«Рідна домівка, рідна сім'я – тут виростає доля моя». Метою проведення уроку було уточнити й розширити уявлення учнів про сім'ю, родину, її значення для людини, вчити читати виразно віршовані твори за допомогою різних форм і методів роботи з учнями; стимулювати появу інтересу до історії свого роду,


Скачати 34.61 Kb.
Назва «Рідна домівка, рідна сім'я – тут виростає доля моя». Метою проведення уроку було уточнити й розширити уявлення учнів про сім'ю, родину, її значення для людини, вчити читати виразно віршовані твори за допомогою різних форм і методів роботи з учнями; стимулювати появу інтересу до історії свого роду,
Дата 26.03.2013
Розмір 34.61 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Історія > Урок
Відгук

18 листопада 2011 року на базі Варварівської СЗШ пройшов семінар вчителів 2-х класів Юр'ївського району. Його організатором була вчителька початкових класів Стешенко Ольга Семенівна. Стаж її роботи становить 25 років, має звання «старший вчитель» У Варварівській СЗШ працює з 1994 року. Очолює МО вчителів початкових класів Варварівської СЗШ та районне МО вчителів 2 х класів. Закінчила Слов’янський ДПУ і отримала кваліфікацію магістра педагогічної освіти.

Головним своїм завдаванням вважає вчителька розкриття індивідуальності кожного учня, тому що розуміє: від того якими будуть перші шкільні роки її вихованців, залежить усе їх подальше навчання і, врешті – решт, майбутній життєвий шлях.

У кожного творчопрацюючого вчителя є своє педагогічне кредо, яке визначає сутність, принципи його праці. Для Ольги Семенівни воно звучить так:

«Я впевнена, що кожен день,

то є найбільший подарунок,

який підносить нам Земля.

І щоб сплатить довічний цей рахунок,

Життя на свято перетворюю я!»

А ще вона вважає, що вдало вибрала для себе працю, любить її, вкладає в неї всю свою душу, і, вірить, що це і є її щастя.

Ольга Семенівна успішно реалізує принципи перспективності і наступності у формуванні знань, умінь і навичок школярів. Тому і темою семінару вибрала: «Приємність у навчанні та вихованні учнів І-ІІІ ступенів, як засіб розвитку креативної особистості. Про це повідомила директор школи Сусой Ж.А., ознайомлюючи присутніх вчителів району із планом роботи семінару.

Роботу семінару розпочав урок читання у 2-у класі на тему: «Рідна домівка, рідна сім'я – тут виростає доля моя». Метою проведення уроку було уточнити й розширити уявлення учнів про сім'ю, родину, її значення для людини, вчити читати виразно віршовані твори за допомогою різних форм і методів роботи з учнями; стимулювати появу інтересу до історії свого роду, сім'ї; виховувати почуття поваги до усіх членів родини.

В кінці уроку присутні відмітили, що поставленої мети Ольга Семенівна досягла. Урок провела на високому методичному рівні. Мовлення вчительки : чітке, виразне, проникливе. Зовнішній вигляд вчительки і дітей налаштував всіх на позитивне проведення уроку.

В основі техніки мовної розминки і підготовчої роботи перед ознайомленням з новим розділом проведено вправи з розвитку і контролю дихання, дикції та голосу: дидактичні ігри «Спіймай спільний звук», «Блискавка», чистомовка, робота з таблицею складів, читання фрази на одному диханні.

Під час вивчення нового матеріалу використано різноманітні інтерактивні методи, якими вчитель-читець користувалася у процесі підготовки учнів до виразного читання: метод ілюстрації(читання вчителем), метод пояснення-розповідь, метод бесіди; різноманітні форми роботи: музичний супровід народних пісень і віршів, словникова робота, мовчазне читання, тихе, напівголосне, виразне, « ланцюжком», описи і порівняння членів родини, пояснення незрозумілих слів.

Вдало по темі було підібрано музичний супровід до фізкультхвилинки та фізкультпаузи під час підведення підсумку уроку, де діти ритмічно під музику виконували танцювальні рухи. Наочність, підготовлена вчителькою до уроку відповідала темі уроку і була естетично оформлена, вдало використано міжпредметні зв'язки, які допомагали на уроці вирішенню проблемних запитань: образотворче мистецтво, Я і Україна, основи здоров'я. Умісно використані прислів'я: «Без верби та калини нема України», «Нема без кореня рослини, а нас людей без Батьківщини» . Ізюминкою уроку був сюрприз для дітей – виготовлення вчителем родовідного дерева всієї класної родини, фото для якого вони вибирали всім класом із сімейних альбомів учнів (для сюрпризу).

У перерві між уроком і виховним заходом учасників семінару радо вітали учні середньої і старшої ланки школи.У візитці прозвучала історія школи від її заснування і до сьогодення.

Учні розповіли, що школа працює на ідеях В.О.Сухомлинського. Запрошували всіх побачити почуте пройшовши поверхами школи-радості для дітей. А на завершення прозвучав Гімн школи (слова до якого склала директор школи Сусой Ж.А.)

Продовженням розповіді стала екскурсія до художньої галереї та музею школи. Де вчителі ознайомилися з експозицією галереї, прослухали оглядову екскурсію і залишили свої відгуки у Книзі почесних гостей школи.

Виховний захід «Свято осені» для учнів 1 – 4 класів був представлений, як «Варварівський ярмарок» , який пройшов весело, яскраво, вдало музично оформлений: фонова музика, танці, пісні, п'єса-гра. Свято пройшло на одному диханні.

Ольга Семенівна підготувала захід методично правильно, залучила до проведення всі початкові класи, змогла організувати не лише учнів, а й вчителів до участі , які охоче їй допомогли. Зал до свята був естетично оформлений у стилі українського ярмарку, всі діти і ведучі-вчителі в костюмах,які відповідали їх ролям. А продавці запрошували гостей до свого товару на протязі всього свята. Осінь-господиня і Урожай частували учасників свята і гостей своїми плодами, запашним короваєм та оберігами, які отримали всі гості на згадку про свято.

Під час обговорення семінару та підведення його підсумків вчителька Юр’ївської СЗШ, Філімонова А.В., внесла свої інноваційні новинки до методичної скриньки членів РМО зачитавши доповідь на тему: «Організація процесу пізнання та активізація мислення учнів через уроки читання»

Схожі:

Марійка Підгірянка «Розмова про сонце»
Тема уроку. «Рідна домівка, рідна сім’я – тут виростає доля моя». Іван Гнатюк «Наша хата»
ПОГОДЖЕНО Начальник відділу освіти
Урок читання в 2 класі по темі «Рідна домівка, рідна сім’я тут виростає доля моя»
Конкурс «Хата моя, рідна хата»
Ми зібралися з вами на свято родини. Родина, сім'я – найдорожче для кожного. Людина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить...
Заняття з народознавства
Продовжувати формувати у дітей знання про родину, сім'ю, родинні відносини. Викликати пізнавальний інтерес до історії свого роду,...
Тема: Моя сім’я – школа добра Мета
Мета: поглибити знання дітей про сім’ю, про основні обов’язки членів сім’ї – кожен член великої родини повинен дбати про красу, чесність...
Рекомендації для батьків у вихованні дитини РОДИННО-СІМЕЙНЕ ВИХОВАННЯ
Батьки – головні природні вихователі дитини. Основний чинник у формуванні особистості – це виховний клімат сімї. Рідна домівка –...
Дякуємо вам за те, що ви вирішили взяти участь у нашому родинному святі
Тут людина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить у широкий світ. У сім’ї вона навчається любові і добра, тут вона вчиться...
Проект «Родина моя єдина» Мета : розглянути з учнями поняття «сім'я»
Мета: розглянути з учнями поняття «сім'я», «шлюб», «сімейні стосунки»; познайомити із
ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛьна районна БІБЛІОТЕка ЛОЛИНСЬКА СІЛЬСЬКА БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ...
Моя гостинна і свята Лолинська рідна сторона [Текст] : інформ-досьє / Долинська ЦРБ; [упоряд.: З. Тарантюк, Л. Підберезька]. – Долина,...
Тема уроку: Їх величність Рівняння
«Лінійні рівняння з однією змінною. Розв’язування задач за допомогою лінійних рівнянь»; розвивати творче мислення учнів; розширити...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка