План-конспект виховної години Тема: «Закон і ми»


Скачати 64.2 Kb.
Назва План-конспект виховної години Тема: «Закон і ми»
Дата 03.01.2014
Розмір 64.2 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Право > План-конспект
План-конспект виховної години

Тема: «Закон і ми»


Мета: ознайомити учнів з основними питаннями законодавства щодо підлітків та молоді, з найбільш поширеними прикладами правопорушень серед молоді з метою їх попередження серед учнів; виховувати в учнів правову свідомість.

Обладнання: Конституція України, посібник Правознавство.

Педагогічна технологія: бесіда.

План заняття

  1. Організаційний момент – перевірка присутніх;

  2. Повідомлення теми та мети;

  3. Проведення бесіди;

  4. Обговорення і підведення підсумків, домашнє завдання.

Хід виховного заходу

Розповідь учителя

Усі люди зв'язані з певним соціальним середовищем, в якому вони народжуються і формуються. Поза соціальним середовищем, поза суспільством людина немислима. Як кожний ставиться до середовища — питання важливе і для суспільства, і для окремої особи.

Соціальне середовище постає перед людиною в конкретній історичній формі — як усталений спосіб життя, як створені суспільством соціальні, матеріальні й духовні цінності, як спосіб та умови їх виробництва, розподілу і споживання.

Соціальне середовище — це уклад життя людей, що включає їхню працю, суспільно-політичну діяльність, побут, рівень добробуту, дозвілля, духовну атмосферу суспільства, систему пануючих ідеалів, законів, звичаїв, традицій. Воно становить не просто соціальний фон, на якому діє людина, а всю систему життєдіяльності суспільства, що активно включає особу в соціальні зв'язки. Тому людина не може не виявляти свого ставлення до способу життя, до соціального середовища. І своєю поведінкою вона підтримує, зміцнює його або ж, навпаки, послаблює.

Для свого успішного функціонування те чи інше суспільство потребує підтримки кожним усталеного способу життя, його законів, ідеалів, звичаїв, традицій, соціальних інститутів, форм праці, виробництва і розподілу. Під впливом соціальних потреб ще на світанку історії, в первісному суспільстві, склалися прості норми людської поведінки, які зобов'язували всіх членів общини поважати і практично підтримувати усталені громадські порядки.

В інтересах збереження існуючої системи суспільних відносин держава створює право — систему законів, виконання яких зберігає і зміцнює соціальне середовище, спосіб життя.

Додержання законів забезпечується примусовою силою держави — армією, судом, органами охорони громадського порядку.

Але суспільство потребує ще й моральної підтримки цих законів — їх морального виправдання, добровільного додержання. Неповага до них розцінюється і як порушення норм моралі.

Із правовими питаннями ми зустрічаємось часто. Помилковою є думка, ніби сфера застосування права обмежується покаранням осіб, які вчинили різні правопорушення. Багато хто з учнів дивується, дізнавшись, що наші повсякденні вчинки часто мають правову оцінку.

Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватись своїми правами і добре виконувати свої обов'язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно, у вашому віці неможливо знати детально всі закони. Але основне, що стосується вас, ви повинні знати.

Це і є метою нашої години спілкування.

Запитання до учнів.

Учитель просить учнів по черзі відповісти на запитання. Учитель коригує й доповнює відповіді учнів.

Орієнтовний перелік запитань:

1.  На яких принципах у нашому суспільстві ґрунтується право? (На принципах моралі.)

2.  Яку відповідальність за свої аморальні вчинки несе людина віком до 14 років? (Вона несе відповідальність перед школою, товаришами, сім'єю. При неодноразових порушеннях можлива відповідальність перед комісією у справах неповнолітніх).

3.  Яку юридичну відповідальність несе людина в 14 років? (У 14 років настає кримінальна відповідальність за вчинення ряду злочинів: вбивство, заподіяння тілесних ушкоджень, зґвалтування, пограбування, розбій, крадіжка, злісне і особливо злісне хуліганство, розкрадання вогнепальної зброї, боєприпасів, наркотичних речовин, умисне вчинення дій, що можуть викликати аварію потяга, умисне знищення або пошкодження майна.)

4.  Яка відповідальність настає в 15 років? (Майнова відповідальність за заподіяння майнової шкоди.)

5.  Яка відповідальність настає в 16 років? (Кримінальна,  відповідальність за всі види злочинів.)

6.  Яка відповідальність настає з 18 років? (18 років — це повне цивільне повноліття, коли настає відповідальність за всіма законами.)

7.  Які ви знаєте органи правопорядку? (Суд, арбітраж, органи внутрішніх справ.)

8.  Що таке хуліганство? (Це умисні дії, що грубо порушують громадський порядок і виражають неповагу до суспільства.)

9.  Як карається законом хуліганство? (Позбавленням воліна строк до 1 року, або виправними роботами на той же строк, або грошовим штрафом, а злісне хуліганство — позбавленням волі на строк від 1 до 5 років.)

10.  Чи були ви коли-небудь свідками хуліганства?

11.  Чи допускав хтось із вас хуліганські дії щодо інших людей?

12.  Що для кожного з вас є найбільшим злочином?

13.  У якому, законодавчому документі нашої держави закріплено право на освіту? (У Конституції України.)

14.  А в яких документах викладені обов'язки учнів? (У «Законі про освіту», Статуті школи, Правилах для учнів.)

15.  Які є Правила для учнів?

16.  Чи може учень працювати у вільний від навчання час (на канікулах)? З якого віку? Що для цього потрібно? Чи знаєте ви, куди звернутись? (Так, може. З 14 років. Для цього потрібні заява батьків, дозвіл школи. Звертатися можна у соціальний відділ для молоді або в інспекцію у справах неповнолітніх.)

17.  Які правопорушення найчастіше бувають у нашій школі?

18.  Якщо ви стоїте на шкільному обліку як схильні до правопорушень, чи знаєте ви, як треба себе поводити, щоб вас зняли з обліку?

19.  Що розуміється в адміністративному законодавстві під терміном «громадське місце»? (Вулиці, вокзали, кінотеатри, театри, магазини, установи, бібліотеки, музеї, салони громадських видів транспорту, житлові будинки, подвір'я житлових будинків, школи тощо.)

20. Назвіть   кілька   прикладів   протизаконної   поведінки в громадських місцях.

21. Проаналізуйте ситуацію (на вибір):

а)         Користуючись тим, що в шкільному коридорі нікого не було, учень порвав чудову фотогазету, що висіла на стіні. Чи порушив цей учень правила поведінки в громадському місці, враховуючи те, що у скоєному вчинку він не признався?

б)         Один з учнів школи ненавмисне розбив шибку у вікні коридору. І хоч цього ніхто не бачив, хлопчик сказав про свій вчинок класному керівникові й однокласникам. Прийшовши додому, схвильований хлопчик розповів про неприємну подію батькам. Тато дістав шибку потрібного розміру, наступного дня учень приніс її в школу. Техпрацівники допомогли вставити шибку. Як ви вважаєте, цей вчинок є порушенням поведінки в громадському місці?

22.  Чи є серед ваших знайомих працівники міліції?

23.  Чи міг би ти стати на захист людини, яку б'ють, грабують чи хочуть вбити?

24.  Що означає «охороняти природу»? (Не допускати та кого впливу на навколишнє середовище, яке погіршувало б його. Здійснювати заходи проти викидів шкідливих газів в атмосферу, шкідливих стічних вод у річки, озера, моря. Виправляти помилки, допущені людьми в минулому: очищати річки й озера, відновлювати ліси, зберігати зникаючі види тварин і рослин.)

25.  Що таке власність неповнолітніх? (Деякі особисті речі — одяг, книги та інше.)

26.  У яких випадках підліток може розпоряджатися цінним власним майном, наприклад будинком, дачею, автомобілем? (У випадках спадку, даруванні власності підлітка може бути будь-яке майно. Підліток, як і повнолітній, може володіти, користуватися, розпоряджатися цим майном.)

27.  Які ви знаєте основні обов'язки батьків і дітей? (Обов'язок батьків — виховувати дітей, піклуватися про їхній фізичний і моральний розвиток, підготовку їх до праці. Батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, а в разі потреби — повнолітніх непрацездатних дітей. Обов'язок дітей — піклуватися про батьків. У разі, якщо батьки непрацездатні й потребують допомоги, повнолітні працездатні діти їх утримують.)

28.  Де, коли, у яких випадках кожній людині в житті можуть стати у нагоді юридичні знання? (Коли людина сама порушила закон або коли допущено порушення закону щодо неї.)

29.  Порівняйте дві галузі знань: медицину і правознавство. Скажіть, що спільне ви бачите між ними? (В обох галузях лікують людей: медицина лікує тіло, а правознавство — розум, вчинки людей.)

 

Заключне слово вчителя.

Не за горами час, коли ви закінчите училище і вступите у самостійне життя. Від вас вимагається успішно займатися дорученою справою, бути відповідальними, виконувати громадянські обов'язки — хорошого трудівника, захисника Вітчизни, патріота, борця з недоліками і зловживаннями в суспільстві, господаря багатств країни, сім'янина. Державі будуть важливі ваші думки, пропозиції щодо проектів законодавчих актів, які виносяться на широке обговорення. При цьому корисно поповнювати свої правові знання. Особливо важливим є зміцнення готовності боротися зі злом, непримиренність до того, що заважає нам жити. Усе це потрібно громадянинові України.

Схожі:

План-конспект виховної години Тема
Обладнання: ноутбук, презентація, вирізки з журналів, прислів'я, записані на окремих аркушах, картки
План-конспект виховної години Тема
Обладнання: ноутбук, презентація, вирізки з журналів, прислів'я, записані на окремих аркушах, картки
План-конспект виховної години Тема
Виховувати в учнів гуманність, справедливість і вимогливість до людей, уміння цінувати дружбу, здатність до самооцінки й потребу...
План-конспект виховної години Тема: Шкідлива їжа. Що ми їмо? Мета
Обладнання: ноутбук, презентація, вирізки з журналів, прислів'я, записані на окремих аркушах, картки
План-конспект виховної години Тема
Алкогольні напої – це напої, що містять алкоголь (етиловий спирт), воду та речовини, що надають йому запаху та смаку
План-конспект виховної години Тема: Людина творець власної долі
Учитель читає ствердження, кожен учень обирає для себе найбільш підходящу відповідь щодо нього: 
План-конспект виховної години Тема: Україна моя Батьківщина
Мета: Поглибити знання учнів про символи України, розширити поняття про те, що «я – громадянин України», виховувати любов і повагу...
ТЕМА виховної години : ПРАВА дитини – ЩАСЛИВЕ ДИТИНСТВО
МЕТА виховної години: ознайомити учнів з їхніми правами, вчитись розпізнавати ситуації, де порушуються права дітей, вчитись відстоювати...
План-конспект виховної години Тема: Віртуальна залежність
Мета: формувати критичне відношення до інформації, що подається з екрану телевізора, дисплея комп’ютера, сформувати критичне відношення...
План-конспект виховної години на тему: " Життя людини найвища цінність"
Формувати високу мовну культуру, встановлювати тісні стосунки з рідними, однолітками. Виховувати чесність, довіру, відвертість, людяність,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка