Жаби живуть в озерах, болотах, у лісах, і навіть у пустелях скрізь, де є хоча б одна калюжка. Жаби живуть як в дикій природі, так і в мегаполісах. Вони можуть


Скачати 111.16 Kb.
Назва Жаби живуть в озерах, болотах, у лісах, і навіть у пустелях скрізь, де є хоча б одна калюжка. Жаби живуть як в дикій природі, так і в мегаполісах. Вони можуть
Дата 18.04.2013
Розмір 111.16 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
Біологія жаб.
Жаби живуть в озерах, болотах, у лісах, і навіть у пустелях - скрізь, де є хоча б одна калюжка. Жаби живуть як в дикій природі, так і в мегаполісах. Вони можуть бути крихітними - не більше 1 см в довжину і величезними - до 35 см і вагою до 3,5-4 кг. Жаби можуть забиратися на дерева і здійснювати триметрові стрибки. Вони не тільки стрибають, скакають, плавають, деякі з них ще й літають, наприклад, веслоногі жаби легко долають відстань у 10-12 метрів.

У забарвленні водних жаб переважають зелені та оливкові тони, у наземних - бурі і коричневі. У всіх жаб довгі задні лапи з перетинкою між пальцями, завдяки якій вони добре плавають. Живляться жаби в основному комахами, як водними, так і прибережними безхребетними тваринами - молюсками, павуками, дощовими черв'яками, жуками, гусеницями, метеликами, перетинчастокрилими і прямокрилими комахами, багатоніжками. Здобич жабам допомагає утримувати липкий язик. Пуголовки жаб, як правило, живляться рослинною їжею - водоростями, рослинами, а жабенята, що вийшли на сушу їдять мух і комарів, кліщів, дрібних личинок. Вони не конкурують через їжу з молоддю рибою, а живуть за рахунок діатомових і зелених водоростей, малодоступних хребетним тваринам. Пуголовками, у свою чергу, живляться деякі хижі риби, вужі та різноманітні птахи. Так, енергія, збережена у найменших мешканців водойм - діатомових і зелених водоростях, за посередництвом пуголовків використовується вищими хребетними тваринами.

Ставкові і озерні жаби круглий рік живуть у воді, а гостроморді або трав'яні жаби, залишають водойми після періоду розмноження і переселяються в ліси, парки, сади, на луки, в болота і живуть там до осені. Ставкові жаби дрібніші озерних, впізнати їх можна за стрибками з берега. Якщо озерна жаба в хвилину небезпеки заривається в мул, то ставкова просто пірнає і виринає, пропливши деяку відстань під водою. Якщо з берега зістрибнула одна ставкова жаба, то всі інші сидять на березі, а потім слідують її прикладу.

Ворогами жаб в природі є: їжаки, змії, птахи, кабани, ведмеді, хохуля, куниця, лисиця, вовк. У воді на них полюють великі риби, наприклад, щуки й окуні, а також чайки, що літають над водою. Ікрою та личинками жаб живиться багато організмів.


«Слава» жаб в історії людства.
З дитинства нам відомі казки, в яких жаба уособлювала істот з благородними намірами: тільки вона з усього тваринного світу знає як врятувати героя. Царівни часто перетворювались на жаб, але ж ми знаємо, що царівни мало приносять користі, а от жаби. Сьогодні всім відомо, що жаби, які живуть на території України, приносять лише користь. На інших континентах зустрічаються види, які мають певну отруту. Але нам необхідні наші жаби, українські, лише вони знищують значну кількість шкідливих комах. Вони є складовими частинами живильних зв’язків біогеоценозів, в яких мешкають: на рослинності живуть комахи - комах їдять жаби - жаб поїдають чаплі та лелеки, які приносять радість людині. Але все це із погляду біології, а з іншого боку?

Не дивлячись на свої виключні права аборигенів Землі, доброї слави жаби не набули. Це надзвичайно велика несправедливість і помилка. Символічні образи жаби з точки зору біолога помилкові; література і фольклор у великому боргу перед цими тваринами. Жабу вважають символом:

- хвалькуватості: "жаба мала, а рот великий", "кожна жаба своє болото хвалить";

- завищеної самооцінки: "дмись, жабо, не дмись, а волом не будеш", "роззявляє жаба губу на вола, але не з'їсть", "коваль коня кує, а жаба ногу підставляє";

- скупості: "його жаба задавила";

- об'єкта для прокльонів, народних насмішок і кепкувань: "жаба - то твоя баба", "одступись, зелена жабо!", "хто попереду - пасе череду, а хто позаду - пасе жаб!";

- темою дитячих прозивалок: «стан, як у баби, очі, як у жаби».

В українському фольклорі зустрічається чимало легенд, де жаба задушила свого сина-скупердяя, привела до появи бороди у жінки, вп'ялася чоловікові у щоку, і ніхто не зміг її відірвати. Народні повір'я посилюють негативне ставлення до образу цих тварин: "Перелізе дорогу жаба - зле". Хоч самих тварин народні традиції кривдити забороняли: "Не показуй на жабу пальцем, бо спина заболить". Такі погляди складають основу народної екології, екологічної свідомості та культури українців. Весною, як уже чути жабу, не можна сіяти нічого в городі, особливо - цибулі, бо вродить така, як жаб'ячі очі. Жаба - символ скупості й самонадіяності, переоцінки власних сил та можливостей. Вона - втілення бридкої гріховності, огидного і неприємного - всього, чого не лише треба уникати, але й не спілкуватися, не зустрічатися з ним. Загальновідомим прикладом мотиву перетворення є спільнослов’янська казка “Царівна-жаба”. У казці знайдена Іваном-Царевичем жаба стає його дружиною. Вночі, таємно від чоловіка, вона скидає жаб’ячу шкіру й перетворюється на прекрасну жінку. Отже, тут маємо приклад первісної зооморфної природи Царівни-жаби, яка володіє сакральним знанням. Це дозволяє їй набагато краще від земних жінок виконати нескладні для вправної господині завдання свекра: пошити сорочку, вишити рушник, спекти хліб. Коли Іван, дізнавшись про таємницю дружини, спалює її шкіру, Царівна-жаба перетворюється на зозулю і, як вона гадає, назавжди відлітає у тридев’яте царство.

В.Куйбіда – відомий український еколог згадує, що у байці «Жаби» Г.С.Сковорода в образі жаби руйнує скептичне ставлення до недалекоглядності людей, закоханих тільки у своє, хоч і погане. Жаба пізнає істинні цінності, рухається до справжнього, світлого, йде жити в джерело, а не ставок, який може будь-коли пересохнути: "Найбрудніші раби нерідко походять від предків, що жили в калюжі великих прибутків". А у байці Езопа «Жаби», так звані "езопівські жаби" - символ розсудливості. Озерце, де жили жаби, пересохло, і в пошуках нового місця подруги знайшли колодязь. Назріла думка стрибнути вниз, але, подумавши, жаби вирішили: "Краще пошукаємо іншого місця, де ми будемо в безпеці; навіщо стрибати у першу ліпшу яму, не думаючи, що буде по тому.

Із історичних джерел нам відомо, що ще з часів Київської Русі жаб убивати забороняли. Як амфібія, вона істота, що живе у двох стихіях. У процесі свого розвитку жаба проходить трансформацію: із пуголовка, який може жити лише у воді, вона перетворюється на дорослу особину, спроможну рухатися і у воді, і на землі. Тобто вона символізує посередництво між цими двома світами. Жаба – носій родючості, з якою асоціюється роль початку життя та пранародження всього людства. Ще у древніх єгиптян Бог Пта, що створив людину, зображувався з головою жаби. Давні греки вважали жаб «дітищами землі», символом весни. Деякі африканські народи вважають, що Бог посадив жабу сторожем біля води, щоб вона ніколи не пересихала. А у наших українських Карпатах гуцули іменували жабу «панною». Цікаво! Напевно, багато хто пам'ятає, що нерідко батьки розповідали дітям, що їх приніс лелека. Витоки ж цієї відмовки батьків від дитячої цікавості знаходяться в древньому повір'я, за яким лелека кидає в комин жаб, які, пройшовши через димохід, набувають людський вигляд. Так що вбивати жаб вважається великим гріхом. За старих часів нерідко поміщали жаб в молоко, і воно не скисало.

Пояснюється це тим, що тіло жаби покрито нічим не захищеною, голою, вологою шкірою, а це загрожує розвитку на шкірі всіляких мікроорганізмів. Природа подбала про захист жаби, і наділила жаб'ячу шкіру здатністю виділяти бактерицидні речовини. Жабами-холодушками холодили і молоко, і воду.

Практично в усіх народних повір'ях жаба символізувала жіночу сутність. Ймовірно, через те, що лапки жаби дуже нагадують людські кінцівки, у деяких східних слов'ян вважалося, що жаба була колись жінкою.

За однією з легенд, коли Богородиця оплакувала страждання Спасителя, їй зустрілась жаба і заспокоїла, що вона мала багато діток, яких знищили, а залишилось лише одне дитятко: «безобразное, лупоглазое, хромое». Коли Богородиця його побачила, промовила до жаби: «Лягушка! Чтобы люди с тебя пили воду, чтобы ни один источник без тебя не обходился!». Ось так! Тому всім нам відомо, що так воно і є – майже всі жаби живуть поруч з водоймами або у вологому грунті.

У слов’янській міфології жаба асоціюється, перш за все, з родючістю, вологою й дощем. Вона - хранителька річок, озер, колодязів, володарка води. Ідеєю родючості, живлячої вологи пояснюється її зв’язок із дітонародженням. Вважалося, що жаби витягують із води новонароджених і приносять їх до хати. Як і зміям, у деяких регіонах жабам приписували роль домашнього заступника, її часто використовували у народній медицині, ворожінні й чаклунстві.

Ранні християни мали такий символ: жаба, ув’язнена у квітці Лотоса, чи просто жаба була формою, вибраною для храмових світильників, на яких були вирізані слова: “Я єсмь Воскресіння”.

У Китаї жаба символізує інь, місячне начало, безсмертя, багатство й довголіття. Китайський міф про лучника І та його дружину Чанье розповідає про те, як, випивши еліксир безсмертя, Чанье оселилася на місяці, де перетворилася на трьохлапу жабу. З того часу вона перебуває у місячному палаці і вічно товче у ступі зілля безсмертя.

У Японії жаби обіцяють удачу, особливо для мандрівників.

Жаба згадується і в давньоіндійських священних текстах. Гімн жабам присвячений вихвалянню жаб, які починають квакати, передвіщаючи настання сезону дощів. Деякі дослідники вважають, що гімн жабам є словесною частиною ритуалу викликання дощу за допомогою жаб, відомого і в сучасній Індії.

Жаби були послані в Єгипет як кара фараону за його жорстокість і небажання відпустити ізраїльтян на землю Обітовану. Кара була тяжкою. Жаби з'явились у такій кількості, що заповнили собою будинки, спальні, ліжка, печі єгиптян. Вони помирали у величезній кількості й отруювали повітря нестерпним запахом, заражали його. Це покарання посилалось і за забобонність єгиптян. У них жаби вважалися священними тваринами. Отже, священна тварина єгиптян стала засобом Божого покарання

Всі знання про жаб, які виражені у літературі різних народів, поділяють на 5 груп:

- Жаба – універсальне жіноче начало.

- Жаба - зброя колдунів;

- Жаба – уособлення (царівна-жаба);

- Жаба - борець зі зміями;

- Жаба – благородна істота, що допомагає у біді

Відомо, що...
- У Середньовіччі вірили, що жаби могли наводити порчу, перетворювати вино в оцет і випивати молоко в корів. Вважалося, що в голові жаби міститься філософський камінь.

- Арістотель першим описав блідо-рожевий язик жаби.

- Сіра жаба може провести під землею близько 3 років. Протягом цього часу вона нічого не їсть. Під час такого відсиджування дихання дуже рідке, маса тіла зменшується.

- У Стародавній Греції були монети із зображенням жаби. Ця реалія запам'яталася завдяки порівнянню - для малої кількості грошей використовується вислів „пара жаб".

- Біла отрута, яка виділяється в мить небезпеки, виробляється залозами, розташованими за очима сірої жаби.
Звук жаб – квакання чи спів?
. Цей звук неможна порівняти ні з чим, тому що слухати навесні багатоголосні жаб'ячі концерти, які чути далеко від місця знаходження "музикантів" – це неповторна насолода.

Якщо є можливість, то непогано записати жаб'ячі виступи на диктофон і прослуховувати їх, коли сумно і опановує апатія. У тому, що вони піднімають настрій, допомагають боротися з депресією, психологи не сумніваються.

Так що солодких вам жаб'ячих концертів!
Роль в науці.
Шкіра жаб виділяє речовини, що містять величезне число різних сполук. У стародавніх східних рецептах згадуються отрути, що збираються з шкіри деяких жаб. У наш час особливий інтерес вчених звернений на жаб’ячі отрути, здатні знижувати кров'яний тиск людини, розширювати судини, збуджувати дихання і кровообіг, згубно діяти на гельмінтів, прискорювати загоєння ран і охороняти їх від нагноєння. Заключним етапом таких досліджень має стати синтез цих дуже складних сполук, що забезпечить масове виробництво цих ліків. У деяких лабораторіях займаються виділенням захисних речовин. Можливо, з часом вони зможуть замінити втрачаючі свою силу антибіотики. Дещо вдалося вже зараз: на основі складових частин жаб’ячої отрути синтезовано ефективні ліки для боротьби з шкірними грибами.

В даний час за допомогою амфібій вивчають генетичний апарат клітини, питання регенерації органів, сумісності тканин і багато іншого. Перша успішна пересадка серця у жаби була зроблена у другій половині ХХ ст. радянським ученим Н.П. Сініциним. Його підопічні з пересадженим серцем благополучно жили тривалий час і залишалися практично здоровими.
Жаби у назвах.
Серед стрімких Карпатських гір, де мчить Чорний Черемош, знаходиться гуцульська столиця – Жаб’є, про яку вперше згадується в документі за 1424 рік, коли князь Свидригайло передав його в користування якомусь Драгосимовичу. Про походження назви Жаб’є існують різні перекази та припущення. В одних назву Жаб’є виводять від нібито першого його поселенця на прізвище Жабка, утікача з низинних територій. В інших – від болотистої прибережної місцевості по обидва боки ріки Чорний Черемош, де весною водилось багато. В останній час з’явилася гіпотеза походження назви Жаб’є від прадавнього гуцульського божества вогню, аналогічному литовському божеству вогню Габіє, до якого зверталися з проханням принести полум’я та розсіяти у світ іскри. Жаб’є (з 1962 року Верховина) розташовано у Східних Карпатах за 130 км. Від обласного центру м. Івано-Франківськ, за 31 км. від залізничної станції Ворохта.

Існують такі назви населених пунктів: Жабокрики, Старожабкiвське…

Існують такі прізвища: Жабський, Жаботинський, Жаболобий, Жабенков, Жабин, Жабко…
Жаба в світі інформаційних технологій.
Стівен Бальзак – консультант, професійний оратор та президент компанії 7 Steps Ahead, LLC розповідає про те, чим поведінка бізнесменів схожа на поведінку жаб.

Існує стара теорія, що якщо кинути жабу у киплячу воду - то вона негайно вистрибне. Але, якщо посадити жабу у холодну воду і почати повільно збільшувати температуру - жаба звариться. Насправді це трапиться лише якщо закувати лапи жаби у цемент. Сімейство жаб'ячих - занадто розумні, щоб дозволити зварити себе заживо.

Але чому ж ця історія продовжує своє існування? Справа в тому, що поведінка жаби нагадує поведінку сучасного світу інформаційних технологій. Якщо проаналізувати ситуацію, стає очевидно, що по суті вони також знаходяться у дуже "гарячій воді". Але найгірше - вони не помічають того, що температура навколо продовжує підвищуватися. Отже, вони сприймають за норму те, що виявилося б шоком для будь-якого іншого бізнесу. Їм все важче наймати нові таланти та утримувати ключових співробітників. Значна частина зусиль витрачається на банальне виживання та намагання зберегти співробітників від вигорання, замість того, щоб займатися продуктивною діяльністю.

Цим люди відрізняються від жаб. Якщо другі знають, коли настав час "вистрибнути" з води, то перші залюбки варяться, час від часу навіть показуючи, що їм це подобається. І при цьому люди вважаються розумнішими за жаб. То в чому ж справа? По-перше, жаби не вміють хизуватися тим, наскільки довго вони здатні терпіти "гарячу воду", перш, ніж зваряться. Таке терпіння приписують людям у чесноти і називають "цілеспрямованістю" та "відданістю компанії". Більше того, культура компанії часто діє таким чином, щоб винагороджувати таку здатність підлеглих "терпіти, стиснувши зуби". І висміює тих, хто намагається "вистрибнути" для того, щоб врятуватися.

Безперечно, переживати труднощі - це дуже почесно і збільшує у людині відчуття власної компетентності та значущості. Але це тільки у випадку, якщо труднощі можна пережити, а не продовжити їх на невизначену кількість часу. Вся іронія полягає в тому, що чим довше працює кожен член команди, намагаючись всіма зусиллями втримати на плаву безнадійну компанію, то більш безнадійною вона стає, а зусилля працівників перетворюються на справжню муку.
Жаби сьогодні.
Земноводні - виключно важливі для людини тварини. По-перше, харчуючись дрібною живністю, жаби, стримують масове розмноження сільськогосподарських шкідників: винищують комах, що шкодять садам, городам, полям, лісам і лукам. У знищенні личинок комарів особлива роль в деяких місцях належить жерлянкам, що знищує до 50% личинок комарів протягом одного місяця. Завдяки цьому вони разом з комахоїдними птахами зараховані до категорії захисників врожаю, друзів садівників і городників. По-друге, земноводні знищують комах - носіїв хвороб людини, наприклад, малярійних комарів, переносників різних захворювань, і проміжних хазяїв паразитичних черв'яків: комарів, москітів, оводів, гедзів та їх личинок, а також молюсків і черв'яків. Амфібії у великих кількостях, ніж птахи, поїдають комах з неприємним запахом і смаком, а також комах, що володіють протекційним забарвленням. Крім того, вони полюють вночі, коли переважна більшість комахоїдних птахів спить. По-третє, амфібії активно використовуються для експериментів багатьма поколіннями медиків, біологів та вчених суміжних спеціальностей. Вони допомогли зробити масу важливих наукових відкриттів у біології та в інших науках, у тому числі в біоніці.

Але непоправної шкоди популяціям жаб завдає саме людина: осушенням водойм і руйнуванням лісових екосистем. Величезне число жаб гине під колесами автомобілів під час весняних переміщень. І ще не менше число жаб щороку виловлюють для використання їх у наукових та навчальних цілях.

Великі види жаб у багатьох країнах світу вживаються в їжу і любителі стверджують, що м'ясо жаби на смак не відрізняється від м'яса курки.

За ту користь, яка жаба принесла світу, їй поставили пам'ятники.

Один з них знаходиться в Парижі біля будівлі Пастерівського інституту. Гроші на пам'ятник зібрали студенти-медики, на знак поваги і вдячності за величезні заслуги в медичних, фізіологічних і фармакологічних дослідженнях. А другий пам'ятник знаходиться в Токіо.

Жаби - дивно зворушливі, ніжні і часто дуже красиві створення. Вони захоплюють феноменальними можливостями свого організму, витонченими рухами і складною поведінкою. Земноводні, як і всі живі істоти, вимагають до себе гуманного ставлення людини та захисту.

Схожі:

Стоїть самотня маленька дівчинка біля малесенької річки, ні, біля...
А дітям інколи так хочеться купатися! Навіть якщо холодно. Навіть якщо осінь. Бо дітям байдуже, що холодно. А ще більше їм байдуже...
ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА БІБЛІОТЕКА МЕТОДИЧНО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ...
Дім, де живуть не тільки книги : (з досвіду роботи Раківської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад....
Вони живуть у пам’яті народу, вони – нескорені Мета
Ці слова присвячуються молодим юнакам, такого віку як ви, (наймолодшому було 14 років), які в роки Великої Вітчизняної війни створили...
ЗАТВЕРДЖЕНО
Поряд із здоровими дітьми живуть, ростуть, виховуються діти з особливостями фізичного або розумового розвитку. Вони, як і всі громадяни...
КАМЕРТОН ДАЖБОГА
Усі живі істоти, котрі тільки є в світі, і слабі, й сильні, і довгі, й короткі, і великі, й середні, і високі, й малі, видимі й невидимі,...
Уроку з трудового навчання Тема: Короткі історичні відомості. Види виробів із сірників
Нам, людям, що живуть в XXI столітті, важко навіть представити, якою величезною проблемою було добування вогню, скажемо, у часи Древнього...
ПРОГРАМА для загальноосвітніх навчальних закладів Людина і світ
Даний курс має допомогти учням якомога краще збагнути природу суспільства і держави, в якій вони живуть, розкрити можливості й передумови...
«Новорічна пригода» (середня група)
Так, зимою, але, діти, існує багато країн, в яких зараз тепло: світить сонечко, ростуть чудові квіти. Я знаю одну казкову країну,...
Стратегії для заохочення, окрім похвали і нагороди Меррілл Гармін (США)
Більшість людей люблять похвали і нагороди. В помірних кількостях похвала і нагороди можуть заохочувати нас робити все якнайкраще...
Початковий та середній рівень (0,5 б.)
Його обличчя було, як у жаби, а тіло було в лусці, як у гадюки. Він упав на траву і плакав: «Певно, мене спіткало це лихо через мій...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка