Додаток 1
Нутріціологічна і дієтологічна характеристики молока і молочних продуктів
№
|
Назва продукту
|
Специфічні мікроорганізми, нутритив-ні та біологічно-активні речовини
|
Значення у харчуванні
|
Специфічний вплив на орі'анізм
|
Показання до призначення
|
Протипоказання та обмеження
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
1.
|
Молоко
|
|
Джерело білків, незамінних амінокислот, добре засвоюваного кальцію, ростових та ліпо-тропних речовин, лактози, вітамінів А, D, В2, В6.
|
Пригнічує шлункову секрецію, виявляє антацидний вплив, гальмує процеси травлення у шлунку, послаблює відчуття голоду, повільно евакуюється зі шлунку (3 год. і більше). Легкий діуретичний, гіпотензивний, заспокійливий, дето-ксикаційний ефект.
|
Раціональне харчування всіх груп населення. Гіперацидний гастрит, виразкова хвороба шлунку та 12-палої кишки, ос-теопороз, переломи кісток. Гіпогалактія (коктейль з морко-в'яним соком, з чаєм) Лікувально-профілактичне харчування осіб, які працюють в шкідливігх виробничих умовах. Розвантажує ально-дієтич-
на терапія, дієта Кареля.
|
Нестерпність, лактазна ферментопатія (селективна мальабсорбція, лактози), фосфатурія
|
2.
|
Вершки
|
|
Джерело вітамінів А.
D
|
Різко пригнічує шлун-
кову секрецію, створює відчуття ситості, виявляє виражений антацидний вплив - інак-тивує соляну кислоту в шлунку, гальмує евакуацію з шлунку
|
Раціональне хар-
чування всіх груп населення. Гіперацидний гастрит, виразкова хвороба шлунку та 12-палої кишки, виснаження, зондове харчування.
|
Гіпосекреторний стан
шлунку, ппоациднии гастрит, панкреатит, гепатит, атеросклероз, ожиріння.
|
3.
|
Простоква-
ша
|
Молочно-кис-
лий стрепто-
кок, молочна
кислота, лактат
кальцію
|
Джерело білків, неза-
мінних амінокислот.
добре засвоюваного
кальшю, ростових та
ліпотропних речовин, молочної кислоти, вітамінів A, D, В2.В6
|
Стимулює секреторну і
моторну функцію шлу-
нку і кишечника. Збу-
джує апетит, легко
засвоюється (евакуація з шлунку за 1 год.). Сприяє розвитку в кишечнику корисної мікрофлори
|
Раціональне хар-
чування всіх груп
населення. Зниження
апетиту, гастрити із
зниженою секрецією, коліти, захворювання печінки, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів, остеопо-роз, ожиріння, цукровий діабет, захво-
рювання серцево-судинної систе-ми,розвантажу-вально-ді етична терапія.
|
Виразкова хвороба шлунку
та 12-палої кишки, гіпер-
секреторний гастрит, гос-
трий панкреатит.
|
4.
|
Простоква-
ша мечні-
ківська
|
Молочно-кис-
лий стрепто-
кок, болгарсь-
ка паличка.
молочна кис-
лота (2-3%),
лактат каль-
цію, бактеріостатичні речовини
|
Джерело білків, неза-
мінних амінокислот,
добре засвоюваного
кальцію, ростових та
лшотропних речо-
вин, молочної кис-
лоти, вітамінів A, D,
В2,В6
|
Стимулює секреторну і
моторну функцію шлу-
нку і кишечника.
Збуджує апетит, легко
засвоюється (евакуація
зі шлунку за 1 год.).
Сприяє розвитку в
кишечнику корисної мікрофлори. Пригнічує розвиток гнилісних мікроорганізмів у кишечнику
|
Раціональне харчу-
вання всіх груп насе-
лення. Зниження
апетиту, гастрити із
зниженою секрецією,
коліти, захворювання
печінки, жовчного
міхура, жовчовивідних шляхів, остео-пороз, ожиріння, цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи, розвантажувально-дієтична терапія, дисбактеріоз.
|
Виразкова хвороба шлунку
та 12-палої кишки, гіпер-
секреторний гастрит,
гострий панкреатит
|
5.
|
Кефір
|
Кефірні грибки
(молочно-кислі
бактерії та дрі-
жджі), молочна
кислота, вугле-
кислота, алко-
голь (0,2-
0,6%), вітаміни Вь В2, В12, бактеріостатичні речовини
|
Джерело білків, неза-
мінних амінокислот,
добре засвоюваного
кальцію, ростових та
лшотропних речо-
вин, молочної кис-
лоти, вітамінів A, D,
Bl,B2, B6, В]2
|
Підсилює секрецію
шлунку, сприяє розвит-
ку корисної мікрофло-
ри кишечника, впливає
на перистальтику ки-
шечника. Легкий сечо-
гінний, жовчогінний,
детоксикаційний ефект
|
Раціональне харчу-
вання всіх груп насе-
лення. Зниження апе-
титу, ппосекретор-
ний гастрит, захво-
рювання кишечника
з диспептичним син-
дромом, дисбактеріо-зи, захворювання гепатобіліарної системи, остеопороз. Захворювання з інтоксикаційним синдромом. Лікувально-профілактичне харчування працівників шкідливих виробництв.
|
Виразкова хвороба шлунку
та 12-палої кишки, гіпер-
секреторний гастрит, гос-
трий панкреатит
|
Кефір слабкий (одноденний)
|
|
|
Стимулює перистальтику кишечника
|
Закрепи
|
Інфекційні і неінфекцій-ні захворювання, які супроводжуються проносами.
|
6.
|
Кефір міцний (триденний)
Кефір знежирений
Йогурт
|
Болгарська паличка, молочнокислий стрептокок, інші кисломолочні мікроорганізми, натуральні смакові та ароматичні домішки (фру-ктовоягідні), загусник(жела-тин), молочна
кислота, лактат кальцію, вітаміни, мікроелементи, бактеріостатичні вітаміни.
|
Джерело білків, незамінних амінокислот, легкозасвоюваного кальцію, ростових та ліпотропних речовин, молочної кислоти, вітамінів
|
Пригнічує перистальтику кишечника
Легко засвоюється, задовольняє відчуття голоду. Збуджує секреторну і моторну діяльність шлунку, підшлункової залози, кишечника, помірно виражені бактеріостатичні властивості, гальмує бродильні процеси в кишечнику
|
Проноси різної етіології
Ожиріння, цукровий діабет, хвороби серцево-судинної системи, хронічні захворювання печінки, підшлункової залози, розвантажувально-дієтична терапія
Раціональне харчування всіх груп населення, профілактика дисбактеріозів, виснаження.
|
Закрепи Закрепи
Виразкова хвороба шлунку та 12-палої кишки, гострий панкреатит, гіперсекре-торний гастрит, цукровий діабет, ожиріння.
|
7.
|
Геролакт
|
Знежирене мо-
локо, більше
білків, рослин-
на олія.
ПНЖК, вітамі-
ни A, D, Е, Вь В6, відсутній холестерин, молочна кислота, кисломолочна культура стрептосан
|
Джерело білків,
ПНЖК, незамінних
амінокислот, легко-
засвоюваного каль-
цію, вітамінів A, D,
Е, В2, Вб
|
Збуджує секреторну і
моторну функцію шлу-
нково-кишкового трак-
ту, збуджує апетит,
добре засвоюється.
покращує самопочуття, покращує фосфорно-кальцієвий обмін, виявляє антиатеросклеро-тичний вплив
|
Харчування людей
похилого віку, ппо-
ацндний гастрит, ос-
теопороз, атероскле-
роз, ожиріння, цук-
ровий діабет, гепатит, хронічний панкреатит, холецистит
|
Виразкова хвороба шлунку
та 12-палої кишки, гіпер-
секреторний гастрит, гос-
трий панкреатит
|
8.
|
Ацидофі-
льні про-
дукти
(ацидофі-
лш, ацидофільне
молоко,
ацидофі-
льна прос-
токваша,
ацидофіль-
на паста),
ацидофіль-
но-дріжд-
жове моло-
ко та паста
|
Ацидофільні
палички (сли-
зоутворюючі
та неслизоут-
ворюючі)
молочна кис-
лота, вітаміни,
бактеріостати-
чні та бактери-
цидні речови-
ни. В ацидо-
фільно-дріжд-
жових додат-
ково молочно-
кислий стреп-тококо-дріжд-жові грибки
|
Джерело білків, неза-
мінних амінокислот,
легко засвоюваного
кальшю. ростових та
ліпотропних речовин
молочної кислоти, ві-
тамінів. Частково за-
довольняє потребу в
нутрієнтах, легше за-
своюється, збуджує
апетит, покращує за-
гальний стан
|
Збуджує секреторну ді-
яльність шлунку, під-
шлункової залози, ки-
шечника стимулюють
жовчовиділення,
пригнічують розвиток
в кишечнику гнилісних
та патогенних мікроор-
ганізмів, відновлюють
мікробіоценоз кишеч-
ника, підвищують за-
гальну опірність орга-
нізму. Ацидофільно-
дріжджові виявляють
більш виражений вплив
|
Раціонапьне харчува-
ння всіх груп насе-
лення в тому числі
дітей з 6 місяців. Лі-
кувальне харчуван-
ня при ентероколі-
тах, дифтерії, тубер-
кульозі, дисбактеріо-
зах, закрепах та про-
носах, гострих та
хронічних захворю-
ваннях печінки, жов-
чного міхура, хроніч-
них захворюваннях
підшлункової залози, нирок, хворобах обміну речовин, ендокринних захворюваннях, фурункульозі, гіпоацидному гастриті
|
Виразкова хвороба шлунку
та 12-палої кишки, гіпер-
секреторний гастрит, гос-
трий панкреатит
|
9.
|
Сімбівіт
|
Біфідо- та лак-
тобактерії, лак-
тококи, пропіо-
ново-кислі бак-
терії, молочна
кислота, вугле-
кислота, про-
піонова кисло-
та, вітаміни Вь
В,, В. 6, В12,
ферменти, бактерицидні і
бактеріостатичні речовини
|
Джерело білків, неза-
мінних амінокислот,
легкозасвоюваного
кальцію, ростових та
ліпотропних речо-
вин, молочної кисло-
ти, вітамінів, живих
молочно-кислих мі-
кроорганізмів та
продуктів їх життє-
діяльності
|
Збуджує апетит, добре
засвоюється, покращує
самопочуття. Збуджує
секреторну і моторну
функцію шлунково-ки-
шкового тракту, вира-
жений антагоністичний
вплив на патогенні і
умовно-патогенні мі-
кроорганізми, покра-
щує імунітет, підвищує загальну опірність ор-
ганізму, виявляє дето-ксикаційний ефект, покращує функцію печінки, зменшує алергіза-цію організму, покращує процеси обміну речовин
|
Гіпоацидний гастрит,
дисбактеріози, гострі
кишкові інфекції (са-
льмонельоз, ешері-
хюз, вірусні діареї та
інш.), ентерити, ен-
тероколіти, фермен-
топатії, інфекції
верхніх дихальних
шляхів, пневмонії.
фурункульоз, закрепи і проноси, гострі
і хронічний гепатити, холецистити, хронічний панкреатит, алергічні захворювання в т. ч. алергічний діатез, ожиріння, цукровий діабет, виснаження, порушення імунологічних показників
|
Виразкова хвороба шлунку
та 12-палої кишки, гіпер-
секреторний гастрит, гос-
трий панкреатит
|
10.
|
Кумис
|
Молочно-кислі
оактерп та дрі-
жджі, молочна
кислота, вугле-
кислота, етило-
вий спирт (сла-
бкий, 1 денний
-0,5-1% спир-
ту, середній, 2
денний- 1-1, 5%, міцний, 3 денний- 1, 5-2, 5%), В,,, бактеріостатичні речовини
до мікобактерії туберкульозу, бактерицидні речовини до гнилісних і патогенних мікроорганізмів киш-ковика, мало жиру, відсутній холестерин
|
Джерело білків, неза-
мінних амінокислот,
середньо-ланцюго-
вих жирних кислот,
легкозасвоюваного
кальцію молочної
кислоти вітамінів Ві,
В2, В6> В12
|
Дуже легко засвоюєть-
ся, покращує загальний
стан, збуджує апетит,
покращує сон. Батери-
циднии вплив на міко-
бактерії туберкульозу.
Активує обмін речо-
вин, шлункову сек-
рецію, стимулює жов-
човиділення, секрецію ферментів підшлункової залози, стимулює роботу нирок, сечогінний ефект, детоксика-ційний вплив, активує
нервову та серцево-судинну систему, покращує склад крові, сприяє відновленню маси тіла у виснажених хворих, впливає на перистальтику кишечника
|
Туберкульоз кісток,
туберкульоз легень
на ранніх стадіях, ви-
снаження, туберку-
льозна інтоксикація,
гастрит із зниженою
секрецією, хронічний
холецистит, холангіт,
ентероколіт, коліт,
хронічний бронхіт, плеврит, емфізема легень, пневмосклероз, сілікоз у шахтарів і робітників шкідливих виробництв
|
Туберкульоз легень на піз-
ніх стадіях, виразкова
хвороба шлунку та 12-па-
лої кишки, гшерсекретор-
ний гастрит, гострий та
хронічний гепатит, захво-
рювання серцево-судинної
системи, хвороби нервової
системи з підвищеною
збудливістю
|
11.
|
Сир кис-
лий, тво-
рог (жир-
ний, серед-
ній, знежирений).
|
Молочнокислі
мікроорганіз-
ми, молочна
кислота, лактат
кальцію.
|
Джерело білків, неза-
мінних амінокислот,
дооре засвоюваного
кальцію, ростових та
ліпотропних речовин
|
Завдяки наявності ме-
тіоніну, холіну і леци-
тину, має виражені лі-
потропні властивості.
Підвищує кислотність шлункового соку, гальмує перистальтику кишечника
|
Раціональне харчу-
вання, осооливо важ-
ливо вагітним жін-
кам, дітям, людям
похилого віку, показаний при гострих і хронічних гепатитах, холециститах, ішемічній хворобі серця, ожирінні, цукровому діабеті, виснаженні, остеопоро-зі, переломах, кісток, проносах, розвантажувально-дієтичній терапії.
|
Фосфатурія, атеросклероз,
виразкова хвороба шлунку
та 12-палої кишки гіпер-
секреторний гастрит, гос-
трий панкреатит, закрепи
|
|