Дослідно-експериментальної роботи


Скачати 70.27 Kb.
Назва Дослідно-експериментальної роботи
Дата 11.04.2013
Розмір 70.27 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи


Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Головне управління освіти і науки

Чернівецької обласної державної адміністрації

Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області

Підсумки програми проведення

І підготовчого етапу

дослідно-експериментальної роботи «Формування соціальної компетентності учнів з особливими потребами

в умовах спеціальної школи-інтернату»

на базі Чернівецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 4

(доповідь на Вчену раду)
Мороз Тетяна Василівна,

завідувач кафедри педагогіки, психології та теорії управління освітою Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, кандидат філологічних наук, науковий керівник

Чернівці – 2012

Програма І підготовчого етапу, строком виконання на вересень 2011 – червень 2012, що передбачала виконання таких положень, як:

  1. Визначення та наукове обґрунтування теми, мети та завдань дослідно-експериментальної роботи (вересень, 2011);

  2. Вивчення та аналіз педагогічного досвіду з проблеми проведення дослідно-експериментальної роботи (вересень-грудень, 2011);

  3. Налагодження спільної діяльності з установами, які здійснюють науковий супровід дослідно-експериментальної роботи (жовтень-листопад, 2011);

  4. Визначення складу творчої групи вчителів-дослідників, психологічної служби для участі в організації та проведенні дослідно-експериментальної роботи з проблеми (жовтень-листопад, 2011);

  5. Вивчення потенційних можливостей суб’єктів дослідно-експериментальної роботи (листопад, 2011-травень, 2012) – виконана в повному обсязі.

Підведення підсумків І підготовчого етапу дослідно-експериментальної роботи доречно, на наш погляд, розглядати у двох аспектах: науково-теоретичному (про що говоритиму я) та, безпосередньо, практичному (про що доповідатиме директор Чернівецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 4 Іван Іванович Коропецький).

На виконання Наказу ГУОН № 502 від 14.10.2011 на базі Чернівецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 4 створено дослідно-експериментальний майданчик з проблеми «Формування соціальної компетентності учнів з особливими потребами в умовах спеціальної школи-інтернату». Програма дослідно-експериментальної роботи розрахована на 5 років (2011-2017 рр.).

Відповідно до пункту 1 програми І підготовчого етапу було визначено та науково обґрунтувано тему, мету та завдання дослідно-експериментальної роботи.

Тема дослідно-експериментальної роботи – «Формування соціальної компетентності учнів з особливими потребами в умовах спеціальної школи-інтернату» – випливає з необхідності виявлення і розробки засобів соціально-педагогічної діяльності, спрямованих на формування соціальної компетентності учнів з особливими потребами, що дозволить підвищити рівень соціалізації дітей на етапі підготовки до самостійного життя.

Мета експерименту полягає у розробці та теоретичному обґрунтуванні сукупності засобів педагогічної діяльності, що сприяють формуванню соціальної компетентності учнів школи-інтернату шляхом впровадження інноваційних технологій у навчально-виховний процес.

Для досягнення мети передбачається розв’язати такі завдання:

  1. Визначити ступінь розробки проблеми формування соціальної компетентності учнів з особливими потребами школи-інтернату в педагогічній теорії та соціально-освітній практиці.

  2. Розробити й апробувати модель процесу формування соціальної компетентності школярів з обмеженими можливостями здоров’я в умовах школи-інернату.

  3. Розробити критерії соціальної адаптації учнів з обмеженими можливостями здоров’я школи-інтернату і комплекс діагностичних процедур, спрямованих на виявлення рівня соціальної адаптації дітей з особливими потребами в умовах школи-інтернату.

Об’єктом експерименту є процес формування соціальної компетентності учнів з особливими потребами школи-інтернату.

Предмет експерименту – зміст, технології та психолого-педагогічні умови формування соціальної компетентності учнів з обмеженими можливостями здоров’я школи-інтернату засобами педагогічної діяльності.

Основним очікуваним результатом експерименту є програма соціально-педагогічної діяльності, спрямована на підвищення рівня формування соціальних компетентностей школярів з обмеженими можливостями здоров’я на етапі підготовки до самостійного життя, що передбачає:

  • формування позитивного ставлення до себе, інших, навколишнього світу (самоповага і впевненість у собі; ініціативність, уміння ставити мету, визначати пріоритети в роботі й особистому житті, планувати час);

  • розвиток умінь і навичок, необхідних для ефективної комунікації;

  • розвиток конструктивного мислення (розв'язання проблем і прийняття рішень, ефективного використання найрізноманітніших технологій);

  • формування вмінь і навичок співробітництва і роботи у групі (розуміння мети й культури успішної праці в групі; планування й прийняття рішень спільно з іншими членами групи, повага думки інших тощо).

Адже ІІ етап соціалізації – це перебування дитини з особливими потребами у спеціальному закладі, де важливу роль відіграє такт педагогів і повага до дитини з особливими потребами. А ІІІ – кінцевий – етап соціалізації передбачає адаптацію дитини власне у суспільстві.

На І підготовчому етапі використовувався, в основному, теоретичний метод аналізу наукової літератури, що засвідчив неабияку актуальність теми дослідно-експериментальної роботи.

Підвищення інтересу до зазначеної проблеми зустрічаємо у працях Л.Кунельської, М.Мауковської, А.Панової, В.Слот, Х.Спанярд, М.Фурсова, О.Холостової. Цінними є також дослідження, присвячені соціальній роботі як засобу соціалізації дитини з особливими потребами (О.Белінської, Л.Грачова, Я.Коломенського, А.Мудрика, А.Панової). Значною практичною допомогою фахівцям є праці, які висвітлюють досвід нетрадиційних підходів до реабілітаційного процесу (Л.Грачов, Г.Іващенко, Є.Кім, Н.Роберт). Значну увагу питанню забезпечення життєвої компетентності дітей з інтелектуальними та фізичними вадами приділяють вітчизняні вчені (Л. Артемова, Л. Сохань, В. Тарсун, Т. Титаренко, В. Циба та ін.).

Вчені вважають, що соціальна компетентність дітей з особливими потребами передбачає спроможність особистості набувати знання, перетворювати їх на уміння, адекватно діяти в соціальному середовищі, правильно оцінювати складні соціально-культурні, економічні, виробничі ситуації, приймати правильні рішення та діяти згідно з обставинами соціального, культурного, економічного життя суспільства. Для формування соціальної компетентності дитини, її спроможності жити в реальному світі важливим є формування у дитини здатності долати труднощі та перешкоди. Успішному вирішенню завдань формування соціальної компетентності дітей з особливими потребами сприятимуть глибоке вивчення індивідуальних особливостей дитини, створення умов для отримання та закріплення необхідного соціального досвіду тощо.

Наукова новизна нашого дослідження полягає у

  • визначенні організаційно-педагогічних умов формування соціальної компетентності учнів спеціальної школи-інтернату;

  • розробленні педагогічного інструментарію, який дозволяє здійснювати соціалізацію дітей з особливими потребами;

  • винайденні критеріїв для оцінки рівня сформованості соціальної компетентності учнів з обмеженими можливостями здоров’я в умовах школи-інтернату.

Для розв’язання зазначених завдань та з метою налагодження спільної діяльності з установами, що здійснюють науковий супровід дослідно-експериментальної роботи, та відповідно до пункту 3 програми І підготовчого етапу між факультетом корекційної та соціальної педагогіки і психології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та Інститутом післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області укладено договір про співпрацю з метою наукового супроводу дослідно-експериментальної роботи (від 22 жовтня 2011 року). Науковими консультантами з боку Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка виступають кандидат психологічних наук, доцент, завідувач кафедри логопедії і спеціальних методик Олексій Вікторович Гаврилов та кандидат психологічних наук, доцент, заступник декана факультету корекційної і спеціальної педагогіки і психології Наталія Степанівна Гаврилова.

Свідченням підвищеної уваги навчальних закладів до процесу розвитку соціальної компетентності дітей з особливими освітніми потребами, зокрема Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка є VI міжнародна науково-практична конференція «Корекційна освіта: історія, сучасність та перспективи розвитку», що відбулася 2-3 квітня 2012 року, учасником якої був, зокрема, директор Чернівецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 4 Іван Іванович Коропецький. Вчені доводять, що школярі окресленої категорії можуть успішно інтегруватися в суспільство лише за умови спеціально організованого медико-психолого-педагогічного супроводу, що включає:

  • визначення критеріїв, показників та рівнів діагностики сформованості соціальної компетентності учнів;

  • проведення діагностики рівня сформованості соціальної компетентності учнів експериментальних та контрольних класів;

  • розробку функціонально-прогностичної моделі формування соціальних компетентностей учнів з особливими потребами засобами педагогічної діяльності.

Саме такі завдання передбачені ІІ – діагностико-концептуальним – етапом нашої дослідно-експериментальної роботи строком виконання на серпень 2012 – серпень 2013 рр. З цією метою, а також з метою обговорення діагностичного інструментарію, адаптованого для дослідження означеної проблеми та розробки методичних рекомендацій щодо формування соціальної компетентності учнів з особливими потребами в умовах спеціальної школи-інтернату практично необхідним вважаємо проведення круглого столу «Особливості діагностики та розвитку соціальної компетентності учнів з особливими потребами в умовах спеціальної школи-інтернату» за участю наукових консультантів ІППО ЧО та Кам’янець-Подільського національного педагогічного університету ім. І. Огієнка.

Достовірність результатів забезпечуватиметься конкретним використанням методик і технологій за погодженням із науковими консультантами експерименту, якісною обробкою експериментальних даних, систематичним моніторингом експерименту.


Схожі:

«Корекційна освіта: історія, сучасність та перспектива розвитку»
«Чернівецька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №4» про завершення підготовчого етапу дослідно-експериментальної роботи за...
Підготовка кадрів до здійснення наукової та дослідно-експериментальної...
Ня, розвиток спроможності на наукових засадах самостійно вирішувати поточні шкільні проблеми. Необхідність виконання вищезазначених...
НАКАЗ
«Про вивчення курсів духовно-морального виховання у 2013/2014 навчальному році» та для забезпечення виконання програми дослідно-експериментальної...
4. Наказ розмістити на інформаційному сайті Інституту післядипломної...
Чернівецької області та з метою висвітлення науково-практичних результатів щодо сучасного стану та напрямів розвитку інноваційної...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
«Про заходи щодо впровадження електронного навчального контенту» та з метою подальшого розвитку інформаційного освітнього простору,...
Умови проведення
Конкурс проводиться щорічно з метою підтримки дослідницько-експериментальної діяльності учнів, які мають досвід дослідницько-експериментальної...
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ
Хмельницькій області 22. 06. 2011 р за №86/1665, плану роботи Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської...
ВІДДІЛ ОСВІТИ
Прикарпаття, виховання їх в дусі патріотизму та демократичних цінностей, створення умов для формування інтелектуального потенціалу...
І Всеукраїнської науково-практичної
З 8 до 18 квітня 2013 р відповідно до плану роботи Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області відбувалася...
Конкурс-захист науково-дослідницьких робіт проводиться поетапно
Основними завданнями конкурсу є виявлення та підтримка обдарованих дітей, залучення інтелектуально та творчо обдарованої учнівської...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка