Астрономії. Її розвиток та значення в житті суспільства КОНСПЕКТ УРОКУ Предмет астрономії. Ії розвиток та значення в житті суспільства. Методи та засоби


Скачати 84.97 Kb.
Назва Астрономії. Її розвиток та значення в житті суспільства КОНСПЕКТ УРОКУ Предмет астрономії. Ії розвиток та значення в житті суспільства. Методи та засоби
Дата 19.03.2013
Розмір 84.97 Kb.
Тип Конспект
bibl.com.ua > Астрономія > Конспект


Предмет астрономії. Її розвиток та значення в житті суспільства




КОНСПЕКТ УРОКУ Предмет астрономії. Ії розвиток та значення в житті суспільства.Методи та засоби астрономічних спостережень

Астрономія — наука, що вивчає рух, будову, походження і розвиток небесних тіл та їх систем. Це слово исходить від двох грецьких слів «астрон» — світило, зоря і «номос» — закон.Основа астрономії — спостереження.

Сучасна астрономія поділяється на окремі дисципліни:

Астрометрія розробляє методи вимірювання положень небесних світил і кутових відстаней між ними.

Небесна механіка вивчає динаміку руху небесних тіл.

Астрофізика вивчає фізичну природу, хімічний склад та внутрішню будову зір.

Зоряна астрономія досліджує будову нашої Галактики та інших зоряних систем.

Космогонія вивчає походження і розвиток небесних тіл.

Космологія — наука про розвиток Всесвіту загалом (від грецького «космос» — Всесвіт, і «логос» — учення).

Значення астрономії

  1. Використовується для задоволення практичних потреб людства — орієнтування на місцевості, календар, астронавігація в мореплавстві, авіації та космонавтиці.

  2. Світоглядна роль — усвідомлення людьми положення Землі у Всесвіті, пізнання законів, за якими рухаються та розвиваються космічні об’єкти.

  3. Збагачує важливими даними інші науки (фізику, хімію), проводить дослідження речовин у станах, яких неможливо досягти на Землі.

  4. Вивчення законів небесної механіки, що використовуються для визначення руху космічних апаратів.

Методи та засоби астрономічних спостережень

Астрономія — всехвильова наука, спостереження за небесними тілами ведуться в усьому діапазоні довжин електромагнітних хвиль. Світло — це електромагнітні хвилі дуже вузького діапазону — від 390 нм до 760 нм. весь інший широкий спектр електромагнітного випромінювання можна «побачити» лише за допомогою спеціального обладнання.

Оптична астрономія — галузь астрономії, яка вивчає Всесвіт у видимому спектрі. В її основі лежить візуальне та фотографічне спостереження небесних тіл за допомогою телескопів та спектральний аналіз.

Найважливіші прилади оптичної астрономії — телескопи (від гр. tele — «далеко», scopeo — «дивлюся»). Перший телескоп збудував Галілео Галілей (1564—1642) 1609 року. Вдосконалюючи конструкцію, учений довів збільшення своїх телескопів від 3 до 35 разів.

Телескопи поділяються на

рефрактори (від лат. refractus — заломлений) — лінзові телескопи, об’єктивом яких с лінза або система лінз. Телескоп Галілея був рефрактором з діаметром лінзи 5,3 см;

рефлектори (від лат. reflectere — відбиваючий) — дзеркальні телескопи, об’єктивом яких є увігнуте дзеркало. Перший такий телескоп з діаметром дзеркала 2,5 см побудував І. Ньютон.

Найбільший рефрактор у світі, що лінзу-об’єктив діаметром 102 см, знаходиться в Йєрській обсерваторії (СІІІА). Найбільший в світі рефлектор, увігнуте дзеркало якого має діаметр 1000 см, знаходиться на горі Мануа-Кея (Гаваї).

Сучасні телескопи дають збільшення до 500 разів. Більше збільшення не дає можливість побачити більше деталей, тому що заважає атмосфера.

Інфрачервона астрономія

Ультрафіолетова астрономія

Рентгенівська астрономія

Гамма-астрономія

.

КОНСПЕКТ УРОКУ Екліптика. Видимий рух Сонця і Місяця

Екліптика — велике коло, по якому рухається на небі Сонце протягом року відносно зір.

Рухаючись по екліптиці, Сонце двічі на рік буває на небесному екваторі у так званих точках рівнодення.

21 березнядень весняного рівнодення.

23 вереснядень осіннього рівнодення.

В день літнього сонцестояння (22 червня) опівдні для північної півкулі Землі Сонце знаходиться найвище над горизонтом, день найдовший.

У день зимового сонцестояння (22 грудня) день найкоротший.

Зодіакальні сузір’я

Рухаючись разом із Землею по орбіті протягом року, ми спостерігаємо Сонце на небі у різних напрямках на тлі різних сузір’їв. Якщо кожного дня позначати положення центра Сонця відносно далеких зір, то можна отримати велике коло небесної сфери, яке називають екліптикою. Річний шлях Сонця на небі вздовж екліптики пролягає через сузір’я, які здавна мають назву зодіакальних (від грецького слова «зоон» — тварина), а їх сукупність називається поясом Зодіаку, Астрономи Давнього Вавилону поділили екліптику на дванадцять рівних відрізків по 30°, кожний з яких отримав назву того сузір’я, в межах якого він знаходиться. Знак Зодіаку — це знак того зодіакального сузір’я, під яким народжується людина.

Рух Сонця через Зодіакальні сузір’я

Сузір’я

Тривалість перебування Сонця в сузір'ї

Стрілець

19 грудня — 19 січня

Козерог

20 січня — 16 лютого

Водолій

17 лютого — 12 березня

Риби

13 березня — 18 квітня

Овен

19 квітня — 14 травня

Телець

15 травня - 21 червня

Близнята

22 червня — 20 липня

Рак

21 липня - 11 серпня

Лев

12 серпня — 17 вересня

Діва

18 вересня — 31 жовтня

Терези

1 листопада — 22 листопада

Скорпіон

23 листопада — ЗО листопада

Змієносець

1 грудня — 18 грудня



Видимий рух Місяця

Період обертання Місяця навколо Землі відносно зір називається зоряним або сидеричним місяцем (від лат. sidus зоря). Він становить 27,3 доби.

Фази Місяця — зміна зовнішнього вигляду Місяця для спостерігача на Землі. Відбувається це тому, що Місяць займає різні положення відносно Землі і Сонця, яке його освітлює. Вирізняють чотири найголовніші фази: новий Місяць, перша чверть, повний Місяць (повня), третя чверть.

Синодичний місяць — проміжок часу між двома послідовними однаковими фазами Місяця. Він дорівнює 29, 5 доби.

Період обертання Місяця навколо осі дорівнює періоду обертання його навколо Землі. Тому ми бачимо завжди тільки одну півкулю Місяця.

Сонячна доба на Місяці дорівнює синодичному періоду — близько 2 земних тижні день і 2 земних тижні ніч.

Сонячні та місячні затемнення

Сонячне затемнення відбувається тоді, коли тінь від Місяця потрапляє па поверхню Землі Розрізняють 3 типи сонячного затемнення: повне, часткове, кільцеподібне.



Повне сонячне затемнення видно лише для спостерігача, який знаходиться всередині плями місячної тіні. Діаметр цієї плями на поверхні Землі не перевищує 250 км. Там, де на Землю падає півтінь Місяця, спостерігається часткове затемнення Сонця.

Повне затемнення Сонця триває не більше 7,5 хвилин, разом з частковими фазами може тривати більше двох годин.

Сонячних затемнень на рік для Землі може бути від двох до п'яти, в останньому випадку часткових. В одному конкретному місці Землі повне сонячне затемнення трапляється один раз у 200 — 300 років.

Затемнення Сонця можуть відбуватися тільки у фазі нового Місяця.

Місячне затемнення відбувається годі, коли Місяць потрапляє в тінь Землі



Фаза повного затемнення триває до 1 год 40 хв, а все місячне затемнення — більше 3 годин.

Місячні затемнення можуть відбуватися тільки у фазі повного місяця, бувають 2—3 рази на рік, а можуть і зовсім не бути.







Схожі:

ТЕМА ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
ПРЕДМЕТ АСТРО­НОМІЇ, її РОЗВИТОК І ЗНАЧЕННЯ В ЖИТТІ СУ­СПІЛЬСТВА. КОРОТКИЙ ОГЛЯД ОБ'ЄКТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ В АСТРОНОМІЇ
Що і для чого вивчає економіка, її місце серед інших наук. Обмеженість...
МЕТА: Показати основні особливості предмета «Основи економіки»; розкрити суть обмеженості ресурсів і безмежності потреб. Показати...
Урок «Операція "Таємничий острів"» Цілі уроку
Цілі уроку: вийшовши за межі програми, показати могутність хімії як джерела добробуту для всього народу; показати величезне значення...
Уроку на тему: «Розмноження і розвиток ссавців. Сезонні явища в житті ссавців»
Розробка уроку на тему: «Розмноження і розвиток ссавців. Сезонні явища в житті ссавців» для учнів 8 класу. Представлений матеріал...
Уроку
Зародження й розвиток фізики як науки. Роль фізичного знання в житті людини й суспільному розвитку. Методи наукового пізнання
Тема Державна мова мова професійного спілкування 11
Поняття національної та літературної мови. Значення мови в житті суспільства та людини 17
Уроку: усний журнал Хід уроку Учитель
Мета: з'ясувати особливості появи книжки; підвищити інтерес учнів до ролі книжки в суспільному та історично-культурному житті;усвідомити...
Значення голонасінних у природі та житті людини
Мета: Продовжити формувати знання учнів про голонасінні рослини; показати значення голонасінних у природі та житті людини; розвивати...
Математична статистика та її методи
Систематизувати та узагальнити поняття про статистику та її методи, статистичний аналіз даних, наочне зображення статистичного розподілу;...
НАЦІОНАЛЬНА ДОКТРИНА МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ
Україні. Підтримка молодих людей, їхнє залучення до творчої, активної участі в житті суспільства це інвестиції в розвиток стратегічних...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка