ОЛІМПІАДНІ ЗАВДАННЯ З ПРАВОЗНАВСТВА


Скачати 71.73 Kb.
Назва ОЛІМПІАДНІ ЗАВДАННЯ З ПРАВОЗНАВСТВА
Дата 28.10.2013
Розмір 71.73 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
ОЛІМПІАДНІ ЗАВДАННЯ

З ПРАВОЗНАВСТВА

III етап (2011-2012 н.р.)

9 клас

Варіант 4

Виконайте тестові завдання

Завдання 1-20 мають по 4-5 варіанти відповідей, із яких лише одна правильна - по 1 балу.
1. Визначте, яка з осіб має право на обов’язкову частку у спадщині померлого: а) 35-річний зять – інвалід; б) 32-річна працездатна донька; в) 13-річна донька; г) працездатна вдова.

2. Визначте, яка особа має правовий статус дитини: а) до досягнення нею 14 років; б) до досягнення нею 16 років; в) від 14 до 18 років; г) до досягнення нею 18 років.

3. Визначте основний нормативно-правовий акт трудового права: а) Закон України «Про оплату праці»; б) Закон України «Про охорону праці»; в) Кодекс законів про працю України; г) Закон України «Про відпустки».

4. Визначте положення, яке не відповідає Конституції України: а) право на своєчасне одержання винагороди за працю може захищатися шляхом страйку; б) громадянам гарантується захист від незаконного звільнення; в) кожен має право на належні безпечні і здорові умови праці; г) використання примусової праці забороняється.

5. Визначте рису, яка притаманна громадянському суспільству: а) подолання відчуження людини від засобів виробництва; б) пріоритет держави над суспільством; в) нерозвиненість суспільної правосвідомості; г) нехтування правами та свободами людей.

6. Визначте положення, яке не відповідає Конституції України: а) усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь слідства; б) ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину; в) ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази; г) незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

7. Визначте конституційне право та свободу, які належать до політичних: а) право на страйк; б) право на життя; в) право на відпочинок; г) право проводити мирні збори, мітинги, походи і демонстрації.

8. Визначте поняття, яке означає правовий зв'язок між фізичною особою та відповідною державою з республіканською формою правління: а) підданий; б) іноземець; в) біпатрид; г) громадянин.

9. Визначте галузь права, яка регулює питання про спадщину: а) цивільне право; б) конституційне право; в) адміністративне право; г) сімейне право.

10. Визначте договір, який може бути укладений у простій письмовій формі: а) дарування квартири; б) дарування предметів побутового призначення; в) обов’язок передати дарунок у майбутньому; г) дарування земельної ділянки.

11. Визначте, яка ознака є обов’язковою для норм права: а) схвалення більшістю населення держави; б) існування у формі офіційних документів; в) прийняття загальнонародним референдумом; г) кримінальна відповідальність за порушення

12. Вкажіть, яка із наведених характеристик України не відповідає чинній Конституції нашої держави: а) суверенна; б) соціальна; в) демократична; г) складна; д) правова.

13. Юридичні факти поділяють на: а) правові та не правові; б) події та дії; в) обмежені й необмежені; г) суспільні й особисті.

14. Вкажіть, яке слово пропущене у тексті: «Ознакою правопорушення буде …… того, хто його вчинив у формі умислу чи необережності»:а) намір; б) караність; в) вина; г) відповідальність.

15. Вкажіть, який вид юридичної відповідальності названо неправильно: а) податкова; б) дисциплінарна; в) трудова; г) кримінальна.

16. Вкажіть, які з наведених нижче визначень характеризують закон: а) прийняте державою звичаєве правило поведінки загального характеру; б) офіційний документ, прийнятий органом законодавчої влади або референдумом; в) обов’язкові правила поведінки загального характеру, встановлені за домовленістю і згодою двох і більше учасників і забезпечуються державою; г) нормативно-правовий акт вищої юридичної сили.

17. Визначте особу, яка має право на обов’язкову частку у спадщині померлого: а) 55-річний брат; б) непрацездатна вдова; в) 40-річна сестра; г) 35-річний син.

18. Вкажіть, які з наведених ознак характеризують правопорушення: а) суспільна небезпека чи шкода; б) винність; в) гарантованість і державна охорона; г) протиправність; д) відповідність нормам.

19. Конкретна життєва обставина, з якою пов’язується виникнення, зміна або припинення правовідносин, називається: а) юридичний документ; б) юридичний вчинок; в) юридичний факт; г) юридичний акт.

20. Чим злочин відрізняється від проступку: а) ступенем суспільної небезпеки; б) суворістю покарання; в) мірою громадського осуду; г) кількістю учасників.
За правильну відповідь на завдання 21-25 - по 2 бала.
21. Установіть відповідність між галузями права і юридичними нормами, що врегульовують відносини між:

1 Роботодавцем і працівником а) цивільне право

2 Продавцем і покупцем б) адміністративне право

3 Інспектором ДАІ і правопорушником в) трудове право

4 Дітьми і батьками г) сімейне право

д) конституційне право

1-В; 2-А; 3-Б; 4-Г

22. Установіть послідовність етапів прийняття закону: а) законодавча ініціатива; б) підписання закону Президентом України; в) офіційне оприлюднення закону; г) обговорення законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України.

1-А; 2-Г;3-Б; 4-В
23. Розташуйте перераховані нормативно-правові акти у порядку зростання їхньої юридичної сили: а) Указ Президента України; б) рішення загальних зборів шкільної дитячої організації «Пролісок»; в) Закон України; г) Постанова Кабінету Міністрів України; д) наказ Головного управління освіти і науки облдержадміністрації; е) Інструкція Міністерства освіти і науки України; є) наказ директора школи.

1-Б; 2-Є; 3-Д; 4- Е; 5-Г;6-А; 7-В

24.Установіть відповідність між правопорушеннями та видами відповідальності:

1 Іван С. за підробленим ним документом отримав а) цивільна

51.000 грн. у банку б) адміністративна Галина Б. не сплатила кредит за придбаний в) кримінальна

комп’ютер г) дисциплінарна

3 Павло П. спізнився на роботу без поважних причин д) службова

4 Валентина М., керуючи авто, перевищила швидкість

1-В; 2-А; 3-Г; 4-Б;

25. Установіть відповідність між визначеннями та термінами:

1 Офіційний письмовий документ, який а) підзаконний

має вищу юридичну силу і приймається нормативно -

законодавчим органом держави правовий акт

2 Суспільні відносини, врегульовані б) соціальна норма

нормами права, учасники яких наділені

певними правами і обов’язками

3 Правило, вироблене суспільством чи групою в) правовідносини

людей у процесі спільного життя і діяльності

4 Система загальнообов’язкових правил г) закон

поведінки, що встановлює й охороняє держава

для регулювання відносин у суспільстві д) право
1-Г; 2-В; 3-Б; 4-Д
Максимальний бал - 30

Дати розгорнуту відповідь на запитання
9 клас

ІІ тур

Варіант 4

1. Конституційні обов’язки громадян України. 10 балів

Дати визначення поняття конституційного обов’язку(2б.), розкрити їх систему(2 б.), зміст кожного (6 – 1 б. за кожний)
2. Джерела (форми) права. 10 балів

Дати визначення поняття джерела(2 б.) права, назвати їх ознаки(2 б), провести їх класифікацію( 5 б). Класифікація: нормативно-правовий акт, правовий звичай, правовий прецедент, нормативно-правовий договір, міжнародно-правовий акт
3. Поясніть значення термінів: 10 балів

апеляційний суд звичаєве право

нормативно-правовий акт система права

апатриди громадська організація

матеріальна відповідальність піклування

бездіяльність звичай

Чіткість, повнота визначення, ясність та точність вираження значення термінів. Кожне визначення оцінюється в 1 бал
4. Дайте визначення та порівняйте поняття: втрата громадянства і вихід з громадянства; договір купівлі-продажу і договір позики. 10 балів

Дати визначення понять ( 1 бал за кожне поняття). Назвати спільні ознаки (2б ), відмінні ознаки (2 б.), правове регулювання (2 б.)
5.Задачі 10 балів

Задача №1

Особа без громадянства, що проживає в Україні протягом останніх чотирьох років, має власну квартиру, отримує пенсію, вивчила українську мову, не притягувалася до юридичної відповідальності, подала заяву про прийняття до громадянства України.

Яку відповідь вона отримає?

При вирішенні задачі учень повинен оцінити правову ситуацію з огляду на правове регулювання та способи її вирішення, аргументуючи свою відповідь згідно норм чинного законодавства. (5 б)

Відповідь: Відповідно до ст.9 Закону України «Про громадянство України», особі без громадянства буде відмовлено у прийнятті до громадянства України у зв’язку з відсутністю встановленого Законом п’ятирічного терміну проживання на території України на законних підставах(п.3 ст.9 Закону України «Про громадянство України») Клопотання особи без громадянства задоволенню не підлягає.

Задача №2

20-річний Антон повідомив батьків, що має намір укласти шлюб з Ольгою. Батьки заперечили, мотивуючи тим, що Ольга молода, до того ж, лише півроку тому отримала паспорт.

Чи можуть Антон та Ольга, зважаючи на вік, згідно з шлюбно-сімейним законодавством України укласти офіційно шлюб?

Які юридичні дії необхідно виконати Антону та Ользі для укладення шлюбу?

При вирішенні задачі учень повинен оцінити правову ситуацію з огляду на правове регулювання та способи її вирішення, аргументуючи свою відповідь згідно норм чинного законодавства. (5 б)

Відповідь: Відповідно до норм Сімейного кодексу України, шлюб може бути укладений між чоловіком і жінкою в результаті досягненні ними шлюбного віку (чоловіки – 18 років, жінки – 17 років). Відповідно до умов задачі шлюб між Антоном і Ольгою може бути зареєстрований органами РАГСу на підставі рішення суду про надання права на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам (п.2 ст.24 СКУ), оскільки, Ользі – 16 р. Окрім досягнення віку, Сімейний кодекс України містить ще такі обов’язкові умови укладення шлюбу, як взаємна згода, довідка про стан здоров’я.

Всього 50 балів




Схожі:

ОЛІМПІАДНІ ЗАВДАННЯ ЗІ СВІТОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Вірш, написаний з якогось певного приводу чи звернений до конкретного адресата, називається
ОЛІМПІАДНІ ЗАВДАННЯ ЗІ СВІТОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Укажіть назву збірки Г. Аполлінера, яка вразила сучасників незвичною бароковою формою віршів
ОЛІМПІАДНІ ЗАВДАННЯ ЗІ СВІТОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ ІІІ етап (2011-2012н р.)
Укажіть, кого із представників західноєвропейської поезії епохи середньовіччя зобразив Данте в «Божественній комедії»
ОЛІМПІАДНІ ЗАВДАННЯ ЗІ СВІТОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Загальна назва кризових явищ кінця ХІХ – початку ХХ ст., що характеризувалася настроями безнадії, розчарування, відчуттям занепаду...
Завдання, над яким працює кафедра
Використання комп’ютерних та тестових технологій у процесі викладання історії та правознавства
Олімпіадні завдання з української мови і літератури, 8 клас
Р/рідне П/прибуж я, шіс надцят ін єкція, В/верховна Р/рада У/україни, В/великий К/кобзар, жовто/гарячий, пів/яблука, пів/Миколаєва,...
Програма для загальноосвітніх навчаль­них закладів. Основи правознавства...
Тематичні плани та програми курсу «Основи правознавства» для 9 – 11 класів з поглибленим вивченням права
Навчальна програма з правознавства для 10-12 профільних класів навчальних...
Ратушняк Святослав Петрович заступник директора Технологічного багатопрофільного ліцею м. Хмельницького, вчитель історії та правознавства,...
Александрова О. А., учитель історії та правознавства НВК «колегіум-школа»№28...
Профільне вивчення предмету в 10-11-х класах дає молоді не тільки правові знання, а й формує вміння, навички, життєву позицію, компетентності,...
Журавського В. С. К.: Юридична думка, 2005. с. 31. Наровлянський...
Відповідність програмі: І.І. Котюк Основи правознавства: Підручник для 9-го класу. К.: Генеза, 2002. с. 59
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка