2. ГРОШОВО-КРЕДИТНА СИСТЕМА СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ


Скачати 94.53 Kb.
Назва 2. ГРОШОВО-КРЕДИТНА СИСТЕМА СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ
Дата 04.04.2013
Розмір 94.53 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Банк > Документи
Тема 2. ГРОШОВО-КРЕДИТНА СИСТЕМА СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ

1. Еволюція грошово-кредитної системи

2. Національна система регулювання грошово-кредитних відносин

3. Інфраструктура грошово-кредитної системи
1. Еволюція грошово-кредитної системи США

Важливу роль в еволюції і формуванні сучасної грошово-кредитної системи США відіграли два компоненти:

1. Металевий обіг на основі благородних металів (золотомонетний обіг як основа грошової системи проіснував у США майже півтора століття). Це менше, ніж у європейських країнах, оскільки власна грошова система в американській державі почала формуватися тільки наприкінці XVIІI ст.;

2. Кредитний обіг на базі банкнот федеральних резервних банків (діє досі). Роком народження американської національної валюти вважається 1785-й, коли рішенням Конгресу США національною грошовою одиницею було визначено долар США. А фактично національна система грошового обігу стала формуватися з 1792 p., після прийняття закону про карбування монет (згідно з яким у країні офіційно було введено біметалеву грошову систему валюти). Період біметалізму фактично закінчився у 1873 р. (згідно з рішенням уряду Сполучених Штатів про закінчення вільного карбування срібла). Поява банкнот у складі грошової системи США припадає на кінець XVTI1 ст. (період громадянської війни 1861 — 1865 pp.). 1863 p. було прийнято федеральний закон про створення національної банківської системи (Федеральної резервної системи). Згідно з цим законом виключне право емісії банкнот надавалося федеральним резервним банкам.

Найбільше золотих монет у складі готівкового грошового обігу в США було перед громадянською війною: 1860 р. їх питома вага досягла майже половини готівкової грошової маси. Під час громадянської війни, коли вільний обмін паперових грошей на золото було скасовано й емісія незабезпечених паперових грошей різко зросла, населення почало зберігати золоті монети як скарби. В результаті цих змін до часів повоєнного відновлення економіки в 1870 р. питома вага золотих монет у готівковому грошовому обігу становила близько 10%. Максимальне збільшення питомої ваги золотих монет сталося 1900 p., коли їх грошовий обіг перевищив 29%. Після цього відбувалося тільки його зниження. Важливим кроком для зміцнення грошової системи США й упорядкування емісії грошей стало законодавче затвердження в 1900 р. золотого стандарту, який проіснував до 1934 р. Падіння ролі золотих монет у готівковому обігу до початку XX ст. — об'єктивний процес, і пояснюється змінами у складі грошової системи під впливом розвитку економіки кращії. В цей період зростає кількість розрахунків через банки з використанням кредитних інструментів, водночас у складі готівкового монетного обігу збільшується частка банкнот. їх золоте забезпечення мало значний вплив на становлення й розвиток грошово-кредитної системи США наприкінці XIX — початку XX ст.

Економіка Сполучених Штатів не зазнала руйнівного впливу Першої світової війни, тому державі вдалося зберегти золотий обіг довше за європейські країни. США були змушені відмовитися від золотого стандарту через економічну кризу 1929—1933 pp., і це призвело до радикальних змін в економіці та устрої грошово-кредитної системи країни. З-поміж багатьох заходів щодо перебудови грошово-кредитної системи США найважливішими стали відмова від золотомонетного обігу й наступна девальвація долара. У ході реформи грошової системи під час кризи державна влада США фактично провела націоналізацію монетарного золота.

Два прийнятих законодавчих акти зобов'язали банки і фірми продати наявне в них золото федеральним резервним банкам та казначейству за офіційним курсом. Було введено заборону на володіння монетарним золотом і операції з ним для приватних осіб, компаній і банків. Ці заходи дозволили запобігти спекуляції дорогоцінним металом в умовах нестабільності грошової системи після кризи. На початку 1934 р. проведено девальвацію долара США. І хоча офіційний золотий вміст було встановлено, обмін доларів на золото у внутрішньому обігу припинився і діяв тільки у сфері валютних розрахунків до 1971 р. Золотомонетний грошовий обіг став базою для сучасної грошово-кредитної системи.
2. Національна система регулювання грошово-кредитних відносин

Організаційна структура Федеральної резервної системи наведена на рис. 1.

группа 2


3. Інфраструктура грошово-кредитної системи

Грошово-кредитна система США — це форма організації грошового обігу і кредитування, яка історично і законодавчо утворилася в цій країні.

Важливими атрибутами грошово-кредитної системи США є:

1. найменування грошової одиниці.

2. масштаб цін.

3. форми грошей, що встановлені законодавчо і знаходяться в обігу.

4. організація безготівкових розрахунків і порядок здійснення готівкового грошового обороту.

5. державні структури, що регулюють грошовий обіг.

6. комерційні банки.

7. фінансово-кредитні установи.

Грошова одиниця США — долар США = 100 центам. в обігу знаходяться: банкноти в 100, 50, 20, 10, 5, 2, 1 долар; срібно-мідні і мідно-нікелеві монети в один долар, а також 50, 25, 10, 1 цент.

Долар США — провідна платіжна і резервна валюта світу. На валютний курс долара значно впливає використання його в міжнародних розрахунках.

Резиденти США (фізичні та юридичні особи) можуть володіти іноземною валютою на території країни, банківськими внесками за кордоном, вкладати свої кошти в іноземні цінні папери. Також вони мають право володіти золотом, продавати, купувати, експортувати і імпортувати золото, здійснювати операції із золотом.

Слід зазначити, що у США самий найбільший в світі золотий запас(більше 8 тисяч тон).

Грошово-кредитна система США включає:

1. Федеральні резервні і комерційні банки.

2. Експортно-імпортний банк.

3. Позиково-ощадні асоціації.

4. Взаємо-ощадні банки.

5. Кредитні союзи.

6. Державні і контрольовані державою кредитні установи.

7. Компанії по страхуванню життя і майна.

8. Інвестиційні компанії.

9. Інвестиційні банки, дилерські і брокерські фірми.

10. Фінансові компанії.

11. Пенсійні фонди корпорацій.

12. Нью-Йорська фондова біржа.


Основу грошово-кредитної системи США становить Федеральна резервна система (ФРС), створена 1913 р. законом про Федеральну резервну систему. Федеральна резервна система відповідає за здійснення монетарної політики, підтримання рівня ліквідності, надійності та стабільності банківської системи, підтримання й регулювання платіжної системи країни.

Загальна структура грошово-кредитної системи США представлена на рис. 2.


Рис.2. Загальна структура грошово-кредитної системи США
На першому рівні грошово-кредитної системи США знаходиться Федеральна резервна система. На другому рівні — комерційні банки та небанківські кредитно-фінансові установи.

Комерційні банки відіграють особливу роль у грошово-кредитній системі США і поділяються на універсальні комерційні банки та спеціалізовані комерційні банки. Універсальні банки — тип комерційних банків, які здійснюють усі види банківських операцій, включаючи кредитування приватних компаній, фізичних осіб, фермерів та держави, розміщують депозити, здійснюють розрахунково-касове обслуговування, міжнародні валютно-розрахункові операції, управління активами та інші послуги.

У структурі активів універсальних комерційних банків близько 20% припадає на долю дрібних і середніх комерційних банків регіонального і місцевого типів. До найпотужніших універсальних комерційних банків США належать, зокрема, "Сіті Корп.", "Бенк оф Америка", "Чейз Ман-хеттен Корп."

Спеціалізовані банки — тип комерційних банків, які спеціалізуються на проведенні певних банківських операцій. Серед спеціалізованих комерційних банків Сполучених Штатів виділяються інвестиційні банки, котрі виникли в період громадянської війни (1861—1865 pp.) для розміщення облігацій федерального уряду, та Експортно-імпортний банк США.

Інвестиційні банки — спеціалізовані комерційні банки, які здійснюють фінансування інвестицій приватних підприємств та держави. Окрім надання кредитів інвестиційні банки здійснюють купівлю-продаж цінних паперів, організують злиття компаній.

Експортно-імпортний банк США — державний спеціалізований банк, створений у 1934 р. Банк є важливою ланкою державного регулювання економіки, зовнішньої торгівлі та міжнародних кредитних відносин. Діяльність банку регламентується окремим законом, прийнятим у 1945 р. Головним завданням банку є сприяння експорту американських товарів шляхом надання позик іноземним імпортерам та гарантій американським комерційним банкам за зовнішніми позиками. Кредити іноземним компаніям та урядам, як правило, пов'язані з оплатою товарів найпотужніших американських компаній ("Дженерал Електрик", "Боїнг" та ін.). Ресурси банку складаються із власного капіталу, який належить міністерству фінансів, та позик казначейства.

Позиково-ощадні асоціації США — спеціальні кредитні інститути із суворо обмеженими функціями. Головна форма мобілізації коштів асоціаціями — залучення заощаджень населення шляхом продажу власних акцій. Особи, що внесли свої заощадження до асоціації, стають її акціонерами та одержують доходи в формі дивідендів. Вилучення заощаджень(викуп акцій) дозволяється лише з повідомленням за 30-90 днів. Важливий вид активних операцій асоціацій — надання іпотечного кредиту під житлові будівлі.

Взаємо-ощадні банки приймають у населення заощадження і інвестують їх в різноманітні види активів. Вкладники одержують дохід в формі відсотків по внеску. Найбільшу питому вагу в активах цих банків складає іпотечний кредит.

Кредитні союзи (кооперативи) належать до найбільш масових кредитних установ США. Особи, які входять в кредитні союзи, купують акції і одержують дивіденди за ними. Ці акції викуповуються у тримача за першої вимоги. Кредитні союзи контролюються урядом і місцевими органами влади.

Державні і контрольовані державою кредитні установи США класифікуються за трьома категоріями:

1. Урядові агенства, що повністю належать державі, а операції з ними знаходять відображення в державному бюджеті.

2. Позабюджетні установи(капітал належить уряду, зобов’язання включаються до суми федерального боргу, але операції з ними не відображаються в державному бюджеті).

3. Установи, що знаходяться під урядовим наглядом (їх капітал не належить уряду, операції з ними не включаються до державного бюджету, заборгованість не входить до федерального боргу, але уряд здійснює контроль за їх діяльністю).

Компанії із страхування життя і майна за розміром активів і значенню серед фінансово-кредитних інститутів займають друге місце після комерційних банків. Названі компанії є великими тримачами облігацій, що випускаються на тривалі строки(15-40 років). Облігаційні позики користуються попитом серед великих компаній і фірм.

Інвестиційні компанії розміщують свої зобов’язання(акції) серед дрібних інвесторів і використовують виручені кошти для купівлі акцій і облігацій підприємств в різних галузях господарства.

Основні функції інвестиційних банків, дилерських і брокерських фірм наступні:

1. Емісійні — ведення переговорів з торгово-промисловими компаніями про випуск цінних паперів і технічну підготовку таких випусків.

2. Прийняття на себе зобов’язань розмістити цінні папери на ринку і купити ту частину, яка не буде розміщена за передплатою.

3. Дилерські і брокерські — купівля-продаж на ринку цінних паперів, а також проведення консультацій по фінансовим питанням.

Найбільш поширеними серед фінансових компаній США є установи , що кредитують продаж в розстрочку споживчих товарів довгострокового використання. Наприклад, „Дженерал моторз аксептанс корпорейшн” фінансує дилерів, які продають автомобілі концерну „Дженерал моторз”.

Федеральні кредитні установи — Спеціалізовані державні кредитні установи, які діють у сфері сільського господарства, житлового будівництва, вищої освіти. їхні головні завдання — підтримка стабільності головних ланок грошово-кредитної системи й доповнення приватного бізнесу.

Державну систему кредитування сільського господарства створено 1916 р. з ініціативи Конгресу США. Система кредитування складається з кооперативних банків, федерат ьних посередницьких кредитних банків і федеральних земельних банків, випускає цінні папери для акумуляції коштів під кредитування фермерських господарств.

До системи кредитування сільського господарства входить сім кооперативних банків, котрі забезпечують надання коштів 232 локальним асоціаціям позичальників. Крім того, існують два банки, створені спеціально для задоволення потреб сільськогосподарських кооперативів, систем електронного і телефонного зв'язку, водопостачання й каналізації. Ці банки фінансують також експорт сільськогосподарської продукції.

Державна система кредитування будівництва житла функціонує через три державні установи, які забезпечують коштами ринок заставних через продаж облігацій із використанням коштів на закупівлю заставних: Федеральну національну іпотечну асоціацію, Урядову національну асоціацію іпотечного кредиту, Федеральну компанію іпотечного кредиту житлового будівництва.

Найважливішою системою пенсійного забезпечення є соціальне забезпечення держави — страховий фонд для практично всіх пенсіонерів, зайнятих у приватному секторі. В 1974 р. Конгрес прийняв закон про гарантію прибутків працівникам, які вийшли на пенсію. Згідно з цим законом було створено Корпорацію з гарантування пенсійних виплат. Корпорація страхує пенсійні виплати сумою до 2250 доларів США на місяць кожній особі на випадок, якщо пенсійний фонд збанкрутує або не зможе виконати своїх зобов'язань. Пенсійні фонди Сполучених Штатів мають статус найбільшого інституційного інвестора у світі.

Схожі:

ТЕМА ГРОШОВО-КРЕДИТНА СИСТЕМА РОСІЇ
До 1917 р кредитна система Росії розвивалася за капіталістичними законами. У Російській імперії існувала трирівнева кредитна система,...
Економіко-географічна характеристика Півдня США
Територія Сполучених Штатів Америки ділиться на три великих економічних райони: промислова Північ, що була рабовласницький Південь...
ГРОШОВО-КРЕДИТНА СИСТЕМА
Франція переходить до системи біметалізму й офіційною грошовою одиницею стає франк. За законом 1803 р золото і срібло підлягали вільному...
Сучасна міжнародна система національних рахунків: шляхи розвитку
Х розвитку так як це на сьогоднішній день є актуальним, бо ці дві країни розвиваються по різному. Порівняльна характеристика є актуальною,...
1. Поняття і структура кредитної системи
Сучасна кредитна система являє собою сукупність кредитно-фінансових інститутів, що діють на ринку позичкових капіталів і здійснюють...
ТЕМИ рефератІВ З ДИСЦИПЛІНИ «НБУ: ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА»
Ризики в міжнародних кредитно-розрахункових валютних операціях та шляхи їх оптимізації
А. Б. Трушлякова Національний університет кораблебудування
Україна все більше інтегрується у європейські і світові структури і все більше студентів з України прагнуть вчитися в університетах...
СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ СИСТЕМИ
Грошова система — це встановлена державою форма організації грошового обігу в країні
Конспект уроку на тему: «Клімат Південної Америки»
Пд. Америки, зокрема про залежність клімату від географічної широти, рельєфу; показати вплив океанічних течій і пануючих вітрів на...
Урок №30 Дата: ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ Й ДОСЛІДЖЕННЯ...
Південної Америки; забезпечити розуміння особливостей географічного положення Південної Америки; удосконалити практичні вміння та...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка