«Загальна мікробіологія і вірусологія»


Скачати 79.54 Kb.
Назва «Загальна мікробіологія і вірусологія»
Дата 09.04.2013
Розмір 79.54 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи

ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ВСТУПНОГО ІСПИТУ

з спеціальності «Фармацевтична біотехнологія»


«Загальна мікробіологія і вірусологія»

1. Структурні, генетичні, функціональні та хімічні відмінності прокаріот і еукаріот.

2. Хімічний склад і фізико-хімічні властивості мікробної клітини.

3. Дія на мікроорганізми зовнішніх факторів.

4. Типи живлення у мікроорганізмів. Ростові і неростові субстрати.

5. Типи поживних середовищ для вирощування мікроорганізмів.

6. Особливості періодичного і безперервного культивування мікроорганізмів.

7. Сучасні напрями в систематиці бактерій, грибів і дріжджів. Філогенетична систематика.

8. Розмноження прокаріот і еукаріот.

9. Вірулентні і помірні фаги. Літичний цикл. Лізогенія.

10. Синтез АТФ у аеробних і анаеробних мікроорганізмів.

11. Особливості метаболізму вуглеводних субстратів у мікроорганізмів.

12. Анаплеротичні реакції під час росту мікроорганізмів на вуглеводних і невуглеводних субстратах.

13. Особливості метаболізму невуглеводних субстратів у мікроорганізмів.

14. Типи бродіння.

15. Участь мікроорганізмів у кругообігу речовин у природі.

16. Регуляція метаболізму у мікроорганізмів

17. Мікроорганізми як об’єкти біотехнології

.
«Біохімічні основи мікробіологічного синтезу»


  1. Загальна характеристика продуктів мікробного синтезу на основі біомаси мікроорганізмів. Синтез компонентів мікробної клітини.

  2. Шляхи біосинтезу органічних кислот у бактерій і грибів.

  3. Особливості синтезу амінокислот мікроорганізмами. Регуляція синтезу амінокислот.

  4. Обґрунтуйте необхідність використання мутантів з порушеною системою регуляції як надсинтетиків амінокислот.

  5. Порівняйте систему регуляції синтезу амінокислот аспартатної родини у коріне- і ентеробактерій.

  6. Порівняйте систему регуляції синтезу ароматичних амінокислот коріне- і ентеробактерій

  7. Особливості біогенезу вітамінів у мікроорганізмів.

  8. Особливості синтезу полісахаридів на вуглеводних і не вуглеводних субстратах.

  9. Загальна характеристика антибіотиків, їх класифікація за механізмом біологічної дії і хімічною природою. Шляхи біосинтезу антибіотиків.

  10. Особливості біосинтезу полікетидних антибіотиків.

  11. Шляхи біосинтезу аміноглікозидних антибіотиків.

  12. Особливості біосинтезу поліпептидних антибіотиків.

  13. Біогенез макролідних антибіотиків.

  14. Особливості біосинтезу практично важливих продуктів бродіння

Генетика


  1. Просторова будова, хімічна природа, властивості ДНК та РНК.

  2. Процеси транскрипції і реплікації. Їх механізм та значення в житті клітини.

  3. Процеси перебудови генетичної інформації клітин.

  4. Хімічні та фізичні мутагени. Специфіка дії мутагенних факторів.

  5. Типи мутацій на рівні генів та хромосом.

  6. Види спадковості. Прояв властивостей і ознак в ряду поколінь.

  7. Оперон як структурно – функціональний елемент хромосоми.

  8. Основні поняття генетичної інженерії.

  9. Ген, геном, генотип як основні поняття у генетиці.

  10. Характеристика, будова і класифікація хромосом.

  11. Стійкість і репарація генетичного матеріалу.

  12. Модифікаційна та комбінативна мінливості.

  13. Рівні організації спадкового матеріалу.

  14. Закони Менделя й умови їхнього прояву.

  15. Спонтанні та індуковані мутації.

  16. Регуляція роботи генів.

  17. Кон’югація у бактерій як форма статевого процесу.

  18. Класифікація мутацій.

  19. Хромосомна теорія спадковості.


Лікарські засоби
1. Основні терміни та поняття.

2. Поняття про матеріальний баланс виробництва.

3. Принципи класифікації лікарських засобів.

4. Шляхи введення лікарських препаратів в організм.

5. Поняття про допоміжні речовини. Вимоги до них. Принципи класифікації допоміжних речовин.

6. Таблетки як сучасна лікарська форма. Класифікація таблеток. Переваги та недоліки таблеток як лікарської форми.

7. Технологічний процес виробництва таблеток.

8. Показники якості таблеток як лікарської форми.

9. Лікарські речовини в желатинових капсулах. Переваги та недоліки капсул як лікарської форми.

10. Мікрокапсулювання лікарських речовин.

11. Види м‘яких лікарських форм. Переваги та недоліки використання мазей.

12. Технологічні аспекти одержання мазей.

13. Контроль якості м‘яких лікарських форм.

14. Загальні вимоги до виробництва нестерильної продукції: вимоги до персоналу, приміщень та обладнання.

15. Загальні вимоги до виробництва стерильної продукції. Класи чистоти приміщень. Вимоги до персоналу та обладнання.

16. Способи мийки ампул та скляних флаконів. Переваги та недоліки.

17. Способи наповнення ампул та скляних флаконів. Способи запаювання. Переваги та недоліки.

18. Способи стерилізації, які використовуються в технології лікарських форм промислового виробництва.

19. Методи контролю якості їн‘єкційних розчинів.

20. Поняття про розчини. Види розчинів. Переваги та недоліки розчинів як лікарської форми.

Загальна біотехнологія


  1. Узагальнена біотехнологічна схема.

  2. Побічні продукти виробництв як біотехнологічна сировина.

  3. Збереження штамів-продуцентів. Вимоги до продуцентів.

  4. Передферментаційні процеси.

  5. Підготовка посівного матеріалу.

  6. Принципи складання поживних середовищ. Традиційні джерела вуглецю.

  7. Приготування і стерилізація поживних середовищ.

  8. Підготовка і стерилізація повітря. Очищення відпрацьованого повітря.

  9. Виділення кінцевих продуктів ферментації.

  10. Технологія рекомбінантних ДНК. Основи генетичної інженерії.

  11. Основи клітинної інженерії рослин.

  12. Приклади використання рекомбінантних ДНК у біотехнологічних процесах Які обмеження існують у використанні рекомбінантних мікроорганізмів?



«Основи проектування підприємств галуз»і


  1. Вихідні дані на проектування. Технічне завдання. Склад ВД, ТЗ.

  2. Типи регламентів виробництва. Склад регламентів.

  3. Техніко-економічне обґрунтування виробництва.

  4. Принципи обґрунтування способу виробництва:

    • вибір БА;

    • вибір технології переробки субстанції;

    • вибір обладнання.

  1. Основні блоки технологічної схеми.

  2. Контроль якості фармацевтичної продукції. Визначення терміну “якість”. Належна виробнича практика (НВП), як елемент системи якості.

  3. Апаратурно-технологічна схема і система контролю за технологічними показниками та якістю продукції. Технологічна схема і контроль якості.

  4. Перелік основних технологічних показників, які контролюються у виробництві.

  5. Промислові будівлі й приміщення. Вимоги НВП до приміщень з підвищеними вимогами до рівня асептики.

  6. Санітарна підготовка виробництва. Обґрунтування вибору.

  7. Підготовка вентиляційного і технологічного повітря у виробництві лікарських засобів.

  8. Проектування чистих приміщень у виробництві ЛЗ.

  9. Організація підготовки виробничого персоналу.

  10. Ізолювальні технології, проектування їх для підприємств медичної промисловості.

  11. Способи забезпечення чистоти виробничих приміщень у виробництві ЛЗ.

  12. Проектування системи підготовки вентиляційного повітря в чистих приміщеннях.

  13. Класифікація чистих приміщень. Обґрунтування вибору.

  14. Принципи розробки і викладення змісту АНД.

  15. Обґрунтування вибору способів стерилізації у виробництві ЛЗ.

  16. Базові принципи проектування виробництва стерильних ЛЗ.



«Методи дослідження в біотехнології»

  1. Хроматографічні методи, їх класифікація. Паперова, газова, газорідинна, рідинна, афінна хроматографія, гель-хроматографія.

  2. Електрофорез, ультрацентрифугування, ізоелектрофокусування. Принцип роботи амінокислотного аналізатора. Кристалізація білків.

  3. Спектрофотометрія. Полярографія. Спектри поглинання. Метод флуоресценції. Мас-спектрофотометрія. ЯМР-спектроскопія. ЕПР-спектроскопія. Рентгеноструктурний анализ. Ізотопні методи.

  4. Очистка ферментних білків. Фракціонування. Критерії чистоти ферменту. Субстратна специфічність ферментів. Вивчення кінетики ферментативних реакцій (ферментативний каталіз). Теорія Міхаеліса. Рівняння Міхаеліса-Ментена. Методи визначення константи Міхаеліса. Визначення V та KM .Залежність швидкості ферментативних реакцій від середовища та стеричної будови активного центру фермента. Вплив рН середовища та температури на швидкість ферментативних реакцій. Стерична будова ферментів. Механізм дії ферментів. Принципи та методи визначення ферментативної активності. Порівняйте різні методи визначення ферментативної активності на прикладі амілолітичних та пектолітичних ферментів. Міжнародна одиниця ферментативної активності.


«Технологіямікробного синтезу лікарських засобів »


  1. Місце ферментних препаратів для медичних цілей в класифікаційній системі АТС. Фарміндекс.

  2. Основні джерела отримання ферментів для фармацевтики.

  3. Рослинна сировина як джерело ферментних препаратів. Переробка сировини. Технологічна схема вилучення ФФП.

  4. Ткані тварин та пілоричні добавки риб як джерело фармферментних препаратів. Переробка сировини. Технологічна схема вилучення ФФП.

  5. Мікроорганізми-продуценти ферментів. Характеристика основних виробничих штамів-продуцентів ферментних препаратів.

  6. Одержання субстанції для технології фармферментних препаратів поверхневим способом культивування на прикладі аміло- та протосубтиліну Г10Х.

  7. Отримання високоочищених та кристалічних ферментів.

  8. Отримання пролонгованих форм фармакологічних ферментних препаратів.

  9. Особливості технології отримання антибіотиків при використанні актиноміцетних продуцентів.

  10. Особливості технології отримання антибіотиків при використанні бактеріальних продуцентів.

  11. Особливості технології отримання антибіотиків при використанні мікроміцетних продуцентів.

  12. Загальна характеристика сучасних методів визначення активності антибіотиків. Принцип метода визначення антибіотичної активності за фармстаттею.

  13. Методи зберігання штамів – продуцентів антибіотиків.

  14. Класифікація антибіотичних речовин. Місце антибіотиків у класифікаційній системі АТС.

  15. Технологія отримання стрептоміцину сульфату.

  16. Мікробіологічний, біохімічний та технологічний контроль при виробництві антибіотиків. Точки контролю.

  17. Технологія одержання пеніциліну. Основні етапи технологічної схеми та їх характеристика.

  18. Технологія отримання поліміксину М. Характеристика основних етапів технологічної схеми.

  19. Технологічна схема біосинтезу вітаміну В12 Pseudomonas denitrificans.

  20. Технологічна схема одержання β-каротину мікробним синтезом.

  21. Технологічна схема біосинтезу вітаміну В12 пропіоновокислими бактеріями.

  22. Технологічна схема синтезу вітаміну D2 дріжджами

  23. Технологічна схема синтезу рибофлавіну Eremotheсium asbyii, Ashbya gossypii

  24. Фізичні і хімічні властивості рибофлавіну, фізіологічна роль. Особливості методів аналізу лікарського засобу за ДФУ.

  25. Фізичні і хімічні властивості аскорбінової кислоти, фізіологічна роль. Особливості методів аналізу лікарського засобу за ДФУ.

  26. Порівняльна оцінка способів одержання β-каротину та його біологічна роль.

  27. Порівняльна оцінка способів одержання аскорбінової кислоти та її біологічна роль.



«Основи імунології»


  1. Поняття імунітету. Загальна характеристика його форм.

  2. Клітини імунної системи (мікроцити), їх походження і функції в імунних процесах.

  3. Гуморальні фактори імунітету (система комплементу, цитокіни, антитіла). Загальна характеристика.

  4. Особливості розпізнавання антигену Т- і В-клітинами. Поняття презентації.

  5. Реакція антиген-антитіло та її роль у процесі імунної відповіді.

  6. Переваги генно-інженерних продуцентів цільового імунопродукту.

  7. Поняття генетичного вектора. Класифікація та особливості їхнього застосування при створенні рекомбінантної молекули ДНК.

  8. Прийоми введення рекомбінантної ДНК у клітину-реципієнт.

  9. Методи селекції генетично модифікованих клітин продуцентів.

  10. Виробництво інтерферонів з селезінки ссавців.

Схожі:

«Загальна мікробіологія і вірусологія»
Структурні, генетичні, функціональні та хімічні відмінності прокаріот і еукаріот
Крок Загальна лікарська підготовка 2012 Мікробіологія
При санітарно-бактеріологічному дослідженні питної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 1,0 мл 80, колі-індекс...
ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНА ВІРУСОЛОГІЯ
Як називається неактивна форма існування вірусів (метаболічно інертна вірусна частка)?
ПЕРЕЛІК нових надходжень нормативних документів (НД) у фонд ДП ”Житомирстандартметрологія”...
МІКРОБІОЛОГІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І КОРМІВ ДЛЯ ТВАРИН. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів....
ЛЕКЦІЯ ТЕМА : елементИ V А групи
Загальна характеристика атомів елементів V А групи. Нітроген, Фосфор та Арсен, поширення їх у природі. Загальна характеристика простих...
Задачі медичної мікробіології, етапи розвитку. Вдосконалення методів...
Мікробіологія (грец micros — малий + bios — життя + logos — учення, слово, поняття) — комплекс біологічних наук, що вивчають морфологію,...
Завдання для ККР з навчальної дисципліни «Мікробіологія» Спеціальність...
З давніх давен людина жила в оточенні невидимих істот та шукала шляхи пояснення різним явищам і захворюванням, пов’язаних з ними....
Лекція за змістовним модулем 1: «Загальна характеристика бухгалтерського...
Змістовний модуль Загальна характеристика бухгалтерського обліку, його предмет і метод
Презентація до книжки «Медична і біологічна фізика» під загальною...
У 2008 році на міському етапі отримала ІІІ місце з біології (екологія тварин). А у 2010 теж отримала ІІІ місце з біології (мікробіологія)....
Скандинавські країни: загальна характеристика (історія, культура,...
Чеська Республіка: загальна характеристика (історія, культура, економіка, суспільство, політична система)
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка