Виступ в о. начальника відділу нотаріату Кухарика Євгена Івановича


Скачати 57.67 Kb.
Назва Виступ в о. начальника відділу нотаріату Кухарика Євгена Івановича
Дата 29.05.2013
Розмір 57.67 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Виступ в.о. начальника відділу нотаріату

Кухарика Євгена Івановича
Робота нотаріальних установ області та відділу нотаріату

за І півріччя 2012 року
Робота відділу нотаріату Головного управління юстиції у Волинській області у І півріччі 2012 року була спрямована на забезпечення нотаріального обслуговування населення області на належному рівні, підвищення рівня доступності населення до нотаріальних послуг.

Станом на перше липня 2012 року у Волинській області для нотаріального обслуговування населення області діє 19 державних нотаріальних контор, в яких працює 30 державних нотаріусів та здійснюють свою діяльність 103 зареєстрованих приватних нотаріусів.

На кінець першого півріччя 2012 року в державних нотаріальних конторах області налічувалось 6 вакантних посад державних нотаріусів: в Першій луцькій (2), Жовтневій, Камінь – Каширській, Маневицькій, Луцькій районній державних нотаріальних конторах. Також в наявності 1 вакантна посада консультанта у Першій Луцькій держнотконторі. Не працюють Маневицька та Жовтнева держнотконтори у зв’язку з вакантними посадами усіх державних нотаріусів. Головне управління юстиції звернулося до Міністерства юстиції України з поданням про ліквідацію Жовтневої держнотконтори. На даний час рішення міністром не прийнято.

Впродовж звітного періоду управлінням юстиції були заповнені вакантні посади нотаріуса Першої Луцької держнотконтори (призначено на посаду нотаріуса Юхименко І.В.) та заповнено посаду завідувача Устилузької держнотконтори (призначено на посаду Саганюк Н.Г.)

За штатним розписом нотаріальних архів налічує 3 посади нотаріусів та 1 посада консультанта, з яких 2 посади нотаріусів є вакантними.

З метою заповнення вакантних посад нотаріусів у звітному періоді було допущено до стажування 3 осіб для підготовки їх до нотаріальної діяльності (2 особи в ДНК, 1 особа в приватного нотаріуса).

Протягом шести місяців 2012 року відділом нотаріату зареєстровано приватну нотаріальну діяльність 3 осіб: 1 нотаріуса по Луцькому районному н/о Галькевич Ю.Є., 1 нотаріуса по Луцькому міському н/о Огей Н.М., 1 нотаріус по Нововолинському міському н/о Божко О.О. У звітному періоді приватні нотаріуси нотаріальну діяльність не припиняли. Усі нотаріальні округи забезпечені послугами приватних нотаріусів. Найбільше приватних нотаріусів сконцентровано в м. Луцьку (зареєстровано 44 приватних нотаріусів), в Луцькому районі (13 приватних нотаріусів), в мм. Ковелі (зареєстровано 9 нотаріусів), в м. Нововолинськ (6 нотаріусів).

Враховуючи вищезазначене кадрове забезпечення у І півріччі 2012 року нотаріусами було вчинено 107 258 нотаріальних дій (за І півріччя 2011 року - 131 605 дій), з них державними нотаріусами - 22 543 дії (28 376), а приватними нотаріусами – 84 715 дій (103 229). Середнє навантаження на одного державного нотаріуса становить 751 дія (за І півріччя 2011 року 788 дій), на 1 приватного – 822 нотаріальні дії (1043).

У звітному періоді за вчинення державними нотаріусами нотаріальних дій справлено державного мита на суму 421 202 грн.(за І півріччя 2011 року 479 942 грн), за надання платних послуг правового та технічного характеру отримано 822 845 грн. (837 077 грн.).

За вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами було стягнуто плати на суму 7 061 023 грн. (за І півріччя 2011 року - 8 317 822), сплачено до бюджету податків на суму 402 524 грн. (514 012 грн), до Пенсійного фонду - 506 338 грн.(514 042 грн.)
Серед основних напрямків діяльності відділу нотаріату було здійснення контролю за роботою нотаріальних установ області. Так, у І півріччі 2012 року, відділом проведено 22 перевірки діяльності нотаріальних установ області з них: 19 перевірок роботи приватних нотаріусів та 3 перевірки роботи державних нотаріальних контор. За результатами перевірок роботу 3 держнотконтор та 17-ти приватних нотаріусів визнано такою, що здійснюється на належному рівні. Роботу приватного нотаріуса Любомльського районного н/о Клекоцюк А.Д. та приватного нотаріуса Луцького районного н/о Луцько О.М. визнано такою, що здійснюється на задовільному рівні. На підставі частини 3 статті 29-1 Закону України «Про нотаріат» нотаріальна діяльність вищезазначених нотаріусів була зупинена на час підвищення кваліфікації.

Впродовж І півріччя 2012 року управлінням юстиції заходи дисциплінарного впливу до державних нотаріусів не вживалися.

Разом з тим, одним із основних напрямків роботи відділу нотаріату є розгляд звернень громадян, які надходять до управління юстиції та стосуються компетенції відділу.

Протягом звітного періоду на розгляд до відділу нотаріату надійшло 18 звернень громадян щодо роботи органів нотаріату області, з яких: 6 скарг (усі необґрунтовані) та 12 заяв. У порівняні зі звітним періодом 2011 року (17 звернень: з них 2 скарги та 15 заяв)кількість звернень у 2012 році збільшилось на 1 одиницю. Разом з тим у 2012 році збільшилось кількість скарг у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року. В результаті перевірки було визнано обґрунтованим звернення на дії приватного нотаріуса Турійського районного н/о Гута В.П., яким було допущено порушення порядку розгляду звернень громадян, надання заявнику неповної відповіді по порушеному питанню. За неправомірні дії нотаріуса Гута В.П. було попереджено про недопущення аналогічний помилок в подальшій діяльності. За результатами розгляду звернення на дії нотаріуса Луцької районної держнотконтори Трохимчук С.М. щодо некоректного, грубого ставлення до громадян, які звертаються до контори за отриманням нотаріальних послуг, нотаріуса було позбавлено преміювання за відповідний місяць та попереджено про притягнення до відповідальності у разі неналежної поведінки.

У 2012 році продовжується робота відділу нотаріату щодо контролю за дотриманням нотаріусами області вимог Порядку ведення Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 04.11.2009 № 2053. В результаті проведених відділом нотаріату узагальнень встановлено, що протягом І півріччя 2012 року державними та приватними нотаріусами несвоєчасно внесено відомості про витрачання 134 спеціальних бланків нотаріальних документів, з яких 69 внесено з недотриманням терміну у зв’язку з виправленням. З аналізу наданих нотаріусами пояснень вбачається, що порушення п.2.3 Порядку ведення Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів (внесення інформації до реєстру не в день витрачання бланка) відбулося у зв’язку з відсутністю енергопостачання та з’єднання з мережею Інтернет, збоями в роботі електронного реєстру, відсутністю доступу до реєстру у зв’язку закінченням дії сертифікату ключа, що підтверджується відповідними довідками, повідомленнями. За наявності обґрунтованих причин несвоєчасного внесення інформації про використані нотбланки заходи впливу до приватних та державних нотаріусів не вживалися.

Протягом І півріччя 2012 року працівниками відділу нотаріату вжито ряд організаційних та практичних заходів, спрямованих на реалізацію поставлених завдань щодо виконання нотаріусами вимог Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. або фінансування тероризму» (далі - Закон).

У звітному періоді проведено 26 планові перевірки нотаріусів як суб’єктів первинного фінансового моніторингу, з них 22 перевірки за результатами яких виявлено порушення. В цілому за результатами перевірок виявлено 53 порушень вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу. Комісією управління юстиції з питань застосування санкцій за порушення вимог Закону у звітному періоді було проведено 9 засідань, під час яких розглянуто 20 справ про порушення нотаріусами вимог законодавства. За результатами розглянутих справ прийнято 20 рішень про вжиття до нотаріусів фінансових санкцій на загальну суму 2 040 грн. У звітному періоді комісією не виносились рішення про закриття провадження по справах щодо порушення законодавства.

Впродовж І півріччя 2012 року працівниками відділу нотаріату Головного управління юстиції  у Волинській області проведено 2 семінари щодо обговорення проблемних питань нотаріальної практики та порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, посадовими особами органів місцевого самоврядування, підготовлено 2 аналізи, проведено 1 узагальнення, підготовлено 4 інформаційні листи щодо застосування нотаріусами чинного законодавства.

У звітному періоді здійснювала свою роботу Методична рада з питань нотаріату, на якій було обговорено та схвалено 4 методичні рекомендації, що будуть направлені до відома нотаріусів області.

Головне управління юстиції у Волинській області продовжує працювати і над вдосконаленням кваліфікаційного рівня наших нотаріусів, Так, у звітному періоді пройшло підвищення кваліфікації в м. Києві 15 нотаріусів області, 2 консультанта державних нотаріальних контор та 2 помічники приватних нотаріусів.

Крім того, у І півріччі 2012 року подання про анулювання свідоцтв про право на зайняття нотаріальною діяльністю управлінням юстиції до Міністерства юстиції України не направлялись, кримінальні справи відносно приватних та державних нотаріусів області не порушувалися.
В.о. начальника

відділу нотаріату Є.І. Кухарик

Схожі:

Виступ в о. начальника відділу нотаріату Кухарика Євгена Івановича...
Організація роботи установ нотаріату, перевірка їх діяльності і вжиття заходів до її поліпшення, здійснення контролю за виконанням...
Виступ в о. начальника відділу організаційного забезпечення… Сиротинка...
Виступ в о начальника відділу організаційного забезпечення… Сиротинка Олександра Григоровича
Аналіз стану виконання Плану заходів щодо попередження та профілактики...
Виступ начальника відділу кадрової роботи та державної служби Панасюк Валентини Петрівни
ПЛАН ВСТУП Розділ I. ПОНЯТТЯ НОТАРІАТУ. ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ НОТАРІАТУ...
Розділ II. ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ НОТАРІАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ПОРЯДОК УСТАНОВИ ПОСАДИ НОТАРІУСА
Інформація про стан роботи Головного управління юстиції у Волинській...
Виступ начальника відділу кадрової роботи та державної служби Панасюк Валентини Петрівни
Сценарій зустрічі з художником-земляком Г.Є. Бабійчуком Виступ Кириленко...
Виступ Кириленко Л. П. методист з бібліотечних фондів відділу освіти Бородянської райдержадміністрації
Склад оргкомітету обласної Інтернет-олімпіади з математики
Скачко О. В. в о заступника начальника управління освіти і науки, начальника відділу загальної середньої та дошкільної освіти, голова...
Виступ першого заступника начальника ГУЮ у Волинській області Сергія...
За дорученням начальника Головного управління юстиції у Волинській області Ігоря Оксенчука, прийміть найщиріші вітання з нагоди Дня...
Функціонування приватного нотаріату в Україні
Зокрема, серед інших гостро на сьогодні постало питання функціонування приватного нотаріату в країні, який не просто опинився у скрутному...
1- а контрольна робота для керівників відділів державної реєстрації...
Виступ начальника реєстраційної служби Головного управління юстиції у Волинській області Передона Сергія Володимировича
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка