Нутріціологічна і дієтологічна характеристики молока і молочних продуктів


Скачати 0.83 Mb.
Назва Нутріціологічна і дієтологічна характеристики молока і молочних продуктів
Сторінка 1/10
Дата 11.04.2013
Розмір 0.83 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
Додаток 1

Нутріціологічна і дієтологічна характеристики молока і молочних продуктів



Назва продукту

Специфічні мікроорганіз­ми, нутритив-ні та біологіч­но-активні речовини

Значення у харчуванні

Специфічний вплив на орі'анізм

Показання до призначення

Протипоказання та об­меження

1

2

3

4

5

6

7

1.

Молоко




Джерело білків, не­замінних аміно­кислот, добре засво­юваного кальцію, ростових та ліпо-тропних речовин, лактози, вітамінів А, D, В2, В6.

Пригнічує шлункову секрецію, виявляє ан­тацидний вплив, галь­мує процеси травлен­ня у шлунку, посла­блює відчуття голоду, повільно евакуюється зі шлунку (3 год. і більше). Легкий діуре­тичний, гіпотензивний, заспокійливий, дето-ксикаційний ефект.

Раціональне харчу­вання всіх груп насе­лення. Гіперацидний гастрит, виразкова хвороба шлунку та 12-палої кишки, ос-теопороз, переломи кісток. Гіпогалактія (коктейль з морко-в'яним соком, з чаєм) Лікувально-профі­лактичне харчування осіб, які працюють в шкідливігх виробни­чих умовах. Розван­тажує ально-дієтич-

на терапія, дієта Кареля.

Нестерпність, лактазна ферментопатія (селек­тивна мальабсорбція, лактози), фосфатурія

2.

Вершки




Джерело вітамінів А.

D

Різко пригнічує шлун-

кову секрецію, створює відчуття ситості, вияв­ляє виражений анта­цидний вплив - інак-тивує соляну кислоту в шлунку, гальмує ева­куацію з шлунку

Раціональне хар-

чування всіх груп населення. Гіпер­ацидний гастрит, виразкова хвороба шлунку та 12-палої кишки, виснаження, зондове харчування.

Гіпосекреторний стан

шлунку, ппоациднии гастрит, панкреатит, ге­патит, атеросклероз, ожиріння.

3.

Простоква-

ша

Молочно-кис-

лий стрепто-

кок, молочна

кислота, лактат

кальцію

Джерело білків, неза-

мінних амінокислот.

добре засвоюваного

кальшю, ростових та

ліпотропних речо­вин, молочної кис­лоти, вітамінів A, D, В26

Стимулює секреторну і

моторну функцію шлу-

нку і кишечника. Збу-

джує апетит, легко

засвоюється (евакуація з шлунку за 1 год.). Сприяє розвитку в ки­шечнику корисної мі­крофлори

Раціональне хар-

чування всіх груп

населення. Зниження

апетиту, гастрити із

зниженою секрецією, коліти, захворювання печінки, жовчного міхура, жовчовивід­них шляхів, остеопо-роз, ожиріння, цук­ровий діабет, захво-

рювання серцево-судинної систе-ми,розвантажу-вально-ді етична терапія.

Виразкова хвороба шлунку

та 12-палої кишки, гіпер-

секреторний гастрит, гос-

трий панкреатит.

4.

Простоква-

ша мечні-

ківська

Молочно-кис-

лий стрепто-

кок, болгарсь-

ка паличка.

молочна кис-

лота (2-3%),

лактат каль-

цію, бактеріо­статичні речо­вини

Джерело білків, неза-

мінних амінокислот,

добре засвоюваного

кальцію, ростових та

лшотропних речо-

вин, молочної кис-

лоти, вітамінів A, D,

В26

Стимулює секреторну і

моторну функцію шлу-

нку і кишечника.

Збуджує апетит, легко

засвоюється (евакуація

зі шлунку за 1 год.).

Сприяє розвитку в

кишечнику корисної мікрофлори. Пригнічує розвиток гнилісних мікроорганізмів у ки­шечнику

Раціональне харчу-

вання всіх груп насе-

лення. Зниження

апетиту, гастрити із

зниженою секрецією,

коліти, захворювання

печінки, жовчного

міхура, жовчовивід­них шляхів, остео-пороз, ожиріння, цукровий діабет, за­хворювання серцево-судинної системи, розвантажувально-дієтична терапія, дисбактеріоз.

Виразкова хвороба шлунку

та 12-палої кишки, гіпер-

секреторний гастрит,

гострий панкреатит

5.

Кефір

Кефірні грибки

(молочно-кислі

бактерії та дрі-

жджі), молочна

кислота, вугле-

кислота, алко-

голь (0,2-

0,6%), вітаміни Вь В2, В12, бак­теріостатичні речовини

Джерело білків, неза-

мінних амінокислот,

добре засвоюваного

кальцію, ростових та

лшотропних речо-

вин, молочної кис-

лоти, вітамінів A, D,

Bl,B2, B6, В]2

Підсилює секрецію

шлунку, сприяє розвит-

ку корисної мікрофло-

ри кишечника, впливає

на перистальтику ки-

шечника. Легкий сечо-

гінний, жовчогінний,

детоксикаційний ефект

Раціональне харчу-

вання всіх груп насе-

лення. Зниження апе-

титу, ппосекретор-

ний гастрит, захво-

рювання кишечника

з диспептичним син-

дромом, дисбактеріо-зи, захворювання гепатобіліарної сис­теми, остеопороз. Захворювання з інто­ксикаційним синдро­мом. Лікувально-профілактичне хар­чування працівників шкідливих вироб­ництв.

Виразкова хвороба шлунку

та 12-палої кишки, гіпер-

секреторний гастрит, гос-

трий панкреатит

Кефір слабкий (одноден­ний)







Стимулює перисталь­тику кишечника

Закрепи

Інфекційні і неінфекцій-ні захворювання, які суп­роводжуються проноса­ми.

6.

Кефір міц­ний (три­денний)

Кефір зне­жирений

Йогурт

Болгарська па­личка, молоч­нокислий стрептокок, інші кисломо­лочні мікроор­ганізми, нату­ральні смакові та ароматичні домішки (фру-ктовоягідні), загусник(жела-тин), молочна

кислота, лак­тат кальцію, вітаміни, мік­роелементи, бактеріостати­чні вітаміни.

Джерело білків, неза­мінних амінокислот, легкозасвоюваного кальцію, ростових та ліпотропних речо­вин, молочної кисло­ти, вітамінів

Пригнічує перисталь­тику кишечника

Легко засвоюється, за­довольняє відчуття го­лоду. Збуджує секре­торну і моторну діяль­ність шлунку, підшлун­кової залози, кишечни­ка, помірно виражені бактеріостатичні влас­тивості, гальмує бро­дильні процеси в ки­шечнику

Проноси різної етіо­логії

Ожиріння, цукровий діабет, хвороби сер­цево-судинної сис­теми, хронічні зах­ворювання печінки, підшлункової залози, розвантажувально-дієтична терапія

Раціональне харчу­вання всіх груп насе­лення, профілактика дисбактеріозів, вис­наження.

Закрепи Закрепи

Виразкова хвороба шлунку та 12-палої кишки, гострий панкреатит, гіперсекре-торний гастрит, цукровий діабет, ожиріння.

7.

Геролакт

Знежирене мо-

локо, більше

білків, рослин-

на олія.

ПНЖК, вітамі-

ни A, D, Е, Вь В6, відсутній холестерин, молочна кис­лота, кисломо­лочна культура стрептосан

Джерело білків,

ПНЖК, незамінних

амінокислот, легко-

засвоюваного каль-

цію, вітамінів A, D,

Е, В2, Вб

Збуджує секреторну і

моторну функцію шлу-

нково-кишкового трак-

ту, збуджує апетит,

добре засвоюється.

покращує самопочуття, покращує фосфорно-кальцієвий обмін, ви­являє антиатеросклеро-тичний вплив

Харчування людей

похилого віку, ппо-

ацндний гастрит, ос-

теопороз, атероскле-

роз, ожиріння, цук-

ровий діабет, гепа­тит, хронічний пан­креатит, холецистит

Виразкова хвороба шлунку

та 12-палої кишки, гіпер-

секреторний гастрит, гос-

трий панкреатит

8.

Ацидофі-

льні про-

дукти

(ацидофі-

лш, аци­дофільне

молоко,

ацидофі-

льна прос-

токваша,

ацидофіль-

на паста),

ацидофіль-

но-дріжд-

жове моло-

ко та паста

Ацидофільні

палички (сли-

зоутворюючі

та неслизоут-

ворюючі)

молочна кис-

лота, вітаміни,

бактеріостати-

чні та бактери-

цидні речови-

ни. В ацидо-

фільно-дріжд-

жових додат-

ково молочно-

кислий стреп-тококо-дріжд-жові грибки

Джерело білків, неза-

мінних амінокислот,

легко засвоюваного

кальшю. ростових та

ліпотропних речовин

молочної кислоти, ві-

тамінів. Частково за-

довольняє потребу в

нутрієнтах, легше за-

своюється, збуджує

апетит, покращує за-

гальний стан

Збуджує секреторну ді-

яльність шлунку, під-

шлункової залози, ки-

шечника стимулюють

жовчовиділення,

пригнічують розвиток

в кишечнику гнилісних

та патогенних мікроор-

ганізмів, відновлюють

мікробіоценоз кишеч-

ника, підвищують за-

гальну опірність орга-

нізму. Ацидофільно-

дріжджові виявляють

більш виражений вплив

Раціонапьне харчува-

ння всіх груп насе-

лення в тому числі

дітей з 6 місяців. Лі-

кувальне харчуван-

ня при ентероколі-

тах, дифтерії, тубер-

кульозі, дисбактеріо-

зах, закрепах та про-

носах, гострих та

хронічних захворю-

ваннях печінки, жов-

чного міхура, хроніч-

них захворюваннях

підшлункової залози, нирок, хворобах об­міну речовин, ендо­кринних захворюван­нях, фурункульозі, гіпоацидному гастри­ті

Виразкова хвороба шлунку

та 12-палої кишки, гіпер-

секреторний гастрит, гос-

трий панкреатит

9.

Сімбівіт

Біфідо- та лак-

тобактерії, лак-

тококи, пропіо-

ново-кислі бак-

терії, молочна

кислота, вугле-

кислота, про-

піонова кисло-

та, вітаміни Вь

В,, В. 6, В12,

ферменти, бак­терицидні і

бактеріоста­тичні речовини

Джерело білків, неза-

мінних амінокислот,

легкозасвоюваного

кальцію, ростових та

ліпотропних речо-

вин, молочної кисло-

ти, вітамінів, живих

молочно-кислих мі-

кроорганізмів та

продуктів їх життє-

діяльності

Збуджує апетит, добре

засвоюється, покращує

самопочуття. Збуджує

секреторну і моторну

функцію шлунково-ки-

шкового тракту, вира-

жений антагоністичний

вплив на патогенні і

умовно-патогенні мі-

кроорганізми, покра-

щує імунітет, підвищує загальну опірність ор-

ганізму, виявляє дето-ксикаційний ефект, по­кращує функцію печін­ки, зменшує алергіза-цію організму, покра­щує процеси обміну речовин

Гіпоацидний гастрит,

дисбактеріози, гострі

кишкові інфекції (са-

льмонельоз, ешері-

хюз, вірусні діареї та

інш.), ентерити, ен-

тероколіти, фермен-

топатії, інфекції

верхніх дихальних

шляхів, пневмонії.

фурункульоз, закре­пи і проноси, гострі

і хронічний гепати­ти, холецистити, хро­нічний панкреатит, алергічні захворюва­ння в т. ч. алергічний діатез, ожиріння, цукровий діабет, вис­наження, порушення імунологічних показ­ників

Виразкова хвороба шлунку

та 12-палої кишки, гіпер-

секреторний гастрит, гос-

трий панкреатит

10.

Кумис

Молочно-кислі

оактерп та дрі-

жджі, молочна

кислота, вугле-

кислота, етило-

вий спирт (сла-

бкий, 1 денний

-0,5-1% спир-

ту, середній, 2

денний- 1-1, 5%, міцний, 3 денний- 1, 5-2, 5%), В,,, бактеріостати­чні речовини

до мікобакте­рії туберку­льозу, бактери­цидні речови­ни до гниліс­них і патоген­них мікроор­ганізмів киш-ковика, мало жиру, відсут­ній холесте­рин

Джерело білків, неза-

мінних амінокислот,

середньо-ланцюго-

вих жирних кислот,

легкозасвоюваного

кальцію молочної

кислоти вітамінів Ві,

В2, В6> В12

Дуже легко засвоюєть-

ся, покращує загальний

стан, збуджує апетит,

покращує сон. Батери-

циднии вплив на міко-

бактерії туберкульозу.

Активує обмін речо-

вин, шлункову сек-

рецію, стимулює жов-

човиділення, секрецію ферментів підшлунко­вої залози, стимулює роботу нирок, сечогін­ний ефект, детоксика-ційний вплив, активує

нервову та серцево-су­динну систему, покра­щує склад крові, спри­яє відновленню маси тіла у виснажених хворих, впливає на пе­ристальтику кишечни­ка

Туберкульоз кісток,

туберкульоз легень

на ранніх стадіях, ви-

снаження, туберку-

льозна інтоксикація,

гастрит із зниженою

секрецією, хронічний

холецистит, холангіт,

ентероколіт, коліт,

хронічний бронхіт, плеврит, емфізема легень, пневмоскле­роз, сілікоз у шахта­рів і робітників шкід­ливих виробництв

Туберкульоз легень на піз-

ніх стадіях, виразкова

хвороба шлунку та 12-па-

лої кишки, гшерсекретор-

ний гастрит, гострий та

хронічний гепатит, захво-

рювання серцево-судинної

системи, хвороби нервової

системи з підвищеною

збудливістю

11.

Сир кис-

лий, тво-

рог (жир-

ний, серед-

ній, знежи­рений).

Молочнокислі

мікроорганіз-

ми, молочна

кислота, лактат

кальцію.

Джерело білків, неза-

мінних амінокислот,

дооре засвоюваного

кальцію, ростових та

ліпотропних речовин

Завдяки наявності ме-

тіоніну, холіну і леци-

тину, має виражені лі-

потропні властивості.

Підвищує кислотність шлункового соку, гальмує перистальти­ку кишечника

Раціональне харчу-

вання, осооливо важ-

ливо вагітним жін-

кам, дітям, людям

похилого віку, пока­заний при гострих і хронічних гепати­тах, холециститах, ішемічній хворобі серця, ожирінні, цук­ровому діабеті, вис­наженні, остеопоро-зі, переломах, кісток, проносах, розванта­жувально-дієтичній терапії.

Фосфатурія, атеросклероз,

виразкова хвороба шлунку

та 12-палої кишки гіпер-

секреторний гастрит, гос-

трий панкреатит, закрепи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

Схожі:

ПРОДАЖ МОЛОКА ТА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ПО ВСІХ КАНАЛАХ РЕАЛІЗАЦІЇ
ОДЕСЬКА 51283 737. 8 34111 66. 5 761. 8 2601 1 593. 5 ПОЛТАВСЬКА 179240 870. 0 143007 79. 8 910. 4 2375 3 697. 5
Технічний регламент «Вимоги щодо виробництва молока та молочних продуктів» Загальні положення
Цей Технічний регламент визначає обов’язкові вимоги до молочної продукції та процесів її виробництва, у тому числі, стосовно інформації,...
Уроку виробничого навчання
За темою: «Розпізнавання асортименту молока, вершків, молочних консервів, кисломолочних товарів»
Уроку виробничого навчання
За темою: «Розпізнавання асортименту молока, вершків, молочних консервів, кисломолочних товарів»
1. 3 Основні характеристики, види та використання інформаційних продуктів та послуг
Вступ до вивчення маркетингу інформаційних продуктів і послуг. Поняття та закони розвитку інформаційного виробництва
Тема «МОЛОКО ТА ЙОГО РОДИНА» (Молоко та молочні продукти)
Мета: розширити уявлення дітей про їжу, корисну для здоров’я; поглибити знання учнів про різні групи продуктів та їх значення в раціоні...
КУРС ЛЕКЦІЙ для студентів спеціальностей 091700 «Технологія зберігання,...
«Технологія зберігання, консервування та переробки молока» і «Технологія жирів і жирозамінників» напряму 0917 «Харчова технологія...
ІНСТРУКЦІЯ з бонітування великої рогатої худоби молочних і молочно-м’ясних порід
Закону України “Про племінну справу у тваринництві” і визначає порядок проведення бонітування великої рогатої худоби молочних і молочно-м’ясних...
Кисломолочні продукти
Мета: Ознайомити учнів з класифікацією кисломолочних продуктів та сформувати знання про дієтичні і лікувально-профілактичні властивості...
Кисломолочні продукти
Мета: Ознайомити учнів з класифікацією кисломолочних продуктів та сформувати знання про дієтичні і лікувально-профілактичні властивості...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка