Вплив алкоголю,наркотиків,токсинів на нервову систему та поведінку людини. Соціальні наслідки та профілактика наркоманії


Скачати 104.83 Kb.
Назва Вплив алкоголю,наркотиків,токсинів на нервову систему та поведінку людини. Соціальні наслідки та профілактика наркоманії
Дата 04.11.2013
Розмір 104.83 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи
Тема: Вплив алкоголю ,наркотиків ,токсинів на нервову систему та поведінку людини. Соціальні наслідки та профілактика наркоманії .

Мета:

- встановити природу дії алкоголю, наркотиків і токсинів,

  • переконати учнів в неприпустимості вживання наркотиків,

  • визначити основні шляхи профілактики наркоманії,

  • формувати валеологічні навички по зміцненню здоров’я,

  • розширити уявлення учнів про медичні професії,

  • розвивати навички самостійної роботи з додатковою літературою,

  • виховувати співчуття, розуміння чужого болю, відповідальність за своє здоров’я.

Обладнання: малюнки, плакати, реферати з теми, підготовленні учнями, виставка літератури.

Перед учнями, учасниками конференції , розміщені таблички з назвами груп.

За бічними столиками розмістилися учні , що виконують роль кореспондентів Учасники конференції: ведучий, соціолог, історик, лікар-нарколог, хімік, юрист . психотерапевти, генетики, педагоги.
Тип уроку урок: прес-конференція.
Структура уроку:

I. Організаційний момент : створення відповідного настрою.

II. Мотивація навчальної діяльності учнів, повідомлення теми і завдань уроку.

Епіграф нашого уроку:

Немає більшої радості,

ніж радість життя.

Вступне слово вчителя:

Дійсно, ми з вами радіємо першим весняним промінням сонця, першим барвам літа і дарам осені. Вас чекає перший поцілунок, перше вибач, радість материнства, пізнання світу .Але , погодьтесь, у любій країні існують невиліковні хвороби, самотня старість, руйнуються сім‘ї , помирають діти. Люди по різному поводять себе у складних життєвих ситуаціях .Одні , зібравши усі сили і волю , борються за щастя, інші використовують зілля.

Сьогодні ми поведемо розмову про шкідливий вплив наркотичних речовин , алкоголю та токсинів на нервову систему людини та її поведінку .Ці речовини руйнують здоров’я, розслаблюють волю , знищують у людини відчуття цінності людського життя , призводять до злочинності.

Наркоманія є одним з найнебезпечніших соціальних явищ. Біла смерть щороку забирає життя мільйонів людей , переважно молодого віку. Понад 30% злочинів скоєні під впливом наркотиків або ж заради того, щоб їх придбати. Наркоманія є тим соціально небезпечним середовищем , де швидко поширюється СНІД.70% наркоманів є носіями вірусу СНІДу .

У мене в руках ваші анкети , в яких основними причинами наркоманії ви називаєте

- проблеми в сім’ї, житті;

- прагнення спробувати заборонене;

- порушення психіки ;

- нерозважливість;

- спілкування з поганою компанією;

- слабка нервова діяльність

- нестабільний економічний стан у країні.

Згідно з вашими анкетами , більшість учнів справедливо стверджує, що наркоманія смертельно небезпечна , і лише деякі вважають , що завжди можна віднайти у собі сили сказати наркотикам ні.

На запитання Як ви ставитесь до тих , хто вживає наркотики відповіді були такі:

-з огидою, ненавистю;

- із співчуттям;

- зі зневагою;

- мені все одно.

Жоден з учнів не хотів би навчатися з наркоманом в одному класі, жити з ним під одним дахом.

Народна мудрість каже : Щоб ворога перемогти, його треба знати в обличчя.

  • Чому люди вживають алкоголь?

  • Чому відбувається звикання?

  • Що таке алкоголізм і наркоманія ?

  • Чому і як виникає наркотична залежність ?

  • Як уникнути цього лиха?

Обговоренню цих питань і присвячений наш урок.
III .Хід конференції :

Ведучий: У нас в гостях кореспонденти різних видань. На їх питання відповідатимуть спеціалісти. Надаємо слово кореспондентам.

Кореспондент: Все частіше на сторінках ЗМІ з’являються повідомлення про згубну дію на організм людини наркотиків. Що таке наркотики? Які речовини належать до наркотичних засобів?

Ведучий: На ці запитання відповідає вчений – хімік.

Вчений – хімік : Наркотики – це група хімічних речовин ( рослинного або штучного походження ), вживання яких призводять до розвитку наркоманії .До них належать:

  1. препарати опіуму: героїн, морфін, кодеїн;

  2. депресанти: барбітурати, транквілізатори;

  3. стимулятори: кокаїн, амфітаміни;

  4. каннабіс: гашиш ,маріхуана;

  5. галюціногени: ЛСД, ДМ, СТП, лизіргінова кислота ;

  6. інгалянти: авіаційний клей, бензин, ефір ,аерозолі;

  7. алкоголь.

Кореспондент: Що таке наркоманія

Ведучий: На це запитання відповідає лікар-нарколог.

Лікар - нарколог: Термін наркоманія ( походить від грецьких слів harko- заціпеніння, оніміння, і mania – безумство, пристрасть, потяг) означає хворобливий потяг , пристрасть до вживання деяких речовин (наркотиків) , що призводять до тяжких порушень фізичних і психічних функцій .Це стан психічного розслаблення, легкості, вседозволеності, приплину енергії, галюцинації. Узагальнено цей стан зветься ейфорією, яка розвивається під впливом наркотиків. Наркотичні речовини діють на ЦНС, змінюючи хімічним шляхом хід психічних процесів, і в першу чергу, в нервових центрах, які відповідають за емоції. Поряд з терміном наркоманія вживають також більш загальну назву токсикоманія. Токсикоманія-зловживання деякими лікарськими препаратами і продуктами побутової хімії, які внаслідок передозування можуть викликати токсичну дію на психіку людини.

Кореспондент: А в який спосіб діють наркотичні речовини на ЦНС та поведінку людини?

Лікар-нарколог: Наркотики паралізують ЦНС, виникає тимчасовий сон, притупляється свідомість. Препарати групи опіуму пригнічують активність мозку ,розширюють кровоносні судини. Людина відчуває тепло у всьому тілі, розслабленість, психічний комфорт, переживає стан надзвичайного благополуччя, задоволення собою.

Барбітурати і транквілізатори діють на ЦНС шляхом порушення механізму передачі нервового імпульсу. Після вживання барбітуратів короткочасний (1-2 хв.) стан розслаблення, приємної знемоги швидко змінюється фазою збудження, яка характеризується різким зниженням самоконтролю і руховою розгальмованістю.

Вживання стимуляторів зумовлює глибокий розлад координації рухів , розвиток психозів, депресії, безсоння. Гашиш і марихуана впливають на клітини мозку, погіршують розумову діяльність. Галюціногени спричиняють сильні галюцинації, сміх або плач ,психічно неврівноважену поведінку. Відбувається пошкодження головного мозку.

Кореспондент: Говорять, що при вживані наркотичних речовин виникає фізична залежність і людина яка почала їх вживати, вже не може зупинитися? Чи дійсно це так?

Лікар-нарколог: В залежності від фізіологічних особливостей людини наркотична залежність у деяких осіб може виникнути вже після першого разу вживання якоїсь наркотичної речовини . Для інших людей залежність від наркотику виникає через деякий час.

Існує три етапи наркозалежності .

Після першої спроби наркотику починається етап епізодичного вживання За терміном тривалості цей етап дуже короткий-від кількох тижнів до кількох місяців.

Наступний етап-формування психологічної залежності. Людина думає про приємні відчуття від наркотиків. Вживання наркотиків стає частішим, систематичним.

Нарешті, третій етап-виникнення фізичної залежності. У разі спроби відмовитися від уживання наркотичної речовини погіршується фізичний стан людини. Це змушує наркомана знов шукати наркотик, збільшувати його дози. Людина втрачає цікавість до всього, що не пов’язане з наркотиками. Робота, сім‘я, захоплення, спорт стають нецікавими, непотрібними. Продов-жується фізичне руйнування організму, порушуються функції ЦНС, печінки, нирок. Наступає загальне виснаження і –смерть.

Кореспондент: Відомо , що шкідливі звички людини призводять до хворобливих змін в організмі. У зв’язку з цим виникає питання: який вплив вони здійснюють на нащадків?

Ведучий: На питання відповідає вчений-генетик.

Систематичне вживання наркотичних речовин призводить до ушкодження статевих клітин-яйцеклітин і сперматозоїдів. Може народитися дитина з вадами, схильна до хвороб.

Кореспондент: Чи можливе лікування наркозалежності ?

Лікар-нарколог: Лікування наркозалежності можливе, коли хворий щиро бажає позбутися цієї проблеми. Існує багато різних методів лікування, які використовуються в залежності від стадії хвороби і виду наркотичної сировини. Але після того, як лікарю вдається довести фізичний стан наркомана до відносної норми( через 2-3 місяці лікування) , все одно залишається порушення емоційного стану( печаль, дратівливість) , сну. Навіть через кілька років після останнього вживання наркотиків людину не можна вважати повністю здоровою.

Кореспондент: В усіх країнах існують програми профілактики наркозалежності .Вони спрямовані на розвиток вміння людини розпізнати ситуацію, яка може призвести до нарковживання, та зробити свідомий вибір своєї поведінки. Що може спричинити виникнення потягу до нарковживання?

Ведучий: На питання відповідає соціолог.

Соціолог: Виникнення потягу до нарковживання може зумовлюватися низкою причин:

- випадково потрапив у компанію, в якій однолітки палять травку;

- друг ( або близький знайомий) страждає на наркозалежність;

- мешкання у такому районі міста, де проживає багато наркоманів;

- доступність наркотиків.

Але найчастіше наркозалежність виникає через внутрішні причини, особливості характеру людини та її непідготовленості до складних ситуацій, як-от:

- схильність до ризику;

- неможливість протистояти впливу групи;

- невміння самостійно регулювати свій настрій;

- недостатня самостійність та впевненість у собі.

Кореспондент: Які ж соціальні наслідки наркоманії?

Соціолог: Наркоманія - складна проблема для суспільства, яка тягне за собою безліч інших, зокрема такі як:

  • непрацездатність,

  • правопорушення,

  • розпад родин,

  • злочин проти нащадків,

  • фізична і моральна деградація,

  • розповсюдження СНІДу,

  • рання смерть,

  • тягар для суспільства.

Кореспондент: Звідки ж узявся цей страшний ворог?

Ведучий: На питання відповідає вчений-історик.

Вчений-історик: Перші наркотики, про які дізналося людство, були рослинного походження і використовувалися в релігійних обрядах, при лікуванні тяжких захворювань .Опіум отримували із зелених стебел маку, гашиш і маріхуану з квітів коноплі, кокаїн з листків коки. Але коли людина стала перевищувати норму, ліки стали її ворогом, перетворилися на жахливу отруту.

З розвитком хімії почали з’являтися замінники рослинних наркотиків. Так, морфін вперше був одержаний німецькими хіміками в19 ст. Вони вважали його гарним снодійним, замінником опіуму, але, як з’ясувалося пізніше, морфін викликає ще більшу залежність, ніж опіум. Згодом та сама історія повторилася і з героїном. Спочатку його рекомендували як порошок від кашлю. І лише потім були з’ясовані його справжні якості.

Кореспондент: До речовин, які згубно діють на нервову систему людини, відносять і алкоголь. Яким чином діє алкоголь на організм?

Ведучий: На питання відповідає лікар-нарколог.

Лікар - нарколог: Алкоголь-наркотична речовина, здатна викликати полегшення, розслаблення, приємне відчуття, так звану ейфорію. Саме через це він отримав широке розповсюдження у всьому світі. Відомий вчений І. Павлов довів, що алкоголь, є не джерелом збудження ЦНС, а, навпаки, викликає гальмування дії кори великих півкуль мозку. Чутливість людини до токсичної дії алкоголю є тим вищою, чим молодша вона за віком. Так , для дітей смертельна доза алкоголю-3 г на 1 кг ваги тіла, для підлітків-4-5 г. Підраховано, що систематичне вживання алкоголю скорочує життя людини на 10 років.

Кореспондент: чи справедлива думка, що алкогольні напої мають лікувальні властивості?

Лікар: Іноді хворі призначають собі вино як ліки: по столовій ложці кілька разів на день. У результаті цього ослаблений хворобою організм одержує значну дозу алкоголю. Відомо також, що нерідко алкоголь використовується як снодійне. Спочатку спиртні напої викликають сонливість, в’ялість, але сон цей, як правило, поверхневий. Через деякий час людина вже ніякими засобами не може збороти безсоння. Безпідставною є також думка про те ,що спиртні напої посилюють апетит. Якби це було так , то хронічні алкоголіки вирізнялися вовчим апетитом. Але відомо, що вони майже не їдять під час запоїв. Тут можна висловити заперечення .що спирт широко використовується в медицині, оскільки вбиває збудників багатьох хвороб та є ідеальним розчинником .Але щоб одержати в крові концентрацію спирту, необхідну для знищення хвороботворних мікробів, потрібно одразу випити 25 л горілки. Кожному зрозуміло, що вже на початку такого експерименту одразу загинув би хворий, а не мікроби.

Кореспондент: А чи існують закони, що спрямовані проти виготовлення, розповсюдження, продажу, зберігання та перевезення наркотичних речовин?

Ведучий: На питання відповідає юрист.

Юрист: Законом передбачено покарання за виготовлення, збут і зберігання наркотиків.

Як правило, дрібні торговці обмежуються штрафом, більш солідні сідають за грати. З наркобізнесом борються міжнародні правоохоронні органи, такі, як Інтерпол .Але доки люди платитимуть за наркотики та алкоголь, число токсикоманів і розповсюджувачів цих речовин не зменшиться.

Кореспондент: Що ж робити? Як не потрапити до лап цих страшних ворогів? З цим питанням я звертаюся до всіх учасників конференції.

Учні по черзі висловлюють свої міркування.
IV. Узагальнення знань.

  1. Самостійна робота учнів:

перша група складає перелік моментальних наслідків, зумовлених впливом наркотиків та алкоголю;

друга група складає перелік наслідків, що виявляються згодом.

  1. У своєму заключному слові кореспонденти , відповідаючи на питання Що робити ?, радять:

  • не торкайтеся наркотиків, не беріть їх до рук, не кладіть до кишені чи сумки, не приносьте до дому, ніде не ховайте, нікому не передавайте;

  • ніколи і ні за яких обставин не приймайте їх, не пробуйте, не нюхайте;

  • активно займайтеся спортом та фізичною культурою;

  • розвивайте свої природні здібності, нахили;

  • контролюйте свої звички;

  • Спілкуйтеся лише із справжніми друзями.

V. Підведення підсумків уроку.

Заключне слово вчителя: Сподіваюсь ви все зрозуміли і зробили висновки.

Хай життя дарує Вам справжні почуття, радість і здоров’я

Домашнє завдання:. Написати відгук про сьогоднішній урок.
Запомни, жизнь безцена.

Она твое творенье.

Амар Хайам.
… Цвет лица землист. А он еще не старый…

В доме холод , грязь… И тишина.

Дети в школе для умственно отсталых

И в психиатрической жена…

Слаб и вял он, словно из мочала

Сотворен…А он при всем при том,

Человеком тоже был сначала,

Тенью человека стал потом.

С. Викуров.
Вот он тащился, чуть не умирая

Через минуту ж-

Где достал, бог весть!-

о радостях искусственного рая

мир может

на лице его прочесть!

А сколько их сей час бредет по свету,

Чья участь то сладка, а то тяжка!..

И видимо уже спасенья нету

От этого простого порошка…

Е. Винокуров.

Схожі:

«Сигарети, алкоголь, наркотики міфи і реальність» Мета
Мета: дати уявлення про причини і наслідки куріння, алкоголізму і наркозалежності; сформувати у підлітків негативне ставлення до...
«Профілактика шкідливих звичок (алкоголізму, тютюнопалыння та наркоманії)...
...
Вчитель біології вищої категорії, старший вчитель
Мета: розширити знання учнів про негативний вплив алкоголю на організм людини; розкрити багатогранність лиха та нещасть, які завдає...
37. «Відверта розмова» факультативний курс для учнів 7-8 класів
Разом з тим, рівень поінформованості про шкідливі наслідки вживання алкоголю на організм людини у підлітків є досить низьким
ТРЕНІНГ «Негативний вплив алкоголю на організм підлітка»
Мета: підвищити рівень поінформованості підлітків щодо проблем, пов’язаних із вживанням алкоголю, виробити і розвинути навички, що...
Тема. Шкідливий вплив куріння на здоров’я людини
Мета: продовжити формувати поняття про шкідливі звички, поглибити знання учнів про негативний вплив паління та його наслідки; розвивати...
Уроку
Тема уроку: Особливості дії тютюнового диму, алкоголю і наркотиків на статеве дозрівання. ІПСШ, СНІД
Тема: Алкоголь небезпечний ворог організму
Мета: Через розкриття негативного впливу алкоголю на організм людини, розвивати почуття зневаги до алкоголю, заохочувати до здорового...
ГРА «ДИСКРИМІНАЦІЯ»
План заняття з дискримінації може бути адаптований до інших тем стосовно проблем зі здоров'я, що призводять до дискримінації (ожиріння,...
Основними завданнями Організації є
ЗМІ про шляхи ВІЛ-інфікування, небезпеку вживання наркотиків та наслідки безладної статевої поведінки
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка