КОНКУРСНО- ПІЗНАВАЛЬНА


Скачати 66.33 Kb.
Назва КОНКУРСНО- ПІЗНАВАЛЬНА
Дата 12.11.2013
Розмір 66.33 Kb.
Тип Конкурс
bibl.com.ua > Біологія > Конкурс


КОНКУРСНО- ПІЗНАВАЛЬНА

ГРА j0346453

«ЕКОЛОГІЧНА ЗАБАВЛЯНКА»

j0284916

Керівник гуртка

масовиків-затійників

Кульчиєвецької ЗОШ

І-ІІІ ступенів М.Мозолюк

Мета: Розширення світогляду учнів, формування бережного ставлення до навколишнього (світу) середовища.

Оформлення. Назва конкурсів.

Обладнання. Шифровка, картки для складання, маршрутні листи.

Ведуча: Добрий день, дорогі друзі! Сьогодні я пропоную вам поговорити про братів наших менших. У природі все тісно переплетено між собою. І людина, яка є частиною Природи, теж зв'язана з навколишнім світом, середовищем: із землею, річками, повітрям, з іншими істотами. Але в наші дні майже немає таких тварин, яким не загрожувало б вимирання з вини людей.

Втручання людини в життя природи неможливо зупинити. Але всім нам потрібно прагнути не заподіювати шкоду, щоб як можна менше страдала від нашого втручання. А, для цього потрібно знати і любити природу, знати тварин, які живуть на нашій планеті поруч і одночасно з нами. Знати, щоб зберегти. І я сподіваюсь, що наша програма допоможе вам дізнатись щось нове про оточуючий нас тваринний світ.(Ведучий загадує загадку команді і дає маршрутний лист. За правильну відповідь дається один бал)

Отже, для початку я пропоную згадати назви тварин, яких ви знаєте.

Перша станція «Сім букв»

Ведуча: Усі відповіді на питання складаються із семи букв і починаються на букву «К».

1.Зубатий кит, який може пірнути на глибину до 3000 м. (Кашалот).

2.Величезний молюск, який їсть великих риб і у випадку небезпеки вистрілює «чорнилами» - чорною рідиною, яка закриває його щільною пеленою від ворога. (Кальмар).

3.Цей птах - зразок пишності та краси тропічної природи. Це дуже маленький птах. За день він з'їдає кількість їжі у два рази більше, ніж важить сам. Його крила роблять до 50 замахів за секунду. (Колібрі).

4.Ця тварина - найкращий стрибун на планеті.  ЇЇ стрибок досягає до 12 метрів у довжину і до 3 метрів у висоту. (Кенгуру).

Друга станція «Хто поруч з нами живе»

Ведуча: Уже давно тварини живуть поруч з людиною. Деяких стали називати навіть кімнатними тваринами. І саме про кімнатних тварин піде мова .

Дорогі друзі! Вам необхідно прочитати шифровку і зібрати портрет домашнього улюбленця.

асто у вартиирах римають аземних ерепах - ередземноморських і тепових. Улуб «аховано» у істяний анцир, кий верху окритий болонкою. Олова озміщена в овгій иі, ка оже ідягатися ід анцир. Усів у ерепах емає, ле є елюсті з острими раями.

Омашня Орська винка - иролюбива, покійна. Отириста оків озведення юдина ивела екілька орід Орських винок. Ле азва их варин - аморські. І варини ули авезені в вропу в 1580 році.

Ей ризун домашнений овсім едавно. Олосистий омячок егко риручається. Ерсть у ього овто-оричневого ольоку, ле у абораторіях иведено орода ілих омячків (льбіносів) і авіть ухнастих (нгорських). Орослий омячок ажить 130-180 рам.

Третя станція «Згадай прислів'я»

Ведуча: На нашій станції я пропоную пограти в гру «Колобок». Я буду говорити вам знайоме прислів'я, але назви тварин в них будуть замінені на слово «Колобок». Вам необхідно пригадати прислів'я. Наприклад: «Колобок - колобку не товариш» (Гусак свині не товариш).

Ділити шкуру неубитого колобка. (Ведмедя).

І колобки ситі, і колобки цілі. (Вовки, вівці).

Не все колобку масляна. (Коту).

Колобків боятися - в ліс не ходити.(Вовків).

За двома колобками поженешся - жодного не спіймаєш.(Зайцями).

Ужалений колобком і мотузки боїться (Змією).

Коли колобок на горі свисне.(Рак).

Четверта станція «Тварини на обіді»

Ведуча: А тепер  - перерва на обід. Але не турбуйтесь: ніхто нікуди не буде йти, просто я пропоную поговорити про те, що їдять тварини. Ось, наприклад, вовки. Як ви думаєте, що їдять ці тварини?

Так , по своїй природі, вовки в основному м'ясоїдні. М'ясо для вовка - і вівця, і сільська собачка, і миші, і лісові жителі, і навіть інколи втративший силу побратим. Але вовки їдять і вегетаріанську їжу: овочі (наприклад - моркву), фрукти (груші, яблука, сливи). У південно-степових районах вовки їдять і дині, і кавуни.

А коли захворіють , то шукають потрібні трави. Так що, як бачите, смаки у тварин дуже різні. А як цікаво спостерігати за тим, як вони їдять. Саме про те, як їдять тварини, я пропоную поговорити в нашій станції.

1.Пацюки, як відомо, високообдаровані тварини. Вони дуже оригінально крадуть сметану з банок та вузької посудини.

а)вони акуратно кладуть посудину набік і починають швидко розкачувати її лапами до того часу, поки вміст посудини не почне виливатися;

б)Один із пацюків опускає в посудину хвіст, а потім дає іншим його облизати;

в)ваш варіант.

2. О. Перовська в своїй книзі «Ребята и зверята» розповіла про лисенятка Франтика, який дуже любив солодке. Коли йому пропонували шматок цукру він:

а)розгризав цукор на багато маленьких шматочків і потім повільно брав по-одному шматочку і з насолодою їв;

б) довго облизував цукор, змочував його слиною, а потім швидко з'їдав;

в) ваш варіант.

3 Ще О. Перовська розповіла про тигреня Ваську. Тигреня дуже смішно їло
суп із пельменями або галушками:

а)виловлюючи з супу всі галушки, Васька розкладав їх поруч з мискою, з'їдав суп, а потім на закуску з'їдав по одній галушці;

б) виловлював зубами із супу галушки,по одній з'їдав їх, а потім виливав суп із миски;

в) ваш варіант.

П’ята станція «Увага, знімаємо кіно».

Ведуча:  Я хочу продовжити розмову про тварин, їх звички. Багато нового, цікавого про братів наших менших сьогодні ми дізнаємось із фільмів. Велика кількість документальних та художніх фільмів розповідають про спосіб життя, середовище проживання і, звичайно, про проблеми тварин. І саме з кіно  пов'язана наша станція. Шановні гравці, я пропоную вам згадати і записати назву документальних фільмів та художніх стрічок (стрічок про життя тварин ) за 5 хвилин.

Шоста станція «Хто це ?».

Ведуча: Дорогі друзі! Я буду давати підказки, за якими вам необхідно відгадати. З першої підказки - отримаєте три бали, з другої - два бали,-з третьої - один бал.

ТВАРИНА № 1

На нашій планеті проживає два види цих тварин: індійські та африканські. Вони походять від різних предків і тому дуже відрізняються один від одного. Вага «індійського» 5-6 тонн, «африканського» 7-8 тонн. У «африканського» спина трохи прогнута, а у «індійського» навпаки горбата. Лоб у «індійського» великий і випуклий, а у «африканського» плоский і зрізаний назад. Вуха трикутні і втричі менші, ніж у «африканського» Три бали.

Ці тварини незамінні на лісозаготівлях у густих джунглях. Вони можуть пройти по вузькій гірській стежині, де людина ризикує зірватись у прірву. Два бали.

ТВАРИНА № 2

П'ять мільйонів років тому предки цих тварин могли суперничати з ведмедем. Сучасні тварини набагато менші. Доросла тварина важить 20-30 кг. Довжина 120 см, 15-18 см загальної довжини приходиться на унікальний хвіст, ширина якого теж 51-18 см. Три бали.

Ці тварини - прекрасні плавці. Відштовхуючись від води задніми лапами, вони розвивають швидкість до 10 км/на год. Від холоду цих тварин рятує товстий шар жиру і прекрасна шерсть, яку тварина тримає у зразковому порядку. Два бали.

Ця тварина давно користується загальною повагою, як майстерний лісоруб, інженер та будівельник.  Вона стала символом працелюбства, упертості. Один бал.

ТВАРИНА № 3

Ці тварини переносять найважчі умови життя. Вони дуже живучі. Так, на одному острові, де проводились випробування ядерної зброї, жили ці тварини. Через рік після вибуху вони не лише не загинули, а розмножились у великій кількості, і середня довжина їх була понад   метр. Три бали.

У цих тварин існує дуже цікаве явище - клубок тварин щільно переплетених між собою хвостами і лапами. У такому клубку може бути до 50 тварин. Живуть вони лише за рахунок підношень співродичів. Так як самі рухатися не можуть. Це явище вчені назвали «...король». Два бали.

Ці тварини живуть повсюди на земній кулі, але особливо добре вони почувають себе поруч з людьми. Вони є збудниками багатьох хвороб. Вони страшенно ненажерливі та плодовиті. Одна самка здібна за рік народити біля сотні собі  подібних. Один бал.

(Після того, як команди пройдуть всі станції, збираються у актовій залі)

Ведуча: Ось і закінчилася наша гра.(нагородження переможців) І на завершення я хочу нагадати вам слова Маленького принца із відомого твору Екзюпері: «Ми відповідаємо за тих, кого приручили». І тому давайте бережно відноситись до братів наших менших. Адже, незважаючи на всі їхні кігті, дзьоби, лапи та інші засоби захисту, усім тваринам необхідні наша допомога та захист.

Схожі:

Призначення політології для суспільства розкривається в її функціях. Пізнавальна функція
Пізнавальна функція полягає у дослідженні багатогранності політичних явищ з метою отримання знання про їхню сутність, зміст і закономірності...
Тема: Створення візитівки засобами програми Microsoft Publisher. Пізнавальна мета уроку
Пізнавальна мета уроку: навчити використовувати заготовки публікацій, які пропонує програма Microsoft Publisher, зокрема візитних...
087. 5 Пізнавальна література для дітей 14 09 Рукописи. Раритети і рідкісні книги 15
Пізнавальна література для дітей 14 09 Рукописи. Раритети і рідкісні книги 15 1 Філософські науки. Психологія 15
Конкурсно-розважальна програма «ХЛОПЧИКИ + ДІВЧАТКА» для учнів 6 – А і 6 – Б класу
А4, клей; скакалка; молотки (2 шт.), гвіздки (6 шт.), голки, нитки, ножиці, ґудзики (по 3 шт.); грамоти для нагородження
Конкурсно розважальна програма
У посібнику представлені сценарії свят, конкурсів, інтелектуальних ігор. Даний посібник розрахований для практичного використання...
ЗМІСТ Передмова 5 0 Загальний відділ 7
Пізнавальна література для дітей та юнацтва 19 1 Філософські науки. Психологія 21
Пізнавальна спрямованість учня носить вибірковий характер. Якщо питання,...
Пізнавальна спрямованість учня носить вибірковий характер. Якщо питання, предмети, явища здаються йому важливими, тоді він їх вивчає....
Організації та інші типи об'єднань. Асоціації. Конгреси. Виставки. Музеї 12
Пізнавальна література для дітей та юнацтва 13 1 Філософські науки. Психологія 14
Сценарій конкурсно-розважальної програми «Я люблю Україну» Доброго...
«Я люблю Україну!» Я впевнена, що серед присутніх не знайдеться жодної людини, яка б хоч раз не дивилась телевізійну версію цього...
0 Загальний відділ 5 00 Загальні питання науки та культури 5
Пізнавальна література для дітей та юнацтва 14 1 Філософські науки. Психологія 15
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка