|
Скачати 49.01 Kb.
|
Богданова Ж.А., к.е.н., доцент кафедри обліку і аудиту Таврійського національного університету ПЕРЕДУМОВИ УДОСКОНАЛЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ ТУРИСТИЧНОГО ОПЕРАТОРА Питання обліку в підприємствах туристичної галузі є дуже актуальним. Це пояснюється суттєвою різницею відображення господарських операцій в обліку туристичними операторами та туристичними агентами. Порядок здійснення туристичної діяльності в Україні регламентується Законом України "Про туризм" [1], та й поруч інших законодавчих актів, які постійно змінюються та тягнуть за собою зміни як в сфері туризму, так і в майже усіх сферах економіки. Така ситуація постійно вносити ті чи інші корективи в туристичну діяльність, що викликає необхідність змінювати систему обліку на підприємствах туризму з метою найповнішого відображення фінансово - господарської діяльності. Тому виникла необхідність в систематизації існуючих підходів щодо відображення у бухгалтерському обліку господарської діяльності туристичних операторів. Питаннями бухгалтерського відображення господарської діяльності туристичного оператора займалися такі вчені, як: З.А. Балченко, Н.О. Гура, Н.Б. Рошко, Т. Саєнко, І. Єгорова, Н.М. Петрова та інші. Недослідженими залишилися питання методики ведення бухгалтерського обліку туристичним оператором. На організацію та функціонування системи бухгалтерського обліку як основного джерела інформації для управлінських цілей здійснюються значні впливи з боку управлінського персоналу. У умовах приватної власності цілі і завдання бухгалтерського обліку можуть визначатися з урахуванням внутрішніх суб' єктивних мотивів і цілей власника капіталу та керівництва суб'єкта господарювання [4]. Туристичні підприємства, керуючись законодавством про бухгалтерський облік, нормативними актами органів, регулюючих бухгалтерський облік, самостійно формують свою облікову політику, виходячи зі своєї структури, галузі туризму і інших особливостей діяльності [1]. Облікову політику для цілей бухгалтерського обліку та для цілей оподаткування розробляє головний бухгалтер підприємства, а затверджує – керівник та оформляють організаційно-розпорядчим документом - наказом чи розпорядженням. У процесі туристичної діяльності створюється туристичний продукт – заздалегідь розроблений комплекс туристичних послуг, що об’єднує не менше двох таких послуг реалізовуваних за певною ціною. До складу турпродукту входять послуги з перевезення, розміщення туристів та інші послуги (організація відвідування об’єктів культури, відпочинку та розваг, реалізація сувенірної продукції тощо) [2, с. 3]. Притаманність туристичній індустрії досить специфічних рис зумовлює особливості в обліковому відображенні туристичної діяльності. Наприклад, Рошко Н.Б. [3] пропонує згрупувати ці особливості за такими ознаками:
Перераховані особливості звичайно впливають на процес бухгалтерського відображення. Але вони не стосуються безпосередньо туристичних підприємств, оскільки розмір підприємства, облік витрат з використанням 9 або 8 класу здійснює вплив і на підприємства будь-якої іншої галузі. В процесі здійснення господарської діяльності туристичний оператор застосовує такі ж первинні документи як і звичайне підприємство. Перш за все, облікове відображення операцій з реалізації туристичного продукту буде залежати від форми туризму, тобто якщо це буде в’їзний або виїзний туризм, то в бухгалтерському обліку будуть наявні кореспонденції з купівлею та продажем іноземної валюти, у разі здійснення внутрішнього туризму такі операції будуть відсутні. У випадку здійснення внутрішнього туризму існує значна залежність від того, кому реалізує туристичний продукт туроператор, це може бути або турист, або ж туристичний агент. Отже, формування собівартості туристичного продукту відображається на запропонованому субрахунку 231 “Створення туристичного продукту” не залежно від форми туризму. В дебет даного рахунку списуються витрати на оплату послуг готелю, перевізників, заробітна плата і нарахування на неї працівників, які приймають участь у формуванні та реалізації туристичного продукту, вартість запасів. При реалізації створеного туристичного продукту рахунок 231 “Створення туристичного продукту” закривається на рахунок 9031 “Собівартість реалізованого туристичного продукту”. В результаті дослідження систематизовано існуючі підходи щодо відображення в бухгалтерському обліку діяльності туристичних операторів та встановлено, що значний вплив на неї чинять такі фактори, як:
Таким чином, важливою передумовою удосконалення бухгалтерського обліку витрат є правильно розроблений робочий План рахунків. У процесі вивчення питань бухгалтерського обліку витрат і калькулювання собівартості туристичного продукту запропоновано поділ рахунку 23 “Виробництво” в розрізі основних калькуляційних статей. При чому поділ на субрахунки до даного рахунку залежить від специфіки діяльності конкретного туристичного оператора. Використання запропонованих рахунків дасть змогу підвищити аналітичність обліку витрат і калькулювання собівартості туристичного продукту з урахуванням особливостей кожного підприємства. Список літератури:
|
ТЕМА МЕТОДИ КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ Такий підхід до калькулювання собівартості називають калькулюванням повних витрат (абзорбшен-костінг). Схематично методика калькулювання... |
ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ Для зниження собівартості туристичних послуг є необхідним здійснення контролю процесу її формування |
ОБЛІК ТА КОНТРОЛЬ ДОХОДІВ І ВИТРАТ З УРАХУВАННЯМ СПЕЦИФІКИ ПІДПРИЄМСТВ Розроблено методичні засади організації підсистеми обліку та калькулювання витрат з урахуванням специфіки підприємства. Визначено... |
МЕТОДИ КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ РИБОПРОДУКЦІЇ Обрахування собівартості одиниці продукції в рибоконсервному виробництві визначається шляхом калькулювання, тобто визначенням собівартості... |
О. В. Лапчук Національний університет кораблебудування, м. Миколаїв... Проблеми обліку витрат виробництва та виробничої собівартості ПРОДУКЦІЇ (РОБІТ, ПОСЛУГ) |
Використання програми Outlook Express в роботі туристичного офісу Робоче місце Мета проведення заняття: набути практичних навичок використання програми Outlook Express для технологічних процесів туристичного... |
Завдання для підготовки до проведення контролю знань за окремими модулями Модул Організація управлінського обліку, системи обліку і калькулювання витрат |
Тематика рефератів і вказівки до їх написання Характеристика і сфера застосування позамовного методу обліку витрат і калькулювання |
Богданова Ж. А., к е. н., доцент кафедри обліку і аудиту Таврійського... В статті досліджено сутність витрат та формування собівартості продукції (послуг). Проведено історично-правовий аналіз регулювання... |
План-конспект уроку Тема: Визначення собівартості продукції. Калькулювання... Методичне забезпечення: ПК із встановленою програмою «1С: Бухгалтерия», ілюстративний матеріал (плакати або презентації ЕНМК) |