"Згубний вплив алкоголю"


Скачати 346.12 Kb.
Назва "Згубний вплив алкоголю"
Сторінка 1/3
Дата 24.02.2016
Розмір 346.12 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
  1   2   3


ДОДАТКИ

Диспут на тему: "Згубний вплив алкоголю"

Мета: переконати дітей в згубності застосування алкогольних напоїв особливо в ранньому віці.

Цей диспут слід побудувати за принципом "аукціону", тобто ведучим задається тема обговорення, а хлопці пропонують власні або відомі їм варіанти відповідей. Причому перемагає остання людина, яка дала правильну відповідь. Принцип змагання для учнів дуже актуальний. Передбачувані аспекти розгляду даної теми:

- причини, які спонукають людей вживати алкоголь;

- з чого розпочинається пияцтво?

- Хто такий алкоголік?

- Стадії і форми сп'яніння і алкоголізму;

- Дія алкоголю на організм людини та ін.

БЕСІДА НА ТЕМУ: "ЩО ВИ ЗНАЄТЕ ПРО РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ"?

Мета: ознайомити дітей з основами раціонального харчування.

Бесіда розрахована на 40 хвилин.

Дітям необхідно пояснити, що не всяка їжа є і смачною, і корисною одночасно. Існують принципи раціонального харчування :

1. Баланс енергії, яка потрапляє з продуктів харчування.

2. Задоволення потреби в основних харчових речовинах (оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів в живленні людини). Необхідно розповісти дітям про норми потреб в цих речовинах.

3. Режим їжі :

- їжа повинна прийматися регулярно, в один і той же час доби.

- Одно- або дворазове харчування нераціонально і небезпечно для здоров'я.

Необхідно приймати їжу якомога більше раз, але при цьому не збільшуючи її розмір добової норми.

- Набір продуктів при кожному прийомі їжі має бути продуманий з точки зору постановки організму людини білків, жирів і вуглеводів. Необхідно сказати, що харчування позначається на зовнішньому вигляді людини, тобто воно може вести до ожиріння, а також до різних патологій в здоров'ї, наприклад, гастриту, виразці шлунку, або просто поганому настрою. При проведенні розмови на цю тему слід провести бліц-турнір: хто більше дасть правильних відповідей, той отримує приз. Ці опитування можуть або мати повторюючий характер, тобто лектор запитує ті питання, які оговорював кілька хвилин тому, або питання, розраховані на кмітливість слухачів. Прикладами таких питань можуть бути :-Чому при однаковому харчуванні і однаковій роботі одні люди товстішають, а інші худнуть?

- Чи можна пити некип'ячену воду?

- Коли краще пити чай - до їжі або після?

- Чим корисне м'ясо? Та ін.

Класна година на тему "Здоровий спосіб життя"

Мета - формувати у учнів здоровий спосіб життя.

Хід класної години.

1. Організаційний момент;

2. Багато хто ставить собі питання: "Як прожити, щоб не старіти"? І собі відповідають: "Так не буває". Кожна людина хоч чимось, та хворіє. Але чому один потрапляє до лікарні двічі за усе життя, а інший мало не кожен місяць? Вже давно встановлено, що за здоров'ям потрібно стежити з дитинства. Давайте проведемо невелике тестування про своє здоров'я, вам пропонується перелік тверджень, кожне з яких вимагає відповіді "так" або "ні". Ця інформація буде корисна, передусім, вам.

Тест "Твоє здоров'я".

1. У мене часто поганий апетит.

2. Після декількох годин роботи у мене починає боліти голова.

3. Часто виглядаю втомленим і пригніченим, іноді роздратованим і похмурим.

4. Періодично у мене бувають серйозні захворювання, коли я вимушений декілька днів залишатися в ліжку.

5. Я майже не займаюся спортом.

6. Останнім часом я дещо додав у вазі.

7. У мене часто крутиться голова.

8. У дитинстві я переніс декілька серйозних захворювань.

9. У мене поганий сон і неприємні відчуття уранці після пробудження.

За кожну відповідь "так" поставте собі по 1 балу і підрахуйте суму.

Результати.

1-2 бали. Незважаючи на деякі ознаки погіршення здоров'я, ви в хорошій формі. Ні в якому разі не залишайте зусиль із збереження свого самопочуття.

3-6 балів. Ваше відношення до свого здоров'я важко назвати нормальним, вже відчувається, що ви його зіпсували досить грунтовно.

7- 9 балів. Як ви примудрилися довести себе до такої міри? Дивно, що ви ще в змозі ходити і працювати. Вам негайно треба змінити свої звички, інакше…

Звичайно, ви маєте право не погодитися з цією інтерпретацією результатів, але краще давайте замислимося про свій спосіб життя і виділимо основні правила здорового способу життя.

Правила здорового способу життя :

1. Правильне харчування;

2. Сон;

3. Активна діяльність і активний відпочинок;

4. Шкідливі звички.

Зупинимося на кожному пункті окремо.

1. Правильне харчування-основа здорового образу.

Знижується захворюваність учнів, покращується психологічний стан дітей, піднімається настрій, а найголовніше - підвищується працездатність і інтерес до учбової діяльності.

Після великої зміни в смітнику лежать порожні пляшки з-під лимонаду, давайте трохи поговоримо про те, що ми п'ємо?

У будь-якому разі, важливо знати, що саме в газованих напоях може реально шкодити. По-перше, це вуглеводи. У 0,33 л. Pepsi - Cola міститься 8 шматків цукру. Мало, хто став би пити такий солодкий чай або каву. Усі ці вуглеводи відкладаються в жирові складки і сприяють розвитку діабету. У дієтичну газовану воду для мінімізації калорій додають різні підсолоджувачі. Найнебезпечніший з них - білок аспартам. Він в 200 разів солодше цукру, викликає алергію, хвороби шлунку, порушення роботи печінки, головні болі, послаблення пам'яті і зору і навіть припадки. Саме підсолоджувачі є головними секретами газованої води - вони не угамовують спрагу, а навпаки викликають апетит.

Газована вода містить кислоту, яка роз'їдає зубну емаль і сприяє появі карієсу. Наприклад, в яблучному соку кислоти міститься у багато разів більше. Різниця тільки в тому, що там вона натуральна, хоч і роз'їдає емаль зубів, але не вимиває кальцій, як це робить ортофосфорна кислота (Е338). Найчастіше в газованій воді використовується саме вона.

Також газована вода містить вуглекислий газ, який збуджує шлункову секрецію, підвищує кислотність і сприяє метеоризму. Ну і зрозуміло кофеїн. Якщо зловживати напоєм, можна отримати кофеїнову залежність або інтоксикацію. Її ознаки - занепокоєння, збудження, безсоння, шлункові болі, судоми, тахікардія і ін. В деяких дозах кофеїн може бути смертельним.

Мабуть, найпідступніше в газованій воді - це тара. Алюмінієві банки допомагають розносити небезпечні заразні хвороби. У момент розкриття банки в контакт з її вмістом вступають різні види стафілококів, а також бактерії-збудники сальмонельозу і ентероколіту, рідина розливається по кришці і разом з усіма бактеріями опиняється усередині нас.

Кока-кола з успіхом замінює побутову хімію.

Історія коки- коли стверджує, що у багатьох штатах США дорожня поліція завжди має в патрульній машині 2 галони Коли, щоб змивати кров з шосе після аварії.

Щоб почистити туалет, вилийте банку Коли в раковину і не змивайте впродовж години.

Щоб видалити іржаві плями з хромованого бампера машини, потріть бампер зім'ятим листом алюмінієвої фольги, змоченим в кока- колі.

Щоб видалити корозію з батарей в автомобілі, полийте батареї банкою Коли, і корозія зникне.

Щоб розкрутити заіржавілий болт, змочите ганчірку кока- колою і обмотайте нею болт на декілька хвилин.

Щоб очистити одяг від забруднення, вилийте банку кока- коли на купу брудного одягу, додайте пральний порошок і поперіть в машині як завжди. Кола допоможе позбавитися від плям. Кока- кола також очистить стекла в автомобілі від дорожнього пилу.

Про склад коки коли. Активний інгредієнт коки- коли - фосфорна кислота. Її рН дорівнює 2.8. За 4 дні він може розчинити ваші нігті.

Для перевезення концентрату кока- коли вантажівка має бути обладнана спеціальними піддонами, призначеними для висококорозійних матеріалів.

Дистриб'ютори кока- коли вже 20 років використовують її для очищення моторів своїх вантажівок.

Все ще хочете пляшечку Коли?

Єдиний нешкідливий компонент газованої води - вода. Мертва, безживна, дистильована, щоб її природний смак не порушував смак напою, щоб лимонад, вироблюваний у будь-якій точці земної кулі, відповідав строгому стандарту.

Щоб зменшити шкоду від будь-якої газованої води, у тому числі і від Pepsi, необхідно наслідувати прості правила:

1. Пейте її холодної. Руйнування емалі зубів залежить і від температури напою. У Америці газовану воду п'ють більше, ніж в Європі, але її завжди подають з льодом, і ушкоджень зубів у американських дітей менше.

2. Пийте через трубочку, щоб уникати контакту з банкою.

3. Обмежтеся однією склянкою 1-2 рази в тиждень.

4. Відмовтеся від газованої води, якщо страждаєте ожирінням, діабетом, гастритом, виразкою.

5. Не давайте газовану воду дітям до 3 років.

Тепер поговоримо про біду нашого класу, це пакетики, що вічно валяються, з-під чіпсів і сухарів і в досить великих кількостях, тому не можна не звернути увагу на тому, що ми їмо?

Смакові якості чіпсів і сухарів досягаються за рахунок застосування різних ароматизаторів (правда фірми-виробники чомусь називають їх спеціями). Тому існують всілякі "чипсові" і "сухареві" різновиди, що називається, "на любителя".

Існують і чіпси без присмаків, тобто зі своїм натуральним смаком, але за статистикою, більшість наших з вами співвітчизників вважають за краще, їсти чіпси з добавками: сиром, беконом, грибами, ікрою. Чи варто сьогодні говорити, що насправді ніякої ікри немає - її смак і запах надали чіпсам за допомогою ароматизаторів. Найбільше надії, що смак і запах отриманий без застосування синтетичних добавок, якщо чіпси пахнуть луком або часником. Хоча все одно шанси невеликі. Найчастіше смак у чіпсів штучний. Теж саме повною мірою відноситься і до сухарів. У цьому вам допоможуть переконатися знайомі букви "Е", вказані у складі продукту і чіпсів і сухарів.

Відомі коди харчових добавок, яким по дії на організм людини можна дати наступні характеристики : (роздрукувати і роздати дітям)

Заборонені - Е103, Е105, Е111, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е152.

Небезпечні - Е102, Е110, Е120, Е124, Е127.

Підозрілі - Е104, Е122, Е141, Е150, Е171, Е173, Е180, Е241, Е477.

Які викликають рак - Е131, Е210-217, Е240, Е330.

Що викликають кишкові розлади - Е221-226.

Шкідливі для шкіри - Е230-232, Е239.

Викликаючі підвишення тиску - Е250, Е251.

Првокуючі появу висипу - Е311, Е312.

Що підвищують холестерин - Е320, Е321.

Що викликають розлад шлунку - Е338-341, Е407, Е450, Е461-466

Ви хочете чіпсів і сухарів, приготованих на дешевих гідрогенізованих жирах, притрушених величезною кількістю хімікатів під назвою "харчові добавки" і що містять величезні кількості канцерогена-акриламида?.

Ми поговорили з вами про неправильне харчування, а тепер назвемо продукти, які корисно вживати, щоб залишатися здоровим: фрукти, овочі, рибу, бобові і т. д. Зараз я називатиму корисні якості продукту, а ви вгадайте, до чого вони належать.

Салат, кріп.

Зелень - хороша профілактика інфаркту, покращує водний баланс, благотворно впливає при малокрів'ї, авітамінозі.

Селера.

Древні греки і римляни не обходилися без неї ні у будні, ні у свята. Високі харчові і цілющі достоїнства цієї рослини визначають більш ніж сорок смакових, вітамінних і біологічно активних речовин. Дослідження американських учених показали, що корені цієї рослини - ідеальний засіб для зниження артеріального тиску.

Топінамбур.

У бульбах цієї рослини вітамінів С і В удвічі, а солей заліза втричі більше, ніж в картопляних.

Особливо корисна ця рослина для хворих діабетом, що страждають малокрів'ям, порушеннями обміну речовин і шлунковими захворюваннями.

Морква

Вживання цього овоча дуже корисне для зору і для профілактики ракових захворювань.

Капуста

Цей овоч покращує обмін холестерину і є сильним антиалергеном.

Буряк

А цей овоч покращує роботу кишечника, знижує артеріальний тиск. Наявність йоду в цьому корнеплоді робить її цінною для профілактики захворювання щитовидної залози і зміцнення імунітету. Забезпечує організм фосфором, калієм, кальцієм, натрієм і хлором.

Баклажани

Цей овоч малокалорійний, зате в ньому багато фолієвої кислоти, а це означає, що він прискорює виведення з організму холестерину, надлишку води і кухарської солі, посилює здатність інсуліну знижувати рівень цукру і сприяє процесу утворення еритроцитів в крові.

Яблуко

Має загальнозміцнюючу дію. Добрий для нирок, серцево-судинної системи, обміну речовин.

Груші

Підвищують міцність капілярних судин, надає протисклеротичну дію, сприяє виведенню з організму води і кухарської солі.

Вишня, черешня

Загальнозміцнюючі фрукти, корисні при малокрів'ї.

Малина

Покращує травлення при атеросклерозі і гіпертонічній хворобі.

Чорна смородина

Багата загальнозміцнюючим вітаміном С.

2. Сон дуже позитивно впливає на організм людини. Багато суперечок навколо того, скільки ж потрібно спати людині? Раніше стверджувалося, що дитині - 10-12 годин, підлітку - 9-10 годин, дорослому - 8 годин. Зараз багато кому спадає на думку, що це усе індивідуально, деяким треба більше, деяким поменше. Але головне - людина не повинна відчувати втому після сну і бути бадьорим весь день.

Я починаю прислів'я, а ви закінчуєте.

Прислів'я:

1. Від хорошого сну … Молодієш

2. Сон - краще … Ліки

3. Виспишся - … Помолодієш

4. Виспався - ніби знову. ..Народився

3. Активна діяльність і активний відпочинок.

Статистика: сидячий спосіб життя - це одна з ведучих 10-и причин смерті і інвалідності у всьому світі. Дефіцит фізичної активності - це причина 2-х мільйонів смертей в рік. Менше 30% молоді веде активний спосіб життя, достатній для того, щоб в майбутньому зберегти своє здровье.

4. Шкідливі звички.

ПАЛІННЯ

З історії

Паління тютюну виникло ще в глибокій старовині. Висадившись на берегах Америки Колумб і його супутники побачили тубільців, які тримали у роті пучки димлячої трави.

У Францію тютюн потрапив з Іспанії, його привіз посол Жан Ніко в подарунок королеві Катерині Медичи. Від прізвища "Ніко" пішло слово "нікотин".

Покарання

У Китаї, поміченого в палінні учня чекає виснажливе покарання - тренування на велотренажері;

У кінці XVI століття в Англії за паління страчували, а голови страчених з трубкою у роті виставляли на площі;

У Туреччині курців саджали на кілок;

У царювання Михайла Романова за паління покладалася страта. Усіх, у кого знаходили тютюн, "потрібно катувати і бити на козлі батогом, поки не признається, звідки добув".

У нашому гуманному суспільстві немає таких покарань, але може бути ці картинки змусять вас замислитися чи варто починати (фотографії: легені здорової людини, легені курця)

АЛКОГОЛІЗМ, хронічне захворювання, обумовлене систематичним вживанням спиртних напоїв. Проявляється фізичною і психічною залежністю від алкоголю, психічною і соціальною деградацією, патологією внутрішніх органів, обміну речовин, центральної і периферичної нервової системи. Нерідко виникають алкогольні психози.

НАРКОМАНІЯ

Офіційна статистика відносно наркоманії дуже тривожна.

Впродовж останніх 6 років поширеність наркоманії серед підлітків збільшилася в 10 разів.

Сам термін "наркоманія" пов'язаний з поняттям "наркотик" (від греч. narkotikos - що усипляє).

Групу наркотиків у вузькому значенні слова складають так звані опіати - речовини, які добувають з маку : морфін, кодеїн, героїн, метадон.

Говорячи про наркоманію, ми маємо на увазі речовини, що формують психічну залежність від їх споживання. Таким чином, нині термін "наркотична речовина" (наркотик) застосовується по відношенню до тих отрут або речовин, які здатні викликати эйфоричну, снодійну, болезаспокійливу або збудливу дію.

Згідно з міжнародним прийнятим визначенням, наркоманія - це порушення психіки, що полягає в сильному бажанні прийняти певну речовину (чи речовину з певної групи) на шкоду іншим видам діяльності і наполегливе продовження використання речовини незважаючи на згубні наслідки. Синонімом терміну наркоманія є поняття "залежність".

ОСНОВНІ ШКІДЛИВІ ЧИННИКИ, ЩО ДІЮТЬ НА ЛЮДИНУ ЗА КОМП'ЮТЕРОМ :

- сидяче положення впродовж тривалого часу;

- дія електромагнітного випромінювання монітора;

- стомлення очей, навантаження на зір;

- перевантаження суглобів кистей;

- стрес при втраті інформації.

Сидяче положення.

Здавалося б, за комп'ютером людина сидить в розслабленій позі, проте вона є для організму вимушеною і неприємною: напружені шия, м'язи голови, руки і плечі, звідси остеохондроз, а у дітей - сколіоз. У тих, хто багато сидить, між сидінням стільця і тілом утворюється тепловий компрес, що веде до застою крові в тазових органах, як наслідок - простатит і геморой, хвороби, лікування яких - процес тривалий і малоприємний. Крім того, малорухомий спосіб життя часто призводить до ожиріння.

Електромагнітне випромінювання.

Сучасні монітори стали безпечніші для здоров'я, але ще не повністю. А якщо на Вашому столі зовсім старенький монітор, краще тримайтеся від нього чимдалі.

Дія на зір.

Очі реєструють найдрібнішу вібрацію тексту або картинки, а тим більше мерехтіння екрану. Перевантаження очей призводить до втрати гостроти зору. Погано позначаються на зорі невдалий підбір кольору, шрифтів, компонування вікон у використовуваних Вами програмах, неправильне розташування екрану.

Перевантаження суглобів кистей рук.

Нервові закінчення подушечок пальців як би розбиваються від постійних ударів по клавішах, виникають оніміння, слабкість, в подушечках бігають мурашки. Це може привести до ушкодження суглобового і зв'язкового апарату кисті, а надалі захворювання кисті можуть стати хронічними.

Стрес при втраті інформації.

Далеко не усі користувачі регулярно роблять резервні копії своєї інформації. Адже і віруси не дрімають, і вінчестери кращих фірм, буває, ламаються, і найдосвідченіший програміст може іноді натиснути не ту кнопку... В результаті такого стресу траплялися і інфаркти.

Вплив комп'ютера на психіку.

Тема, на наш погляд, дуже дискусійна. Игроманія, інтернет-залежність - наскільки серйозні ці проблеми? Пропонуємо вашій увазі різні точки зору.

Працюйте на комп'ютері і будьте здорові!
  1   2   3

Схожі:

ТРЕНІНГ «Негативний вплив алкоголю на організм підлітка»
Мета: підвищити рівень поінформованості підлітків щодо проблем, пов’язаних із вживанням алкоголю, виробити і розвинути навички, що...
Вчитель біології вищої категорії, старший вчитель
Мета: розширити знання учнів про негативний вплив алкоголю на організм людини; розкрити багатогранність лиха та нещасть, які завдає...
Вплив алкоголю,наркотиків,токсинів на нервову систему та поведінку...
Тема: Вплив алкоголю,наркотиків,токсинів на нервову систему та поведінку людини. Соціальні наслідки та профілактика наркоманії
Інна Павлюк., методист РМК, Веселинівсьий відділ освіти Миколаївської області
Серйозно обговорювалося питання про згубний вплив на юні незміцнілі душі перегляду вели­кої кількості кінофільмів. Молодь боролася...
Тема: Алкоголь небезпечний ворог організму
Мета: Через розкриття негативного впливу алкоголю на організм людини, розвивати почуття зневаги до алкоголю, заохочувати до здорового...
«Сигарети, алкоголь, наркотики міфи і реальність» Мета
Мета: дати уявлення про причини і наслідки куріння, алкоголізму і наркозалежності; сформувати у підлітків негативне ставлення до...
Зупинити індустрію слабоалкогольних коктейлів (так званого «алкопопу») в Україні
Ейків, ром-коли, ягуарів та іншої гидоти — це діти від 12 до 17 років, більшість з них — дівчата. Вбивчим для організму є поєднання...
22. Адміністративне розташування Балаклійський р-н, м. Балаклія
Антропогенний вплив (вирубування, випасання, рекреація, меліорація, техногенний вплив тощо)
Календарно-тематичне планування Світова література (нова програма...
Цінності дитинства та їхній вплив на доросле життя. Вплив світу дорослих на дитячі взаємини
ПРОГРАМА Благодійного фонду «Паладин» «Пилок згубний танок літа»
Допомогу особам, хворим алергію, астму та інші важкі хвороби, участь у поданні медичної допомоги таким особам та здійснення догляду...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка