Міської ради V скликання від 26. 10. 2010 №6


Скачати 133.68 Kb.
Назва Міської ради V скликання від 26. 10. 2010 №6
Дата 10.04.2013
Розмір 133.68 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Філософія > Документи
ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення LXIX сесії

міської ради V скликання

від 26.10.2010 № 6

Заключний звіт

про результати виконання Програми реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та профілактики наркоманії у місті Вознесенську на 2003- 2010 роки затвердженої рішенням сесії Вознесенської міської ради від14.08.2003 року № 8.
1.Основні дані.

Метою Програми реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та профілактики наркоманії у місті Вознесенську на 2003- 2010 роки (далі Програма) є визначення та здійснення у період до 2010 року заходів щодо протидії поширенню наркоманії і злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Програму затверджено рішенням XІІ сесії Вознесенської міської ради 24 скликання №8від 14.08.2003 року
Державний замовник – Міністерство охорони здоров’я України

Виконавець – Комунальна установа «Вознесенська центральна районна лікарня»

Строк виконання – 2003- 2010 роки
2.Виконання завдань і заходів.

Дана Програма має п’ять розділів, кожен із них направлений на забезпечення зменшення обсягів незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зниження рівня незаконного вживання наркотичних засобів і психотропних речовин.

Завдання:

- удосконалення механізму, міжвідомчого співробітництва у сфері протидії поширенню наркоманії шляхом обміну інформацією, досвідом роботи, проведення спільних заходів, участі у науково - дослідних, пілотних розробках;

- створення сучасного міжвідомчого автоматизованого банку даних, пов’язаних з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

- удосконалення заходів превентивного характеру щодо запобігання незаконному вживанню наркотичних засобів і психотропних речовин шляхом інформування, виховання, освіти, раннього втручання, консультування, лікування, реабілітації, недопущення рецидивів, подальшого обстеження і соціальної реабілітації за умови надання можливості особам, які цього потребують, своєчасно отримувати необхідну допомогу і послуги відповідних служб;

- забезпечення відкриття, і стабільного функціонування та удосконалення закладів для лікування, реабілітації осіб, хворих на наркоманію. Програма складається з 31 заходу.

Міськрайонним відділом Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області щорічно проводиться перевірка Комунальної установи «Вознесенська центральна районна лікарня» щодо стану дотримання, порядку обігу наркотичних засобів , психотропних речовин і прекурсорів в лікувально - профілактичних закладах міста. Комунальною установою «Вознесенська центральна районна лікарня» та центральною районною аптекою №42 (нині Аптека№42 ПКВО «Фармація» ) забезпечуються виконання Правил придбання, перевезення, зберігання, обліку та відпуску наркотичних (психотропних) засобів згідно Переліку, що випливають з Закону України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» та наказу Міністерства охорони здоров’я України від 21.01.2010 року №11 «Про затвердження порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в державних та комунальних закладах охорони здоров’я України».

Призначення наркотичних засобів обґрунтовується в медичній карті стаціонарного або амбулаторного хворого лікуючим лікарем.

В реанімаційному відділенні лікарні створений п’ятидобовий резерв наркотичних і психотропних засобів. Для надання невідкладної допомоги за життєвими показниками на чергових постах у відділеннях зберігається однодобова потреба наркотичних, психотропних лікарських засобів.

На базі наркологічного відділення Комунальної установи «Вознесенська центральна районна лікарня» з 2009 року відкрито та діє кабінет «Замісної та підтримуючої терапії» для вживачів наркотичних речовин. Метадол видається щоденно в наркологічному кабінеті, згідно Наказу по комунальній установі «Вознесенська центральна районна лікарня» від 19.04.2010 року №112-Л.

З метою раннього виявлення наркологічних хворих та осіб схильних до вживання наркотичних засобів щороку, згідно наказу УОЗ, освіти і науки, Управління МВС області від 24.04.1996 № 65/111-л/121, бригадою лікарів (терапевт, окуліст, хірург, психіатр, невропатолог, нарколог, ЛОР) проводяться цільові наркопрофогляди шкіл, ПТУ (нині ліцеї). Графіки оглядів учнів узгоджуються з Управлінням освіти Вознесенської міської ради. Підлітки обстежуються в наркологічному кабінеті, при необхідності додаткового обстеження та лікування направляються в Миколаївський наркологічний диспансер. Щорічно юнаки 15-17 років оглядаються у райвійськкоматі. Станом на 01.07.2010 року на обліку підлітків немає.

На базі Комунальної установи «Вознесенська центральна районна лікарня» планувалось організувати та відкрити хіміко - токсикологічну лабораторію для проведення обстеження біологічних рідин на предмет виявлення алкоголю та наркотичних і інших одурманюючих речовин, через відсутність коштів, така лабораторія не відкрита.

Проводяться наркоогляди дорослого населення на стан наркотичного сп’яніння.

Рішенням сесії Вознесенської міської ради від14.08.2003 року №8 створено Комунальну установу Центр ресоціалізації наркозалежної молоді, в якому проходить реабілітацію наркозалежна молодь (на 01.09.2010 року проходять лікування 17 хворих). Для проведення ремонту споруд та приміщень Центру місцевий фонд «Повернення» виділив 100 тисячі гривень. За рахунок гуманітарної допомоги було отримано (стільці, простирадла). Розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адміністрації від 20 вересня 2006 року №292-р «Про створення обласного центру ресоціалізації наркозалежної молоді «Твоя перемога» Центр діє як обласний Центр ресоціалізації наркозалежної молоді та фінансується з обласного бюджету.

З метою інформування населення про негативні наслідки прийому наркотичних засобів для здоров’я, значення ведення здорового способу життя, в засобах масової інформації та під час проведення індивідуальних, групових та масових заходів, а також в медичних закладах створено інформаційні куточки соціальної реклами. В аптеках, на залізничному вокзалі, на автовокзалах та інших місцях масового перебування населення постійно розповсюджуються інформаційно - просвітницькі матеріали профілактичного змісту. Друкована продукція надається благодійними організаціями області «Нове сторіччя», «Юнітус», Товариство Червоного Хреста, «Соціальні ініціативи з охорони здоров’я». Всього в середньому за рік розповсюджується близько 3 -4 тисяч примірників друкованої продукції по профілактиці ВІЛ-інфекції, наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління, та пропаганді здорового способу життя.

В місті щорічно з метою профілактики Вознесенським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, спільно з закладами охорони здоров’я, Управлінням освіти, неурядовими організаціями проводяться масові акції з метою профілактики наркоманії, алкоголізму, ВІЛ-інфекції/ СНІД у та пропаганди здорового способу життя:

- з 7 по 20квітня акція до Всесвітнього дня здоров’я та дня довкілля;

- 31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням;

- 26 червня до Всесвітнього дня боротьби з наркоманією «Життя без наркотиків та СНІДу»;

- з 10 листопада по 10 грудня акція «Зупинимо СНІД разом»до Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІД та толерантного відношення до людей, що живуть з ВІЛ.

Ці заходи включали в себе різнопланову групову (лекції, бесіди, тренінги, хода) та індивідуальну роботу (індивідуальне консультування спеціалістів) з участю соціальних працівників, лікарів, педагогів, психологів, волонтерів з числа молодих вчителів та учнівської молоді. Лікарями наркологами читаються лекції, проводяться бесіди в міській газеті «День за днем» друкуються статті, проводяться кінолекторії.

З метою профілактики наркоманії серед учнівської молоді в кожному навчальному закладі введені курси з валеології, основ здоров’я, біології, основи безпеки життєдіяльності, на яких ведеться інформаційно - пропагандистська робота серед учнівської молоді з питань формування мотивацій до здорового способу життя і безпечної поведінки, профілактики вживання наркотичних засобів, алкогольних напоїв, профілактики захворювання ВІЛ /СНІДом, оформлено постійно - діючі виставки літератури «Куточок права», «Закон і ти», «Учням про шкідливі звички», щомісяця поновлювалася інформація проектів та листівок – попереджень в медичних куточках. З метою надання консультаційної, психолого - педагогічної допомоги неповнолітнім та молоді, які належать до групи «ризику» в загальноосвітніх школах міста працювали психологи, які проводили тренінги, анкетування, консультації «Увага, наркоманія», «Здорові звички – здоровий спосіб життя», «Твоє майбутнє в твоїх руках», проводилось опитування учнівської молоді «Чи схильний ти до наркотиків?», «Крок в безодню», щодо їх ставлення до проблем поширення наркоманії. Психологи закладів освіти проводили тренінги та семінари за програмою «Діалог», ( ЗОШ№2, 3,10.), «Рівний – рівному»(гімназія, ЗОШ№2,8). В ЗОШ№10 та ЗОШ№5 впроваджується програма «Школа проти СНІДу», програма «Корисні звички» для учнів початкової ланки в ЗОШ № 6 та ЗОШ №7. Працює «Центр здоров’я» в гімназії, наркологічні пости в ЗОШ№2 та ЗОШ№5.

Проводилась робота з педагогічними кадрами, роботі батьківського всеобучу. В закладах освіти проведено анкетування батьків «Що Ви знаєте про СНІД?”, батьківські збори на тему «Психологічні причини залежності від шкідливих звичок», «Здоровий спосіб життя сім’ї, як запорука успішного формування здорового молодого покоління», «Відповідальність батьків за збереження здоров’я дітей».

На базі міського стадіону у 2006 році створено Вознесенський міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Рішенням сесії Вознесенської міської ради від 25.09.2009 року №15 створено Комунальну організацію «Вознесенський міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»», фінансування заходів здійснюється за рахунок коштів міського бюджету в рамках Програми «Про формування механізму залучення громадськості до здорового способу життя» затвердженої рішенням сесії Вознесенської міської ради № 181 від 21.12.2005 року.

З метою пропаганди здорового способу життя та популяризації масових видів спорту в місті проводяться масові заходи, спортивні свята та спортивні змагання з таких видів спорту, як армреслінг, гирьового спорту, змагань відкритого турніру з волейболу, турніру з міні футболу , пляжного волейболу.

Проводились спільні рейди за участю представників Відділу культури , сім’ї, молоді та спорту Вознесенської міської ради, Служби у справах дітей Вознесенської міської ради , кримінальної міліції у справах неповнолітніх, ( бари, кафе, ресторани, дискотеки) з метою недопущення продажу алкогольних напоїв неповнолітнім та з метою запобігання проникнення в них та недопущенню розповсюдження наркотичних засобів.

Проведені семінари - тренінги для лікарів загальної практики сімейної медицини, для медичних працівників дошкільних та шкільних закладів , для членів Координаційної ради з питань запобігання поширенню туберкульозу, алкоголізму, наркоманії, ВІЛ-інфекції та СНІД у щодо роботи з проблем профілактики алкоголізму, наркоманії, ВІЛ-інфікування.

Для профілактики ВІЛ-інфікування та профілактики подальшого розповсюдження ВІЛ серед представників уразливих груп населення (вживачів наркотичних речовин та їх найближчого оточення) при Вознесенському міському центрі соціальних служб для сім’ї ,дітей та молоді Вознесенської міської ради забезпечена робота формування соціально - профілактичної роботи «Довіра», завданням якого є проведення первинної профілактики надання соціальних послуг споживачам ін’єкційних наркотиків та їх найближчого оточення.

Працює консультативний пункт де споживачі ін’єкційних наркотиків та члени їх родин можуть отримати консультації з різних питань та здійснити обмін інструментарію, отримати дезінфікуючі засоби, отримати послуги добровільного консультування та тестування на ВІЛ. Щоп’ятниці проводяться засідання групи взаємодопомоги для споживачів наркотичних речовин «Найди себя».

Розроблені заходи щодо координації роботи по проведенню обміну інформацією та звірок щодо осіб, які вживають наркотичні та психотропні засоби з сімейними лікарями та дільничними інспекторами міліції.

Проводиться робота Відділом внутрішніх справ міста так щороку проводяться оперативно - профілактичні операції «мак» метою яких є вчасне виявлення та знищення незаконних посівів маку, конопель, недопущення незаконного отримання наркосировини.

Постійно проводиться освітня робота зі спецконтингентом та особовим складом, направлена на профілактику наркоманії, силами медичної та соціально - психологічної служб, установ державного департаменту з питань виконання покарань.

З метою вироблення стійкої антинаркоманійної поведінки та створення запобіжного бар’єру проникнення наркотичних засобів і їх розповсюдження серед учнівської молоді, міськвідділом внутрішніх справ спільно з управлінням освіти, відділом сім’ї, молоді та спорту, Вознесенським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради, Комунальною установою «Вознесенська центральна районна лікарня» проводяться оперативно - профілактичні та інформаційно - пропагандистські заходи в загальноосвітніх школах, ліцеях та інших навчально-виховних закладах міста.

Аналіз стану виконання міської Програми, ефективності здійснених передбачених заходів один раз на квартал розглядались на засіданнях Координаційної ради з питань запобігання поширенню туберкульозу, наркоманії, алкоголізму ВІЛ-інфекції Сніду при Виконавчому комітеті Вознесенської міської ради.
3.Оцінка ефективності виконання.

Спільна постійна роз’яснювальна профілактична робота структурних підрозділів Виконавчого комітету Вознесенської міської ради, МВУМВС України в Миколаївській області , наркологічної служби Комунальної установи «Вознесенська центральна районна лікарня» , підприємств, установ та організацій , громадських об’єднань при виконанні заходів Програми сприяло зниженню показників поширеності та захворюваності на наркоманію у місті Вознесенську про, що свідчать статистичні дані:

Станом на 01.08.2003 року на обліку в наркологічному кабінеті міста перебувало 108 осіб, хворих на наркоманію, то станом на 01.07.2010 року на обліку таких осіб перебуває 67 чол.

Станом на 01.08.2003 року в наркологічному кабінеті Комунальної установи «Вознесенська центральна районна лікарня» перебувало 66 осіб схильних до вживання наркотиків , то станом на 01.07.2010 року таких осіб перебуває 25 чол.

Показник поширеності на 10 тисяч населення на наркоманію у місті Вознесенську знизився з 19,34 у 2009 році до 13,46 у 2010 році.( обласний -19,06)

Показник захворюваності по місту також знизився з 1,58у 2009 році до 0,14у 2010 році на 10 тисяч населення ( обласний – 0,36).
Оцінка кінцевих результатів та заключний висновок.

Статистичні дані говорять про те, що виконання завдань та заходів Програми дало змогу зменшити кількість хворих на наркоманію та зменшити кількість осіб схильних до вживання наркотичних засобів. Досягненням Програми є те, що на 01.07.2010 року в наркологічному кабінеті Комунальної установи «Вознесенська центральна районна лікарня» на обліку підлітків у місті немає. Враховуючи позитивну тенденцію до зменшення осіб, які вживають або схильні до вживання наркотичних засобів нам необхідно продовжувати проведення вище перерахованих заходів, що дасть змогу повністю викоренити дане зло.

4. Фінансування. тис. грн.





Заходи

Державне фін.

Міський бюдж.

Інші

джерела

фінансув.

План за Програм.

Викори

стано.


План за

Програм.

Викори

стано.

План за

Програм.

Викори

стано.

1.

П.6.Створити комунальну установу Центр ре соціалізації наркозалежної молоді :

- капітальний ремонт споруд та приміщень ;

- підготовка проектно - кошторисної документації проведення ремонтних робіт;

- облаштування приміщень;

- придбання меблів;

- заробітна плата , оплата комунальних послуг - 2004 рік

- 2005 рік



25,00

80,0

80,0



-

-

-



5,00

160,0

160,0



-

10,0

43,0




842,5



100,0


2.

П.8.Здійснювати заходи щодо виконанню можливостей сім’ї , працівників освіти , культури, правоохоронних органів , засобів масової інформації по профілактиці наркоманії, пропаганди здорового способу життя , як альтернативи незаконному вживанню наркотичних засобів:

- проводити «Круглі столи» про негативні наслідки вживання наркотичних засобів;

- Створити цикл радіо та телепередач антинаркоманійної спрямованості;

- Розробити плакати та буклети , що містять застереження стосовно вживання наркотичних засобів, розмістивши їх у громадських місцях , на міському транспорті, в магазинах , кінотеатрах тощо.

- проводити культурно - мистецькі заходи під гаслом «Життя без наркотиків», «Мистецтво проти наркоманії» та інші, а також видовищно - освітні акції до всесвітнього дня боротьби з наркоманією;

- організувати виставки , лекції , бесіди та диспути , експрес – інформації з питань боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

- демонструвати на кіноустановках міста освітні фільми з проблем наркоманії та СНІДу;

- забезпечити проведення Вознесенським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради просвітницьких заходів через мережу спеціалізованих служб для дітей , молоді та їх батьків з питань профілактики наркоманії , пропаганди здорового способу життя, формування практичних навичок протистояння шкідливому впливу наркотичних засобів та психотропних речовин;

- забезпечити діяльність консультаційного пункту для ін’єкційних споживачів наркотиків «Довіра»;

- відкрити консультативно-інформаційний центр «За здоровий спосіб життя»на міському стадіоні ;



33,5

36,00



-


-



945,0

75,00

3,0



-

54969





За рахунок громадсь

ких

організа

цій
38,50
4,0


-
-




Разом:

254,5

-

1348,0

107,969

885,0

100,0


Всього по Програмі план виконано.
Вірно:
Начальник загального відділу Н.А.Охрімчук

Схожі:

Ради VI скликання від 18. 03. 2011 №12
«Міської комплексної програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 роки» затвердженої рішенням XII сесії...
ПЕРЕЛІК рішень міської ради VI скликання, внесених до протоколу пленарного...
Про затвердження структури, загальної чисельності штатних одиниць виконавчих органів Нікопольської міської ради
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Враховуючи звернення КП «Пічне господарство» від 05. 05. 2010 №057, приймаючи до уваги рекомендації економічної ради (протокол засідання...
ПЕРЕЛІК рішень міської ради VI скликання, внесених до протоколу пленарного...
Про затвердження міської комплексної програми «Оздоровлення та відпочинок дітей м. Нікополь на 2013-2017 роки»
ПЕРЕЛІК рішень міської ради VI скликання, внесених до протоколу пленарного...
Про надання одноразової грошової допомоги соціально незахищеним громадянам міста
План роботи Нікопольської міської ради VI скликання на І півріччя...
Про прийняття рішень стосовно земельних відносин, що належать до компетенції міської ради
Про відрахування коштів за здійснення технічного нагляду за утриманням об’єктів благоустрою
Ового господарства, об'єктами зовнішнього благоустрою та капітальним ремонтом, реконструкцією житлового фонду Тернопільської міської...
ПЕРЕЛІК рішень міської ради VI скликання, внесених до протоколу пленарного...
Про присвоєння Почесного звання «Почесний громадянин міста Нікополя» Прудкову Олександру Петровичу(посмертно)
ПРОЕКТ
КП «ЖЕК-10» від 18. 02. 2010 №53, результати проведених громадських слухань щодо розгляду зазначених тарифів, рекомендації економічної...
Про скасування рішення міської ради від 10. 08. 2010 р. №5/37/7 „Про...
Про скасування рішення міської ради від 10. 08. 2010 р. №5/37/7 „Про внесення змін та доповнень до рішення міської ради від 30. 04....
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка