Волинь вважається у країні регіоном, де населення і влада традиційно дбають про збереження унікальних природних ландшафтів, раціональне використання ресурсів


Скачати 5.59 Mb.
Назва Волинь вважається у країні регіоном, де населення і влада традиційно дбають про збереження унікальних природних ландшафтів, раціональне використання ресурсів
Сторінка 1/33
Дата 18.03.2013
Розмір 5.59 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   33
Вступ

Волинь вважається у країні регіоном, де населення і влада традиційно дбають про збереження унікальних природних ландшафтів, раціональне використання ресурсів лісу, озер, боліт, надр, піклуються збереженням чистоти атмосфери і води.

Волинська область відноситься до найменш екологічно напружених регіонів України.

Область займає західну частину Східноєвропейської рівнини і знаходиться на заході рівнинних просторів двох природно-географічних зон України – Полісся і Лісостепу. Більша її частина (приблизно ¾ всієї площі) розташована в низинному Західному Поліссі, а менша – у лісостеповій зоні на Волинській лісовій височині. Через територію області проходить частина Головного європейського вододілу, який розділяє басейни рік Чорного і Балтійського морів.

Мінерально-сировинний потенціал області характеризуються наявністю в надрах 18 видів корисних копалин, серед яких 12 належить до корисних копалин загальнодержавного значення (вугілля, природний газ, торф, германій, пісок скляний, підземні прісні та мінеральні води, торф’яна грязь, сировина цементна і фосфорити).

Газ природний представлено Локачинським родовищем, запаси якого становлять 7,8 млрд. куб. метра, що дасть змогу протягом 20 років задовольняти потреби населення та промисловості області у споживанні газу і дасть можливість зменшити імпортні поставки цієї сировини.

На території Волині розвідане найперспективніше в Україні родовище самородної міді «Жиричі», прогнозні запаси якого становлять більше 7 млрд. тонн. У північній частині області виявлені також родовища фосфоритів.

Волинь – край унікальної природи, лікувального мікроклімату, самобутнього народного мистецтва і великої історико-культурної спадщини. За наявності природних рекреаційних ресурсів, які зазнали відносно невеликого антропогенного впливу і добре зберегли рекреаційну здатність, область належить до перспективних регіонів України з розвитку туристично-рекреаційної галузі.

Багата історико-культурна спадщина, озера, річки, ліси з цілющими дико рослинними ягодами та грибами, лікувальні торф’яні грязі, джерельні лікувальні води чотирьох типів, мисливство, рибальство створюють всі необхідні передумови для організації і функціонування лікувально-оздоровчого, культурно-пізнавального, мисливського, сільського та інших видів туризму.

Загальні відомості

1.1. Географічне розташування та кліматичні особливості Волинської області

Волинська область розташована на північному заході України і межує на заході з республікою Польща, на півночі - з республікою Білорусь, на сході - з Рівненською областю, на півдні - з Львівською областю. Площа області складає 20,1 тис. кв. км. або 3% від загальної території України.

На території Волинської області протікає 132 річки загальною протяжністю 3417.6 км. У північній та західній частині області проходить Головний Європейський вододіл, який розділяє басейн Чорного і Балтійського морів, зокрема басейн Дніпра і Західного Бугу. В результаті широкомасштабних осушувальних робіт в області значна частина річок або їх ділянок втратили свій первісний вигляд і постають тепер у вигляді магістральних каналів.

На території області знаходиться 265 озер, загальною площею 14398 га., більшість з них карстового походження, зокрема група Шацьких озер.

В 2009 році середня температура повітря перевищувала норму на 1,1°С.

На протязі року зафіксовано 81 випадок небезпечних та стихійних явищ, з них 42 випадки грози, 3 граду, 11 сильних злив, 16 сильного вітру, із них – три шквали, 14 туманів, один із них утримувався протягом двох діб.

Водність річок області в цілому в 2009 році була в межах середніх багаторічних значень, зі зміною водності відповідно до сезонів. Спостерігались високі дощові паводкі у червні-липні, при цьому рівні дощового паводку перевищували рівні весняного водопілля.

Затоплення заплав не носило массового характеру. Підтоплення господарських будівель (хліви) спостерігалось тільки на низько розташованих ділянок.

1.2. Соціальний та економічний розвиток області

За 2009 рік промислове виробництво становило 51,7% попереднього року.

Скорочення обсягів відбулось у всіх основних видах діяльності.

Найбільший вплив на зниження промислового виробництва мало скорочення випуску продукції у переробній промисловості, а саме у машинобудуванні та виробництві харчових продуктів та напоїв, де зосереджено понад половину обсягів продукції галузі.

На зниження обсягів виробництва у машинобудуванні найбільший вплив мали результати роботи відкритого акціонерного товариства “Луцький автомобільний завод”, яке у зв’язку із зміною структури виробництва, а саме припинення складання легкових автомобілів та створення виробничих потужностей для випуску середніх, великих автобусів різних модифікацій та тролейбусів, скоротило обсяги виробництва.

Крім того, відчутно зменшено випуск підшипників кочення, деталей до інших елементів для механічних передач, комплектів проводів для транспортних засобів.

У виробництві харчових продуктів та напоїв випуск продукції зменшився майже на чверть. Майже наполовину скорочено виробництво цукру, вершкового масла, сичужних сирів, на третину – яловичини і телятини, рафінованої олії, на чверть – борошна, спредів і жирових сумішей, макаронних, ковбасних виробів.

Основні виробники харчових продуктів знаходяться у містах Луцьку, Нововолинську, Ковелі, Ковельському, Рожищенському та Луцькому районах.

Підприємствам м.Нововолинська належать всі обсяги виробництва олії і маргарину, 82% варених ковбасних виробів, 57% загальнообласного виробництва напівкопчених ковбас, м.Ковеля – 88,8% варенокопчених, напівсухих, сиров’ялених, сирокопчених ковбас, 40,9% свіжої та охолодженої яловичини і телятини, Ковельського району – все виробництво кисломолочних продуктів, 68,8% молока, 57% вершкового масла, Рожищенського району – весь випуск жирних і сичужних сирів, 38,4% вершкового масла, виробникам Луцького району – всі обсяги виробництва томатних соусів, кетчупів, гірчиці, морозива, майонезу, емульгованих соусів, 65,5% цукру. На підприємства обласного центру припадає майже все виробництво шоколаду та інших харчових продуктів з вмістом какао, макаронних виробів, 87,1% борошна, 57,2% хлібобулочних, 53,8% здобних виробів, 29,4% виробництва пряників, солодкого печива.

У решті галузей переробної промисловості спад виробництва становив від 62,5% (виробництво будматеріалів) до 10,8% (легка промисловість).

У виробництві іншої неметалевої мінеральної продукції (будматеріалів) спостерігалось скорочення обсягів за всіма видами продукції. Значно менше вироблено бетонних сумішей, збірних елементів конструкцій, керамічної цегли, мінеральної вати (на 33,9–79,5%).

Зниження випуску продукції у металургійному виробництві в цілому є наслідком зменшення обсягів виробництва металочерепиці, дверних та віконних блоків з чорних металів, послуг з виливки сталі, збірних металоконструкцій (на 49,1–63,4%).

Скорочення обсягів на чверть у целюлозно-паперовому виробництві зумовлено зниженням обсягів виробництва паперу, картону, окремих виробів побутового та санітарно–гігієнічного призначення.

На зниження обсягів з оброблення деревини та виробництва виробів з неї найбільший вплив мало зменшення випуску ламінованих деревостружкових плит.

У хімічній та нафтохімічній промисловості зниження обсягів обумовлено, в основному, зменшенням виробництва клеїв, желатинів, косметичних засобів та художніх фарб.

У легкій промисловості зменшення виробництва відбулось за рахунок скорочення випуску синтетичних штапельних тканин та деяких швейних виробів з асортименту верхнього жіночого та чоловічого одягу (жакетів, блейзерів, брюк, сорочок тощо).

Зменшення видобутку вугілля на 22,1% та піску на 39,2% призвело до скорочення обсягів в цілому у добувній промисловості на чверть.

Торік підприємства області реалізували продукції на суму 5,7 млрд.грн.

Майже 80% загального обсягу реалізації – продукція переробної промисловості, зокрема харчових продуктів та напоїв – 41,7%. У структурі реалізованої продукції близько половини – це товари широкого використання, значною залишається частка сировинної продукції (32%).

В розрахунку на одного жителя області за рік реалізовано промислової продукції на 5,5 тис.грн., найбільше продукції на одного мешканця реалізовано у м.Нововолинську (на 19 тис.грн.), найменше – у Турійському районі (на 35 грн.).

Виробництво основних видів промислової продукції за 2009 рік

Таблиця 1.1.




Вироблено

за 2009р.

Темпи зростання, зниження

2009р. у % до 2008р.

Вугілля готове, тис.т

433

77,9

Піски природні, тис.м3

152,7

60,8

Яловичина і телятина, свіжі (парні) чи охолоджені, т

2000

64,2

Яловичина і телятина, морожені, т

683

89,3

Свинина свіжа (парна) чи охолоджена, т

3047

118,9

М'ясо і субпродукти харчові свійської птиці, свіжі чи охолоджені, т

30510

130,6

М'ясо і субпродукти харчові свійської птиці, морожені, т

3657

79,7

Вироби ковбасні, т

16615

78,9

Соки фруктові та овочеві, нектари, т

651

57,8

Молоко оброблене рідке, т

15394

103,1

Масло вершкове, т

2234

50,0

Борошно, т

35629

73,3

Вироби хлібобулочні, т

41358

94,9

Печиво солодке і вафлі, т

1853

108,5

Цукор білий кристалічний, т

40724

50,8

у т.ч. буряковий

40724

50,8

Шоколад та інші продукти харчові готові з вмістом какао, в брикетах, пластинах чи плитках, т

3161

65,6

Вироби макаронні без начинки, не піддані тепловому обробленню чи не приготовлені будь-яким іншим способом, т

5687

78,0

Напої безалкогольні, тис.дал

117,8

43,5

Білизна постільна, тис.шт.

19,0

36,3

Пальта, напівпальта, накидки, плащі, куртки теплі та вироби аналогічні жіночі та дівчачі, тис.шт.

114,2

260,7

Жакети та блейзери, піджаки, куртки типу піджаків, джемпери та вироби аналогічні, жіночі та дівчачі, тис.шт.

71,6

35,5

Сукні та сарафани жіночі та дівчачі, тис.шт

93,7

117,7

Брюки, бриджі жіночі та дівчачі, тис.шт

68,8

43,5

Вироби ізолюючі багатошарові зі скла, тис.м2

85,3

43,7

Цегла керамічна невогнетривка будівельна, млн.шт.умов. цегли

38,7

46,5

Вапно, тис.т

25,6

52,0

Елементи конструкцій збірні для будівництва з цементу, бетону чи штучного каменю, тис.м3

18,2

58,7

Конструкції збірні будівельні з чавуну чи сталі, т

473

36,6

Конструкції інші, частини конструкцій, плити, панелі та вироби аналогічні з металів чорних або алюмінію, т

1763

50,9

Примітка. Інформація наводиться на підставі термінової статистичної звітності, якою охоплені великі, середні та вагомі за обсягами малі підприємства.

2. Забруднення атмосферного повітря та руйнування озонового шару

2.1. Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря

2.1.1. Динаміка викидів забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами

За даними обласного управління статистики в 2009 році в атмосферне повітря надійшло 57,1 тис.т шкідливих речовин. Порівняно з минулим роком, загальний обсяг шкідливих речовин, які потрапили в повітря, скоротився на 9,9%. Відповідно зменшилась щільність викидів і становила 2,8 т на км2 території. На кожного мешканця області припало по 55,1кг шкідливих речовин проти 61,1 кг в попередньому році.

Майже 87% забруднюючих речовин, що потрапили у повітря, припало на пересувні засоби. Від роботи двигунів пересувних джерел забруднення в повітря надійшло 49,5 тис.т шкідливих речовин, що на 3,9 тис.т, або на 7,3 % менше, ніж у 2008р. Переважна частина з яких (46,2 тис.т або 93,4%) – це викиди автомобільного, 1,9 тис.т, або 3,8% –виробничої техніки та 1,4 тис.т, або 2,8% - залізничного транспорту. Із загальної кількості 34,1 тис.т (понад 69% загального обсягу) забруднюючих речовин викинуто автомобілями, що перебувають у приватній власності населення.

Якщо в середньому в розрахунку на одного жителя області припадає по 47,8 кг викидів від пересувних джерел, то у місті Луцьку та Ковелі відповідно по 65,0 і 64,6 кг. Щільність викидів на 1 км2 території області від транспорту та виробничої техніки становить 2,4 т, а у містах Луцьку і Нововолинську – 325,3 та 150,2 т.

Динаміка викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря за 2000, 2006-2009 р.р. наведені в таблиці.2.1

Динаміка викидів в атмосферне повітря, тис. т.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   33

Схожі:

Волинь вважається у країні регіоном, де населення і влада традиційно...
Полісся і Лісостепу. Більша її частина (приблизно ¾ всієї площі) розташована в низинному Західному Поліссі, а менша – у лісостеповій...
Волинь вважається у країні регіоном, де населення і влада традиційно...
Полісся і Лісостепу. Більша її частина (приблизно ¾ всієї площі) розташована в низинному Західному Поліссі, а менша – у лісостеповій...
Металургійна промисловість. Чорна мет алургія України
України; виховувати екологічну культуру учнів (висновки про вплив галузі на довкілля, раціональне збереження природних ресурсів тощо),...
ПОРЯДОК проведення Всеукраїнського конкурсу "До чистих джерел" Основні...
України, раціональне використання водних ресурсів, підвищення екологічної і правової обізнаності громадян щодо охорони водних ресурсів...
Урок з географії та інформатики 10 кл. Тема
Тема. Географія світових природних ресурсів, раціональне і нераціональне природокористування
Урок з географії та інформатики 10 кл. Тема
Тема. Географія світових природних ресурсів, раціональне і нераціональне природокористування
Тема. Налаштування браузера Microsoft Internet Explorer. Збереження ресурсів та адрес Інтернету
Формування вмінь і навиків використання браузера Microsoft Internet Explorer для роботи в Інтернеті, збереження ресурсів та адрес...
Тема. Налаштування браузера Microsoft Internet Explorer. Збереження ресурсів та адрес Інтернету
Формування вмінь і навиків використання браузера Microsoft Internet Explorer для роботи в Інтернеті, збереження ресурсів та адрес...
Ринок природних ресурсів. Рента. Ціна землі Мета
Мета: Сформувати уявлення про ринок природних ресурсів, розвивати економічне мислення, вміння висловлювати свою точку зору, та сприяти...
ДОДАТОК ІНДИКАТОРИ РЕЗУЛЬТАТІВ ПРОЕКТІВ ГЕФ ПМГ В УКРАЇНІ Біорізноманіття (Biodiversity BD)
Гектари виробничих ландшафтів, на яких будуть застосовані методи сталого використання ресурсів
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка