Внутрішні води Північної Америки. Практична робота №10. Складання комплексної характеристики однієї з річок материка Північна Америка (за типовим планом)


Скачати 204.28 Kb.
Назва Внутрішні води Північної Америки. Практична робота №10. Складання комплексної характеристики однієї з річок материка Північна Америка (за типовим планом)
Дата 19.11.2013
Розмір 204.28 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
Тернопільська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 2

Тернопільської міської ради Тернопільської області

Внутрішні води Північної Америки. Практична робота №10. Складання комплексної характеристики однієї з річок материка Північна Америка (за типовим планом)

Підготувала і провела

у 7-А класі

вчитель географії

Корнійчук О. М.


Тема. Внутрішні води Північної Америки. Практична робота №10. Складання комплексної характеристики однієї з річок материка Північна Америка (за типовим планом)

Мета:

Навчальна:

  • познайомити школярів з найбільшими річковими системами Північної Америки, їх живленням та режимом, характером течії річок;

  • показати роль снігового й льодовикового живлення у водному режимі;

  • дати характеристику найбільшим озерам материка, акцентувавши увагу на походження їх улоговин;

  • дати загальні відомості про льодовики в Кордильєрах;

  • звернути увагу на значення водойм Північної Америки для природи та господарської діяльності населення;

  • наголосити на екологічних проблемах Міссісіпі та Великих Американських озер;

  • дати загальні уявлення про покривні та гірські льодовики у Північній Америці;

  • удосконалювати навички роботи з картами атласу.

Розвиваюча:

  • розвивати у школярів інтерес до вивчення географії, вводячи в урок елементи цікавої географії та інтерактивні форми роботи. Розвивати логічне мислення учнів, вміння обґрунтовувати свої погляди, робити висновки та порівняння. Розвивати вміння учнів вільно користуватися різними джерелами географічних знань (підручником, картами атласу, малюнками, схемами), аналізувати та зіставляти їх.

Виховна:

  • сприяти формуванню світоглядних ідей про взаємозв’язки та єдність компонентів природи на основі матеріалу про вплив кліматичних умов на живлення та режим річок, а рельєфу – на характер їх течії;

  • сприяти екологічному вихованню учнів, на основі матеріалу про екологічні проблеми внутрішніх водойм Північної Америки та необхідності їх охорони, виховувати зацікавленість у вивченні курсу географії.

Обладнання: презентація, фізична карта Північної Америки; зображення водних об’єктів Північної Америки, атласи, підручники, виставка літератури.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.
Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
Який наш світ широкий і могутній!

У ньому — все, що цінимо в житті:

Шляхетність білизни старого грудня

І сонця промені, кохані, золоті,

Нічного неба зорі-діаманти,

І барвоцвіт розкрилених степів,

І незабудок-скромниць губки-банти,

І щедрість переповнених морів.

Та є у ньому й бурі, сніговиці,

Пінистих штормів невловима лють.

І міражів пустельних сині птиці,

І тріск льодів, якого не забуть...

Буває, мучимось під сонцем чи зорею,

Та не задумуємось, браття, ні на мить,

Що грішно із порожньою душею

У цьому світі дивному прожить.
Як ви вважаєте, чому «грішно із порожньою душею у цьому світі дивному прожить» ?92268986b27122401f7de0ac684f5247[1]

Інтелектуальна розминка

(За правильні відповіді вчитель роздає по 2 крапельки)

  1. Пригадайте, які води відносяться до вод суходолу? (Схема на екрані)




  1. Існує твердження «Водна мережа материка – це дзеркало його клімату та рельєфу». Чи згідні ви з ним?

  2. Як впливає рельєф на формування річкової системи? (Схема на екрані)




  1. Який вплив має клімат на річки? (Схема на екрані)




  1. Пригадайте план, за яким характеризується річкова система. (Характеристика кожного етапу по схемі)


План характеристики річки

  1. Назва річки, її походження.

  2. Басейн океану, до якого належить річка.

  3. Місце витоку і гирла, напрямок течії.

  1. Особливості будови річкової долини у верхній, середній та нижній течії; наявність порогів, водоспадів.

  1. Основні притоки річки.

  2. Географічні пояси, що їх перетинає річка.

  3. Види живлення річки.

  4. Особливості водного режиму.

  5. Господарське використання річки.

10.Проблеми господарського використання і заходи, які вживають для збереження вод річки.
ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

  1. Приваблива мета

Природу Землі можна порівняти зі скульптором. Вона невтомно «ліпить» і створює образ поверхні нашої планети, зокрема Північної Америки. На попередніх уроках ми знайомилися з образами поверхні Північної Америки (рельєфом). Але коли ми подивимося на фізичну карту Північної Америки, то, крім зелено – жовто – коричневих тонів, ми побачимо ще й голубий колір. Голубий колір – це дивовижний витвір Природи, який ми називаємо водою, яка має дуже важливе значення в нашому житті та всіх живих організмів. Сьогодні на уроці ми дізнаємось, що ж створила Природа на території даного материка.

  1. Розповідь мандрівника про Ніагарський водоспад. (Презентація «Ніагара» під музичний супровід)

Ніагарський водоспад знаходиться на території штату Нью-Йорк на річці Ніагара, яка витікає з великого озера Ері та знаходиться на кордоні США та Канади. Висота водоспаду складає близько 50м. Спокійний, рівний і дуже сильний шум водоспаду чути аж за 20 км навкруги. Індіанці племені ірокезів назвали водоспад Нікакаре - "Великий шум". Європейці побачили Ніагарський водоспад в 17 ст., а 180 років тому тут було збудовано перший готель.

Щодня водоспад відвідують сотні туристів, які повинні пройти ряд „процедур", щоб побачити славнозвісне чудо світу. Спочатку вони отримують спецодяг - поліетиленові плащі та гумові босоніжки, у яких вони очікують у півторагодинній черзі на спуск у ліфті на платформу, котра відкриває їм шлях до споглядання водоспадів впритул: знизу вверх. Туристи мають змогу підійти до води настільки близько, що створюється ефект зливи, і вони, незважаючи на спецодяг, залишаються мокрими з ніг до голови.

Взагалі у цьому місці існує три водоспади: відома Підкова, Американський водоспад та Фата нареченої (двоє останніх є значно меншими, ніж Підкова, тому не так часто згадуються, хоча є не менш захоплюючими). Завдяки стовідсотковій вологості тут постійно спостерігається велетенська веселка, котра мігрує між водоспадами.

Після годинної насолоди туристи підіймаються нагору, а бажаючі мають змогу роздивитися Підкову з корабля, який підпливає до гіганта майже впритул. Комфортність та сухість не гарантуються, на відміну від незабутнього відчуття первісної величі водної стихії . Багато людей може потрапити через великий міст на інший берег - канадський, звідки Підкову видно набагато краще, але не всіх туристів туди допускають. Тому є ще один варіант розгляду водоспадів - з повітряної кулі.

Якщо дивитися на річку з міста, то здається, ніби асфальт є продовженням бурхливого потоку завдяки грі кольорів. Але справжня гра кольорів починається із заходом сонця, коли вода освітлюється різноманітними прожекторами; тоді нею можна милуватися через спеціальні телескопи, кинувши у них 25 центів. Крім самого водоспаду, існує безліч розваг у самому містечку Ніагара: кафе, казино, кінотеатри, атракціони, музеї... Туристів запрошують сувенірні магазини, деякі з них виконують роль музеїв: поряд із сувенірами виставлені експонати, пов'язані з підкоренням водоспаду (знаряддя, на яких відчайдушні гралися з життям, стрибаючи у бурхливий потік Підкови, та імена цих людей). Щоправда, віднедавна владою заборонено будь-які подібні акції після однієї з екскурсій для дітей з психічними відхиленнями. Дитина не витримала притягуючої сили води та стрибнула униз. Із водоспадом пов'язані ризиковані номери американського ілюзіоніста Д. Коперфільда, батьки якого були вихідцями з Одеси.

Потік води настільки сильний, що його використовують для створення електроенергії. Саме тут у 1881 році було збудовано першу в США велику ГЕС.


  1. Повідомлення теми та мети уроку.

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

  1. Найбільші річкові системи Північної Америки. (Пояснення вчителя за опорними схемами з елементами бесіди, робота з фізичною картою Північної Америки, презентацією ppt «Внутрішні води Північної Америки»)

З усіх вивчених нами материків за густотою річкової сітки та кількістю річок, озер і боліт Північна Америка поступається тільки Південній Америці. Однак у зв’язку з неоднорідністю клімату поширені вони нерівномірно.


  • Як впливає клімат на розподіл водойм на материках?


Річки Північної Америки належать до басейнів Атлантичного, Тихого та Північного Льодовитого океанів.
•Що таке річковий басейн та де проходить його вододіл?

(За слайдом презентації ppt визначте, по яких формах рельєфу проходять вододіли річкових басейнів.)

• Назвіть найбільші річки Північної Америки та з’ясуйте, до басейнів яких океанів вони належать. (табличка)

Басейни річок Північної Америки

Тихий океан

Північно-Льодовитий океан

Атлантичний океан










Записати річки до кожного із басейнів.
•Поясніть, які джерела живлення переважають у річок кожного океанічного басейну.
Оскільки більша частина материка знаходиться в субарктичному та помірному кліматичних поясах, де існує постійний або сезонний сніговий покрив, живлення річок переважно снігове.

Найбільша річка Північної Америки — Міссісіпі, що в перекладі з мови місцевих індіанців означає «батько вод». За довжиною (разом з Міссурі) вона посідає третє місце в світі (6420 км), за площею басейну — четверте, за кількістю води, що скидає в Атлантичний океан, — шосте. При впадінні у Мексиканську затоку утворює велику дельту.

Басейн річки розкинувся від Аппалачів на сході до схилів Кордильєр на заході, від Великих озер на півночі до Мексиканської затоки на півдні. У верхній течії Міссісіпі багато порогів. На притоках, що починаються в Кордильєрах та Аппалачах, — водоспади. Найбільшими з приток є Міссурі та Огайо, що постачають їй основну кількість води.
•Зважаючи на кліматичні особливості, охарактеризуйте живлення та режим річки Міссісіпі.
Живлення Міссісіпі мішане з переважанням снігового та дощового. Талі води надходять у річку з її правих приток, дощові — з лівих. Розливається Міссісіпі навесні від танення снігів у Скелястих горах і влітку від дощових опадів. Раніше повені та паводки на Міссісіпі заливали долину річки на десятки кілометрів. Нині система побудованих земляних валів і дамб захищає міста, сільськогосподарські угіддя, селища від руйнівних наслідків повені. Льодостав на річці буває тільки у верхній течії, але на короткий період.

На рівнині Міссісіпі та її притоки Міссурі і Огайо судноплавні. На річці є багато річкових, а в гирлі і морських портів. Найбільший з них — Новий Орлеан. На берегах Міссісіпі стоїть багато міст, які скидають у річку промислові відходи. Тому вода Міссісіпі дуже забруднена.

Великою річкою басейну Північного Льодовитого океану й другою за протяжністю на материку є Маккензі (1770 км). Вона дістала свою назву від імені шотландця Олександра Маккензі, що її відкрив. Сам мандрівник назвав річку «Дісапойнтмент» – розчарування, оскільки півроку вона вкрита кригою. Річка бере початок з Великого Невільничого озера. Долина річки широка, сильно заболочена. Береги вкриті ялиновими лісами. Живиться Маккензі талими сніговими водами. Під час весняного скресання криги на річці виникають сильні затори, рівень води стрімко піднімається. Бурхливі паводкові води з корінням виривають дерева й виносять в океан. До появи літаків Маккензі була єдиним засобом зв’язку на півночі материка.

Річки басейну Тихого океану, за винятком Юкону, короткі, порожисті й повноводні. Найбільшими серед них є Колорадо (2740 км) та Колумбія (2250 км). Вони течуть в глибоких ущелинах — каньйонах. Найглибший каньйон утворює річка Колорадо, який приваблює своєю красою туристів. Річки починаються на висоті понад 2000м, тому мають льодовикове й снігове живлення. Вони розливаються навесні та влітку. Річки багаті на гідроенергоресурси, на побудовані численні гідроелектростанції.

  • (Показ-презентація каньйону Колорадо)


Робота з практикумом (нанесення річок на контурну карту під музичний супровід)

Річки Північної Америки

Назва

Довжина, км

Площа басейну, тис.км2

Міссісіпі (з Міссурі)

6420

3268

Маккензі (з р. піс-Рівер)

4250

1804

Юкон

3700

855

Ріо-Гранде (Ріо-Браво-дель-Норте)*

2870

570

Колорадо**

2740

635

Колумбія

2250

6760

Колорадо***

1450

107

Черчілл

1400

282

Святого Лаврентія

Близько 1200

1290


*Від гори Ель-Пасо до гирла річка служить коордоном між США і Мексикою.

**Протікає територією США і Мексики.

***протікає на півдні США.
Виконання практичної роботи №10 Складання комплексної характеристики однієї з річок материка Північна Америка (за типовим планом).
Складання характеристики річки за типовим планом по рядах:

  1. Міссісіпі

  2. Маккензі

  3. Юкон

(Показ таблиці на екрані для самоперевірки)

План характеристики

Міссісіпі

Макензі

Юкон

До басейну якого океану належить

Атлантичного

Північного Льодовитого

Тихого




Місце витоку

На височинах Центральної рівнини

Велике Невільниче озеро

Плато Юкон у Кордильєрах

Куди впадає

У Мексиканську затоку

Море Бофорта

Беринґове море

Напрямок течії

На південь

На північний захід

У верхній течії

напрямок на північний захід, у середній — на південний захід, у нижній — на північний захід

Особливості будови річкової долини

У верхній течії має широку долину, багато

порогів та перекатів, у нижній течії судноплавна, широка (до 70—100 км), утворює меандри

Широка річкова долина, багато порогів та перекатів

У верхній течії — вузька

гірська долина з порогами та перекатами, у нижній течії — широка долина, спокійна течія

Основні притоки

Праві: Міссурі, Арканзас, РедРівер.

Ліві: Огайо, Іллінойс

Ліард, Пил

Коюкук, Танака

Режим та живлення

Мішане живлення, в нижній течії переважно дощове.

Узимку вкривається льодом, повені бувають навесні.

Навесні та влітку іноді бувають катастрофічні паводки

Переважно снігове живлення

Повінь на початку літа

Тривалий період вкрита льодом

Переважно снігове живлення.

Повінь на початку літа.

Тривалий період вкрита льодом

Господарське використання

Для зрошення полів.

Як транспортна артерія

Для водопостачання.

Вилов риби.

Як транспортна артерія

Для водопостачання.

Вилов риби.

Як транспортна артерія



Фізкультхвилинка

Як повітря ми вдихаєм,

Географію вивчаєм.

Ріки, гори та ландшафти

Так вивчаємо ми карти.
Зараз ми поприсідаєм,

Фізкультуру пригадаєм,

А тепер ще потягнулись,

На свої місця вернулись.

2. Озера материка. (Пояснення вчителя за опорними схемами з елементами бесіди, робота з фізичною картою Північної Америки, презентацією «Внутрішні води Північної Америки»)

Північна Америка – материк великих озер. Першовідкривачі в Америці, які освоювали нові землі, полюбляли додавати до назви географічного об'єкту епітет «великий». Й не помилилися. Адже з 19 найбільших за площею озер світу 8 знаходиться тут. Більшість озер зосереджена в північній частині материка. Це здебільшого тектонічні або льодовикові озера
•Які озера за походженням улоговин ви зустрічали на вивчених раніше материках. (Показ слайду)
Особливе місце серед озер за запасами прісної води, розміщенням, господарським та транспортним значенням посідають Великі Північно Американські озера. Вони сполучені між собою короткими протоками і мають стік через річку Святого Лаврентія в Атлантичний океан. Великих озер п'ять: Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері і Онтаріо. Вони утворилися в тектонічних западинах земної кори, поглиблених льодовиком. Це найбільше в світі скупчення прісної води у рідкому стані. У цих озерах зосереджено близько 20 % прісної води планети. Верхнє – найбільше за площею прісне озеро світу. Його площа 84,2 тис. км2, глибина – до 393 м.
• Пригадайте, як утворюються на річках водоспади?

• На якій річці в Південній Америці зустрічається найвищий водоспад світу?
Озера Онтаріо і Ері сполучає невелика річка Ніагара, на якій знаходиться один з найвідоміших і найповноводніших у світі водоспадів — Ніагарський. Його води спадають з висоти 51 м. Назва у перекладі з індіанського означає “земля навпіл”, тобто перепона території. Сам водоспад знаходиться на кордоні Канади та Сполучених Штатів Америки. Кордон проходить по острову посеред річки. Тому одна частина водоспаду належить Канаді, друга — США. Немало сміливців намагалися подолати це диво природи: у діжці, у гумовій кулі, у канаті над водоспадом. Одні гинули, інші ставали інвалідами.

Щоб організувати судноплавне сполучення з Великих озер до Атлантичного океану, було збудовано обхідний канал навколо Ніагарського водоспаду до р. Гудзон, а далі до Атлантичного океану. Загальний водний шлях системи Великих озер, що охоплює канали, водосховища, шлюзи, становить майже 3 тис. кілометрів. Великі запаси гідроенергії використовуються на численних електростанціях.

Лаврентійська височина, яка зазнала впливу давнього зледеніння, багата на озера льодовикового походження.
• Пригадайте, яку руйнівну геологічну роботу виконує льодовик?
До льодовикових озер належать Велике Невільниче озеро, Велике Ведмеже озеро, Вінніпег та інші. Вони вирізняються кришталево чистою водою й є місцем відпочинку мешканців Канади.

У Кордильєрах є озера вулканічного та реліктового походження. Вони невеликі за площею. У районі Великого Басейну та Мексиканського нагір'я — озера безстічні, солоні. Найбільше з них — Велике Солоне озеро, що розміщено на висоті 1282 м над рівнем моря. Його улоговина має реліктове походження, тобто є залишком від давнього океану. Глибина озера невелика – 15 м. А солоність настільки значна (137-300‰), що можна лежати на воді й не потонути. Живих організмів в озері немає. З дна озера ведеться видобуток глауберової солі. На березі озера знаходиться курортне містечко Солт-Лейк-Сіті.
На півострові Флорида, у місцях виходу вапняків на поверхню, виникли карстові озера. Найбільше з них – Окічобі.

Уряди США та Канади багато роблять у справі збереження чистоти водних ресурсів своїх країн.

Чи охороняються внутрішні води на території України? (Ст. Водного кодексу України проектується на екран)
Водний кодекс України

від 06.06.1995 р. Л. Кучма

213/95 - ВР

Усі води на території України є національним надбанням народу України,однією з природних основ його економічного розвитку і соціального добробуту.

Водний кодекс,у комплексі з заходами організаційного,правового,економічного і виховного впливу,сприятиме формуванню водно-економічного правопорядку і забезпеченню екологічної безпеки населення України,а також більш ефективному використанню вод та охороні від забруднення,засмічення та вичерпання.

Стаття 2. Водне законодавство України.

Завдання водного законодавства є регулювання правових відносин з метою забезпечення збереження науково обґрунтованого, раціонального використання вод для потреб населення і галузей економіки, відтворення водних ресурсів, охорони вод від забруднення, засмічення та вичерпання , запобігання швидким діям вод та ліквідації їх наслідків, поліпшення стану водних об’єктів, а також охорони прав підприємств, установ, організацій і громадян на водокористування.

Водні відносини в Україні регулюються цим Кодексом, Законом України “Про охорону навколишнього природнього середовища” та іншими актами законодавства.
Робота з практикумом (Нанесення озер та водоспаду на контурну карту під музичний супровід)

Озера Північної Америки.

Назва

Місце розташування

Площа, тис. км2

Найбільша глибина,м

Верхнє*

США і Канаді

82,4

393

Гурон

США і Канаді

59,6

208

Мічиган

США

58

281

Велике Ведмеже

північному заході Канади

30,2

137

Велике Невільниче

північному заході Канади

28,6

150

Ері

США і Канаді

25,7

64

Вінніпег

Канаді

24,3

28

Онтаріо

США і Канаді

19,5

236

Нікарауга

Нікарагуа

8,4

70

Атабаска

Канаді, у системі р.Маккензі

7,9

60


*Найбільше прісноводне озеро світу.
3. Льодовики. (Коротка інформація вчителя з елементами бесіди)

• Пригадайте, які потрібні умови для формування льодовиків?

• Що таке снігова лінія? Від чого залежить її висота над рівнем моря?

• Чим відрізняються гірські льодовики від покривних?
Північна Америка разом з прилеглими до неї островами є найбільшим після Антарктиди зосередженням покривних та гірських льодовиків. Сучасне зледеніння на материку є залишком льодовикового періоду. У покривних льодовиках Гренландії міститься 12% материкової криги світу. Льодовики також вкривають деякі острови Канадського арктичного архіпелагу. Сповзаючи в океан, вони утворюють айсберги, значно вищі, ніж антарктичні. Один з них призвів до аварії горезвісного «Титаніка» у 1912 р.

Гірські льодовики поширені в Кордильєрах. Особливо їх багато на західних схилах гір, де випадає багато опадів, а гори такі високі, що досягають снігової лінії. На Алясці існує льодовик Беринга, який вирізняється найдовшим в світі язиком – 170 км. А на межі США й Канади знаходиться найбільший у світі осередок гірських льодовиків. Тут на невеликій території їх налічується аж 60. Всі вони охороняються у природньому національному парку Глетчер («льодовик»).
Значення рік та озер в житті природи і в житті людини. (Робота з таблицею на дошці)



ІV. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА КОРЕКЦІЯ ЗНАНЬ З ВИВЧЕНОЇ ТЕМИ

Висновки: (Підведення підсумків уроку вчителем)

Прийом «Продовж речення»

• Північна Америка багата на внутрішні води. Її річки належать до басейнів трьох океанів. Найбільшими з поміж них є Міссісіпі (з притоками Міссурі та Огайо), Маккензі, Колумбія, Колорадо та Юкон.

• Найбільше озер у північній частині материка. Тут вони переважно тектонічного та льодовикового походження. Найбільшим у світі скупченням рідкої прісної води є Великі Північноамериканські озера.

• Північна Америка вирізняється найбільшими (після Антарктиди) площами під льодовиками.

Запитання та завдання для усного контролю знань:

1. Поясніть, які частини материка й чому найбільш багаті на внутрішні водойми?

2. До басейнів яких океанів належать ріки Північної Америки? Де проходять їх головні вододіли?

3. Назвіть найбільші річки та озера Північної Америки та покажіть їх на карті.

4. Схарактеризуйте одну з річок материка.

5. Поясніть особливості поширення сучасного зледеніння у Північній Америці та на прилеглих до неї островах.

6. *Порівняйте режим та живлення Міссісіпі та Маккензі. Поясніть причини їх подібності та відмінності.

7. *Які водойми Північної Америки можна вважати рекордсменами та за якими ознаками? З якими водоймами на інших материках їх можна поставити в один ряд?
Повторення вивченої географічної номенклатури. (Робота зі слайдом презентації).


Повідомлення для допитливих

***

Найбільша річка Північної Америки — Міссісіпі, що в перекладі з мови місцевих індіанців означає «батько вод». За довжиною (разом з Міссурі) вона посідає третє місце в світі (6420 км), за площею басейну — четверте, за кількістю води, що скидає в Атлантичний океан, — шосте. При впадінні у Мексиканську затоку утворює велику дельту.

***

На північному заході Канади несе води у Північний Льодовитий океан річка Маккензі. Назва річці була присвоєна експедицією англійського дослідника Д.Франкліна 1825-1827 рр. на честь Олександра Маккензі, дослідника та торгівця хутром, який у 1789 р. пройшов на човні вздовж усієї течії річки. Сам Маккензі назвав річку Дисаппойнтмент – «розчарування», адже протягом 7-8 місяців на рік вона скута кригою. Мовою аборигенів водойму й досі називають «Велика річка».
***

Великий каньйон (Grand Canyon) – найглибший з каньйонів світу. Знаходиться на плато Колорадо в США. Створений роботою річки Колорадо («червона річка») в товщі вапняків, пісковиків та сланців. Довжина каньйона – 446 км, глибина – до 1800 м! Ширина на рівні поверхні плато 8-25 км, біля дна – менше 1 км (іноді до 120 м). У 1919 році тут був створений національний парк Гранд-Каньйон, який включив частину мальовничої долини річки Колумбія.
***

Особливе місце серед озер світу за запасами прісної води, розміщенням, господарським та транспортним значенням посідають Великі Північноамериканські озера. Вони сполучені між собою короткими протоками і мають стік через річку Святого Лаврентія в Атлантичний океан. Великих озер п'ять: Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері і Онтаріо. Вони утворилися в тектонічних западинах земної кори, поглиблених льодовиком. Це найбільше в світі скупчення прісної води у рідкому стані. У цих озерах зосереджено близько 20 % прісної води планети. Верхнє – найбільше за площею прісне озеро світу. Його площа 84,2 тис. км2, глибина – до 393 м.
***

Між озерами Ері і Онтаріо на короткій річці Ніагара існує один з п’яти найпотужніших водоспадів світу Ніагарський водоспад, що має висоту лише 51 м. Його назва у перекладі з індіанського означає “земля навпіл”, тобто перепона території. Немало сміливців намагалися подолати це диво природи: у діжці, у гумовій кулі, у канаті над водоспадом. Одні гинули, інші ставали інвалідами.
***

Велике Солоне озеро – безстічна водойма на заході США. Являє собою залишок давнього океану. Середня глибина невелика – 4,5-7,5 м. Одне з найбільш солоних озер світу. Солоність води коливається від 137 до 300‰. З дна озера ведеться видобуток глауберової солі. На березі озера знаходиться курортне містечко Солт-Лейк-Сіті.

***

Гірський льодовик Упернавік, що в Гренландії, рекордсмен з-поміж льодовиків світу за швидкістю руху — 38 м на добу, або 14 км на рік. Льодовик Беринга в горах Аляски має найдовший льодовиковий язик – 170 км!
За географічними координатами визначіть назви географічних об’єктів.

гирло р.Міссісіпі – 28º пн ш 88 ºзх д

гирло р.Маккензі - 67 º пн ш 135 º зх д

Ніагарський водоспад - 44 º пн. ш 79 зх д

Канйьон Колорадо - 36 º пн ш 114 º зх д


Прийом «Експрес-тест»

1.У річок басейну Північного Льодовитого океану переважає живлення:

а) снігове;

б) дощове;

в) льодовикове;

г) підземне.

2.Каньйоноподібні долини характерні в основному для річок басейну...океану.

а) Тихого;

б) Індійського;

в) Атлантичного;

г) Північного Льодовитого.

3.Річка Міссісіпі:

а)замерзає у верхній течії;

б)замерзає в нижній течії;

в)замерзає на всьому протязі течії;

г)не замерзає.

4.У Північній Америці розташовані такі унікальні природні об'єкти, як:

а)річка Амазонка і затока Фанді;

б)каньйон Колорадо і вулкан Орісаба;

в)долина Смерті, пустеля Сахара і каньйон Колорадо;

г)річка Конґо і затока Фанді. ,

5.Небезпечні природні явища в Канаді:

а)крижані затори на річках в період повені;

б)землетруси;

в)торнадо;

г)засухи.
V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:

  • Повторити матеріал з використанням графічного конспекту (шпаргалки).

  • Вивчити географічну номенклатуру, нанесену на контурну карту.

  • Відшукати географічні об’єкти-рекордсмени на материку (об’єкти «най-най…») та назви-двійники.

  • Написати твір-мініатюру «Подорож краплинки по ріках та озерах Північної Америки».

Схожі:

Уроку: Урок Тема: Води суходолу Північної Америки. Практична робота...
Мета: з’ясувати основні риси річкової та озерної мережі північної Америки; показати роль снігового й льодовикового живлення у водному...
Як рельєф впливає на розміщення природних зон у Північній Америці?
В яких географічних поясах розташована Північна Америка? Назвіть найбільший і найменший за площею географічний пояс материка. Які...
Урок-дослідження Тема : Геологічна будова та рельєф Північної Америки. Корисні копалини
Ваше завдання – назвати півострова і миси на узбережжі материка Північна Америка ( Принца Уельського, Мар`ято, Сант-Чарльз, Мерчісон,...
Внутрішні води Північної Америки

Тема уроку: Географічне положення Північної Америки. Історія дослідження
Обладнання: Фізична карта світу, фізична карта Північної Америки, портрети дослідників материка, атласи, зошити – практикуми з фізичної...
Крайня східна точка материка Північна Америка це

Урок №30 Дата: ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ Й ДОСЛІДЖЕННЯ...
Південної Америки; забезпечити розуміння особливостей географічного положення Південної Америки; удосконалити практичні вміння та...
Тема: Країни Північної Америки
Позначте на контурній карті Північної Америки кордони і столиці п'яти країн цього регіону (за вибором)
Дидактичні матеріали Завдання для перевірки знань, умінь та навичок...
Завдання для перевірки знань, умінь та навичок учнів з теми «Внутрішні води Південної Америки»
Тема. П і вденна Америка. Особливості географічного положення. Дослідження...
Тема. Південна Америка. Особливості географічного положення. Дослідження і освоєння материка
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка