План-конспект практичної роботи Тема: Складання елементарного будиночку


Скачати 96.33 Kb.
Назва План-конспект практичної роботи Тема: Складання елементарного будиночку
Дата 16.04.2013
Розмір 96.33 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Військова справа > План-конспект
План-конспект практичної роботи

Тема: Складання елементарного будиночку.

Мета: навчальна: формування знань про процес та порядок виготовлення найпростішого будинку із сірників;

виховна: виховування обережності та терпеливості;

розвиваюча: розвивання творчого мислення.

Матеріали та обладнання: сірники, пінцет, підставка.

Тип уроку: Комбінований

I. Організаційна частина

II. Повторення раніше вивченого матеріалу

ІІІ. Мотивація навчально-трудової діяльності. Для того щоб створити виріб (коробочку, бокс для пензликів, вушко тощо) необхідно мати не лише креслення цього виробу, але й відповідні знання про матеріали, з яких буде виготовлятися виріб. Такий матеріал називають конструкційним. Для різних об’єктів добирають конструкційні матеріали з різними властивостями, які відповідають функціональним, технологічним вимогам майбутніх виробів.

ІV. Повідомлення теми, мети, завдань уроку

V. Вивчення нового матеріалу.

План вивчення.

  1. Будова деревини

  2. Макроскопічні ознаки і класифікація порід деревини

1. Деревина складається з елементарних клітин, різноманітних за розмірами і формою, міцно зв’язаних між собою. Вона має шарово-волокнисту будову. Уявлення про неї можна отримати, розглядаючи три головних розрізи стовбура: поперечний чи торцьовий 1 (площина розрізу перпендикулярна осі стовбура, радіальний 2 (вздовж стовбура через середину), тангентальний 3 (вздовж стовбура на деякій відстані від серцевини). На поперечному розрізі серцевина 1 має вигляд темної (чи іншого кольору) плями діаметром 2-5 мм. Вона складається з м’ягких розрихлених тканин і швидко загниває. На радіальному розрізі серцевина має вигляд прямої чи вигнутої вузької стяжки. Кора вкриває дерево і складається із зовнішнього шару 4 і внутрішнього шару – луба 5, який проводить воду з органічними речовинами, виробленими в листках, вниз стовбуром. Кора охороняє дерево від механічних пошкоджень, різких змін температури та інших шкідливих впливів довкілля. Між корою та деревиною розміщений дуже тонкий, невидимий неозброєним оком шар – камбій 7. Він складається з живих клітин, які протягом усього періоду росту відкладають елементи (клітини) у бік деревини і в бік кори. Завдяки цьому дерево росте. Деревина місцевого походження переважно має світлий колір. При цьому в одних порід вся маса деревини одного кольору (вільха, береза, граб тощо), у інших - центральна частина має темніший відтінок (дуб, листвяниця, сосна тощо). Темна частина стовбура називається ядром 3, а світла периферійна частина - заболонню 6. У деяких порід центральна частина стовбура дерева, що росте, відрізняється від периферійної меншим вмістом води. Деревина її зветься зрілою. Породи, що мають ядро, звуться ядровими. Решта, у яких немає відмінності між центральною та периферійною частинами стовбура ні за кольором, ні за вмістом води, називають заболонними (без ядровими). На поперечному розрізі стовбура можна бачити концентричні шари, розміщені навколо серцевини. Ці утворення називаються річними шарами 8. Вони є щорічним приростом деревини. На радіальному розрізі річні шари мають вигляд поздовжніх стяжок, на тангентальному – звивистих конусоподібних ліній. Річний шар складається з ранньої та пізньої деревини. Відмінність між ранньою та пізньою деревиною чітко виражена у хвойних та деяких листяних порід (у дуба, ясеня, карачага). Від кількості пізньої деревини залежить її густина і механічні властивості. На поперечному розрізі деяких порід неозброєним оком можна помітити світлі, часто блискучі, спрямовані від серцевини до кори, лінії – серцевинні промені 2. Вони є у всіх порід, але добре помітні у дуба, бука, платана. На радіальному розрізі серцевинні промені мають вигляд блискучих широких чи вузьких, коротких чи довгих стяжок або рисочок; на тангентальному вони подібні на черевички чи мають веретеноподібну форму. Серцевинні промені на радіальному розрізі утворюють гарний візерунок, що має практичне значення при виборі деревини.

2. Макроскопічні ознаки і класифікація порід деревини

Основні ознаки визначення породи: наявність ядра, ширина заболоні і міра різкості переходу від ядра до заболоні; ступінь видимості річних шарів, різниця між ранньою та пізньою деревиною; наявність і розміри серцевинних променів; (розміри судин); наявність смоляних ходів; їх розміри та кількість. Додаткові ознаки: колір, блиск, текстура (малюнок), густина та твердість.

Породи деревини . До хвойних порідналежать ті, у яких добре помітні річні шари, через те, що пізня деревина темніша, ніж рання. У хвойних порід немає судин, серцевинні промені дуже вузькі і неозброєним оком не помітні. Деякі хвойні породи мають смоляні ходи. Яскравими представниками хвойних порід є листвяниця, сосна, кедр, піхта тощо. До листяних кільцесудинних належать породи з добре помітними річними шарами. У ранній деревині річних шарів цих порід великі судини утворюють суцільне кільце отворів, добре помітне неозброєним оком; у щільній пізній деревині видні малюнки, утворені накопиченням дрібних судин. Серцевинні промені помітні у більшості порід. Ці породи ядрові (дуб, ясен, ільм, в’яз, карагач тощо). До листяних розсіяно судинних належать породи, у яких річні шари мало помітні; судини на поперечному розрізі не утворюють суцільного кільця, а розміщені рівномірно по всій ширині річного шару. Серцевинні промені помітні у деяких порід. До них належать: бук, граб, клен звичайний, береза, горіх грецький, груша, чинара (платан східний), самшит, липа, вільха, осика тощо.

Фізико-механічні властивості деревини

Фізичні властивості. До них належать: зовнішній вигляд, запах, показники макроструктури, вологість і пов’язані з нею зміни (всихання, розбухання, розтріскування, короблення), щільність, електро-, звуко- і теплопровідність. Зовнішній вигляд деревини визначається її кольором, блиском, текстурою і макроструктурою. Колір деревині надають дубильні, смолисті і фарбуючі речовини, які є у клітинах. Змінюється колір деревини і внаслідок ураження її різними видами грибів. У молодих дерев деревина звичайно світліша, ніж у старих. Стійкий колір мають дуб, груша, біла акація, самшит, каштан.

Блиск – це здатність спрямовано відображати світловий потік. Блиск деревини залежить від її щільності, кількості, розмірів і розміщення серцевинних променів, які спрямовано відображають світлові промені, за рахунок чого і виникає блиск на радіальному розрізі. Особливим блиском вирізняються бук, клен, ільма, платан, біла акація, дуб. Текстурою називається малюнок на розрізі деревини при перерізанні її волокон, річних шарів і серцевинних променів. Хвойні породи на тангентальному перерізі, через значну відмінність у кольорі ранньої і пізньої деревини, мають гарну структуру. Листвяні породи з яскраво вираженими річними шарами і розвиненими серцевинними променями (дуб, бук, клен, карагач, ільм, платан) мають дуже гарну текстуру радіального і тангентального перерізів. Запах деревині надають смоли, ефірні олії, дубильні та інші речовини, що є у ній. Характерний запах скипідару є у хвойних порід сосни та ялини. Дуб має запах дубильних речовин, бакаут і палісандр – ванілі. Макроструктура характеризується шириною річних шарів, яка визначається числом шарів на 1 см зрізу, виміряного в радіальному напрямку на поперечному зрізі. Деревина хвойних порід має більш високі фізико-механічні показники, якщо в 1 см не менше 3 і не більше 25 шарів. У листяних кільцесудинних порід (дуба, ясеня) збільшення ширини шарів відбувається за рахунок пізньої зони і тому збільшуються міцність, щільність і твердість. У деревині листяних розсіяносудинних порід (береза, бук) немає чіткої залежності властивостей від ширини річних шарів. Вологістю (абсолютною) деревини називається відношення маси вологи, що є у даному об’ємі деревини, до маси абсолютно сухої деревини, виражене у процентах. Волога, що просочує клітинні блоки, називається зв’язаною чи гігроскопічною, волога, що заповнює площину клітини і міжклітинні простори – вільною чи капілярною. При висиханні деревини спочатку випаровується вільна волога, а потім гігроскопічна. При зволоженні волога з повітря просочує тільки клітинні оболонки до їх повного насичення. Подальше насичення деревини із заповненням порожнин клітин і міжклітинних просторів відбувається при вимочуванні, пропаренні, сплаві, дощі. Розрізняють такі ступені вологості деревини: мокра – довгий час знаходиться у воді, вологість вища 100 %, свіжозрубана – вологість 50 – 100 %, повітряно-суха, довгий час зберігалась на повітрі, вологість 15-20% (залежно від кліматичних умов і пори року); кімнатно суха – вологість 8-12 %; абсолютно суха – вологість близька до 0 %.

Густина вологої деревини r W, кг/м3 - це відношення маси деревини при вологості W, кг, до її об’єму V, м3

r W = m w/Vw

VІ. Практична робота

6.1 Вступний інструктаж

Техніка безпеки

Під час складання будиночку коробку з під сірників тримати подалі від себе. Забороняється користуватися вогнем та матеріалами, які можуть створити іскру.

Умовна густина деревини – це відношення маси зразка в абсолютно сухому стані при межі гігроскопічності. Зі збільшенням вологості густина деревини збільшується. Наприклад, густина деревини бука при вологості 12% - 670 кг/м3, а при вологості 25% - 710 кг/м3.

Для виготовлення будиночка потрібно запастись 25-тикопієчною монетою або будь-яким маленьким пласким предметом. Це буде наш прес. Також знадобиться коробка з-під CD-диска або книга (блокнот, дзеркальце). Це буде рухома платформа. За її допомогою ми зможемо милуватися процесом побудови з усіх боків, адже на перших стадіях конструкцію не можна рухати. На початку на неї навіть сильно дихати не рекомендується. Будівельного матеріалу потрібно не менше п'яти коробок (в ідеалі виходить якраз рівно 5, але про всяк випадок варто запастися зайвою коробкою, адже можуть попастися "нездалі" сірнички, деякі можуть "загинути", не витерпівши лихої долі. Також трапляютья сірники зовсім не прямі: дивишся на них і думку гадаєш, чому їх оце так перекосило ) Тендітні жіночі ручки можуть впоратися й без усіляких інструментів, але тим, у кого дуже великі руки (або дуже волохаті ), раджу покласти поруч пінцет. Він допоможе у скрутну хвилину.

1. Отже, почнемо. Покладіть коробку від CD перед собою, а на неї - паралельно два сірника так, щоб відстань між ними була трохи меншою від довжини сірника.

2. Зверху кладемо 8 сірників на однаковій відстані один від одного. Сірники повинні лежати рівно та перпендикулярно до двох перших.

3. Кладемо другий шар з 8-ми сірників перпендикулярно до першого. Сірники повинні лежати на однакові відстані один від одного... Можна, щоб відстань була не однаковою, але так буде складніше ;)



  1. 2. 3.

4. Тепер робимо колодязь із шістьма шарами (у кожному з них по чотири сірники). Тут найголовніше, щоб головки сірників розміщувалися по колу - кожна голова лягала на хвіст наступному сірникові. Спробуйте зробити будівлю рівною, але не засмучуйтесь, якщо вона буде трохи кривенькою. Цей дефект можна буде потім виправити, а можна й залишити, надавши хатинці неповторного колориту старовини та реалізму...

5. Далі кладемо наступний шар тільки з 6-ти сірників, ще 2-а сірники покладемо потім. Зверху конструкції розміщуємо монету. Вона буде пресом і опорою. Тепер можна працювати з будиночком, притиснувши його пальцем зверху. Якщо б монетки не було, то притискуючи зверху конструкцію, ви б переконалися, що сірники також уміють прилипати до рук...

6. Притримуючи пальцем будиночок, всовуємо чотири кутові сірники головками вгору так, щоб низ сірника став на CD-коробку. Сірники нижніх рядів можна розсовувати за допомогою іншого сірника або пінцета (сірником, начебто зручніше).



4. 5. 6.

7. Змонтувавши чотири кутових сірники, монтуємо по периметру всі інші. На цьому етапі потрібно набратися терпіння й бути дуже обережним.

8. Тепер, добряче стиснувши конструкцію з усіх боків, можна зняти монету. Вона більше не потрібна. Насолоджуємося першим незалежним продуктом! Візьміть конструкцію в руки. Вона не повинна розвалитись На столі залишаться тільки чотири сірники. Зараз можна вирівняти коробку, якщо вона не дуже рівна. Візьміть будиночок у руки й обтисніть з усіх боків.

9. Вдавлюємо сірники, які було вставлено по периметру, так, щоб вони головками притискували настил. Вийде квадрат. Це буде фундамент будинку. Так, не дивуйтесь: ми використали передову технологію - будували будинок зверху вниз Поставимо будинок на його фундамент. Має вийти каркас із сірників, що видаються по колу.



7. 8. 9.

10. Далі візьмемося до штукатурення стін. Стіни складатимуться з двох шарів - вертикального та горизонтального. Спочатку покладемо вертикальний, головками вгору, а потім - горизонтальний. У горизонтальному шарі сірники повинні йти по колу так само, як при будівництві колодязя (головка сірника повинна лягати на хвіст наступного). На мою думку, цей етап найскладніший, оскільки прийдеться трохи поморочитися, особливо якщо вам попадеться короткий варіант сірників. Деякі сірники, можливо, буде важко втиснути, тож допоможіть собі в цьому процесі іншим сірником.



10.a 10.b 10.c

11. Робота наближається до завершення, залишилося зробити дах. Вставляємо чотири сірники по кутках. Далі, підштовхуючи сірником знизу, висовуємо вертикальні сірники стіни так, щоб вони виступили зверху на половину. Боятись того, що будинок розвалиться, не варто: усе вже міцно тримається.

12. Кладемо сірники даху перпендикулярно до верхнього шару. Починати потрібно з кінця і чергувати “голова-хвіст”, щоб отримати "шахівницю". У першу лунку кладуть два сірники, у другу - чотири, у третю - шість, а у дві центральні - вісім.

13. Хо-хо, це вже схоже на хату Покладемо черепицю. Між вертикальними боковими сірниками вставляємо сірники черепиці головою вгору. Потім натискуємо по черзі на усі вертикальні сірники, щоб притиснути дах до каркасу. Все, будиночок готовий. Його можна прикрасити вікнами, дверима (половинки сірників) та димоходом (чотири сірники встромлені у дах)



11. 12. 13.



6.2 Поточний інструктаж

Звертати увагу учнів на помилки при виконанні роботи

6.3 Заключний інструктаж

Аналіз роботи усього класу

VІІ. Підсумок уроку

7.1 Рефлексія

Схожі:

План-конспект лабораторно-практичної роботи Тема: Економічне обґрунтування виробу
Розробка будь-яких технічних рішень пов'язана з визначеними витратами, що здійснюються на всіх стадіях процесу «дослідження – виробництво...
План-конспект уроку на тему Тема. Програми-браузери. Правила роботи та налагодження
Мета. Познайомити учнів із принципом роботи програми-браузера, правилами роботи з ним, навчити користуватися браузерами, розповісти...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з гуманітарної підготовки з...
ТЕМА: Система роботи органів управління щодо зміцнення дисципліни та правопорядку. Форми і методи індивідуально-виховної роботи
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з гуманітарної підготовки з...
ТЕМА: Система роботи органів управління щодо зміцнення дисципліни та правопорядку. Форми і методи індивідуально-виховної роботи
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення пробного навчального заняття з курсу дисципліни Педагогіка
Познайомити з історичним генезисом розвитку психологічних знань в історії людства та їх значенням для практичної діяльності
План-конспект уроку Тема: “Будова довідників програми та робота з ними”
Мета: навчити основних прийомів роботи з довідниками програми «1С: Торгівля+Склад»
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по функціональній підготовці з начальницьким складом ДПЧ-21
...
План-конспект уроку   Розділ: «Теплове обладнання». Тема: «Апарати для смажіння і випічки»
Мета: -    вивчити види електроплит, призначення, будову, принцип роботи,        правила експлуатації та техніки безпеки
План-конспект уроку №28 Тема: Автоматизована система «Електронний переказ»
Мета: Ознайомити учнів з принципом роботи ««Електронний переказ», його можливостями
План-конспект лекції Тема: Запуск та налагоджування Internet. 
Апаратне забезпечення: Пристрій за допомогою якого будемо заходити в Інтернет (ноутбуки, КПК, мобільні телефони та ін.) та модем...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка