Цигарка ворог, зброя проти неї ваша воля


Скачати 51.15 Kb.
Назва Цигарка ворог, зброя проти неї ваша воля
Дата 14.12.2013
Розмір 51.15 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи

Цигарка - ворог, зброя проти неї - ваша воля



Мета: формувати у дітей свідоме ставлення до власного здоров'я та виховувати бажання вести здоровий спосіб життя.

Тютюн завдає шкоди тілу,

руйнує розум, затуплює цілі нації

О. де Бальзак

Хоч про шкідливу дію паління на організм дуже багато вже говорилося, люди, однак палять. Чому?

До нікотину дуже швидко звикають. Причина такої прихильності в специфічній дії нікотину на організм людини. Складові частини тютюнового диму всмоктуються в кров і розносяться нею по всьому організму. Через 2-3 хвилини після вдихання диму нікотин проникає в середину клітин головного мозку і ненадовго підвищує їх активність. Це сприймається курцями як освіжаючий приплив сил, або своєрідне почуття заспокоєння.

Однак через деякий час цей стан зникає. Відбувається звуження судин мозку та зниження його активності. Щоб знову відчути піднесення, людина знову тягнеться до цигарки. Тому нікотин вважається наркотичною речовиною. Це своєрідний наркотик, який дає людині певний короткочасний допінг. Уявне піднесення, заспокоєння, яке відбувається після паління, закріплюється у свідомості і перетворюється в умовний рефлекс. На думку одного психіатра, люди палять не тому, що хочуть палити, а тому що не можуть перестати.

Нікотин чинить паралічну дію на дихальні м'язи, паралізуючи рухову здатність війок епітелію дихальних шляхів. Так, у 1936 році в Ніцці (Франція) на змаганні, влаштованому курцям, переможець, який викурив 60 цигарок помер. Нікотин знижує рівень гормонів, які виробляються підшлунковою залозою. Взагалі, тютюновий дим можна порівняти з вихлопними газами автомобіля. Такі гази нікому і на думку не спаде вдихати.

Як можна відмовитися від паління, перестати палити? Насамперед треба спробувати розірвати коло дуже міцних рефлекторних зв'язків. Перше - не знайти пачку цигарок у звичайному місці. Поки шукатимеш її в іншому місці у свідомості спрацьовує думка: "А може краще не треба?" У результаті пачка благополучно залишається ще деякий час цілою. Але бажання все ж таки перебороло, і ви дістали пачку. А вона виявилась зв'язаною в поліетиленовий мішечок міцним вузликом. Розв'язати немає часу, та й бажання немає. Знову виграно час. Але потяг стає сильнішим і вузлик розв'язано. Тут курцеві можна запропонувати своєрідну гру з собою: кожну цигарку загорнути в тонкий папір з написами на кожній: "бронхіт", "виразка шлунку", "виразка дванадцятипалої кишки", "рак гортані" тощо.

Будь-яка цигарка, яку ви дістанете, викличе сумні роздуми і ви обов'язково відкладете пачку до наступного разу.

Наступний захід - дістали цигарку, але в ній - фільтр із розрізом, вона дуже погано підкурюється. Пом'яли її трохи і з спересердя кинули. Підсумок - день пройшов, але жодна цигарка не запалена. Для заспокоєння можна посмоктати скибочку сухого твердого сиру, якщо такого нема - сухарика з хліба, скоринку, льодяники і так декілька днів. Повинно допомогти, адже спрацює і свідомість.

Отже, палити або жити - так будемо ставити питання. Давайте будемо жити.

Ми завершуємо розмову про тютюн, з історії його проникнення в наше середовище. Тютюн - це отрута, яка огидна всьому живому і шкідлива для нього. Це перевіряється за допомогою дуже простого досліду. Коли прикласти п'явки до тіла і, дочекавшись, поки вони добре прикріпляться до нього, закурити, то вони відразу ж відпадуть від тіла і будуть корчитися в судорогах. Не смійтеся. Саме в судорогах. Цей дослід підтверджує, що нікотин - справжній ворог людини і не відповідає самій її природі.

З іншого боку, із курцями бореться громадськість, яка зрозуміла, що таке пасивне куріння. Людина, яка не палить, перебуваючи в одній кімнаті з курцями, вдихає до 80 відсотків вмісту тютюнового диму, діти курців у двічі частіше хворіють на легеневі захворювання, їхні дружини піддаються вдвічі більшій небезпеці померти від раку.

Так, Клінтон будучи на посаді президента США в перші дні президентства виступив в Атланті із 40-хвилинною доповіддю про шкідливість паління.

З 1965 року забороняється телевізійна реклама тютюнових виробів у Великобританії. 1966 року на цигаркових пачках з'являються попередження про шкідливість цигарок для здоров'я.

У 1971 році тютюнова реклама повністю забороняється в телевізійному ефірі в США.

1981 року Фідель Кастро кинув палити в приклад своїм співвітчизникам, за що отримав медаль ВОЗ. Нині більшість кубинців перестали себе травити відомими у всьому світі гаванськими сигарами.

У 1992 році парламент Франції прийняв постанову і об'явив "війну" курцям.

Сподіваюся, ви прийняли правильне рішення. Залишилося лише запланувати день в який ви покинете палити. Вибираємо найбільш спокійний день і відзначаємо його в календарі. До цього дня позбавляємося від попільнички сірників, запальничок, почистимо одяг, що пахне тютюном.

Намагайтеся зайняти чимось свої руки. Скоротіть кількість спалюваних цигарок, найдіть собі партнера з ким разом будете кидати палити раз і назавжди. Побийтеся з кимось об заклад, що ви відмовляєтеся палити. Ви володієте набагато більшими резервами, ніж думаєте. Коли ви кинете палити, у вашому організмі відбудуться великі позитивні зміни:

• у перший день після відмови значно знизиться ризик передчасної смерті;

• на протязі трьох днів концентрація чадного газу, яка в крові курця збільшена в 40 разів, повернеться в норму;

• через 4-5 днів ваш організм очиститься від нікотину (залишиться лише психологічна залежність);

• практично через тиждень з організму будуть виведені всі шкідливі хімічні елементи;

• у перший же день, як кинете палити від вас перестане пахнути нікотином;

• не пізніше ніж через тиждень у вас почнуть відновлюватися відчуття;

• через тиждень вам стане значно легше дихати.

Лише трошки ваших зусиль і всі ваші внутрішні сили допоможуть вам. Все навкруги стане світлим і радісним, і ви підете шляхом некуріння та тверезості.

Запишемо і ви вивчите текст, який допоможе вам неодноразово в житті справитись у ситуаціях, пов'язаних не тільки з палінням, але й у багатьох інших випадках:

...Я розумію паління цигарок, пристрасть до тютюнового диму як страшну безпросвітну відсталість, як найшкідливішу звичку, яка забирає сили та здоров'я і скорочує активний вік на 15-2 0 років.

Я назавжди звільняю себе від облоги тютюну. Моя свідомість твереза. Вона більше не бажає примарної миттєвої ейфорії, яка отруює мене, мої гени і хромосоми, моє життя і буття. Я назавжди звільняюсь від потягу до цигарок та ядучого диму. Я абсолютно байдужий до паління цигарок. Цигарка виростає для мене в чорну задимлену гігантську заводську трубу з перерізом у кілька метрів та періодичною системою елементів Менделєєва.

Моя свідомість, інтелект, переконання, кожна моя клітина протестує, обурюється, стає з сокирою за плечима проти тютюнового диму та гагарок. Я більше ніколи не буду палити цигарок. Я людина сильної волі, сильного характеру, непохитна у своїх ухвалах. Ніхто більше з моїх недругів не провокуватиме мене до куріння. Ганьба курцям! Мене нудить, мені боляче на душі; мені нестерпно тяжко лише при згадці про тютюновий дим як отрутохімікат, пестицид, який тримає Дамоклів меч над здоров'ям, над органами, системами та клітинами. Своє життя буття я спрямовую в нове оздоровче русло, яке заповідає мені мій мудрий народ:

Щоб горілки я не пив

Тютюну не нюхав,

Чужих жінок не любив,

Лиш кохану слухав.

(Є. С. Товстуха, с. 172)

Вправа "Реклама". Група ділиться на три команди і всі отримують завдання: 1 команда — намалювати рекламу пропаганди здорового способу життя; 2 - написати вірші про здоровий спосіб життя; 3 - антиреклама наркотичних речовин. Підгрупи захищають свої проекти. Викладач говорить побажання і налаштовує на прощання з цигаркою..

Схожі:

Закон України
Зброя невійськового призначення (далі також – зброя) належить фізичним і юридичним особам на праві власності, що набувається у спеціальному...
Бесіда Вогонь друг і ворог
Мета: визначити роль вогню у забезпеченні виживання та розвитку людства. Вогонь як символ. Сучасні напрямки використання теплової...
Тема Емоції та почуття. Воля. Вольовий акт
Зміст понять «емоції», «почуття», «переживання»; «воля», «вольовий акт», «вольові якості»
Зброя, якою тітка Поллі покарала Джіма?

«Цивільні шлюби: за і проти» Викладач суспільних дисциплін Гусарова В. В
Яка людина, таке в неї і кохання»; «Взаємини, що почалися легко, необдумано, рідко підносяться вище кухні і спальні» О.І. Герцен;...
Директору ТОВ «Воля-Кабель»

Цигаркова самотність
Одна цигарка напівтліє в попільничці. Тонка цівочка диму вимальовує візерунки у напівтемній кімнаті. Порожня пляшка дешевого портвейну...
Злочини проти власності Загальний механізм кримінально-правової охорони власності в Україні
Загальна характеристика кваліфікуючих та особливо кваліфікуючих ознак злочинів проти власності
МЕТОДИКА ТА ФОРМИ РОБОТИ З БАТЬКАМИ УЧНІВ
...
Обсяг продукції сільського господарства за 2004р в усіх категоріях...
Проти 2003р сільськогосподарське виробництво зросло на 19,1%, у т ч в сільськогосподарських підприємствах усіх форм власності – на...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка