ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛьна районна БІБЛІОТЕка ЛОЛИНСЬКА СІЛЬСЬКА БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ Моя гостинна і свята Лолинська рідна сторона


Скачати 49.51 Kb.
Назва ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛьна районна БІБЛІОТЕка ЛОЛИНСЬКА СІЛЬСЬКА БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ Моя гостинна і свята Лолинська рідна сторона
Дата 25.06.2013
Розмір 49.51 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи



ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛьна районна БІБЛІОТЕка

ЛОЛИНСЬКА СІЛЬСЬКА БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ


Моя гостинна і свята

Лолинська рідна сторона
Інформ-досьє


Долина

2011
ББК 63.3 (4УКР)

М 87

Моя гостинна і свята Лолинська рідна сторона [Текст] : інформ-досьє / Долинська ЦРБ; [упоряд.: З. Тарантюк, Л. Підберезька]. – Долина, 2011. – 8 с.
Цей матеріал містить інформацію про минуле і сьогодення села Лолин, а також розкриває деякі аспекти діяльності сільської бібліотеки-філії.

Адресовано фахівцям бібліотечної справи та всім, хто цікавиться краєзнавчою тематикою.


Упорядники: З. Тарантюк – зав. методично-

бібліографічного відділу,

Л. Підберезька – зав. сільської

бібліотеки-філії

Комп’ютерний

дизайн: Н. Кушнірчук – методист ЦРБ
Відповідальна

за випуск: Л. Фреїв – директор ЦБС

В гущавині садів на гірських схилах ховається село Лолин. У 1857 році село належало поміщику Станіславу Котовському, який володів 714 селянами, навколишніми полями, пасовищами і лісами. На той час у селі було 169 курних хат.
Лолинці особливо пишаються тим, що у 1874 році село відвідав юний Іван Франко, який прибув сюди на запрошення свого гімназійного товариша Ярослава Рошкевича – сина місцевого священика. Тут Іван Франко познайомився з Ольгою Рошкевич, яка залишила глибокий слід у серці поета.
Буваючи в Лолині у 1874 – 1879 роках Іван Франко не тільки зустрічався з коханою, але й спілкувався із старожилами, записував пісні і легенди, що згодом використав у своїх творах. Зокрема, на основі місцевого матеріалу була написана драма «Украдене щастя».
У 1956 році в Лолині встановлено пам’ятник Іванові Франку, а в 1986 році відбулося відкриття нового пам’ятника Каменяреві.


Село Лолин має розвинуту інфраструктуру. На його території функціонують: загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, де навчаються понад 130 дітей; Народний дім, де працюють 7 колективів художньої самодіяльності, та сільська бібліотека.

Починаючи з 1993 року в останню неділю серпня в Лолині проводиться традиційне свято ліричної Франкової поезії, яке з 2002 року набуло статусу обласного, постійними ведучими якого є член спілки письменників України Василь Олійник та зав. бібліотеки-філії села Любов Підберезька. У Лолині бували письменники: Ярослав Дорошенко, Роман Горак, Ольга Слоньовська, Степан Пушик, Дмитро Павличко, Володимир Качкан, Дмитро Юсип, Євген Баран, Ярослав Ярош, Іван Павліха. До Лолина приїжджала українська поетеса та громадський діяч з Детройта (США) Дарія Рихтицька, генеральний делегат в Україну від товариства бувших вояків Армії Української Народної Республіки у Франції Володимир Ковальчук, головний редактор газети «Україна Молода» Михайло Дорошенко та інші. В 2006 р. Долинщина отримала літературно-художній альманах «Столиця Франкового серця», куди ввійшли твори письменників, журналістів та юних літераторів, які брали участь у святах.


В селі є музей Івана Франка, який спочатку знаходився в загальноосвітній школі, а у 2004 році перенесений до новозбудованого Народного дому.

За підсумками рейтингової оцінки діяльності у 2009 році Лолинська сільська рада посіла перше місце серед населених пунктів району.
В 2009 році міцний місток дружби був прокладений між селом Лолином та польським селом Пжисєч. Угоду урочисто підписав Лолинський сільський голова Іван Дацьо та солтіс села Пжисєча Пйотр Грітнер. Протягом літніх канікул здійснився обмін дитячими делегаціями, вивчення кращого досвіду вчительської праці, запозичення інвестиційних проектів для розвитку зеленого туризму. Народний аматорський фольклорний колектив села Лолин під орудою Мирона Кузьмича здійснив творчу поїздку в Польщу.
Сільська бібліотека – осередок духовності та знань
Храмом духовності, місцем збереження книжкових скарбів, територією цікавого спілкування і відкриття прекрасного є Лолинська сільська бібліотека-філія, яка була створена у 1948 році. Сьогодні установою завідує Підберезька Любомира Федорівна.

Тут завжди є відвідувачі. Одні відчувають спрагу до рідного слова, до рідної історії, інших цікавлять новини політичного життя України, художня література, а хто приходить просто погомоніти про різне.
У 2006 році Лолинську сільську бібліотеку-філію – першу сільську бібліотеку в Івано-Франківській області підключено до мережі Інтернет. У 2007 році бібліотека зайняла І місце в районному огляді сільських бібліотек "Краща бібліотека року". За підсумками рейтингової оцінки, а тут оцінювалась в першу чергу краєзнавча робота бібліотеки, створення літопису історії населеного пункту, бібліотека-філія с. Лолин у 2010 році теж визнана переможцем. Цього ж року бібліотека-філія за підсумками районного огляду-конкурсу «Мудрості та долі берегиня – бабусина скриня» визначена переможцем в номінації «Автентичність матеріалу», а також отримала гран-прі обласного конкурсу робіт діяльності бібліотек «І знов озвалися трембіти…».
Успіхом у відвідувачів користується книжкова виставка «До Лолина! До Ольги! До життя!», адже Лолин – село Франкового кохання. Тут підібрана література про той чарівний світ ніжності і краси, який кликав Франка у Лолин.
7 липня 2008 року до Лолина прибуло багато гостей, щоб взяти участь у районному семінарі бібліотечних працівників та літературних читаннях «На Франкові вакації до Лолина». Гостями та учасниками цього святкового заходу, який дарував добрий настрій, хвилини естетичної насолоди, були бібліотекарі всього району, голова обласного товариства "Просвіти" Петро Арсенич, професор, директор Львівського музею Івана Франка Роман Горак, поет Василь Олійник, автор книги "Тут витав у мріях молодий Франко" Іван Гачка, представники влади та інші.

При бібліотеці працює історико-етнографічна вітальня "Мудрості та долі берегиня – бабусина скриня". Вдалось об’єднати однодумців, людей, що мають спільні інтереси, уподобання, а основне – любов до свого краю, села, народу.
Їхніми дбайливими руками зібрана колекція виробів майстрів різних поколінь під назвою "Сімейна реліквія". Це і національне вбрання, і вишивки, і старовинні предмети побуту. Цю колекцію доповнює книжково-експонатна виставка "Тобі розкаже сива давнина, як край мій жив, боровся і трудився". Надовго зупиняються читачі та відвідувачі біля фотовиставки "Історія села у фотографіях". Тут є світлини з обрядом весілля 1938 р., вертепом 1963 р., сільським хором 1930 р., фотографії учасників УПА і багато інших цікавих фотографій.
Відновлено такі забуті форми роботи, як вечорниці, лолинське весілля. Значну роль в цьому відіграли учасники клубу за інтересами «Каменяр», який створений при бібліотеці.
Бібліотечний фонд становить понад 8 тис. примірників документів. Обслуговує бібліотека 525 користувачів, яким видається більш як 10 тис. примірників документів за рік.
Бібліотека рухається вперед, залучає ширше коло користувачів, шукає нові форми роботи, адже недаремно бібліотека – скарбниця знань і мудрості людської.


Схожі:

Долинська центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний...
Той дім всі звуть бібліотека… (з досвіду роботи Надіївської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад. Н....
Центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний відділ З...
Бібліотека – моя доля: з досвіду роботи / Долинська ЦРБ, метод бібліогр від.; уклад. З. В. Тарантюк, Н. П. Кушнірчук, відп за вип....
Долинська центральна районна бібліотека
Щорічно бібліотека одержує більш ніж 70 назв газет і журналів. Серед них видання з економічних, суспільних, політичних питань, питань...
О. Г. Андрєєва Долинська центральна районна бібліотека
Креховецька М. Провісник світла і добра / М. Креховецька // Файна газета. – 2008. – 11 черв. – С. 4
Долинська центральна районна бібліотека
Голови обласних рад 4 областей Західної України – Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької проголосити 2009...
ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА БІБЛІОТЕКА МЕТОДИЧНО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ...
Дім, де живуть не тільки книги : (з досвіду роботи Раківської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад....
Долинська центральна районна бібліотека
Та й кожен повинен досягти своїх вершин у житті. А це не завжди легко й просто, тому що вершин досягають доклавши великих зусиль....
Долинська центральна районна бібліотека
Сколівщина ще у XVIII столітті. А от у рідному селі, як видно з численних розмов із людьми різного віку, про нього мало що знають....
Слободо-Болехівська сільська бібліотека-філія
«Нові надходження книг у фонди Долинської ЦБС» виходить щоквартально і охоплює документальні джерела, які надійшли до фондів централізованої...
Слободо-Болехівська сільська бібліотека-філія
«Нові надходження книг у фонди Долинської ЦБС» виходить щоквартально і охоплює документальні джерела, які надійшли до фондів централізованої...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка