Леонід Борисович Прокопович, Сергій Валентинович Шевчук


Скачати 27.12 Kb.
Назва Леонід Борисович Прокопович, Сергій Валентинович Шевчук
Дата 29.03.2013
Розмір 27.12 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Бухгалтерія > Документи
УДК 657.1

Леонід Борисович Прокопович, Сергій Валентинович Шевчук

Національний університет кораблебудування ім. адм. Макарова
ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ПОДАТКОВИЙ ПРИБУТОК ЗА ДАНИМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ
Не зважаючи на актуальність, в наукових дослідженнях питанням оптимізації взаємозв’язку системи оподаткування з офіційною моделлю бухгалтерського обліку, на наш погляд, не приділяється достатньої уваги. Однак, прийнята на сучасному етапі в Україні концепція бухгалтерського обліку не повністю регламентує методичні аспекти обліку податкового прибутку в підприємницьких структурах.

Досліджуючи сучасну концепцію взаємозв’язку системи оподаткування з бухгалтерським обліком, автор зважав на авторитетну думку С.Ф. Голова, М.Я. Дем'яненка, Л.Г. Ловінської, О.І. Малишкіна, Є.В. Мниха, Т.І. Єфименко, П.Я. Хомина. Незважаючи на значні здобутки в роботах вказаних авторів, потребує удосконалення питання визначення податкового прибутку та організації обліку його структурних елементів.

Метою публікації є обґрунтування пропозицій щодо удосконалення методичних аспектів визначення податкового прибутку за допомогою системно-методологічного інструментарію бухгалтерського обліку.

В процесі ведення бухгалтерського обліку реалізується значна частина функцій оподаткування, це пояснюється тим, що інформація про господарські факти, яка відображується в бухгалтерському обліку, в більшості випадків несе в собі інформаційне навантаження про їх податкову базу. Синтез облікових процедур та податкових правил визначення кінцевих результатів діяльності найбільш ефективно можна здійснити не за допомогою паралельного відображення інформаційного масиву даних з метою формування податкового прибутку, а шляхом диференціації інформації на рахунках бухгалтерського обліку за ознакою оподатковуваності господарських операцій. Ознака оподатковуваності доходів та витрат дає відповідь на основне питання, які з них приймаються до уваги при формуванні інформації про податковий прибуток, а які ні.

Диференціація рахунків здійснюється шляхом виділення окремих субрахунків на яких відображуються оподатковувані та неоподатковувані операції. Наприклад, до рахунку 93 "Витрати на збут" можуть відкриватися субрахунки 931 "Витрати на збут, що оподатковуються" та 932 "Витрати на збут, що не оподатковуються". Подальша деталізація субрахунків на яких відображується інформація про оподатковувані операції може бути здійснена відповідно до показників Декларації з податку на прибуток.

В окремих випадках інформації про обороти та залишки по рахунках доходів та витрат недостатньо для складання декларації з податку на прибуток, оскільки в податкову модель визначення прибутку закладено окремі показники, які в фінансовому обліку взагалі не відображуються (приріст (убуток) балансової вартості запасів, умовні відсотки нараховані на неповернену поворотну допомогу, звичайні ціни тощо), або за якими виникають різниці в часі визнання доходів, або витрат (аванси та передоплати). Для відображення таких операцій пропонуємо доповнити План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань господарських операцій, підприємств та організацій рахунком 77 “Податкове відхилення” з виділенням субрахунків 771 „Валові доходи, які не відображуються у фінансовому обліку” та 772 „Валові витрати, які не відображуються у фінансовому обліку”. Більш раціональним, на наш погляд окремо відкривати рахунки для обліку податкового відхилення доходів й витрат, однак вільного рахунку у дев’ятому класі не має. Зважаючи на те, що право на введення додаткових синтетичних рахунків належить, виключно, Міністерству фінансів України, підприємствам можна для цих цілей використовувати вільні субрахунки.

Запропонований спосіб формування інформації про податковий прибуток дозволить в системному порядку акумулювати інформацію з метою складання декларації з податку на прибуток підприємств за нормативно затвердженим колом показників.

Схожі:

ЗАТВЕРДЖУЮ
Розробники: кандидат фізико-математичних наук, доцент Немченко Олександр Валентинович
Урок №37 Тема. В. Шевчук. Життя і творчість митця. Особливості світобачення,...
...
Сергій Ларін: Президент України особливу увагу приділяє реформуванню соціальної сфери
Сьогодні, під час апаратної наради, голова облдержадміністрації Сергій Ларін нагадав про засідання Кабінету Міністрів України, що...
Феофан Прокопович. У пошуках істини
Хто хоче обмежитись сучасним, без знання минулого, той ніколи сучасного не зрозуміє
Феофан Прокопович (на честь дядька)
Карпенко-Карий (Карпенко – по-батькові, Карий – прізвище Шевченківського героя, І роль)
Феофан Прокопович (на честь дядька)
Карпенко-Карий (Карпенко – по-батькові, Карий – прізвище Шевченківського героя, І роль)
УАВ Реквізити для поповнення карткового рахунку в гривнях
Призначення платежу: Поповнення карткового рахунку №030000472205 на Ім'я Ткач Олександр Валентинович
Гуцуляк Олег Борисович Явище сучасного неоязичництва: сутність та прояви
Бога як внутрішнього світу людини. Аналогічне явище має місце у протестантизмі (рух “Люди Ісуса”) тощо
Комітету міської ради від 22. 06. 2011 №155
Володимир Борисович перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, голова комісії
Додаток 1 до рішення Національної ради 20. 01. 2010 №2 ЗАЯВА
Оператор телекомунікацій Фізична особа суб’єкт підприємницької діяльності Падюков Володимир Борисович, м. Суми, провайдер, запис...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка