Рекомендації щодо заповнення форми №2 (ферм )


Скачати 91.57 Kb.
Назва Рекомендації щодо заповнення форми №2 (ферм )
Дата 21.03.2013
Розмір 91.57 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Бухгалтерія > Документи


Рекомендації щодо заповнення форми № 2 (ферм)

Селянське (фермерське) господарство подає відповідним органам статистики статистичну звітність.(Закон України “Про селянське (фермерське) господарство” № 3312-XII від 22 червня 1993 року, ВВР, 1993, № 32,ст.281, стаття 24).

Усі дані по кожному господарству носять конфіденційний характер і будуть використані лише знеособлено чи у зведеному вигляді (Закон України Про внесення змін до Закону України “Про державну статистику” стаття 21 розділ V від 13.07.2000р. №1922)

I. Чисельність працівників

У рядку 001 гр.1 відображається загальна чисельність працюючих членів селянського (фермерського) господарства, а у графі 2 - чисельність працюючих жінок - членів селянського (фермерського) господарства. Членами селянського (фермерського) господарства можуть бути подружжя, їх батьки, діти, які досягли 16-річного віку, та інші родичі, які об’єдналися для роботи в цьому господарстві. Членами селянського (фермерського) господарства не можуть бути особи, у тому числі родичі, які працюють у ньому за трудовою угодою (контрактом).

У рядку 003 гр.1 відображається чисельність осіб, які працювали в цьому господарстві протягом року за трудовою угодою (контрактом), тобто фермерське господарство є основним місцем роботи цих осіб, а у графі 2 - чисельність жінок працюючих за трудовою угодою.

У рядку 011 гр.1 відображається чисельність осіб, які були залучені протягом року на сезонні роботи, у графі 2 - чисельність жінок, працюючих на сезонних роботах. До сезонних відносяться робітники, прийняті на роботу, яка за природними та кліматичними умовами виконується протягом певного сезону року, що не перевищує 6 місяців (переробка овочів, фруктів, догляд за посівами, збирання врожаю і т. ін.).

II. Використання землі

У рядку 020 показується уся земельна площа (в гектарах, з точністю до 0,00), надана господарству в установленому порядку для ведення селянського (фермерського) господарства, включаючи земельні ділянки, орендовані для виробничих цілей.

У рядку 021 показується площа сільськогосподарських угідь, до яких відносяться: рілля, перелоги, багаторічні насадження (сади, ягідники, виноградники та інші, крім посадок захисного насадження), сінокоси, вигони та пасовища.

У рядку 022 показується площа ріллі, яка знаходиться в користуванні господрства у звітному році.

У рядку 025 показується площа землі, взята в оренду, на яку, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.98 р. № 2073, є договір, оформлений і зареєстрований органами виконавчої влади на місцях, якщо таких договорів кілька, то показується сумарна площа.

У рядку 026 показується у тому числі площа землі, взята в оренду за земельні сертифікати і земельні частки (паї).

III. Фінансові результати

Дані цього розділу заповнюються в тисячах гривень з одним знаком після коми 0,0.

У рядку 030 “Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)” вказується дохід без ПДВ і акцизного збору відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 “Дохід” (затвердженого наказом Мінфіну від 29.11.99 № 290, зареєстрованого в Мінюсті 14.12.99 № 3860/4153). Цей показник має дорівнювати показнику ряд.035 гр.3 форми №2 (№2-м) “Звіт про фінансові результати”. Тут також показується дохід від продажу цукру, отриманого з давальницької сировини.

У рядку 031 показується дохід від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва, він може бути менше або дорівнювати ряд.030.

У рядку 032 показується виробнича собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) або собівартість реалізованих товарів. Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) визначається згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 “Запаси”, 16 “Витрати”. Цей показник має дорівнювати показнику ряд.040 гр.3 форми №2 (№2-м) “Звіт про фінансові результати”.

У рядку 033 показується чистий прибуток, а у рядку 034 чистий збиток. Чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податків з надзвичайного прибутку, відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати”.

IV. Витрати на виробництво продукції

У рядку 201 “Витрати на оплату праці” відображається пряма основна і додаткова оплата праці всього персоналу основної діяльності господарства, включаючи найнятих і залучених осіб, торгівлі, капітального ремонту будівель і споруд, капітального будівництва та інших видів діяльності.

У рядку 205 “Відрахування на соціальні заходи” відображається сума відрахувань на соціальні заходи.

У рядку 210 “Матеріальні затрати” показують вартість продуктів сільського господарства і промисловості, послуг сторонніх організацій, які використані на виробництво продукції (робіт, послуг) господарства. Додають затрати на закладку і догляд за молодими багаторічними насадженнями.

У рядках 211 “насіння та посадковий матеріал” та 212 “корми” показуються витрати незалежно від джерел їх надходження. Покупні насіння і посадковий матеріал, корми показуються в цінах фактичного їх придбання, а вироблені у власному господарстві – за середніми реалізаційними цінами. У рядку 230 показуються витрати на купівлю кормів.

У рядку 213 “мінеральні добрива” показується вартість мінеральних добрив, фактично використаних у звітному році.

У рядку 214 “нафтопродукти” показується вартість пального та мастильних матеріалів, які використані на виробничі потреби господарства.

У рядку 215 “електроенергія” показують затрати на електроенергію, як одержану зі сторони, так і вироблену на власних електростанціях, використану на виробничі потреби в рослинництві, тваринництві, промислових і допоміжних виробництвах.

У рядку 216 “паливо” відображають вартість окремих видів палива, витраченого на виробничі потреби, в оцінці по фактичній вартості їх придбання.

У рядку 217 “оплата послуг і робіт, що виконані сторонніми організаціями та інші матеріальні витрати” показуються затрати на всі види продуктів промисловості, які використані на виробничі потреби і не відображені по рядках 211- 216. Тут, також, показуються суми оплати за послуги стороннім організаціям за поточний ремонт сільськогосподарської техніки, автомобілів, внесенню добрив, боротьбі з шкідниками сільськогосподарських рослин і хворобами тварин (включаючи вартість використаних ядохімікатів, біопрепаратів, медикаментів та інших засобів захисту), транспортуванню вантажів як до господарства, так і внутрі господарства і т.п. При включенні в затрати послуг сторонніх організацій слід із загальної суми затрат на оплату послуг виключати вартість мінеральних добрив, пального і мастильних матеріалів, які відображаються по відповідних рядках даної форми.

В цей рядок включають також вартість хімікатів, які використані для ветеринарно-профілактичних цілей, хлорного вапна, каустичної соди, гексохлорану, мідного і залізного купоросу та інших.

У рядку 218 “Амортизація” приводяться суми нарахованої амортизації по всіх видах основних засобів виробничого призначення, які використовуються у рослинництві, тваринництві, допоміжних, підсобних промислових виробництвах тощо.

У рядку 219 “Інші операційні витрати” відображаються інші нематеріальні затрати, зокрема витрати на відрядження, вартість робіт, послуг сторонніх підприємств (зв’язку, транспорту, освіти, охорони здоров’я та ін.), заплачені відсотки, невиробничі витрати, орендна плата за оренду земельних і майнових паїв.

У рядках 220 і 235 “з них орендна плата за майнові паї та земельні частки (паї)” відображається сума орендної плати, нарахованої за оренду земельних і майнових паїв.

V. Реалізація сільськогосподарської продукції власного виробництва

У цьому розділі селянське (фермерське) господарство відображає операції з реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва, обліковані на рахунку 70 “Доходи від реалізації” без урахування сум податку на додану вартість. При цьому - відображають продаж продукції, виробленої протягом звітного року і минулих років.

У графі 1 наводять усю продукцію (в натурі), продану у звітному році заготівельним і переробним підприємствам, кооперації, іншим торговельним організаціям, промисловим підприємствам, заготівельним організаціям у рахунок погашення заборгованості по фіксованому сільськогосподарському податку, сільськогосподарським підприємствам, санаторіям, школам, на ринку і т.ін..

У графі 2 відображають дохід (виручку) від реалізації продукції без урахування накладних витрат на транспортування, експедиційних витрат та податку на додану вартість. Давальницька сировина не включається в обсяги реалізованої продукції.

Продукція рослинництва: в загальні обсяги реалізації зернових не включаються дані про повернення довгострокових позик та обсяги, які передані хлібоприймальним підприємствам на відповідальне безкоштовне зберігання.

Продукція тваринництва: по рядках 330 – 335 показується худоба та птиця в живій вазі з заліком привісу, але без урахування ваги племінної худоби та птиці, а також худоби, яка продана біофабрикам та біокомбінатам. У рядку 335 показуються інші види худоби (коні, кролі), а також прийняте заготівельниками м’ясо та м’ясопродукти.

VI. Внесення оганічних, мінеральних добрив та обробка хімікатами

У рядку 350 гр.1 показується загальна кількість органічних добрив (гною, різних компостів, органо-мінеральних сумішей, пташиного посліду та ін.), внесених під урожай поточного року – під пари і зяб в минулому році та при весняному обробітку грунту в поточному році. У рядках 352, 353, 354 у гр. 1 показується загальна кількість відповідно азотних, фосфорних і калійних добрив, внесених під урожай поточного року у перерахунку на 100% поживних речовин.

У графі 2 показується фізична удобрена площа органічними і мінеральними добривами та оброблена ядохімікатами. Наприклад, у господарстві посаджено 10 га картоплі. Під урожай поточного року мінеральні добрива вносились восени минулого року і весною та літом поточного року на площі 6 га двічі, на площі 3 га – один раз, а на площі 1 га не вносились зовсім. У такому разі удобрена площа складає 9 га. Мінеральні та органічні добрива, що внесені у поточному році під урожай майбутнього року у звіт не включаються. Площа у звіті показується в гектарах з двома знаками після коми, внесення мінеральних добрив – у центнерах, органічних добрив – у тоннах.

VII. Наявність сільськогосподарської техніки

У цьому розділі показується уся наявна техніка на звітну дату (працююча і непрацююча, яка є власністю господаря).

У рядку 410 показуються всі наявні в господарстві трактори, у рядку 411 - комбайни всіх марок, включаючи рисозернозбиральні комбайни.

У рядку 415 показується кількість вантажних автомобілів усіх видів, включаючи автомобілі зі спеціалізованими кузовами (бензовози, молоковози та інші). Автомобілі, на яких змонтовано спеціальне обладнання (ремонтні майстерні, автобензозаправники, автокрани і т. ін.) у цей рядок не включаються.

У рядку 417 показуються всі енергетичні потужності, які визначаються, як сумарна потужність механічних, електричних двигунів та потужність живої тяглової сили, що обслуговує виробничий процес.

Не включається в розрахунок потужність легкових автомобілів, автобусів та інших автомобілів невиробничого призначення.

Сумарна потужність електродвигунів та електроустановок, що обслуговують виробничий процес, яка виражена в кіловатах, перераховується в кінські сили шляхом множення цієї потужності на коефіцієнт 1,36.

Коефіцієнт перерахунку робочої худоби в механічну, кінських сил: коні старіші 3-х років - 0,75, воли робочі - 0,50.

Довідка №1. У довідці по рядку 1050 відображаються фактичні витрати на придбання сільськогосподарської техніки у звітному році, включаючи вартість обладнання, взятого у фінансовий лізинг. У рядку 420 показується електроенергія, спожита на виробничі потреби.


VIII. Капітальні інвестиції

У розділі VІІІ відображаються витрати звітного року на будівництво та обладнання нових, а також на реконструкцію та розширення раніше збудованих капітальних об’єктів (корівників, свинарників, овочесховищ, ліній для виробництва соків, ковбасних виробів, сирів, дошкільних закладів освіти, фельдшерських пунктів, клубів та інших); витрати по насадженню і вирощуванню багаторічних плодово-ягідних культур (садів, виноградників тощо). До складу витрат на будівництво включаються витрати на будівельні та монтажні роботи усіх видів, придбання обладнання для об’єктів, що будуються, витрати на розробку проектно-кошторисної документації. Рядок 1020 графа 1 дорівнює сумі граф 2 і 3.

Витрати на придбання сільськогосподарської техніки, відображені у Довідці №1 розділу VІ, у розділ VІІІ не включаються.

IX. Основні засоби

У розділі наводиться вартість та сума зносу основних засобів за даними бухгалтерського обліку, який рекомендовано здійснювати в селянському (фермерському) господарстві.

Для цілей бухгалтерського обліку Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27 квітня 2000 року №92, визначена наступна класифікація основних засобів за групами: земельні ділянки; капітальні витрати на поліпшення земель; будинки, споруди та передавальні пристрої; машини та обладнання; транспортні засоби; інструменти, прилади, інвентар (меблі); робоча та продуктивна худоба; багаторічні насадження; інші основні засоби; бібліотечні фонди; малоцінні необоротні матеріальні активи; тимчасові (не титульні споруди); природні ресурси; інвентарна тара; предмети прокату; інші необоротні матеріальні активи. У рядку 1030 показується лише та земля, яка проходить по Акту, а орендована – ні.

Сума зносу основних засобів - це узагальнена інформація про нараховану амортизацію та індексацію зносу необоротних матеріальних і нематеріальних активів, що підлягають амортизації за весь час з початку їх експлуатації.

Х. Додаткові види діяльності

Знаком Х просимо відмітити ті види діяльності, з перелічених у розділі, якими займається Ваше господарство.
Управління статистики сільського господарства та навколишнього середовища



Схожі:

В. О. Піщейко Роз'яснення щодо заповнення
...
Порядок заповнення реєстраційної форми для формування довідника кваліфікацій
Заповнення реєстраційної форми здійснюється вищим навчальним закладом відповідно до нижче наведеної структури
Порядок заповнення реєстраційної форми для формування довідника кваліфікацій
Заповнення реєстраційної форми здійснюється вищим навчальним закладом відповідно до нижче наведеної структури
Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження...
Ця Інструкція визначає порядок заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-ПВ (місячна) "Звіт з праці" (далі форма...
ІНСТРУКЦІЯ щодо заповнення форми державного статистичного спостереження...
Ця Інструкція визначає порядок заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-ПВ (квартальна) "Звіт з праці" (далі форма...
2. Пояснення щодо заповнення форми звітності «Звіт про стан реалізації...
Кабінету Міністрів України від 17. 12. 08 р. №1567-р «Про програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів»....
Про затвердження Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного...
Департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища (Прокопенко О. М.) визначити необхідний
ІНСТРУКЦІЯ щодо заповнення форми звітності N 5-ПН "Звіт про прийнятих працівників"
Роботодавці, які здійснюють прийом працівників на роботу (у тому числі іноземців та осіб без громадянства), подають форму
ІНСТРУКЦІЯ
Заповнення форми №50-сг здійснюється на підставі даних бухгалтерського обліку сільськогосподарських підприємств
ФОРМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРИНЦИПУ ІСТОРИЗМУ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ФІЗИКИ
Анотація. В статті розглядаються форми реалізації принципу історизму на уроках фізики. Значну увагу приділено проблемі висвітлення...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка