Районної цільової Програми реалізації в районі державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів


Скачати 202.44 Kb.
Назва Районної цільової Програми реалізації в районі державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів
Дата 17.08.2013
Розмір 202.44 Kb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Економіка > Закон
ПАСПОРТ

районної цільової Програми

реалізації в районі державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

на 2013-2015 рр.

1. Ініціатор розроблення програми (замовник)


Районна державна адміністрація



2. Розробники програми

Районний центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді

3. Термін реалізації програми

2013-2015 роки

4. Етапи фінансування програми протягом


2013-2015 роки

5. Прогнозний обсяг фінансування програми (тис.грн.):



30,400




Роки

Прогнозний обсяг фінансування (тис.грн.)

Всього

в т.ч. за джерелами фінансування

Державний бюджет

Обласний бюджет

Місцевий бюджет

Інші джерела

2013-2015

30,400

-

-

30,400

-

в т. ч.
















2013

-

-

-

-

-

2014

15,200







15,200




2015

15,200

-

-

15,200

-


6. Очікуваний результат виконання програми


Виконання програми сприятиме збільшенню кількості молоді, яка веде здоровий спосіб життя, скороченню масштабів незаконного обігу та вживання наркотичних засобів, психотропних речовин в районі, а також донесенню до громадськості інформації про епідеміологічні масштаби проблем поширення вживання наркотичних речовин і ВІЛ- інфекції/СНІДу, формування мотивації молоді до здорового способу життя, безпечної поведінки та стійкої громадянської позиції щодо неприйняття наркотиків.

7. Термін проведення звітності



Щорічно


Замовник програми Олександра Бортейчук
Керівник програми Роман Панчук
РАЙОННА ЦІЛЬОВА ПРОГРАМА

реалізації в районі державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних

речовин і прекурсорів на 2013-2015 роки
Необхідність реалізації районної Програми щодо протидії наркоманії та наркозалежності (далі - Програма) викликана тим, що сучасна ситуація у районі характеризується збереженням негативних тенденцій у сфері незаконного обігу та немедичного вживання наркотичних засобів і психотропних речовин (далі - наркотики), що створює серйозну загрозу здоров’ю населення, призводить до значних економічних втрат, зростання рівня злочинності.

Вживання наркотичних засобів та психотропних речовин призводить до погіршення здоров’я та підвищення рівня захворюваності населення на особливо небезпечні хвороби, зокрема ВІЛ-інфекцію/СНІД, туберкульоз, а також до загострення соціальних проблем (жорстоке та недбале ставлення до дітей, збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод, нещасних випадків на виробництві, зниження продуктивності праці, безробіття тощо).

Незважаючи на комплекс запобіжних заходів, що здійснюються органами державної влади, рівень поширення наркоманії, як в цілому у країні, так і на території району залишається високим. На 10 тисяч населення району в середньому 21 особа незаконно вживає наркотичні засоби та психотропні речовини.

Суттєво збільшується кількість видів наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських середників, зловживання якими може викликати наркотичну залежність. З’являються синтетичні аналоги психотропних засобів та наркотичних речовин, вживання яких може привести до непередбачуваних наслідків. Висококонцентрований опій, героїн, кокаїн, субітекс, метанол та синтетичні психотропні наркотичні засоби такі як амфітамін, екстезі, метамфетамін витісняють традиційні для України опійну макову соломку та марихуану.

В даний час в Коломийському районі і в м. Коломиї перебуває на обліку 45 хронічних наркоманів. Серед них є особи, які хворіють суміжними захворюваннями такими як легеневі форми туберкульозу та ВІЛ-інфіковані. Ці хворі створюють загрозу для оточуючих і потребують примусового лікування в спеціалізованих медичних закладах закритого типу.

Також на обліку знаходиться 115 осіб, які входять в групу ризику в зв'язку з епізодичним вживанням наркотичних речовин.

Не зважаючи на заходи контролю за обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, на території району продовжується поширення наркоманії серед населення. Вживання марихуани стає нормою серед молоді.

Низький рівень інформованості населення щодо наслідків розповсюдження наркотичних речовин та лікарських засобів, зловживання якими може викликати наркотичну залежність, недостатня можливість отримання кваліфікованої інформації з цих питань призводять до загострення проблем. Програма визначає систему заходів, спрямованих на вдосконалення профілактики наркоманії, лікування і реабілітації наркозалежних осіб та посилення боротьби з незаконним обігом наркотиків на території району. Ефективне вирішення комплексу зазначених проблем можливе лише за умови реалізації основних завдань, визначених Програмою протидії наркоманії та наркозалежності в Коломийському районі на 2013 - 2015 рр.

2. Мета і завдання Програми

Метою Програми є визначення та здійснення на період до 2015 року заходів щодо протидії поширенню на території району наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, зміцнення здоров’я населення, а також зменшення негативних соціальних, економічних та інших наслідків, пов’язаних з вживанням наркотичних засобів та психотропних речовин.

3. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання Програми.

Зважаючи на необхідність комплексного підходу до проблеми протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, слід відзначити, що ефективність її розв'язання залежить від координації дій органів виконавчої влади, які забезпечують реалізацію державної політики в зазначеній сфері.

Програмою передбачено протягом 2013 - 2015 років здійснити комплекс заходів, направлених на створення умов для скорочення масштабів незаконного вживання наркотиків на території району, формування негативного ставлення до наркотиків серед молоді, вибору здорового способу життя як найвищої моральної цінності. Для забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері протидії поширенню наркоманії, необхідно виробити єдиний комплексний підхід за трьома стратегічними напрямками:

1. Зменшення попиту на вживання наркотиків, тобто первинна профілактика вживання наркотиків серед дітей та молоді; лікування і реабілітація наркозалежних.

Зменшити попит та обсяг вживання наркотичних засобів та психотропних речовин не за медичним призначенням, знизити рівень попиту на такі засоби та речовини, а також на лікарські засоби, зловживання якими може викликати наркотичну залежність, передбачається шляхом:

- організації постійно діючої системи дієвої первинної профілактики та запобігання вживанню наркотичних засобів та психотропних речовин серед дітей, учнівської та студентської молоді, проведення роз’яснювальної роботи і пропагування здорового способу життя;

- інформування населення щодо згубних наслідків наркоманії та переваг здорового способу життя шляхом розміщення наочної соціальної реклами та організації циклу інформаційно-просвітницьких програм у місцевих засобах масової інформації;

- запровадження конкурсів проектів та програм з первинної профілактики серед неурядових організацій, які працюють у сфері протидії наркоманії та популяризації здорового способу життя;

- навчання працівників закладів охорони здоров’я, зокрема сімейних лікарів, сучасним методам профілактики вживання наркотичних засобів та психотропних речовин не за медичним призначенням;

- підвищення рівня міжгалузевої взаємодії відділів і управлінь районної ради з метою забезпечення моніторингу діяльності організацій, відповідальних за припинення розповсюдження наркоманії, запобігання незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на території району;

- забезпечення ефективної роботи координаційних механізмів з метою подальшого розширення міжсекторального співробітництва між державними установами, громадськими організаціями.

2. Виявлення збувачів наркотичних засобів, психотропних речовин та притягнення їх до кримінальної відповідальності, боротьба з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, спрямована на організаторів наркобізнесу.

Зменшення поставок наркотичних засобів та психотропних речовин може бути реалізовано шляхом визначення ступеню їх незаконного поширення та пов’язаних з цим втрат. З цією метою передбачається проведення:

- моніторингу незаконного вживання наркотичних засобів та психотропних речовин;

- дослідження рівня латентності незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та пов’язаною з цим злочинністю, визначення можливих шляхів його зниження;

- посилення контролю за культивуванням наркотиковмісних рослин шляхом оперативного контролю за діяльністю сільськогосподарських підприємств, яке отримало ліцензію на право їх вирощування;

- здійснення систематичного контролю за дотриманням суб’єктами підприємницької діяльності ліцензійних умов, пов’язаних з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

3. Зменшення шкоди від вживання наркотиків серед осіб, що вживають наркотики, але ще не готові або не можуть відмовитись від вживання наркотиків.

З огляду на те, що стратегія зменшення шкоди визнається як дієвий засіб профілактики негативних медичних, соціальних, економічних та правових наслідків серед споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН), які не можуть чи не готові відмовитися від вживання наркотиків, для її реалізації необхідно:

- забезпечити гуманне, толерантне, не засуджуюче ставлення до споживачів наркотиків і сприйняття їх як членів суспільства, які незалежно від свого способу життя здатні захистити себе і своє оточення від ВІЛ-інфекції;

- запровадити систему медико-соціальних послуг з метою вирішення першочергових проблем споживачів наркотиків, насамперед наркотиків ін’єкційних, бо саме вони є найбільш небезпечними з точки зору розповсюдження ВІЛ та вірусних гепатитів;

- забезпечити соціальну роботу з „групами ризику”, тобто з людьми, які вже уражені негативним явищем, наприклад вживають наркотики і ризикують інфікуватися на ВІЛ, гепатит, тощо, або вже є ВІЛ-інфікованими або носіями вірусу гепатиту;

Учасниками програми є: Коломийський МВ УМВС, центральна районна лікарня, відділ освіти райдержадміністрації, відділ у справах молоді та спорту райдержадміністрації, відділ культури та туризму райдержадміністрації, районний центр соціальних служб для сім»ї, дітей та молоді, Коломийський митний пост, Коломийська об’єднана державна податкова інспекція Івано-Франківської області ДПС.

Термін реалізації програми 2013 - 2015 роки.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, усього 30 400 грн. (Додаток).

Очікувані результати реалізації Програми:

- покращення якості виявлення хворих на наркоманію на 3-5%;

- підвищення рівня інформованості населення щодо наслідків немедичного вживання наркотиків, а також лікарських засобів, зловживання якими може призвести до наркотичної залежності, шляхом підвищення ефективності роботи засобів масової інформації, урядових та неурядових громадських організацій;

- зниження захворюваності на ВІЛ-інфекцію та вірусний гепатит, які пов’язані з ін’єкційною формою вживання наркотиків шляхом розширення програми замісної підтримувальної терапії для споживачів ін’єкційних наркотиків;

- зниження росту злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів;

- формування в суспільстві стійкого протинаркотичного імунітету (неприйняття немедичного вживання наркотиків).

Координація та контроль за ходом виконання Програми і координація дій між виконавцями Програми покладається на ЦРЛ.

Додаток

до районної цільової Програми

реалізації в районі державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних

речовин і прекурсорів на 2013-2015 роки

ОЗНАЙОМЛЕНО

фінансове управління

райдержадміністрації

________О.Попадюк

«____»_______20__р.
Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування районної цільової Програми

реалізації в районі державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2013-2015 рр.


п/п

Найменування заходу

Виконавець

Термін виконання, роки

Орієнтовні обсяги фінансування, тис.грн.

Очікувані результати

Роки

Всього

в т.ч. за джерелами

Обласний бюджет

Місцевий бюджет

Інші джерела




1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1


Здійснення систематичного контролю за дотриманням суб’єктами підприємницької діяльності ліцензійних умов та інших умов провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

МВ УМВС,

ЦРЛ, Коломийська об'єднана державна податова інспекція


2013-2015
















Недопущення витоку з легального в нелегальний обіг наркотичних

засобів,

психотропних речовин та прекурсорів

2.

Проведення комплексної оперативно-профілактичної операції „Мак” з метою виявлення і знищення незаконних посівів маку та конопель, недопущення незаконного отримання наркотичної сировини

МВ УМВС

2013-2015

2013

-




-




Скорочення масштабів незаконного вживання наркотичних засобів природного походження

2014

4




4




2015

4




4




3

Проведення моніторингу інтернет-ресурсів з метою виявлення незаконного збуту наркотиків через вказану мережу

МВ УМВС

2013-2015
















Виявлення збувачів наркотичних засобів через мережу Інтернет


4

Проведення в навчально-виховних закладах регулярних оперативно-профілактичних заходів з метою запобігання проникненню до них наркотичних засобів і психотропних речовин та поширення їх серед школярів і студентів

МВ УМВС, відділ освіти

2013-2015
















Унеможливлення проникнення наркотичних засобів, психотропних речовин в навчально-виховні заклади району, зменшення їх

вживання серед учнівської молоді


5.

Проведення поглиблених митних оглядів вантажів, що надходять з пошкодженим або відсутнім митним забезпеченням; вантажів та транспортних засобів, що надійшли в зону діяльності митниці з нарконебезпечних регіонів світу; товарів хімічної промисловості та, в разі необхідності, направляти відібрані проби та зразки цих товарів до спеціалізованих установ для проведення лабораторних досліджень. Проводити митні огляди несупроводжуваного багажу громадян при переселенні їх на постійне місце проживання, а також міжнародних поштових перевезень

Коломийський митний пост



2013-2015




-




-




Унеможливлення проникнення наркотичних засобів, психотропних речовин на територію міста і району.

6

Проведення щоквартальних перевірок в розважальних закладах та місцях проведення дозвілля з метою припинення діяльності тих, де виявлено факти торгівлі або вживання наркотичних засобів чи психотропних речовин


МВ УМВС


2013-2015
















Унеможливлення проникнення наркотичних засобів, психотропних речовин в розважальні заклади та місця проведення дозвілля


7

Проведення обстеження приміщень, перевірок рівня їх укріпленості, наявності охорони, осіб, допущених до роботи з наркотичними засобами, психотропними речовинами та прекурсорами відповідно до ліцензійних вимог

МВ УМВС

2013-2015
















Забезпечення активними та пасивними заходами безпеки приміщень, недопущення витоку сировини чи готової продукції

8

Організація постійно діючої системи дієвої первинної профілактики серед дітей, учнівської та студентської молоді, проведення роз'яснювальної роботи і пропагування здорового способу життя

Відділ освіти, РЦСССДМ, відділ у справах молоді і спорту, служба у справах дітей, громадські організації


2013-2015
















Охопити профілактичними заходами 50 % підлітків і молоді у віці від 14 до 25 років;


9

Підтримка проектів та програм з первинної профілактики серед неурядових організацій, працюючих у сфері протидії наркоманії та популяризації здорового способу життя

ЦРЛ, відділ у справах молоді і спорту, служба у справах дітей



2013-2015
















Охопити профілактичними заходами 25 % підлітків і молоді у віці від 14 до 25 років;

10

Розробка та тиражування інформаційно-просвітницьких матеріалів (буклетів, плакатів, сіті-лайтів) з метою формування у свідомості громадян, особливо молоді, негативного ставлення до вживання наркотичних засобів та психотропних речовин


РЦСССДМ, ЦРЛ

2013-2015

2013

-




-




Підвищення рівня поінформованості населення про негативні наслідки вживання наркотиків


2014

2,5




2,5




2015

2,5




2,5




11

Забезпечити поширення соціальної реклами через засоби масової інформації та розповсюдження реклами під час проведення соціально- профілактичних заходів з метою формування здорового способу життя, профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу



РЦСССДМ, відділ у справах молоді і спорту

2013-2015
















Підвищення рівня поінформованості населення про негативні наслідки вживання наркотиків

12

Створення і трансляція науково-популярних роликів по профілактиці вживання наркотичних засобів та психотропних речовин




Телерадіо-компанія «НТК»

2013-2015

2013

-




-




Створити та періодично транслювати науково-популярні короткометражні фільми та відеоролики

2104

2,0




2,0




2015

2,0




2,0




13

Проведення навчальних семінарів для педагогічних працівників щодо формування у дітей та молоді негативного ставлення до вживання наркотичних засобів та психотропних речовин


Відділ освіти


2013-2015
















Розробляти та видавати щорічно методичні посібники для педагогічних працівників району

14

Забезпечити розміщення в засобах масової інформації соціальної реклами для формування у молоді прагнення вести здоровий спосіб життя

МВ УМВС, ЦРЛ,

РЦСССДМ, відділ у справах молоді і спорту,

служба у справах дітей


2013-2015
















Збільшення кількості молоді, яка веде здоровий спосіб життя


15

Забезпечити проведення інформаційно-пропагандистських, профілактичних, мистецьких акцій, в тому числі до Всесвітнього дня боротьби із зловживанням наркотиків та їх незаконним обігом, Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, зокрема:

- лекції, тренінги для учнівської та студентської молоді;

- конкурси малюнків, коміксів на кращу соціальну рекламу та організація виставок робіт учасників, друк поліграфічної продукції зі зображенням найкращих робіт;

- регіональний етап Всеукраїнського фестивалю-конкурсу „Молодь обирає здоров’я” тощо

Відділ культури, відділ у справах молоді і спорту, РЦСССДМ, відділ освіти, громадські організації

2013-2015

2013

-




-




Донесення до громадськості інформації про епідеміологічні масштаби проблем поширення вживання наркотичних речовин і ВІЛ- інфекції/СНІДу, формування мотивації молоді до здорового способу життя, безпечної поведінки та стійкої громадянської позиції щодо неприйняття наркотиків

2014

1.2




1.2




2015

1.2




1.2



















16


Проведення роботи щодо виявлення, обстеження, обліку осіб з розладами психіки та поведінки внаслідок вживання наркотичних засобів та інших психоактивних речовин згідно з вимогами чинного законодавства


ЦРЛ,

МВ УМВС

2013-2015
















Рання діагностика наркологічних захворювань, скорочення масштабів незаконного вживання наркотичних засобів, психотропних речовин


17

Лікування та реабілітація хворих на наркоманію у відповідності до стандартів та протоколів надання наркологічної допомоги населенню




ЦРЛ,

МВ УМВС

2013-2015
















Скорочення масштабів незаконного вживання наркотичних засобів, психотропних речовин в районі


18

Удосконалення спільних результатів програм і проектів наркологічних закладів та неурядових організацій з метою проведення довгострокової реабілітації наркозалежних


ЦРЛ, громадські організації

2013-2015
















Скорочення масштабів

незаконного вживання

наркотичних засобів,

психотропних речовин в районі

19

Проведення навчальних семінарів-тренінгів для медичних працівників загально- соматичної мережі з питань експертизи станів сп’яніння та надання допомоги при передозуваннях наркотичними, психотропними речовинами

ЦРЛ

2013-2015
















Удосконалення

знань медичних працівників


20

Подальше виконання програми замісної підтримувальної терапії з урахуванням результатів її оцінки, проведеної незалежними фахівцями і експертними, недержавними установами; вивчення питання щодо заміни метадону іншими медичними препаратами для лікування і соціальної реабілітації наркозалежних осіб для протидії поширенню наркоманії, ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших захворювань



ЦРЛ, наркологічний кабінет

2013-2015

2013

-




-




Соціальна реабілітація наркозалежних Методичне забезпечення програми замісної підтримувальної терапії. Здійснення моніторингу та оцінки роботи цієї програми

2014

4,0




4,0




2015

4,0




4,0




21

Організувати і провести із залученням громадськості інформаційно-просвітницькі та культурно-мистецькі акції (книжкові та художні виставки, фотовиставки, фестивалі, конкурси, концерти тощо), спрямовані на протидію поширенню наркоманії, боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів



ЦРЛ, наркологічний кабінет, телерадіокомпанія «НТК», відділ культури


2013-2015

2013

-




-




Інформованість населення, профілактика з питань запобі-гання поширенню наркоманії, розповсюдження ВІЛ-інфекції /СНДу, наркотиків, вірусного гепатиту С та В, інфекцій, що передаються статевим шляхом


2014

1,5




1,5




2015

1,5




1,5




22

Активізувати проведення профілактичної роботи в навчальних закладах та закладах соціальної реабілітації.

ЦРЛ, наркологічний кабінет

2013-2015
















Підвищення рівня поінформованості населення про негативні наслід-ки вживання

наркотиків

23

Сприяти висвітленню у державних засобах масової інформації питань щодо протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів

наркологічний кабінет, ЦРЛ, Відділ освіти

2013-2015
















Інформованість дітей та молоді, профілактика з питань запобігання поширенню наркоманії, розповсюдження ВІЛ-інфекції/СНДу

24

Організація роботи патронажної служби з метою диспансерного нагляду,

зменшення рецидивів та

випадків смертності серед споживачів ін’єкційних наркотиків



ЦРЛ

2013-2015
















зменшення рецидивів та випадків смертності серед споживачів ін’єкційних наркотиків

25

Профілактика передозувань від вживання наркотиків



Наркологічний кабінет, ЦРЛ

2013-2015
















зменшення випадків смертності серед споживачів ін’єкційних наркотиків

ВСЬОГО:

2013-2015




-

30,400

-

-


Замовник програми Олександра Бортейчук


Керівник програми Роман Панчук

Схожі:

Міської ради V скликання від 26. 10. 2010 №6
Програми реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів...
ШОСТОГО СКЛИКАННЯ
Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2011 року №2140 „Про затвердження плану заходів щодо виконання Концепції реалізації державної...
УКРАЇНА Д Н І ПРОПЕТРОВСЬКАОБЛАСТ Ь СИНЕЛЬНИКІВСЬКА МІСЬКА РАДА ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ Р І ШЕНН Я
Затвердити заходи, спрямовані на протидію поширенню наркоманії, боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин...
Незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів
Беремченко), відділ у справах сім'ї, молоді та спорту міської ради (Заіка); відділ освіти міської ради (Тимонік) щопівріччя до 20...
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 22 серпня 2012 р. №800
В абзаці другому примітки до списку №3 таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого...
Районної цільової програми “Духовне життя” на 2012-2015 роки  
Розробник програми – сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату районної державної адміністрації
До районної цільової програми
Завдання і заходи з виконання районної цільової програми „Шкільна парта” на 2011-2015 роки
УКРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
«Про затвердження плану заходів щодо боротьби з наркоманією в районі на 2012-2015 роки» та з метою пропаганди здорового способу життя,...
Методика розслідування організованої злочинності і проявів корупції...
Триває зростання злочинів вчинених з необережності, пов'язаних з використанням технічних засобів, а також злочинів у сфері незаконного...
Районної цільової Програми підвищення безпеки дорожнього руху на  2013 -2016 роки
Програми  (замовник) -  відділення державної автомобільної інспекції Коломийського МВ УМВС.                           
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка