваторами WINRAR, WINZIP
План-конспект уроку інформатики в 7 класі Тема уроку
Тема уроку: Робота з текстовою інформацією. Призначення та основні функції текстового редактора. Текстові процесори. MS Word. Поняття...
Тема: Антивірусні програми
Мета: визначити поняття "комп'ютерний вірус", класифікацію комп'ютерних вірусів за ступенем впливу; основні типи антивірусних програм...
Тема: Основні блоки ЕККА
Усі електронні контрольно-касові апарати, незалежно від їх типу та моделі, складаються з таких основних блоків
Тема: Основні принципи кодування та програмування ЕККА
Державною комісією з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка