Книга укомплектована розділом з необхідним для працівника, відповідального за безпечна життєдіяльність населення та охорону праці, довідковим матеріалом: коротким термінологічним словником,


Скачати 8.42 Mb.
Назва Книга укомплектована розділом з необхідним для працівника, відповідального за безпечна життєдіяльність населення та охорону праці, довідковим матеріалом: коротким термінологічним словником,
Сторінка 1/95
Дата 05.04.2013
Розмір 8.42 Mb.
Тип Книга
bibl.com.ua > Економіка > Книга
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   95
Міністерство праці і соціальної політики України

Державний комітет України по нагляду за охороною праці

Академія економічних наук України

Екологічна академія України

Українська Академія економічної кібернетики

Національний науково-дослідний інститут охорони праці

Тернопільський державний технічний університет ім. І. Пулюя

Тернопільський інститут економіки і підприємництва

Безпека життя і охорона праці
Рекомендовано як посібник для студентів вищих
і середніх спеціальних навчальних закладів,
системи підвищення кваліфікації,
та організації всеобучу на рівні органів
місцевого самоврядування


Київ — 2000
ББК 74.26

Б 39
Автор-укладач Кирич Н. Б.

Під загальною редакцією

заслуженого діяча науки і техніки України Андрушкова Б. М.

Наукові керівники: Ткачук С. П., Ткачук С. Н.

Рецензенти: С. Л. Дусановський, доктор економічних наук, академік УЕАН; завідувач кафедрою економіки, організації і планування в АПК ТАНГу;

Б. В. Бакушевич, завідувач кафедрою менеджменту ТДТУ ім. І. Пулюя, академік АЕН України

Редактор Жук М. Г.

Літературний редактор Давидова О. А.

Художнє оформлення Демчак С. М.


Б 39

Безпека життя і охорона праці. Посібник для студентів та викладачів вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, системи підвищення кваліфікації — К.: Охорона праці, 2000. — 568 с.

ISBN 966-
Посібник розкриває актуальні проблеми організації безпечної життєдіяльності населення в побуті та надзвичайних ситуаціях охорони праці та техніки безпеки.

Книга укомплектована розділом з необхідним для працівника, відповідального за безпечна життєдіяльність населення та охорону праці, довідковим матеріалом: коротким термінологічним словником, коментарями, типовими програмами для організації навчання, переліками законодавчих, нормативних документів, взірцями розмаїтих документів у цій сфері суспільного життя.

Книга буде корисною не лише для викладачів і студентів, а й для керівників і спеціалістів, які ведуть питання охорони праці, техніки безпеки та безпечної життєдіяльності населення, науковцям і практикам.

ББК 74.26


ISBN 966-

© Кирич Н., 1999

Замість передмови:


Починаючи з 1 січня 1994 р., відповідно до постанови Верховної Ради України № 699 «Про порядок введення в дію Закону України «Про охорону праці», відбулась передача функцій державного нагляду за охороною праці технічними інспекціями профспілок — Державному комітету України по нагляду за охороною праці. На даний час згідно зі ст. 41 Закону України «Про охорону праці» в обласних та районних адміністраціях створено відповідні структурні підрозділи. У вищих, середніх та середньо-спеціальних навчальних закладах розроблено програми предметів «Безпека життя», «Техніка безпеки та охорона праці». Як у навчальних закладах, так і трудових колективах розпочалась трудомістка, копітка організаційна робота з налагодження інформаційних зв’язків, створення служб на місцях, розробки механізмів реалізації державної політики у цій важливій сфері діяльності та інше.

В умовах переходу до ринкових відносин проведення цієї роботи відзначається певними складнощами і труднощами фінансового характеру, проте вони не повинні служити перепонами в забезпеченні належних, цивілізованих умов життєдіяльності населення, в чому немаловажну роль відіграє навчання.

На місцях реалізацію згаданих завдань забезпечують, крім новостворених відділів з питань охорони праці, які функціонують як самостійні структурні одиниці при облдержадміністраціях, комісії з питань безпечної життєдіяльності населення і надзвичайних ситуацій, які є колегіальним органом голів обласних адміністрацій, комісій з безпеки дорожнього руху та інші.

Одним з методів роботи згаданих органів є організація тематичних науково-практичних семінарів і конференцій, видавництво методичної літератури.

Слід сказати, що книга певною мірою розглядає проблеми, що мають місце у цій важливій сфері діяльності. В умовах відсутності необхідної методичної літератури, вона, безперечно, служитиме настільною книгою не лише для студентів, а й керівників, спеціалістів. Вона містить багато інформаційного матеріалу з виробничо-господарської діяльності.

Хочеться побажати авторам цієї розробки нових творчих успіхів у вирішенні проблем, що стосуються техніки безпеки, охорони праці та безпечної життєдіяльності населення.

Заступник міністра праці та соціальної політики,
Голова Комітету по нагляду за охороною праці
С. П. ТКАЧУК

У безпеці життя і здоров’ї народу — майбутнє держави

Становлення молодої суверенної держави вимагає значного підвищення рівня безпечної життєдіяльності населення, охорони праці. Актуальність цієї проблеми посилюється ще й тим, що після Чорнобильської аварії різко загострилась екологічна ситуація.

Такі обставини обумовлюють необхідність посилення в організації безпечної життєдіяльності населення і покращання здоров’я людей природоохоронного фактору.

Поліпшення управління охороною праці та безпекою життєдіяльності населення вимагає розробки науково-методичних рекомендацій, спрямованих на практичну допомогу місцевим органам влади та керівникам підприємств. Безперечно, що ця робота повинна починатись з навчального закладу. Відрадно, що саме цим проблемам присвячений посібник. Автори на фактичних матеріалах розкривають сучасну соціально-економічну ситуацію в Україні, наводять фактори згубного впливу забруднення довкілля на здоров’я людей, пропонують наукові практичні рекомендації щодо виходу із кризового стану.

Провівши узагальнення, інші наукові дослідження, автори показали роль рекреації у зміцненні здоров’я людини, розробили концептуальні підходи до організації екологічної освіти та виховання населення навели приклади передового досвіду роботи з благоустрою населених пунктів.

У концептуальній частині вказується на необхідність впровадження програм раціонального природокористування, які б забезпечили не тільки екологізацію виробництва, а й потенціальну можливість для її розвитку в майбутньому. Взагалі перспективи розвитку виробництва вимагають докорінної зміни природокористування та охорони навколишнього середовища в області. Позитивним є те, що в першу чергу висвітлені практичні рекомендації з техніки безпеки та охороні праці тощо.

Серед важливих положень особливе місце займають питання раціонального використання територій, садиб, водоймищ, лісових, паркових масивів та повітряного басейну в охороні здоров’я населення. В роботі висвітлюється питання правил фінансування об’єктів благоустрою.

Велике значення надається правовим нормам охорони праці, навколишнього середовища і раціонального природокористування. В окремому розділі дається перелік законодавчих актів нашої держави з питань екологічної безпеки та природокористування. Структура посібника чітка, зміст його наповнений конкретними фактами, розрахунками, постановкою проблем та пропозиціями щодо їх вирішення. У загальному, він може бути рекомендований не лише студентам і викладачам, а і як науковий методичний посібник для керівників і спеціалістів держустанов і підприємств.

Завідувач кафедрою економіки, організації і планування в АПК ТАНГу,
доктор економічних наук, академік УЕАН С. Л. Дусановський;

завідувач кафедрою менеджменту ТДТУ ім. І. Пулюя,
академік АЕН України Б. В. Бакушевич

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   95

Схожі:

В.І., Слободяник Н. П. ЛОГІСТИКА Рекомендовано Міністерством освіти...
Викладення теоретичного матеріалу підкріплюється прикладами, контрольними запитаннями, тестами, термінологічним словником
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять із безпеки праці з особовим складом 1-го караулу СДПЧ 25
Тема: 4 Законодавча та нормативна база України з охорони праці. Закон України “ Про охорону праці”
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО НАГЛЯДУ ЗА ОХОРОНОЮ ПРАЦІ НАКАЗ
На виконання Закону "Про охорону праці" і постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 1993 року №64 "Про заходи щодо виконання...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять із безпеки праці з працівниками УМНС
Навчально-матеріальне забезпечення: підручник “Основи охорони праці” за ред. М. П. Гандзюка, 2003р., збірник нормативних документів...
Закон про охорону праці визначає основні положення щодо реалізації...
Предметом охорони праці є вивчення факторів виробничого середовища, організаційно-технічних і санітарно-гігієнічних умов, у яких...
Закон України «Про охорону праці»
Адже охорона праці має, безперечно,важливе економічне значення – це висока продуктивність праці, зниження витрат на оплату лікарняних,...
“Відповідальність працівників за порушення законодавства про охорону праці”
За порушення нормативно-правових актів з охорони праці, створення перешкод для діяльності посадових осіб органів дер­жавного нагляду...
“Відповідальність працівників за порушення законодавства про охорону праці”
За порушення нормативно-правових актів з охорони праці, створення перешкод для діяльності посадових осіб органів державного нагляду...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з функціональної підготовки з начальницьким складом частини
ТЕМА: Закон України “Про охорону праці” Виробнича санітарія, гігієна праці, електробезпека
КІРОВОГРАДСЬКА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ,МОЛОДІ...
Запрошуємо Вас взяти участь у регіональному конкурсі для старшокласників «Безпечна Україна. Безпечна Європа. Безпечний світ!», яка...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка