Ради VI скликання від 18. 03. 2011 №12


Скачати 129.93 Kb.
Назва Ради VI скликання від 18. 03. 2011 №12
Дата 23.03.2013
Розмір 129.93 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Філософія > Документи



ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення VI сесії міської

ради VI скликання

від 18.03.2011 № 12


Заключний звіт

про результати виконання «Міської комплексної програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 роки» затвердженої рішенням XII сесії Вознесенської міської ради 5 скликання від 29.12.2006 року №8
1.Основні дані.
Мета Програми полягає у подоланні дитячої безпритульності і бездоглядності, запобіганні сирітству,створенні умов для всебічного розвитку та виховання дітей.

Програму затверджено рішенням XII сесії Вознесенської міської ради 5 скликання від 29.12.2006 року №8

Виконавці – структурні підрозділи Вознесенської міської ради,територіальні підрозділи міністерств,комунальні установи міста.

Строк виконання-2006-2010 роки.

2.Виконання завдань і заходів.
Дана програма має два основних розділи, кожен із них направлений на забезпечення подолання дитячої безпритульності і бездоглядності, запобіганні сирітству,створенні умов для всебічного розвитку та виховання дітей в місті Вознесенську.
Завдання:

  • розроблення та запровадження ефективних форм роботи з профілактики дитячої безпритульності і бездоглядності, виявлення на ранній стадії сімей,які неспроможні або не бажають виконувати виховні функції, та забезпечення захисту прав дітей , які виховуються в таких сім’ях;

  • застосування ефективних форм соціальної підтримки дітей,які перебувають у складних життєвих обставинах;

  • створення єдиного банку даних про дітей-сиріт, та дітей,позбавлених батьківського піклування , з наступним впровадженням системи їх обліку;

  • запровадження ефективних форм і методів роботи з дітьми, які перебувають в закладах соціального захисту;

  • завершення роботи з формування мережі закладів соціального захисту дітей та удосконалення їх діяльності;

  • забезпечення підготовки та перепідготовки фахівців закладів соціального захисту дітей;


Структурними підрозділами міської ради протягом звітного періоду проводилася планова , системна робота , направлена на втілення в життя державної політики з питань подолання дитячої безпритульності та бездоглядності, та розвитку сімейних форм виховання. Службою у справах дітей Вознесенської міської ради протягом звітного періоду було скоординовано та проведено цілеспрямований комплекс заходів щодо попередження дитячої безпритульності ,бездоглядності та бродяжництва.

Виконавчим комітетом Вознесенської міської ради від 12.08.2010р. прийнято рішення «Про затвердження заходів щодо удосконалення системи захисту прав дітей, попередження правопорушень та профілактики шкідливих звичок у молодіжному середовищі, захист дітей від жорстокості та насильства в м. Вознесенську».З метою виявлення неповнолітніх, які займаються бродяжництвом, жебракуванням, дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах і виховуються в неблагополучних сім'ях, а також схильних до скоєння правопорушень та злочинів, Служба у справах дітей Вознесенської міської ради, як координатор заходів, спільно з органами внутрішніх справ, Управлінням освіти Вознесенської міської ради, Центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Вознесенської міської ради, Відділом культури, сім'ї та молоді та спорту Вознесенської міської ради, Управлінням праці та соціального захисту населення Вознесенської міської ради, Комунальною установою «Вознесенська Центральна районна лікарня» було проведено 99 цілеспрямованих рейда: «Діти вулиці», «Урок», під час яких було виявлено 227 дітей, з них: тимчасово влаштовано до притулку для дітей Служби у справах дітей Вознесенської міської ради - 88 дитини з метою вирішення їх подальшої долі; влаштовано до дитячого відділення Вознесенської ЦРЛ – 6 малолітніх дітей ; 72 дитини повернено в біологічну сім'ю; 59 дітей повернено до навчальних закладів. Центром соціальних служб для сімей, дітей та молоді за період з 2006-2010 років було виявлено 276 сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах та проведено інспектувань всіх сімей, де їм надавався комплекс соціальних послуг, з них-176 сімей ,які перебували під соціальним супроводом, подолали складні життєві обставини.

Службою у справах дітей Вознесенської міської ради здійснювався контроль за станом навчально-виховної роботи в загальноосвітніх школах міста, професійних ліцеях та інтернатних закладах, притулку для дітей Служби у справах дітей міської ради. Перевірялися питання правового виховання неповнолітніх, а також проводилися як масові заходи (лекції, профілактичні бесіди ), так і індивідуальні профілактичні бесіди з дітьми, що перебувають на внутрішкільному обліку і складають «групу ризику». За звітний період з метою захисту прав неповнолітніх Службою у справах дітей Вознесенської міської ради було проведено 126 перевірок умов утримання та виховання дітей у навчально-виховних закладах міста. Управління освіти, адміністрації навчальних закладів тримають на контролі стан превентивного виховання. Двічі на рік складався банк даних на дітей «групи ризику» та неблагонадійних сімей, стан охоплення учнів девіантної поведінкою гуртковою роботою, організовувалися рейди в сім’ї та операції «Дозвілля» по місцях масового відпочинку молоді у вечірній час. Спеціалістом Управління освіти двічі на рік проводилася перевірка кожного навчального закладу з даного питання, детальний аналіз роботи закладів освіти міста з превентивного виховання аналізувався на щорічній спільній колегії Управління освіти, Служби у справах дітей, відділу кримінальної міліції : «Взаємодія школи, державних установ , сім’ї та громадськості у превентивному виховані учнів».

В закладах освіти міста Вознесенська реалізовувалися заходи програми та трималася на контролі система правовиховної роботи. Згідно річного плану роботи Управління освіти та з метою необхідності формування правової свідомості учнів, попередження правопорушень і злочинності в молодіжному середовищі, шкідливих звичок в загальноосвітніх закладах міста традиційно в листопаді проходив місячник правовиховної роботи.

Службою у справах дітей Вознесенської міської ради протягом звітного періоду забезпечувався механізм взаємного інформування між Управлінням освіти Вознесенської міської ради, відділом кримінальної міліції у справах дітей Вознесенського МВ УМВС, Центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Вознесенської міської ради, Відділом культури, сім'ї та молоді та спорту Вознесенської міської ради, Управлінням праці та соціального захисту населення Вознесенської міської ради щодо дітей, які не навчаються, пропускають уроки без поважних причин, затримані за вживання наркотичних та психотропних речовин, алкогольних напоїв, займаються бродяжництвом та жебракуванням. З цією метою розроблено та погоджено спільні плани дій з Управлінням освіти Вознесенської міської ради та відділом кримінальної міліції у справах дітей Вознесенського МВ УМВС відповідно до Постанови міжвідомчої наради керівників правоохоронних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Службою у справах дітей Вознесенської міської ради спільно із зацікавленими відділами на виконання Закону України «Про захист суспільної моралі» проводилися профілактичні рейди по комп'ютерним клубам міста. З метою дотримання правопорядку та естетичних норм в комп'ютерних клубах було перевірено 6 діючих об'єктів. Під час перевірок обстежено наявність на комп'ютерах захисту на вихід до порно-сайтів, ліцензії, та інші правоустановчі документи, та в першу чергу, зверталась увага щодо виявлення дітей, які під час шкільних занять знаходилися в комп'ютерних клубах. За 2007- 2010 роки було виявлено 74 дітей, які під час учбового процесу знаходились у розважальних закладах міста без поважних причин.

В місті забезпечена мережа гуртків загальноосвітніх навчальних закладів та закладів позашкільної освіти, як одного із засобів організації вільного часу учнівської молоді. В загальноосвітніх закладах в 2010-2011 н.р. працює 101 шкільний гурток, в яких займається 1567 учнів. В місті діє три позашкільних заклади:

- Центр дитячої творчості (40 гуртків ,600 учнів);

- Станція юних техніків ( 32 гуртків, 450 учнів);

- Дитяча юнацька спортивна школа( 41 секція, 600 дітей) ;

- секції Малої академії наук – (19, на 285 учнів);

Таким чином,1935 дітей ( 44,1%) охоплено гуртковою роботою в позашкільних навчальних закладах; Всього 3502 дітей (79,6 %) охоплено гуртковою роботою .Класними керівниками велася робота по залученню учнів з неблагонадійних сімей та учнів «групи ризику» в гуртки загальноосвітніх та позашкільних закладів, у 2010 -2011 навчальному році 68 % дітей девіантної поведінки охоплено гуртковою роботою, оздоровлено 2 дитини.

Щорічно діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування продовжують навчання після завершення 9-го класу в школах міста або у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації; після 11-го класу - навчаються або працевлаштовані. Так, в 2010 році після 9-го класу були випущені 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З їх числа продовжують навчання в 10 класах - 4 учні, навчаються у вузах І-ІІ рівнів акредитації – 9 випускників. Після 11 класу 4 випускники продовжують навчання.

Протягом 2007- 2010 років на профілактичному обліку Служби у справах дітей міської ради перебувало 219 дітей, які потрапили в складні життєві обставини. Службою у справах дітей міської ради організовано ведення персонального обліку дітей,які потрапили в складні життєві обставини через ЄІАС «Діти».При Службі у справах дітей Вознесенської міської ради створена координаційна рада з питань профілактики бродяжництва, правопорушень серед дітей та їх соціального захисту. За звітний період було проведено 42 засідання, на яких було розглянуто 241 подання на дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, з них - 12 випадків жорстокого поводження батьків відносно дітей, та ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності 95 батьків за ст.184 КУпАП, і 109 батьків було попереджено.

За ухилення від виконання своїх батьківських обов'язків, Службою у справах дітей міської ради за звітний період було ініційовано та подано 37 позовів до суду про позбавлення батьків батьківських прав відносно 53 дітей. Представники Служби у справах дітей міської ради прийняли участь в 239 судових засіданнях: кримінальних -32, цивільних -207, де захистили права та законні інтереси неповнолітніх.

Службою у справах дітей міської ради забезпечувалося висвітлення в друкованих засобах масової інформації питань подолання дитячої безпритульності і бездоглядності, стану виконання соціальних програм,акцій щодо соціального захисту дітей.Постійно проводилася робота щодо популяризації сімейних форм виховання дітей – сиріт, та дітей позбавлених батьківського піклування. В міській газеті «День за Днем» систематично публікувалися статті під рубрикою «Поради батькам», «Новини в освіті» тощо, висвітлюються заходи на виконання міської комплексної програми «Сім’я», інформація про проведення молодіжних акцій та заходів різного спрямування для учнівської молоді, статті по пропаганді сімейних форм виховання.

З метою запобігання дитячій безпритульності і бездоглядності в пологовому будинку центральної районної лікарні працює консультативний пункт по наданню консультативної допомоги жінкам, які мають намір відмовитись від новонародженої дитини. За звітний період 150 вагітним жінкам з метою профілактики раннього соціального сирітства надано 1050 послуг з різних життєвих питань. За цей період мали намір відмовитись від новонароджених дітей 6 жінок, вдалося зберегти сім’ю - 5 жінкам, яким надано 236 послуг.

Службою у справах дітей Вознесенської міської ради здійснювалися засади державної політики щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

- створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї;

- виховання та утримання дітей за принципом родинності;

- забезпечення пріоритету форм влаштування;

Службою у справах дітей міської ради проводилася постійна робота з влаштування дітей сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання. З 2006 – 2010 р. у місті було створено 6 прийомних сімей, де влаштовано 10 дітей – сиріт, та дітей позбавлених батьківського піклування. На 01.01.11 р. в місті функціонує 2 прийомні сім’ї, в які влаштовано 7 дітей – сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Всі прийомні сім’ї перебувають під соціальним супроводом, протягом звітного періоду їм надано 2145 послуг з різних питань. Окрім того, вміщення дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування до прийомних сімей сприяє залученню до міста коштів державного бюджету. Починаючи з 2006 року обсяг цих коштів невпинно збільшувався. В цілому сімейними формами виховання (усиновлення,опіка та піклування,прийомні сім’ї) охоплено 106 дітей, що складає 79 % від загальної кількості дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування.
3. Оцінка ефективності виконання.
Важливим елементом системи захисту прав,свобод і законних інтересів неповнолітніх є соціальні заклади для дітей. З 2000 року місті функціонує притулок для дітей Служби у справах дітей Вознесенської міської ради, розрахований на 30 місць, в якому організовано п’ятиразове харчування, медичне обслуговування ,проводиться відповідна виховна робота з дітьми, заняття за програмами загальноосвітньої школи, здійснюється гармонійний розвиток вихованців. За звітний період у ньому перебувало 508 дітей, з яких 88 дитини було влаштовано за ініціативою Служби у справах дітей міської ради. Протягом 2006-2010 років в притулку для дітей Служби у справах дітей міської ради прослідковується чітка тенденція щодо зниження кількості бездоглядних та безпритульних дітей як в місті,так і в межах Миколаївської області.

Таблиця руху дитячого контингенту в притулку за звітний період


Кількість дітей вилучених з вулиць під час рейдів

Рік

2006

2007

2008

2009

2010

Кількість дітей


143



113


91


92


69


Таким чином, аналізуючи ситуацію у дитячому середовищі, можна констатувати,що безпритульність,у тому вигляді,в якому вона існувала у середині 90-х років і мала масовий характер, в цілому вже подолано.
4.Фінансування.
Фінансування здійснювалося щорічно за окремими напрямками,а саме:

тис.грн.




Заходи

Міський бюджет

Інші джерела фінансування

План за

Програмою

Використано

План за

Програмою

Використано

1

Забезпечення створення та розвиток мережі прийомних сімей в межах потреб міста і наявного фінансування


-


-


141,5


274,3

2

Залучення транспорту міського притулку для дітей з метою проведення спільних заходів,рейдів «Діти вулиці» щодо виявлення неповнолітніх, які займаються бродяжництвом та жебракуванням, неблагополучних сімей.


-


-


4,0


4,0

3

Залучення транспорту міського притулку для дітей з метою проведення операції «Урок» з метою виявлення та залучення до навчання дітей, які тривалий час не навчаютьсяабо не навчалися взагалі.



-



-



4,0



4,0

4

Забезпечення стабільної роботи

Центру соціальної реабілітації для дітей-інвалідів


-


-


842,0


815,0

5

Забезпечення призначення допомоги відповідно до Законів України « Про державну допомогу сім’ям з дітьми»,»Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та « Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»


-


-


77400,0


68752,5

6

Забезпечення стабільної роботи міського притулку для дітей


-


-

2431,0

2832,5




Разом:


-


-

80818,2

72682,3



Оцінка кінцевих результатів та заключний висновок.
Протягом 2006-2010 років кількість дітей, вилучених з вулиць під час рейдів невпинно зменшується, що свідчить про оздоровлення ситуації у сфері боротьби з безпритульністю. Статистичні дані говорять про те, що виконання завдань та заходів Програми дало змогу подолати дитячу безпритульність і бездоглядність як соціальне явище, запобігти сирітству, створенню умов для всебічного розвитку та виховання дітей.

«Міська комплексна програма подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 роки» виконана в повному обсязі.


Начальник Служби у справах дітей

Вознесенської міської ради /підпис/ Ж.П. Тичинська
Вірно:
Начальник загального відділу Н.А.Охрімчук



____________________________________________________________________________________________________________

Додаток Затвердження Рішення VI сесії міської ради VI скликання від 18.03.2011 №12

Заключний звіт про результати виконання «Міської комплексної програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 роки» затвердженої рішенням XII сесії Вознесенської міської ради 5 скликання від 29.12.2006 року №8

Сторінка з 6

Схожі:

ШОСТЕ СКЛИКАННЯ
Внести зміни до регламенту Новоушицької районної ради, затвердженого рішенням районної ради від 9 грудня 2010 року №1 зі змінами...
УКРАЇНА ЛУГИНСЬКА РАЙОННА РАДА ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Про хід виконання рішення шостої сесії районної ради VІ скликання від 25. 05. 2011 року №59 «Про Комплексну програму профілактики...
План роботи Нікопольської міської ради VI скликання на ІІ півріччя...
Про підсумки виконання Програми соціально-економічного розвитку міста Нікополя за І півріччя 2011 р
Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, №30, ст. 141) ( Текст...
Законом №2952-VI від 01. 02. 2011, ВВР, 2011, №10, ст. 68 ) ( Офіційне тлумачення до Конституції див в Рішеннях Конституційного Суду...
ШОСТЕ СКЛИКАННЯ
Синельниківської міської ради від 28. 12. 2011 №320 «Про погодження проекту Програми зайнятості населення м. Синельникового на 2012-2014...
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ НОВОУШИЦЬКА РАЙОННА РАДА ШОСТЕ СКЛИКАННЯ...
Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, розглянувши листи Новоушицького районного будинку культури та мистецтв від...
План проведення відстеження результативності регуляторних актів Шепетівської...
Про внесення змін в розділ 5 «єдиний податок» додатку 2 рішення VI сесії міської ради 6 скликання №19 від 27 січня 2011 року «Про...
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ НОВОУШИЦЬКА РАЙОННА РАДА ШОСТЕ СКЛИКАННЯ...
Хмельницької обласної ради від 19 жовтня 2011 року №20 «Про безоплатну передачу у спільну власність територіальних громад сіл, селища,...
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ НОВОУШИЦЬКА РАЙОННА РАДА ШОСТЕ СКЛИКАННЯ...
Керуючись пунктом 20 частини 1 статті 43 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, розглянувши лист редактора газети...
ШОСТЕ СКЛИКАННЯ
«Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007 – 2015 роки» (зі змінами та доповненнями), враховуючи Регіональну...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка