Відкриття Періодичного закону


Скачати 31.41 Kb.
Назва Відкриття Періодичного закону
Дата 17.03.2013
Розмір 31.41 Kb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Фізика > Закон
Відкриття Періодичного закону
Менделєєв мав дивно ясне хімічне мислення, він завжди ясно представляв кінцеві цілі своєї творчої роботи: передбачення і користь. Він писав: «Найближчий предмет хімії складає вивчення однорідних речовин, з додаванням яких складені всі тіла світу, перетворень їхній одне в одне і явищ, що супроводжують такі перетворення».

За сніданком Менделєєву прийшла несподівана думка: зіставити близькі атомні маси різних хімічних елементів і їхні хімічні властивості. (Легенду про те, що ідея періодичної таблиці прийшла до нього уві сні, Менделєєв придумав спеціально для настирливих шанувальників, не відають про те, що таке творче осяяння. Насправді ж його просто осінило. Іншими словами, йому відразу і остаточно стало ясно, в якому порядку треба розкласти картки, щоб кожен елемент зайняв потрібне місце, згідно із законами природи.)

Недовго думаючи, на зворотній стороні листа Ходнева він записав символи хлору Cl і калію K з досить близькими атомними масами, рівними відповідно 35,5 і 39 (різниця усього в 3,5 одиниці). На тім же листі Менделєєв накидав символи інших елементів, відшукуючи серед них подібні «парадоксальні» пари: фтор F і натрій Na, бром Br і рубідій Rb, иод І і цезій Cs, для яких розходження мас зростає з 4,0 до 5,0, а потім і до 6,0. Менделєєв тоді не міг знати, що «невизначена зона» між явними неметалами і металами містить елементи - шляхетні гази, відкриття яких надалі істотно видозмінить Періодичну систему.

Після сніданку Менделєєв закрився у своєму кабінеті. Він дістав з конторки пачку візитних карток і став на їхній зворотній стороні писати символи елементів і їхні головні хімічні властивості.

Через якийсь час домочадці почули, як з кабінету стало доноситися: «У ! Рогата. Ух, яка рогата! Я ті здолаю. У!» Ці вигуки означали, що в Дмитра Івановича наступило творче натхнення.

Менделєєв перекладав картки з одного горизонтального ряду в інший , керуючись значеннями атомної маси і властивостями простих речовин, утворених атомами того самого елемента . У який раз на допомогу йому прийшло доскональне знання неорганічної хімії. Поступово почав вимальовуватися вигляд майбутньої Періодичної системи хімічних елементів.

Так, спочатку він поклав картку з елементом Берилієм Be (атомна маса 14) поруч з карткою елемента алюмінію Al (атомна маса 27,4), за тодішньою традицією прийнявши Берилій за аналог алюмінію. Однак потім, зіставивши хімічні властивості, він помістив Берилій над Магнієм Mg. Засумнівавшись у загальноприйнятому тоді значенні атомної маси Берилія, він змінив іі на 9,4, а формулу оксиду Берилія переробив з Be2O3 у Be (як в оксиду магнію Mg). До речі, «виправлене» значення атомної маси Берилія підтвердилося тільки через десять років. Так само сміливо він діяв і в інших випадках.

Поступово Дмитро Іванович прийшов до остаточного висновку, що елементи, розташовані по зростанню їхніх атомних мас, виявляють явну періодичність фізичних і хімічних властивостей.

Протягом усього дня Менделєєв працював над системою елементів, відриваючись ненадовго, щоб пограти з дочкою Ольгою, пообідати і повечеряти.

Увечері 1 березня 1869 року він набіло переписав складену їм таблицю і за назвою «Досвід системи елементів, заснованої на їхній атомній вазі і хімічній подібності» послав неї в друкарню, зробивши позначки для складачів і поставивши дату «17 лютого 1869 року» (це за старим стилем).

Так був відкритий Періодичний закон, сучасне формулювання якого таке: властивості простих речовин, а також форми і властивості їх сполук елементів знаходяться в періодичній залежності від заряду ядер їхніх атомів.

Менделєєву тоді було всього 35 років.

Видрукувані листки з таблицею елементів Менделєєв розіслав багатьом вітчизняним і закордонним хімікам і тільки після цього виїхав з Петербурга для обстеження сироварень.

До від’їзду він ще встиг передати Н.А. Меншуткину, хімікові-органікові і майбутньому історикові хімії, рукопис статті «Співвідношення властивостей з атомною вагою елементів» - для публікації в Журналі Російського хімічного суспільства і для повідомлення на майбутнім засіданні суспільства .

18 березня 1869 року Н.А. Меншуткин, що був у той час діловодом суспільства, зробив від імені Менделєєва невелику доповідь про Періодичний закон. Доповідь спочатку не залучила особливої уваги хіміків, і Президент російського хімічного суспільства, академік Микола Зінін (1812-1880) заявив, що Менделєєв робить не те, чим варто займатися дійсному дослідникові. Правда, через два роки, прочитавши статтю Дмитра Івановича «Природна система елементів і застосування її до указівки властивостей деяких елементів», Зінін змінив свою думку і написав Менделєєву: «Дуже, дуже добре, пребагато відмінних зближень, навіть весело читати, дай Боже Вам удачі в досвідченому підтвердженні Ваших висновків. Щиро Вам відданий і глибоко Вас поважаючий Н. Зінін».

Схожі:

Закон (ПЗ). Періодична система хімічних елементів (ПСХЕ) графічний вираз періодичного закону
Тема. Спроби класифікації хімічних елементів. Періодичний закон (ПЗ). Періодична система хімічних елементів (ПСХЕ) – графічний вираз...
Уроку
Тема уроку: Значення періодичного закону. Життя та наукова діяльність Д. І. Менделєєва
Законом октав
Періодична система елементів (рос периодическая система элементов, англ. Periodic law, periodic system, periodic table; нім. Periodensystem...
Законом октав
Періодична система елементів (рос периодическая система элементов, англ. Periodic law, periodic system, periodic table; нім. Periodensystem...
Урок „занурення”
На даному уроці важливо не лише вивчати гравітаційну взаємодію, але й заглибитися („зануритися”) в історію відкриття закону всесвітнього...
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Нікополя, відкриття нових туристичних маршрутів та створення сучасної туристичної інфраструктури, відповідно до Закону України: «Про...
5 КРЕДИТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ
...
Зробіть висновок оснований на вашій точці погляду: Чи має Всесвіт початок і кінець?
Перше — відкриття Миколаєм Коперником того, що Земля обертається навколо Сонця, разом із Землею навколо Сонця обертаються й інші...
До Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків...
Підлягає обов'язковому заповненню у випадках, визначених Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній...
Урок №30 Дата: ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ Й ДОСЛІДЖЕННЯ...
Південної Америки; забезпечити розуміння особливостей географічного положення Південної Америки; удосконалити практичні вміння та...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка