З науково-дослідної роботи


Скачати 69.68 Kb.
Назва З науково-дослідної роботи
Дата 28.02.2016
Розмір 69.68 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Література > Документи
ЗВІТ

з науково-дослідної роботи

кафедри англійської філології та перекладу

за 2014 рік

У 2014 н. році комплексною науковою темою кафедри англійської філології та перекладу була „Лінгвістичні аспекти іншомовної комунікації та методика їх навчання” (державний реєстраційний номер 011ОV000323).

Основними напрямками науково-дослідницької роботи кафедри англійської філології та перекладу у 2014 році було вдосконалення та підвищення рівня викладання в першу чергу дисциплін перекладацького циклу, які забезпечують фахову діяльність майбутніх перекладачів в економічному середовищі, розробка змісту та технологій викладання професійно-орієнтованих дисциплін перекладача з двох іноземних мов та перекладача – фахівця зі зв’язків з громадськістю. Традиційно здійснювалась інтеграція теоретичних та практичних знань, філологізація, гуманізація навчального процесу, поетапний контроль знань. Новими формами роботи були створення майстерні майбутнього перекладача: випуск альманаху з аспектів перекладу, виставка творчих робіт, робота в якості перекладача на конференціях та заходах (ОБСЄ), підготовка навчально-методичних матеріалів, проведення тематичних рольових ігор тощо.

Стратегічною концепцією при виконанні наукових досліджень було використання кращих наукових праць з лінгвістичної теорії та теорії і практики викладання іноземних мов і перекладу, які були виконані вітчизняними вченими, а також використання кращих зарубіжних технологій навчання з питань теорії і практики перекладу.

На методичній раді кафедри постійно заслуховуються питання стосовно технології комп'ютерізації перекладацьких дисциплін, концептуального наскрізного введення курсів, співробітництва гуманітаріїв та негуманітаріїв.
2014 рік був присвячений:
- вивченню контрастивного аналізу британського/американського та слов’янського українського/російського ділового дискурсу. Проводились дослідження стилістичних проблем перекладу, результати яких були втілені у навчальний процес, а також використовувалися в процесі дипломних досліджень студентів (Н.В. Зінукова, В.В. Зірка, А.А. Степанова, Н.О. Москаленко, Н.П. Бідненко, Я.В. Галкіна, Т.В. Іщенко, Н.І. Папсуєва);

- розробці модульної системи вправ з метою підвищення ефективності технології навчання усного та письмового професійно орієнтованого перекладу (Н.П. Бідненко, Л.І. Семеренко, Н.В. Зінукова);

- розробці стратегії викладання ділової іноземної (англійської) мови в руслі підготовки студентів з ДІМ за стандартами Кембриджського університету (Т.І. Марчук, І.І. Короткова, Н.В. Зінукова);

- дослідженню різних аспектів економічного (фінанси, менеджмент, маркетинг), рекламного та спортивного фахового дискурсу з метою складання навчальних словників і довідників на основі методу контрастивного аналізу (В.В. Зірка, Т.В. Іщенко).

В звітному навчальному році було підготовлено та опубліковано:

колективну монографію, присвячену 20-ти річчю засновання університету імені Альфреда Нобеля;

посібник з науково-технічного перекладу (Бідненко Н.П., Бірюкова М.С.);

посібник з ділової іноземної мови, друге видання, доповнене (Зінукова Н.В., Марчук Т.І.);

посібник з усного перекладу (Зірка В.В., Зінукова Н.В., Світлична О.Р.) з грифом МОН.

Таким чином у звітному науковому році викладачами кафедри було опубліковано 1 монографію, один посібник з грифом МОН (Зірка В.В., Зінукова Н.В., Світлична О.Р.), 2 посібники, 23 статті у фахових закордонних виданнях, та фахових виданнях України, 18 тез доповідей, що здійснювались на міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях.

При кафедрі діє науково-методичний семінар, на якому регулярно проводились засідання, на яких розглядались фундаментальні лінгвістичні дослідження з метою підвищення наукової роботи викладачів, співробітників, студентів та їх провадження для вирішення важливих науково-теоретичних проблем у галузі лінгвістики, сучасного перекладознавства та германського та романського мовознавства.

Безпосередньо на кафедрі ведеться студентська наукова робота у формі проблемних груп, якими керують кращі фахівці. Студенти беруть участь у конкурсах серед найвдаліших науково-дослідних робіт. На базі кафедри функціонує студентське наукове товариство під керівництвом доц. Москаленко Н.О., що регулярно проводить засідання. У вересні 2014 2 студента під керівництвом доц. Москаленко Н.О. і Борисевич І.П. взяли участь у стипендіальній програмі фонду В.Пінчука «ЗавтраUA».

Регулярно викладачем В.В.Калініченко проводяться засідання «Англійського клубу», який кожного тижня збирає студентів та інших прихильників англійської мови та проводяться щомісячні засідання секції ділової англійської мови I-II курсів.

Фахівцями кафедри здійснювалася консультативна робота за такими напрямками:

- написання кандидатських та докторських дисертацій (Вєльчева К.О., Іщенко Т.В., Степанова А.А., Зінукова Н.В.);

- рецензії, відгуки на наукові роботи (Зірка В.В., Степанова А.А., Зінукова Н.В., Бідненко Н.П., Галкіна Я.В.);

- опонування, рецензування кандидатських дисертацій (Зірка В.В., Степанова А.А.).

Професорсько-викладацький склад кафедри рецензував науково-методичні праці викладачів.

У червні 2014 року викладачі кафедри брали участь у науково-практичному семінарі «Інтенсифікація навчання студентів-філологів професійно орієнтованим дисциплінам», що проводився ст. викладачами Папсуєвою Н.І., ІщенкоТ.В. та викладачами кафедри.

12 грудня 2014 р. була проведена перша науково-практична конференця Всеукраїнської спілки викладачів перекладу ВСВП «Зміст підготовки перекладачів та сучасні вимоги професії», в який брали участь викладачі кафедри та провідні фахівці галузі..

Доцент Степанова А.А. успішно захистила докторську дисертацію за спеціальностями 10.01.04 – література зарубіжних країн та 10.01.05 – порівняльне літературознавство і отримала диплом доктора філологічних наук.

К.ф.н. Бідненко Н.П. пройшла попередній захист на засіданні Вченої Ради університету і подала документи до ВАК України на звання доцента кафедри англійської філології та перекладу.

Старший викладач Іщенко Т.В. успішно захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю 10.00.16 – Перекладознавство.

Викладач Вєльчева К.О. пройшла попередній захист кандидатської дисертації на кафедрі зарубіжної літератури Дніпропетроського національного університету ім. О.Гончара.

Старший викладач Плющай О.О. пройшов конкурс та отримав грант на навчання в іспанському Інституті прикладної лінгвістики (двотижневий курс підготовки викладачів іспанської мови) в провінції Кастилія і Леон, місто Саламанка, Іспанія з 24 липня по 8 серпня 2014.

Доцент Степанова А.А. отримала диплом лауреата № ОГ-304 на Всеросійському конкурсі на найкращу наукову книгу 2013 року (Фонд развития отечественного образования, Комитет по образованию Государственной Думы Российской Федерации).

У 2014 році був опублікований 6 випуск наукового журналу «Вісник Дніпропетровського університету ім. Альфреда Нобеля. Серія: Філологія» під керівництвом професора Степанової А.А.

Кафедра поширила зв’язки з провідними компаніями-потенційними роботодавцями для випускників спеціальності «Філологія». Так, студенти 3-5 курсів спеціальності «Переклад» під керівництвом викладачів кафедри опублікували тези на науково-практичній студентській конференції (секції «Лінгвістичні проблеми» та «Зарубіжна література »). Майбутні перекладачі мали нагоду зустрічатися з носіями англійської мови, з визначними людьми Дніпропетровщини. Традиційними стали виступи на телебаченні з гідної уваги тематики: випуск бакалаврів, магістрів, спеціалістів. Були проведені зустрічі з представниками American House, British Council, організацією міжнародних обмінів DAAD, французьким центром Альянс-Франсе, традиційні свята України та носіїв англійської мови тощо. Студенти-випускники під час проходження виробничої практики залучалися до сумісної праці з викладачами (підготовка методичних вказівок, аутентичного матеріалу з перекладу), виступали з доповідями на університетській конференції.

У січні 2014 р. студенти університету приймали участь у науково-методичному семінарі «Student-oriented teaching – training for English teachers” (62 учбові години) та успішно пройшли практику в університеті WSB-NLU, а також у середніх навчальних закладах «SPOL» та ліцей імені Болеслава Хороброго у місті Новий Сонч, Республіка Польща.

У квітні 2014р. викладачі кафедри разом із студентами факультету підготували та провели ХІ Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію «Молодь України в контексті міжкультурної комунікації», в який взяли участь 215 студентів з різних вищих навчальних закладах України і Європи, у тому числі Київський Національний Лінгвістичний Університет, Таврійський Національний Університет ім. В.І.Вернадського, м. Симферополь, Тернопільський національний економічний університет, Академія Митної Служби України, м. Дніпропетровськ, Придністровський Державний Університет ім. Т. Г. Шевченко, Тираспіль, Молдова, Уральській державний педагогічний університет, Єкатеринбург, Росія, Європейській університет, Мюнхен, Германія, Педагогічний університет у Кракові, Республіка Польща, Університет Гранада, Іспанія та інші ВНЗи Дніпропетровська.

Під керівництвом викладачів кафедри 189 студента взяли участь в наукових конференціях та опублікували тезиси.

8 студентів, підготовлені 3 викладачами, взяли участь у ХIІ міжнародної наукової студентської практичної конференції «Євромови 2014: інновації та розвиток», інститут електроенергетики, кафедра перекладу, ДНГУ, і зайняли перші місця.

16 студентів отримали подвійний диплом бакалавра Англійської філології із спеціалізації з Ділової англійської мови у Польскькому університеті Вища Школа Менеджменту Охорони Праці в Катовіце.

Старші викладачі Михлик О.О. та Борисевич І.П. підготували 7 студентів, які отримали сертифікат з іноземної мови DAAD. Викладач Бідненко Н.П. підготовула 2 студентів до складання міжнародного іспиту з англійської мови як іноземної FCE на отримання Кембриджського сертифікату (сертифікати В2+ з позначкою А та А з відзнакою).

У вересні 2014р. було підписано договір про співпрацю з університетом HUMANITAS, м. Сосновець, республіка Польща і оговорено проведення педагогічної практики студентів напряму "Філологія" у навчальних вищих та середніх закладах м. Сосновець, Польща.

Кафедра тісно співпрацює з філіями, що здійснюється через передачу робочих програм, проведення лекцій з дисциплін, що закріплені за кафедрою («Лексика реклами» – проф. Зірка В.В.; «Основи машинного перекладу» – ст..викл. Іщенко Т.В.), спільне проведення науково-практичних семінарів з питань перекладознавства, обмін навчальною літературою, поповнення бібліотечного фонду, проведення державної атестації, підготовці та затвердженні екзаменаційних матеріалів, консультування філій щодо написання дипломних робіт (обговорення та затвердження тем відповідно з концепцією розвитку спеціальності «Переклад»).

Схожі:

ПРОГРАМА звітної конференції науково-педагогічних працівників за...
Голова: Другов О. О., заступник директора з наукової роботи Львівського інституту банківської справи УБС НБУ
ПРОГРАМА звітної конференції науково-педагогічних працівників за...
Голова: Другов О. О., заступник директора з наукової роботи Львівського інституту банківської справи УБС НБУ, к е н., доцент
ПРОГРАМА звітної конференції науково-педагогічних працівників за...
...
Перспективний план науково-дослідної роботи Інституту післядипломної...
Перспективний план науково-дослідної роботи Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області
Підготовка кадрів до здійснення наукової та дослідно-експериментальної...
Ня, розвиток спроможності на наукових засадах самостійно вирішувати поточні шкільні проблеми. Необхідність виконання вищезазначених...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ НАКА З
З метою подальшого розвитку науково-дослідної роботи студентів, удосконалення навчального процесу та розширення міжнародних студентських...
Навчально-методичний КОМПЛЕКС з дисципліни "ОСНОВИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ"...
Укл проректор з науково-дослідної роботи, к е н., доц. І. В. Вишнякова. Павлоград, 2009
Зведені дані науково-дослідної роботи Ради молодих вчених історичного факультету за 2012 р
Назви і статус конференцій, проведених на базі факультету (всеукраїнські, міжнародні)
НАКАЗ
Постановою Кабінету Міністрів від 08 серпня 2007 р. №1016, та з метою пошуку обдарованої студентської молоді, створення умов для...
РЕЗУЛЬТАТИ науково-дослідної роботи Дніпропетровського університету...
України. Формуються нові підходи до управління економічними структурами різних форм власності, опрацьовуються конкретні методики...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка