СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПРИДУНАЙСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО СУБРЕГІОНУ


Скачати 0.71 Mb.
Назва СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПРИДУНАЙСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО СУБРЕГІОНУ
Сторінка 1/11
Дата 08.04.2013
Розмір 0.71 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


проект





СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА

ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ

ПРИДУНАЙСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО СУБРЕГІОНУ

на 2012-2022 рр.

(м. Ізмаїл, Болградський, Ізмаїльський, Кілійський, Ренійський райони Одеської області)

січень 2012 р.

ВСТУП


Даний план розроблено експертним Комітетом зі стратегічного планування економічного розвитку за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID в рамках проекту «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність» (ЛІНК). Робота над проектом плану розпочалась у липні 2011 року після підписання Протоколу про наміри щодо розробки і впровадження субрегіональної стратегії підвищення конкурентоспроможності і економічного розвитку в рамках Проекту міжнародної технічної допомоги «ЛІНК». Протокол був підписаний у м. Одесі 11 липня 2011 року.

Від Одеської області його підписали: голова Одеської обласної ради М.В. Пундик, голова Одеської обласної державної адміністрації Е.Л. Матвійчук, Ізмаїльський міський голова А.В. Абрамченко, голови Болградської, Ізмаїльської, Кілійської та Ренійської районних рад та районних державних адміністрацій.


Рис. 1. Карта – схема Придунайського економічного субрегіону
Процес стратегічного планування полягав у визначенні конкретних проектів, які, виконуючи роль органічних складових оперативних цілей, відповідних критичних питань і головних галузей економіки агломерації, сприяли б економічному зростанню, підвищенню конкурентоспроможності, а також реалізації спільних інтересів з огляду на наявні і потенційні ресурси.

Кожна з адміністративно-територіальних одиниць субрегіону делегувала представників органів державного управління і місцевого самоврядування, приватних і державних установ до складу спільного дорадчого органу: Експертного комітету стратегічного розвитку. Завдання, яке було поставлене перед Комітетом, полягало в розробці плану підвищення конкурентоспроможності та економічного розвитку Придунайського економічного субрегіону (далі – Придунав’я) і його підготовці до прийняття представницькими органами, тобто відповідними радами.

Процес стратегічного планування базувався на принципах:

  • взаємної вигоди

  • відкритості та прозорості

  • локалізації

  • реалістичності

  • персоніфікації відповідальності за реалізацію цілей


Даний Стратегічний план є не простою сумою стратегій, створених для громад адміністративно-територіальних одиниць, які формують субрегіон. Він розроблений за принципом, коли спільна стратегія враховує спільні інтереси кожної з громад Придунав’я.

Короткий огляд процесу стратегічного планування

Основою для розробки процесу стратегічного планування стали «Методичні рекомендації щодо формування регіональних стратегій розвитку», затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 29.07.2002 № 224. Блок – схема процесу стратегічного планування представлена на Рис. 2.



Рис. 2. Блок – схема процесу стратегічного планування
На першому етапі розробки стратегії було зроблено аналіз існуючої ситуації в економіці субрегіону. «Сканування» території полягало в отриманні кількісних та якісних параметрів, які характеризують динаміку економічних процесів.

Кількісні параметри, статистичні дані, а також історична та географічна характеристики території стали основою для розробки Профілю або соціально-економічного паспорта агломерації (субрегіону), який містить інформацію про демографічну ситуацію в населених пунктах, що входять до складу агломерації, економічні та статистичні показники, комунальну та технічну інфраструктуру, стан довкілля, рівень життя тощо.

Якісні параметри були отримані після проведення опитування керівників підприємств, яке здійснювалось за допомогою анкети з 29 стандартних запитань. Опитування проводилось в межах всіх адміністративно – територіальних одиниць, які формують Придунайський субрегіон. Метою опитування стало визначення оцінки, яку респонденти дають бізнес-клімату території, де здійснюють свою господарську діяльність, аналіз проблемних питань та виявлення майбутніх планів.
Основними критичними питаннями та головними галузями стратегії розвитку Придунав’я є наступні:

критичні питання:

  1. Залучення інвестицій та розвиток інженерної інфраструктури

  2. Розвиток бізнес інфраструктури та малого і середнього підприємництва

  3. Розвиток системи управління, інновацій та людських ресурсів

головні галузі:

  1. Агропромисловий комплекс і переробка сільськогосподарської продукції

  2. Транспорт і логістика

  3. Туризм

  4. Металообробка і судноремонт


На наступному етапі створення Стратегічного плану членами Експертного комітету було проведено SWOT-аналіз. Основними завданнями SWOT-аналізу стали визначення сильних та слабких сторін (аналіз внутрішніх чинників), оцінка позиції агломерації у порівнянні з іншими територіями, з якими субрегіон конкурує у сфері інвестицій та трудових ресурсів, аналіз зовнішніх чинників: сприятливих можливостей і загроз.
Для визначення потенційних проектів, спільних для усіх адміністративно-територіальних одиниць субрегіону було проведено додаткове опитування серед членів Експертного комітету, депутатів різних рівнів, керівників органів виконавчої влади. На засіданнях Експертного комітету здійснювалось систематичне обговорення пріоритетних напрямів та визначення спільних кроків, спрямованих на вирішення громадами, що формують субрегіон, проблем кожного критичного питання та головної галузі. До участі в обговоренні залучались представники органів державного управління, обласної державної адміністрації (ОДА), районних державних адміністрацій (РДА), міських рад, підприємств, а також спеціалісти, які мали компетентність у певних сферах.

Стратегічний план визначає кроки, спрямовані, зокрема, на зміцнення бізнес-інфраструктури, проведення системної роботи над покращенням місцевого інвестиційного клімату і розширенням інвестиційних можливостей в агломерації, що є важливими факторами підвищення конкурентоспроможності регіону загалом.

Впровадження стратегії підвищення конкурентоспроможності та економічного розвитку Придунав’я вимагає наявності схеми агроландшафтної організації території поза межами населених пунктів. Ця схема є важливою не тільки для систематизації просторового розвитку території загалом, але й для планування в галузі АПК, туризму. При її розробці варто використовувати технології сучасних ГІС-систем. У майбутньому перед агломерацією постане питання створення спільної «багатошарової» інформаційної системи, загальний інформаційний ресурс якої використовуватиметься спільно.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11

Схожі:

СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності...
України (Проект МЕРМ), що впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки уряду Канади через Канадське...
СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ м. Луцька до 2020 року
Стратегічний план розвитку м. Луцька – це необхідність сьогодення. Не можна організовувати роботи по соціально-економічному розвитку,...
ПРОМІЖНИЙ ЗВІТ про хід виконання основних показників Програми економічного...
Метою економічного і соціального розвитку Петрівського району на 2011 рік є підвищення добробуту населення на основі зростання конкурентоспроможності...
І. Про хід виконання Програми економічного та соціального розвитку...
Управління об’єктами державної та комунальної власності і корпоративними правами держави
І. Про хід виконання Програми економічного та соціального розвитку...
Формування ефективного агропромислового комплексу та розвиток сільської місцевості
Вступ
Матеріали до Стратегічного плану економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності міста Нікополя до 2015 року
РОЗДІЛ І. "Підвищення конкурентоспроможності економіки області. Реальний...
Обсяги реалізованої промислової продукції у відпускних цінах підприємства – усього
РОЗДІЛ І. "Підвищення конкурентоспроможності економіки області. Реальний...
Валова продукція сільського господарства по всіх категоріях господарств (у порівняних цінах 2005 року)
РОЗДІЛ І. "Підвищення конкурентоспроможності економіки області. Реальний...
Впровадження енергозберігаючих технологій у житлово-комунальному господарстві території, усього, у т ч в розрізі підприємств (назва...
Прогнозні показники по проекту програми економічного і соціального...
Прогнозні показники по проекту програми економічного і соціального розвитку області на 2009 рік
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка