Дробышевский С. М., Худько Е. В., Великова Е. Е


Скачати 476.64 Kb.
Назва Дробышевский С. М., Худько Е. В., Великова Е. Е
Сторінка 1/5
Дата 19.04.2013
Розмір 476.64 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Банк > Документи
  1   2   3   4   5
Література

  1. Жук І.Н., Киреева Е.Ф., Кравченко В.В. Міжнародні фінанси: Навчальний посібник / Під общ. ред. І.Н. Жук. - Мн.: БГЭУ, 2001. - 149 з

  2. The Global Financial Centres Index 11 http://www.longfinance.net/Publications/GFCI%2011.pdf

  3. Офіційний сайт Z/Yen Group Ltd http://www.zyen.com/long-finance/global-financial-centres-index-gfci.html

  4. Дробышевский, Сергій Михайлович Перспективи створення міжнародного фінансового центру в Російській Федерації/ Дробышевский С.М., Худько Е.В., Великова Е.Е. – М.: Інститут Гайдара, 2010. – 108 с.

  5. Великий економічний словник / під ред. А.Н. Азрилияна. – 7-е изд., доп. – М.: Інститут нової економіки, 2008. – 1472 с.

  6. Мойсейчик Г. І. Архітектоніка глобальної системи фінансових центрів http://www.m-economy.ru/art.php?nArtId=3918

  7. Офіційний сайт BIS http://www.bis.org

  8. Варламова, Т. П. Гроші, кредит, банки [Текст] : учеб. допомога / Т. П.Варламова, Н. Б.Ермасова; М. А.Варламова. - М. : РИОР, 2008. - 128 с.

  9. Офіційний сайт проекту «World Business Law» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.worldbiz.ru/analytics/detail.php?ID=2110

  10. Основи міжнародних валютно-фінансових і кредитних відносинах: Підручник / Научн. ред. д-р. економ. наук, професор В.В. Круглов. – М.: ИНФРАнМ, 1998. – 432 с.

  11. БРИЗИЦКАЯ А. В. Міжнародні валютно –кредитні відносини: курс лекцій http://window.edu.ru/resource/930/40930/files/dvgu051.pdf

  12. Масленкова. СУЧАСНА ПРАКТИКА Й ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ СИНДИКОВАНОГО КРЕДИТУВАННЯ // ВІСНИК КЕМЕРОВСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ. - № 1 (41), 2010. – 54-63

  13. Інформаційний ресурс Loans.Cbonds http://loans.cbonds.info/rus/about/

  14. Офіційний сайт Українського банківського порталу http://www.provsebanki.ru/publish

  15. Карпенко М. Український LIBOR http://www.companion.ua/Articles/Content/?Id=16206&Callback=71

  16. Долінський Л. Моделювання кредитних рейтингів за національною та міжнародною рейтинговими шкалами http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/Vnbu/2010_10/2010_10_11.pdf

  17. Боярко І.М. Методологічні особливості оцінки кредитних рейтингів у банківській діяльності http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/VUABS/2010_1/28_02_09.pdf




  1. Слав'юк Н.Р. Кредитні рейтинги в системі оцінки конкурентоздатності економіки країни http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/VUbsNbU/2010_1/VUBSNBU7_p34-p37.pdf




  1. Анісімова Л.А. Єврооблігації – альтернативний шлях поповнення пасивів кредитно-фінансових установ http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/vapsv/2011_2/St_4.pdf

  2. Киреев Ч.1

  3. Японія є найбільшим кредитором у світі http://rosukrinform.com/categ-news/item/4595-yaponiya-yavlyaetstya-krypneyshim-kreditorom-v-mire

  4. Агентство REX з'ясувало найбільші країниоборжники в миреhttp://www.profi-forex.org/news/entry1008121386.html

  5. The Global Capital Market http://highered.mcgraw-hill.com/sites/dl/free/0073381349/324678/Global_Capital_Market.pdf

  6. Report mckinsey Global Institute Mapping global capital markets 2011. режим доступу: http://www.mckinsey.com/insighttpmgi/research/financial_markets/mapping_global_capital_markets_2011

  7. Global capital markets: entering a new era |McKinseyGlobalInstituteGlobalcapitalmarkets:Enteringanewerahttp://www.mckinsey.com/insights/mgi/research/financial_markets/global_capital_markets_entering_a_new_era

  8. Michael Mussa, Morris Goldstein The Integration of World Capital Markets. Режим доступу:

http://www.frbkc.org/PUBLICAT/SYMPOS/1993/s93mussa.pdf

27. International Capital Markets Developments, Prospects, and Key Policy Issues Доповідь МВФ Перспективи розвитку світової економіки. Поновлення росту, збереження ризиків. Режим доступу:

http://www.imf.org/external/russian/pubs/ft/weo/2012/01/pdf/textr.pdf

Міжнародний кредит
6.1. Міжнародний кредит як економічна категорія.

6.2. Функції міжнародного кредиту.

6.3. Основні форми і види кредиту.

6.4. Світовий ринок позикових капіталів.
6.1. Міжнародний кредит як економічна категорія.

Міжнародний кредит являє собою рух позикового капіталу в сфері міжнародних економічних відносин, пов'язаний з наданням товарних і валютних ресурсів [1].

Міжнародний кредит - це рух позикового капіталу в сфері міжнародних економічних відносин, пов'язаний з наданням валютних і товарних ресурсів на умовах зворотності, терміновості, забезпеченості й сплати відсотків [8].

Міжнародний кредит – це кредит, де кредиторами і позиковцями виступають держави або державні органи, кредитні організації, не фінансові заклади, а також інші юридичні та фізичні особи, різної державної приналежності, тобто рух позикового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин.

Позиковий капітал – це капітал, що використовується для одержання доходу у вигляді відсотка.

Міжнародне запозичення та кредитування стало результатом розвитку, з одного боку, внутрішнього кредитного ринку найбільш розвинених країн світу, а з іншого — відповіддю на потребу фінансування міжнародної торгівлі [20].

Міжнародний кредит з’явився у XIV-XV ст. у міжнародній торгівлі після освоєння морських шляхів з Європи на Близький і Середній Схід, а пізніше — в Америку та Індію. Його подальший розвиток пов'язаний з виходом виробництва за національні межі, зі спеціалізацією та кооперуванням [1].

Міжнародний кредит, опосередковуючи рух товарів, послуг, капіталів, пов'язаний з такими економічними категоріями, як прибуток, ціна, гроші, валютний курс, платіжний баланс та всією сукупністю економічних законів. Відповідно до вимог основного економічного закону міжнародний кредит створює умови для одержання прибутків суб'єктами ринку.

Міжнародний кредит бере участь у обігу капіталу на всіх його стадіях: при перетворенні грошового капіталу у виробничий, шляхом придбання імпортного устаткування, сировини, матеріалів; у процесі виробництва у формі кредитування під незавершене виробництво; при реалізації товарів на світових ринках.

Джерелами міжнародного кредиту служать: частина капіталу у грошовій формі, що тимчасово вивільняється у процесі обігу на підприємстві; грошові нагромадження держави та громадян, грошові надходження, мобілізовані банками.

Зв'язок міжнародного кредиту з економічними законами ринку та відтворенням проявляється в його принципах: зворотність, терміновість, платність, забезпеченість та цільовий характер.

Щодо принципів міжнародного кредиту, слід зазначити:

1. Зворотність — якщо отримані кошти не вертаються, то має місце безповоротна передача грошового капіталу, тобто фінансування.

2. Терміновість забезпечує зворотність кредиту у встановлені кредитною угодою строки.

3. Платність відображає дію закону вартості й спосіб здійснення диференційованих умов кредиту.

4. Матеріальна забезпеченість проявляється в гарантії погашення міжнародного кредиту.

5. Цільовий характер — визначення конкретних об'єктів позички [1].

Таким чином, як економічна категорія міжнародний кредит виражає відносини, які склалися між кредиторами та позиковцями різних країн з приводу надання, використання та погашення позики.

Фактори попиту на капітал на міжнародному кредитному ринку:

– глобалізація економіки;

– економічне зростання у розвинених країнах та країнах, що розвиваються;

– розширення діяльності транснаціональних компаній;

– збільшення обсягів зовнішньої торгівлі;

– нарощування обсягів міжнародних інвестицій.

Фактори пропозиції капіталу на міжнародному кредитному ринку:

– інтернаціоналізація економіки;

– формування транснаціональних банків;

– збільшення грошової пропозиції в провідних валютах (міжнародної ліквідності);

– формування золотовалютних резервів провідних країн-експортерів;

– тимчасово вільний грошовий капітал ТНК;

– нагромадження капіталів рантьє (рантьє - особи, які живуть на відсотки з відданого в позичку капіталу або на доходи від цінних паперів. На відміну від інвесторів, рантьє зазвичай не займається управлінням своїми активами самостійно. Він або купує цінні папери, що приносять постійний дохід, або довіряє управління своїми коштами професіоналам).
6.2. Функції міжнародного кредиту.

Міжнародний кредит, виступаючи формою руху позикового капіталу, відображає його специфіку в сфері міжнародних економічних відносин за допомогою виконання наступних функцій:

1. Перерозподіл позикових капіталів між країнами, регіонами, галузями для забезпечення потреб розширеного відтворення. Через механізм міжнародного кредиту позиковий капітал спрямовується в ті сфери, яким віддають перевагу з раціональних міркувань із метою отримання прибутків. Тим самим кредит сприяє вирівнюванню національного прибутку в середній прибуток і підвищенню його маси.

2. Економія витрат обігу в сфері міжнародних розрахунків шляхом заміни дійсних грошей (золотих, срібних) кредитними, а також шляхом розвитку та прискорення безготівкових платежів, заміни наявного валютного обігу міжнародними кредитними операціями. На базі міжнародного кредиту виникли кредитні засоби міжнародних розрахунків — векселя, чеки, а також банківські переведення, депозитні сертифікати та ін. Економія часу обігу позичкового капіталу в міжнародних економічних відносинах збільшує час виробничого функціонування капіталу, забезпечуючи розширення виробництва та зростання прибутків.

3. Прискорення концентрації та централізації капіталу. Прискорюється процес капіталізації доданої вартості. Фактично країна може фінансувати нагромадження капіталу не тільки шляхом мобілізації внутрішніх заощаджень, але також і шляхом залучення заощаджень із країн з надлишком капіталу. Міжнародний кредит виступає фактором перетворення індивідуальних підприємств в акціонерні товариства, створення нових підприємств, монополій. Пільгові міжнародні кредити великим компаніям і ускладнення доступу дрібних і середніх підприємств до світового ринку позичкових капіталів сприяють посиленню концентрації та централізації капіталу.

4. Регулювання економіки. У сучасних умовах міжнародний кредит виконує функцію регулювання економіки й сам є об'єктом регулювання. За допомогою виконання взаємозалежних функцій міжнародний кредит відіграє суперечливу роль — позитивну та негативну одночасно.

Позитивна роль полягає у прискоренні розвитку продуктивних сил шляхом забезпечення безперервності процесу відтворення і його розширення. Міжнародний кредит відіграє роль сполучної ланки та передавального механізму, що впливають на зовнішньоекономічні відносини й в остаточному підсумку — на відтворення. Стимулюючи зовнішньоекономічну діяльність країни, міжнародний кредит сприяє створенню додаткового попиту на ринку для підтримки кон'юнктури. Міжнародний кредит забезпечує безперебійність міжнародних розрахункових і валютних операцій, що обслуговують зовнішньоекономічні зв'язки країни.

Негативна роль міжнародного кредиту в розвитку ринкової економіки полягає в загостренні її протиріч. Міжнародний кредит форсує надвиробництво товарів, перерозподіляючи позиковий капітал між країнами й сприяючи стрибкоподібному розширенню виробництва в періоди підйому та періодичних його спадів. Кредит підсилює диспропорції суспільного відтворення, полегшуючи розвиток найбільш прибуткових галузей і затримуючи розвиток галузей, у які не залучається іноземний капітал. Окрім цього, міжнародний кредит виступає інструментом поглиблення та посилення міжнародних соціально-економічних диспропорцій. Так, міжнародний кредит, перш за все, служить засобом зміцнення позицій країни-кредитора на світових ринках. Міжнародний кредит використовується для переводу прибутків із країн-позичальників, підсилюючи позиції країн-кредиторів. У той же час щорічні платежі по поверненню позичок з відсотками, що перевищують певну величину чистого доходу суспільства, за рахунок якого формуються нагромадження, що забезпечують зростання виробництва, негативно впливають на джерела формування цих нагромаджень у країнах-боржниках. Таким чином, міжнародний кредит сприяє створенню та зміцненню в країнах-боржниках вигідних для країн-кредиторів економічного й політичного режимів [1].
6.3. Основні форми і види кредиту.

Інтернаціоналізація виробництва та обміну, поява нових форм світогосподарських зв'язків є об'єктивною основою розвитку різноманітних форм міжнародного кредиту [1].

Форми міжнародного кредиту можна класифікувати за декількома головними ознакам, що характеризують окремі сторони кредитних відносин.

Форми міжнародного кредиту:

1. За джерелом розрізняють внутрішнє, іноземне, змішане кредитування й фінансування зовнішньої торгівлі. Всі зазначені форми міжнародного кредиту тісно взаємозвязані та обслуговують усі стадії руху товару від експортера до імпортера, включаючи заготовку або виробництво експортного товару, перебування його в шляху та на складі, у т.ч. за кордоном, а також використання товару імпортером у процесі виробництва та споживання. Чим ближче товар до реалізації, тим сприятливіші для боржника умови міжнародного кредиту.

2. За призначенням залежно від того, яка зовнішньоекономічна угода покривається за рахунок позикових коштів, різняться:

а) комерційні кредити, безпосередньо пов'язані із зовнішньою торгівлею товарами та послугами;

б) фінансові кредити, використовувані на будь-які інші цілі, включаючи прямі капіталовкладення, будівництво інвестиційних об'єктів, придбання цінних паперів, погашення зовнішньої заборгованості, валютну інтервенцію;

в) "проміжні" кредити, призначені для обслуговування змішаних форм вивозу капіталів, товарів і послуг (наприклад, у вигляді виконання підрядних робіт — інжинірінг).
  1   2   3   4   5

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка