Лекція з курсу «Прикладні програми (Електронні таблиці Excel)»


Скачати 261.88 Kb.
Назва Лекція з курсу «Прикладні програми (Електронні таблиці Excel)»
Сторінка 1/6
Дата 25.03.2013
Розмір 261.88 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Інформатика > Лекція
  1   2   3   4   5   6
Лекція з курсу «Прикладні програми (Електронні таблиці Excel)»
Автор: доцент кафедри інформаційних в освіті Коношевський Л.Л.
Лекція 2. Ввід даних в MS Excel (2 год)
Технічне й програмне забезпечення лекції:


    • персональний комп’ютер;

    • операційна система Windows XP;

    • електронні таблиці Excel;

  • мультимедіапроектор;

  • проекційний екран.

План лекції



2.1. Аналіз способів введення даних в MS Excel.

2.2. Перенесення і копіювання інформації в електронних таблицях.
Література:

  1. Вейскорн Джен. Excel 2000. Базовый курс (русифицированная версия). – К.: М., Спб.: Век+Энтроп, Корона, 2000. 464 с.

  2. Николсон Д., Николсон С. Открой для себя Excel 97. – К.: Комиздат, Диалектика, 1987. – 416 с., ил.

  3. Гебхард Р. Excel 97. Справочник. – М.: Бином, 1998.

  4. Николь Н., Альбрехт Р. Электронные таблицы Excel 5.0 для квалифицированного пользователя. – М.: Эком., 1995.

  5. Пасько В. Microsoft Office 97. – К.: BHV., 1998.

  6. Штайнер Й., Валентин Р. Excel 7 для Windows 95. Справочник. – М.: Бином, 1997.

  7. Іванов Є.О., Матвієнко В.Т., Попов Ю.Д.Основи роботи з системою Microsoft Excel. Учбовий посібник для студентів всіх факультетів Київ Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 1999.


2.1. Аналіз способів введення даних в MS Excel
Ввід даних
Клітинки робочого листа можуть містити різноманітну інформацію: текст, числові значення, дати, час, формули. Щоб помістити дані у визначену клітинку робочого листа, необхідно вибрати потрібну клітинку, ввести дані та підтвердити уведення. Excel при цьому автоматично розпізнає тип даних, що вводяться. Значення, що вводиться, відображається у рядку формул. Крім того, у цьому ж рядку з'являються розглянуті раніше кнопки для опрацювання вмісту клітинки.

Уведення даних завершується натисканням клавіші <Enter> або кнопки у рядку формул. Часто набагато зручніше для завершення уведення використовувати клавіші керування курсором. У цьому випадку після уведення поточна клітинка зміщається у відповідному напрямку. Скасувати уведення дозволяють клавіша <Esc> або кнопка у рядку формул.
Введення чисел
Excel інтерпретує уведений вміст клітинки як числове значення, якщо воно складається з цифр і, можливо, деяких спеціальних символів:

Уведення від'ємного числа починається зі знака мінус. Як від'ємне автоматично інтерпретується і числове значення, взяте у круглі дужки.

Уведений перед числом знак плюс ігнорується.

Використана перед числом, або у числі, одна кома сприймається як десяткова кома.

У процесі уведення числа можна використовувати пропуск як роздільник тисяч (1 000 000).

Перед числом (або після нього, у залежності від установок у панелі керування Windows) можна використовувати знак грошової одиниці.

Після числа можна зазначити символ відсотка.

Можна вводити числа у вигляді раціональних дробів, розділяючи цілу та дробову частини пропуском «3 1/2». За відсутності цілої частини замість неї обов'язково вказується 0.

При записі числа в експоненціальній формі використовується символ «E» для відділення мантиси та порядку. Якщо ширина клітинки недостатня для відображення числа, Excel автоматично покаже його в експоненціальній формі.

Ще раз підкреслимо, що символи десяткового знака та валюти встановлюються у панелі керування Windows. Якщо число занадто довге та не може бути відображене у клітинці цілком, замість нього відображаються спеціальні символи (###). Для коректного відображення числа збільшить ширину стовпчика. Числові значення вирівнюються у клітинці по правому полю.
Введення значень дати та часу
Безпосередньо з клавіатури можна вводити значення дати з інтервалу від 01.01.1900 до 31.12.2078. При цьому для поділу окремих частин значення дати поряд із точкою можна використовувати косу риску (/) або дефіс (), виконавши відповідні установки у вікні «Свойства: Язык и стандарты», що викликається з «Панели управления» Windows.

У значенні часу години, хвилини та секунди розділяються двокрапкою (:). Excel використовує за умовчанням 24-годинний формат. При необхідності використання 12-годинного формату, зазначте після значення часу через символ пропуску am (або просто a) чи pm (або просто p). Якщо у клітинку потрібно записати і значення дати, і значення часу, розділіть їх символом пропуску.

У внутрішньому представленні Excel зберігає та опрацьовує дати та час як десяткові числа. Значення дат зберігаються у вигляді цілих чисел з інтервалу від 1 до 65380, значення часу – у вигляді десяткових дробів з інтервалу від 0 до 1. Так, даті 01.01.1900 відповідає число 1. А, наприклад, 6 годинам (це 6/24 доби) відповідає число 0,25. Завдяки цьому значення дат і часу можуть бути використані в обчисленнях.

У процесі використання у формулах значень дати та часу вони мають бути зазначені у лапках.
Введення тексту
Будь-які дані, що вводяться та які Excel не сприймає як числові значення, значення дати, часу або формули, інтерпретуються як текст. Як текстові сприймаються також будь-які дані, перед якими при уведенні зазначений апостроф (). Текст, що поміщається у клітинку, може містити до 255 довільних символів. За умовчанням текст вирівнюється у клітинці по лівому полю. Для окремих символів можна використовувати різноманітні параметри форматування.

Якщо уведений у клітинку текст перевищує ширину клітинки, він відображається поверх розташованих праворуч сусідніх клітинок. Проте, якщо сусідня клітинка не порожня, текст, що не уміщається, буде обрізаний по правому краю клітинки (обрізається тільки відображення, самий текст зберігається у відповідній клітинці повністю).

Довгий текст можна розбити у клітинці на декілька рядків, задаючи натисканням клавіш <Alt+Enter> перехід до нового рядка.

Текст деякої клітинки можна центрувати у виділеній області, що складається з декількох клітинок (наприклад, для створення заголовка), за допомогою кнопки – «Объединить и поместить в центре» панелі «Форматирование». Для цього треба виділили область і натиснули зазначену кнопку.
Введення формул
Формула в Excel повинна починатися з математичного оператора, наприклад, зі знака рівності (=), або знака плюс (+), або знака мінус (). Формули крім операцій (часто вживають термін – оператори) можуть містити константи, адреси клітинок, імена діапазонів, функції. Відразу після завершення уведення виконуються обчислення, і в клітинці відображається результат обчислень. Сама формула, що зберігається в активній клітинці, відображається у рядку формул. Іноді після уведення формули з'являється повідомлення про помилку, по якому, як правило, неважко визначити її характер. Можливості, надані формулами для опрацювання даних у Excel, розглянуті нижче у розділі “Обчислення”.
  1   2   3   4   5   6

Схожі:

Лекція з курсу «Прикладні програми (Електронні таблиці Excel)»
Колесников А. Excel 2000 (русифицированная версия). – К.: Изд группа ВНУ, 1999. – 496 с
Лекція з курсу «Прикладні програми (Електронні таблиці Excel)»
Колесников А. Excel 2000 (русифицированная версия). – К.: Изд группа ВНУ, 1999. – 496 с
Лекція з курсу «Прикладні програми (Електронні таблиці Excel)»
Колесников А. Excel 2000 (русифицированная версия). – К.: Изд группа ВНУ, 1999. – 496 с
Лекція з курсу «Прикладні програми (Електронні таблиці Excel)»
Лекція Робота з фінансовими функціями. Створення, редагування і форматування графіків і діаграм (2 год.)
Лекція з курсу «Прикладні програми (Електронні таблиці Excel)»
Вейскорн Джен. Excel 2000. Базовый курс (русифицированная версия). – К.: М., Спб.: Век+Энтроп, Корона, 2000. 464 с
Тема: Електронні таблиці. Програма ”Microsoft EXCEL”
Мета: навчити учнів розуміти призначення програм для опрацювання табличної інформації; запускати програму EXCEL; вводити інформацію...
УРОКУ   Тема: Загальні відомості про електронні таблиці
Мета: познайомити учнів з поняттям електронних таблиць та функціями програми Excel
Тема: Ознайомлення з вікном програми MS Excel
Щоб запустити Excel, виконаєте команду Пуск / Програми / Microsoft Office / Microsoft Excel
Лекція: Робота з таблицями: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Показані можливості сортування даних в таблиці. Дано уявлення про можливості обчислень в таблицях документів Microsoft Word 2007....
Тема: Електронні таблиці
Нарахувати стипендію учням за результатами сесії за умовою: якщо середній бал становить
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка