Положення про утримання зовнішніх інженерних мереж та споруд, розміщених на території міста Кременчука


Скачати 400.91 Kb.
Назва Положення про утримання зовнішніх інженерних мереж та споруд, розміщених на території міста Кременчука
Сторінка 1/3
Дата 09.04.2013
Розмір 400.91 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3
Додаток

до рішення виконавчого комітету

Кременчуцької міської ради

Полтавської області

від 18.11.2011 № 970


Положення про утримання

зовнішніх інженерних мереж та споруд, розміщених на території міста Кременчука.

1. Загальні положення

1.1. Це Положення регулює:

- взаємовідносини між суб’єктами господарювання та органами місцевого самоврядування в процесі технічної експлуатації зовнішніх інженерних мереж і споруд, а саме: під час їх технічного обслуговування, виконання будівельних, ремонтних та аварійних робіт;

- взаємовідносини між суб’єктами господарювання та органами місцевого самоврядування під час передачі зовнішніх інженерних мереж та споруд на баланс, утримання або у власність спеціалізованим підприємствам для обслуговування;

1.2. Положення поширюється на всі суб’єкти господарювання, а саме:

- підприємства та організації незалежно від форми власності, на балансі ( у власності або в оренді) яких знаходяться зовнішні інженерні мережі та споруди;

- відділи, управління виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області та районних рад, що контролюють стан благоустрою і життєдіяльність міста.

- юридичну особу, незалежно від форми власності, фізичну особу-підприємця, суб’єкта підприємницької діяльності та громадян.

1.3. Положення розроблено відповідно до Цивільного кодексу України, Кодексу України про адміністративні порушення, Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Положення про безпечну і надійну експлуатацію зовнішніх мереж і споруд водопостачання й каналізації, Правил систем газопостачання України, Правил охорони електричних мереж, Правил безпечної експлуатації електроустановок, Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, Правил благоустрою території міста Кременчука.
2. Основні терміни, що вживаються у цьому Положенні.

Аварія – пошкодження інженерних мереж, обладнання або конструктивних елементів будівель та споруд, що виникло з техногенних чи природних причин або дією сторонніх осіб, які перешкоджають їх подальшій експлуатації відповідно до технічних умов.

Аварійні роботи непрогнозовані роботи, виконання яких пов’язано з ліквідацією загрози для життя людей та їх життєзабезпеченням, у тому числі відновленням електропостачання, теплопостачання, газопостачання, водопостачання, водовідведення, тощо, а також будівель, споруд, житлових будинків, підприємств незалежно від форми власності.

Балансоутримувач мереж і споруд – юридичні особи, на баланс яких, рішенням міської ради, передано зовнішні інженерні мережі і споруди комунальної форми власності.

Будівельні роботи – роботи з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.

Будівництво – нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт та технічне переоснащення споруд та будівель.

Відновлення елементів благоустрою території - відновлення твердого покриття, трав’яного покрову, висадка зелених насаджень, вивезення зайвого ґрунту, сміття, залишків матеріалів, обладнання, відновлення нормального руху пішоходів і транспорту, інші роботи.

Власник мереж і споруд – фізичні чи юридичні особи, територіальні об’єднання громадян, органи місцевого самоврядування, що набули право власності на ці об’єкти в установленому законодавством порядку.

Елементи благоустрою – покриття площ, вулиць, доріг, проїздів, алей, бульварів, тротуарів, пішохідних зон і доріжок; газони, зелені насадження на території міста; обладнання спортивних, дитячих, торгівельних та інших майданчиків, інші елементи благоустрою, визначені відповідними нормативно-правовими актами.

Замовник – фізична чи юридична особа, яка має намір щодо забудови території (однієї чи декількох земельних ділянок) і подала в установленому законодавством відповідну заяву.

Зовнішні інженерні мережі – мережі, які прокладено поза межами будівлі.

Інженерні мережі – трубопроводи для подачі під тиском питної і технічної води, повітря, газу, нафти і інших промислових продуктів і матеріалів, відводом (самопливом) зливових, побутових та виробничих стоків, а також електроустановки, кабельні і повітряні лінії електропередач і зв’язку, тощо.

Капітальний ремонт – комплекс технічних заходів і будівельно-монтажних робіт, спрямованих на відновлення або заміну зношених конструкцій, деталей, устаткування, споруд або трубопроводів.

Об'єкти благоустрою – сукупність усіх територій міста, що складаються з окремих територій (їх частин) різного цільового призначання, у тому числі територій сільськогосподарського призначення, житлової та громадської забудови, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного призначення, територій промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення, територій лісового, водного фондів та інших.

Поточний ремонт – ремонт, призначений для постійного підтримування працездатності інженерних мереж і споруд, усунення дефектів виявлених при технічному обслуговуванні, комплекс операцій з розбиранням, відновленням або заміною деталей, вузлів, після виконання яких гарантується справність і безаварійність мереж і споруд на наступний термін експлуатації.

Реконструкція перебудова існуючих об’єктів виробничого та цивільного призначення, пов’язана з удосконаленням виробництва, підвищенням його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виробляється, а також поліпшенням умов експлуатації та проживання, якості послуг, зміною основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність, функціональне призначення, геометричні розміри).

Спеціалізоване підприємство – суб’єкт господарювання, основною сферою діяльності якого є надання послуг з централізованого водовідведення, водо-, газо-, тепло-, електропостачання, зв’язку та ін., технічного обслуговування, ремонту мереж і споруд, що має для цього необхідну матеріально-технічну базу, спеціальні дозволи та ліцензії.

Технічна експлуатація – комплекс робіт, спрямованих на збереження та забезпечення безперебійної і надійної роботи всіх мереж і споруд при високих техніко-економічних і якісних показниках.

Технічне обслуговування – система обходів(оглядів), ремонтів, які дають змогу утримувати мережі в справному стані. При технічному обслуговуванні здійснюється контроль за технічним станом мереж, їх перевірка, виявлення недоліків, очищення, змазування, регулювання та інші операції з утримання працездатності і справності мереж і споруд.

Технічне обстеження (технічний огляд) – періодичний обхід (огляд) з метою нагляду за станом мереж , станом обладнання і споруд на них, а також усунення дрібних несправностей, які виникли в процесі експлуатації.


3. Технічна експлуатація зовнішніх інженерних мереж та споруд.

3.1. Технічна експлуатація зовнішніх інженерних мереж та споруд повинна забезпечувати їх безперебійну і надійну роботу при високих техніко-економічних і якісних показниках з урахуванням вимог існуючих Правил технічної експлуатації за належністю.

3.2. Керівники підприємств, організацій, фізичні особи, у власності, в оренді або, на балансі яких знаходяться зовнішні інженерні мережі та споруди, чи уповноважені ними спеціалізовані підприємства, організації та установи зобов’язані :

3.2.1. Забезпечити комплектність, збереження, дієздатність, відповідний технічний стан зовнішніх інженерних мереж і споруд, а також утримання в належному і безпечному стані територію, по якій проходять ці мережі (комунікації).

3.2.2. Здійснювати постійний нагляд за технічним станом зовнішніх інженерних мереж та споруд у процесі технічної експлуатації та в період тимчасового припинення їх діяльності.

Підприємства, організації та фізичні особи, що являються балансо-утримувачами, орендарями чи власниками зовнішніх інженерних мереж та споруд або уповноважені ними спеціалізовані підприємства, організації та установи повинні не рідше одного разу на квартал проводити обходи цих мереж відповідно до вимог діючих Правил технічного експлуатації за належністю.

У разі відсутності кришок оглядових колодязів, коверів, решіток зливоприймальних колодязів, пошкодження опор, люків, провалів ґрунту вздовж мереж, а також інших пошкоджень на мережах негайно ліквідовувати ці несправності, щоб не допустити травмування людей та виникнення дорожньо-транспортних пригод.

3.2.3. Організовувати роботи на зовнішніх інженерних мережах та спорудах з дотриманням діючих норм охорони праці та Правил технічної експлуатації мереж за належністю.

3.2.4. Виконувати всі необхідні заходи для ліквідації аварій на зовнішніх інженерних мережах та спорудах при їх виникненні.

3.2.5. Направляти своїх представників, у випадку суміжності мереж, на місце розриття ґрунту, де виконуються роботи на підземних інженерних мережах міста, та, в подальшому, надавати письмові вказівки про розташування своїх комунікацій, стежити за дотримання встановленого порядку виконання робіт в зоні суміжних комунікацій. У випадку пошкодження мереж підприємства, представник якого не прибув на виклик в протягом години, збитки відшкодовуються за рахунок цього підприємства.

Виконувати земляні роботи в охоронній зоні газових мереж та кабельних електромереж до прибуття представника експлуатуючого підприємства забороняється. Збитки завдані простоями механізмів і робітників у зв’язку з неприбуттям в установлений термін представника експлуатуючого підприємства, відшкодовується цим підприємством.

3.2.6. Проводити роботи з реконструкції і капітального ремонту діючих теплових мереж і підключення до діючих теплових мереж, що пов’язане з припиненням теплопостачання, у термін з 15 квітня до 1 жовтня.

3.2.7. Якісно та в належному стані відновлювати елементи благоустрою території, де проводилися будь-які роботи на зовнішніх інженерних мережах та спорудах з тимчасовим порушенням благоустрою.

3.2.8. Встановлювати і утримувати кришки оглядових колодязів і коверів, що розміщено на дорогах і тротуарах, на одному рівні з шляховим покриттям.

3.2.9. Під час виконання всіх видів робіт на зовнішніх інженерних мережах проводити обов’язкові заходи для безпеки людей, а саме:

- в місцях розриття ґрунту встановити тимчасове огородження;

- до початку виконання робіт з розриття ґрунту в місцях з інтенсивним рухом транспорту і пішоходів встановити щитові огорожі;

- обладнати місця проведення робіт знаками застереження, тимчасовими знаками з визначенням напрямків об’їзду перешкод, а в період обмеженої видимості світловими сигналами червоного кольору;

- в місцях проходу людей, проїзду інвалідних колясок та колясок з дітьми, де відсутній безпечний обхідний шлях, встановити перехідні містки, шириною не менше 0,75 м, перилами висотою не менше 1 м, розрахованими на навантаження не менше 400 кг на один погонний метр містка;

- для найменшого загромадження вулиць негайно прибирати з місця робіт ґрунт, вийнятий з траншеї. Забороняється завалювати ґрунтом дерева, кущі, інші зелені насадження, геодезичні знаки, кришки оглядових колодязів, ковери та решітки зливової каналізації;

3.2.10. Відповідальність за безпечний рух транспорту і пішоходів в місцях виконання робіт несуть особи, які відповідають за ці роботи.

3.3. Підприємства, організації та фізичні особи, що виконують земляні роботи, у разі виявлення кабелю та інших мереж, не позначених у технічній документації на їх виконання, повинні негайно припинити роботи, вжити заходів до збереження вищезазначених мереж і повідомити про це балансоутримувача (власника, орендаря) цих мереж та відділ оперативного контролю за станом в місті (1563). Продовження робіт можливо після прибуття представника балансоутримувача (власника, орендаря) виявлених мереж.

3.4. Усі елементи благоустрою, які знаходяться в межах охоронних зон зовнішніх інженерних мереж та заважають їх експлуатації, підлягають знесенню за першою вимогою відповідних експлуатаційних організацій силами винних у самовільному розміщенні або силами балансоутримувача (власника) мереж.

3.5. Під час проведення всіх видів робіт на зовнішніх інженерних мережах та спорудах, що супроводжуються розриттям ґрунту, суб’єкти господарювання повинні виставляти інформаційну табличку з назвою підприємства чи організації, які виконують ці роботи та номерами телефонів відповідальних.

4. Будівельні роботи.

4.1. Будівельні роботи зовнішніх інженерних мереж та споруд виконуються відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011, та Порядку виконання будівельних робіт затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 466.

4.2. Замовник будівництва зобов’язаний протягом семи календарних днів з дня подання до інспекції повідомлення про початок виконання будівельних (підготовчих) робіт, реєстрації декларації чи одержання дозволу письмово проінформувати про це виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Полтавської області.

4.3. З метою попередження випадків пошкодження існуючих зовнішніх інженерних мереж та споруд замовник (виконавець) будівельних та ремонтних робіт зобов'язаний, не пізніше як за три доби до початку виконання цих робіт,  викликати представників зацікавлених організацій, встановити разом з ними (за необхідності представником будівельної організації (підрядником) точне місцезнаходження підземних мереж. Після цього відповідальна особа замовника (виконавця) зобов'язана вжити необхідних заходів для збереження зовнішніх інженерних мереж та споруд.

4.4. Відповідальність за пошкодження існуючих підземних інженерних мереж під час виконання будівельних робіт несуть організація чи особа, які відповідають за ці роботи. Пошкоджені існуючі зовнішні інженерні мережі та споруди (комунікації) негайно ремонтуються за їх рахунок.

4.5. Власник (замовник) закінченого будівництвом об’єкта протягом семи календарних днів з дня введення його експлуатацію зобов’язаний письмово проінформувати про це виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Полтавської області. При введенні в експлуатацію приватного житлового будинку додатково повідомляти виконавчі комітети районних у місті рад за територіальною належністю.

4.6. Заборонено введення в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта без улаштування елементів благоустрою території.

4.7.Забороняється експлуатація закінчених будівництвом об’єктів, не прийнятих в експлуатацію, та про які не проінформовано виконавчий комітет Кременчуцької міської ради в Полтавській області.

4.8. Інформацію про початок та закінчення будівництва, капітального ремонту, реконструкції ліній електропередачі, зв’язку, трубопроводів та інших лінійних комунікацій відділ контролю за оперативною обстановкою в місті отримує самостійно з єдиного реєстру отриманих повідомлень на офіційному веб-сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України.
5. Аварійні роботи.

5.1. Виконувати планові роботи під видом аварійних робіт забороняється.

5.2. Порядок виконання аварійних робіт:

5.2.1. У разі виникнення аварії на зовнішніх інженерних мережах та спорудах, ліквідація якої пов’язана з тимчасовим порушенням благоустрою, балансоутримувач (власник, орендар) або уповноважені ним спеціалізоване підприємство, організація чи установа зобов'язані по проінформувати про це відділ оперативного контролю за станом в місті (тел. 1563), власника (орендаря), обслуговуюче підприємство території, у т.ч. прибудинкової, де відбулася аварія, балансоутримувачів об’єктів благоустрою. Після цього вжити негайних заходів щодо її ліквідації.

5.2.2. Для отримання листа-погодження на тимчасове порушення благоустрою території у зв’язку з виконанням аварійних робіт (поточного ремонту) на зовнішніх інженерних мережах та спорудах (додаток 2) балансоутримувач (власник, орендар) зовнішніх інженерних мереж та споруд або уповноважені ним: спеціалізоване підприємство, організація чи установа до початку виконання робіт надають виконавчим комітетам районних у місті рад наступні документи:

- повідомлення (встановленого зразка) про тимчасове порушення благоустрою у зв’язку з виконанням робіт (додаток 1);

- копію наряду-допуску на виконання робіт (за винятком робіт з локалізації і ліквідації аварій на газових мережах, які згідно з п.7.11 ДНАОП 0.00-1.20-98 провадяться без наряду-допуску);

- розписку-зобов’язання (додаток 3).

5.2.3. Після визначення обсягу благоустрою, що буде порушено під час ліквідації аварії, уповноважені особи виконавчих комітетів районних у місті рад зобов'язані надати лист-погодження на його порушення у зв’язку з виконанням робіт, який дає право на виконання всього переліку робіт для ліквідації аварії. У листі-погодженні визначається термін виконання вищезазначених робіт - не більше трьох діб та термін відновлення благоустрою - не більше 7 діб, відновлення асфальтобетонного покриття – до 14 діб.

5.2.4. У разі проведення робіт, пов'язаних із зайняттям або розриттям проїзних частин і тротуарів, в обов'язковому порядку готується схема тимчасової організації дорожнього руху, яка погоджується ВДАІ ГУ МВС України у місті Кременчуці.

5.2.5. Виконавець аварійних робіт до початку їх виконання зобов'язаний повідомити телефонограмою про початок робіт і запросити на місце ліквідації аварії представників підприємств, на балансі ( у власності, в оренді) яких знаходяться підземні зовнішні інженерні мережі та споруди, суміжні з мережами, на яких виникла аварія.

5.2.6. Одночасно з повідомленням про початок виконання аварійних робіт власник (виконавець) висилає аварійну бригаду, що під керівництвом відповідальної особи повинна приступити до ліквідації аварії, при цьому забезпечити безпеку людей, руху транспорту і зберігання розташованих поруч зовнішніх інженерних мереж та споруд.

5.2.7. Після ліквідації аварії та відновлення благоустрою, для проведення перевірки об’єму та якості виконаних робіт з благоустрою, виконавець зобов’язаний протягом доби повідомити про це виконавчий комітет районної у місті ради, що надавав лист-погодження.

Роботи вважаються закінченими після відновлення об’єкта благоустрою до належного стану.

5.2.8. У разі неможливості відновлення порушеного благоустрою через погодні умови необхідно звернутися у відповідний виконавчий комітет районної у місті ради, де погодити подовження терміну виконання робіт у період сприятливих погодних умов. Після цього провести тимчасове відновлення благоустрою доріг і тротуарів у нижньому шарі асфальтовою або бетонною сумішшю з наступним відновленням по типу існуючого покриття в період сприятливих погодних умов.

5.3. При необхідності виконати термінові аварійно-відновлювані роботи на мережах у вихідні та святкові дні, а також в нічний час, дозволяється приступити до їх виконання без погодження з відповідним виконавчим комітетом районної у місті ради, повідомивши про аварію лише відділ оперативного контролю за станом в місті (1563), відповідні організації і служби.

Повідомлення про тимчасове порушення благоустрою, копію наряду-допуску на виконання аварійних робіт, лист-зобов’язання необхідно надати у виконавчий комітет районної у місті ради за місцем проведення аварійних робіт в перший робочий день після святкового чи вихідного або з початком робочого дня.

5.4. Підприємства та організації, що отримали телефонограму про аварію, і мають суміжні з місцем аварії інженерні мережі та споруди негайно висилають на місце аварії свого представника, який повинен надати письмові вказівки про розташування своїх комунікацій, стежити за дотриманням встановленого порядку виконання робіт в зоні суміжних комунікацій. У випадку пошкодження мереж підприємства, представник якого не прибув на виклик протягом години, збитки відшкодовуються за рахунок цього підприємства.

Підприємства та організації, що одержали виклик на місце проведення аварійних робіт, де немає приналежних їм зовнішніх інженерних мереж та споруд, повинні телефонограмою сповістити про це організацію, яка зробила виклик.

5.5. В аварійних випадках, які вимагають невідкладних ремонтно-відновлюваних робіт в охоронних зонах кабельних електромереж та газопроводів, допускається виконання цих робіт без виклику представника та попереднього погодження з власником мереж, але вони виконуються згідно з п. 6 Умов проведення робіт у межах охоронних зон електричних мереж («Правила охорони електричних мереж») та розділом 4 ДНАОП 0.00-1.20-98 «Правил безпеки систем газопостачання України».

5.6. При відновленні благоустрою території з елементами фігурного мощення у місцях, де встановлення фігурного мощення не погоджувалось з власниками інженерних мереж, роботи виконуються за рахунок власника вищезазначеного покриття.

Відновлення благоустрою на головних магістралях, бульварах, проспектах, набережних, у скверах, парках, місцях інтенсивного руху транспорту і пішоходів починається негайно (не більше доби) після засипки траншеї, в інших випадках – протягом трьох діб.

Відновлення асфальтобетонного покриття доріг та тротуарів повинен виконувати їх балансоутримувач, за кошти підприємства, що проводило розриття ґрунту або інше підприємство, яке має відповідну ліцензію, з обов’язковою передачею об’єкта балансоутримувачу.

5.9. Відповідальність за своєчасне надання виконавчим комітетам районних у місті рад документів, визначених п.п.5.2.2. даного Положення, отримання листа-погодження, дотримання встановлених термінів виконання робіт несе балансоутримувач (власник, орендар) мереж та споруд або уповноважені ним спеціалізоване підприємство, організація чи установа.

5.9.1. За виконання аварійних робіт на зовнішніх інженерних мережах, які супроводжуються тимчасовим порушенням благоустрою території, без листа-погодження відповідальна особа балансоутримувача (власника, орендаря) або уповноважених ним спеціалізованого підприємства, організації чи установи притягується до адміністративної відповідальності.

5.9.2. У разі невідновлення благоустрою території у визначені терміни без поважної причини відповідальна особа виконавця робіт притягується до адміністративної відповідальності, а райвиконком, що надавав лист-погодження, встановлює новий термін відновлення благоустрою (до 5 діб), про що інформує вищезазначеного виконавця.

У разі невідновлення порушеного благоустрою після повторно встановленого райвиконкомом терміну вступає в дію Договір на виконання робіт з відновлення тимчасово порушеного благоустрою у зв’язку з проведеними роботами на зовнішніх інженерних мережах та спорудах (додаток 4), який виконавець робіт зобов’язаний укласти з балансоутримувачем об’єкту благоустрою.

Підставою для виконання робіт з відновлення об’єкту благоустрою його балансоутримувачем є вищезазначений Договір та письмова заявка відповідного райвиконкому на виконання робіт з відновлення благоустрою території. Заявка повинна містити інформацію про місце розташування об’єкта благоустрою та реквізити виконавця робіт, що його не відновив. Термін виконання робіт узгоджується додатково.

5.9.3. Відповідальність за якість виконаних робіт та відновлення порушеного благоустрою покладається на організацію – виконавця робіт.
  1   2   3

Схожі:

Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати
Кременчуцької міської ради «Про затвердження «Положення про відповідальність за утримання зовнішніх інженерних мереж та споруд, розміщених...
З В І Т про базове відстеження дії регуляторного акта – рішення виконкому...
Рівень прийняття: рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області
З В І Т про повторне відстеження дії регуляторного акта – рішення...
Рівень прийняття: рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області
ПОРЯДОК утримання, ремонту, реконструкції, реставрації фасадів будинків...
Порядок утримання, ремонту, реконструкції, реставрації фасадів будинків та споруд на території міста Кременчука (далі за текстом...
До рішення міської ради від 05 липня 2011 року. ПОРЯДОК утримання,...
Порядок утримання, ремонту, реконструкції, реставрації фасадів будинків та споруд на території міста Кременчука (далі за текстом...
Регламентація вимог щодо утримання, ремонту, реконструкції і реставрації...
Про затвердження Порядку утримання, ремонту, реконструкції, реставрації фасадів будинків та споруд на території міста Кременчука...
Аналіз
Кременчуцької міської ради "Про затвердження Порядку утримання, ремонту, реконструкції фасадів будинків та споруд на території міста...
З В І Т про базове відстеження дії регуляторного акта – рішення міської...
Стислий опис документа: установлюється порядок благоустрою та утримання територій об'єктів благоустрою міста Кременчука, регулюються...
Правила розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької...
Правила розроблені відповідно до вимог чинного законодавства відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»...
ЗАТВЕРДЖЕНО Рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради...
Кременчука (далі – Порядок) визначає організаційно-правові засади та механізм розміщення пересувних об’єктів сезонної торгівлі та...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка