Парк Вороночива, смт Оратів


Скачати 32.84 Kb.
Назва Парк Вороночива, смт Оратів
Дата 11.12.2013
Розмір 32.84 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
Парк Вороночива, смт Оратів

http://irp.vn.ua/!_arts/images/253_1.jpg

В кінці ХІХст. з Петербурга до Оратова приїхав потомственний дворянин, генерал Михайло Воронович.Тут він купив землю у багатого поляка і побудував розкішний як на той час палац з вежами-келіями.


Біля палацу було висаджено пейзажний англійський парк (нині – парк культури і відпочинку ім.Т.Г.Шевченка).В ньому були затишні алеї і доріжки, побудовано самобутні альтанки, влаштовано розкішні квітники, встановлено мармуров1 статуї античних богів і героїв. Цей чудовий парк крутосхилом спускався до Камяного ставу.


До нашого часу збереглися поблизу Камяного ставу ділянки рівними рядами насаджених ялин, а на горі – липові алеї.Поміж молодняка височать старі, кремезні дуби і ясени, вязи і клени,сосни і ялини,різновидні акації. У парку ростуть дерева і кущі більш ніж пятдесяти порід, причому чимало з них рідкісні.

Оратівський краєзнавчий музей (1993), смт Оратів

http://static.visicom.ua/pois/files/9605

Оратівський краєзнавчий музей — музей у смт Оратів Вінницької області. Заснований рішенням Оратівської районної Ради народних депутатів від 28 травня 1993 р. Знаходиться в приміщенні колишньої районної бібліотеки. Його засновниками стали Н. Білик і Є. Колосенко.

Музейна колекція становить більше 2 000 предметів. Щорічна кількість відвідувачів - понад 5 000 осіб.

Найбільшою збіркою є етнографічна. Її основу складають домоткані вишиті сорочки з сіл ЯкимівкаЧовновицяЛопатинкаМервин, смт ОратівРожична. Цікавою є колекція глиняного посуду гончарів І. Кириленка (смт Оратів), С. Житника (с. Новоживотів), а також різних предметів українського народного побуту.

У 2000 р. на базі музею створений фольклорно-етнографічний колектив "Берегиня". У 2003 р. йому присвоєно звання "народного аматорського". При музеї діють клуб "Надвечір'я", літературне об'єднання "Вишневий сад".

Криниця І. Гонти, с. Медівка

У цих місцях і досі б’ють джерела, вибиті копитами коня Гонти. З покоління в покоління місцеві жителі передають легенду про криницю Гонти (с. Медівка), з якої нібито Гонта пив воду.

Ця маленька диво-криничка у дні весняних повеней зникає під водами річки-безіменки, щоб потім знову очиститись і частувати всіх охочих свіжою прохолодою. До речі, це «солодке» село назване Медівкою через те, що тут, у затишній місцевості, де ще й сьогодні збереглися лісові масиви «Кривець» і «Дубина» з суцільними насадженнями лип, ясенів, кленів, акацій, дубів і беріз, люди колись займалися бортництвом –збиранням меду диких бджіл.

Медівка є батьківщиною видатного українського письменника і публіциста Петра Інгульського.

Костел Святого Станіслава (1780, 1845), смт Оратів



Серед інших архітектурних пам’яток краю вирізняється костьол Святого Станіслава в смт. Оратів, збудований Станіславом Войне Оранським і прихожанами 1845 р., на місці колишнього.

До 1939 р. у костьолі був орган. За часів радянської влади його розібрали. Збереглися тільки зовнішні оздоблювальні елементи. Великих змін зазнала вівтарна частина костьолу. У 1996 р. приміщення було передано католицькій громаді. 9 травня 2004 р. на передній стіні храму польською делегацією з бібліотеки ім. Джозефа Конрада, служителями костьолу та громадськістю селища встановлена меморіальна дошка з таким написом:«В цьому храмі 26 травня 1856 р. уклали подружній зв’язок Аполло Наленч-Коженьовський і Єва Бобровська, батьки письменника світової слави Юзефа Конрада Коженьовського», який народився 21 лютого 1820 р. в с. Гоноратка (тепер Оратівського району).

Залізничний вокзал (XIX ст.), смт Оратів



Цікавою пам’яткою кінця ХІХ ст. є і приміщення залізничного вокзалу, побудованого 1890 р. паном Ярошинським. Це триповерхова будівля з цегли. Дотепер залишилася неушкодженою лише мармурова підлога.

Палац Заботіних, с. Мала Ростівка

http://orativrada.org.ua/upload/images/%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d1%8f%d1%82%d0%ba%d0%b0%20%d0%b0%d1%80%d1%85%203.bmp

Заслуговує на увагу подорожуючих своєю самобутністю маєток у мальовничому селі Мала Ростівка, збудований у 1900 - 1901 рр. царським генералом Заботіним.

Цеглу на будівництво палацу привозили аж з Польщі. Сам генерал тут не проживав, а проводив у цих живописних місцях лише свою відпустку.

Схожі:

Національний дендрологічний парк «Софіївка»
Уманський парк "Софіївка" є шедевром і зразком світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII – початку XIX сторіч. Парк розкинувся...
Дошкільна освіта області
ЦРД – 12(м. Житомир –6, м. Коростень –2, смт Нова Борова Вол. Волинського району – 1, м. Бердичів – 1, м. Нов. Волинський – 1; смт...
Дошкільна освіта області
ЦРД – 10 (м. Житомир –6, м. Коростень –1, смт Нова Борова Вол. Волинського району – 1, м. Бердичів – 1, смт Озерне Житомирського...
Картинна галерея, смт Муровані Курилівці
...
Оголошує конкурс щ одо визначення виконавця робіт із реконструкції...
Місцезнаходження: 08000, Київська обл., Макарівський р., смт Макарів, вул. Фрунзе, 30
Оголошує конкурс щ одо визначення виконавця робіт із реконструкції...
Місцезнаходження: 08000, Київська обл., Макарівський р., смт Макарів, вул. Фрунзе, 30
ПРОЕКТ
ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГІЇ ВІТРУ З МЕТОЮ ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИАЗОВ’Я НА ПРИКЛАДІ ТОВ «ВІТРЯНИЙ ПАРК НОВОАЗОВСЬКИЙ»
ПАСПОР Т територіальної громади Пилипохребтіївської сільської ради Новоушицького району
Парк – пам’ятка садово – паркового мистецтва місцевого значення, розташоване в с.Іванківці
ПАСПОР Т територіальної громади Пилипохребтіївської сільської ради Новоушицького району
«Іванковецький «парк – пам»ятка садово – паркового мистецтва місцевого значення, розташоване в с.Іванківці
29 серпня 1 вересня 2013 р на базі спортивно-оздоровчого табору «Карпати»...
«Карпати» Львівського національного університету імені Івана Франка (смт. Чинадієво Закарпатської обл.) буде проведено V науково-практичну...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка