Кіровоградщина – одна із лідерів з виділення землі учасникам АТО


Скачати 168.14 Kb.
Назва Кіровоградщина – одна із лідерів з виділення землі учасникам АТО
Дата 21.02.2016
Розмір 168.14 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Кіровоградщина – одна із лідерів з виділення землі учасникам АТО
Обласні та регіональні ЗМІ неодноразово повідомляли про те, що військовослужбовці, котрі захищають територіальну цілісність держави в зоні АТО, мають право безоплатно в порядку першочерговості приватизувати земельну ділянку згідно з встановленими чинним земельним законодавством нормами. Ініціатором цього стала Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру, якою сьогодні проводяться заходи щодо виконання цього завдання.

Виконуючий обов’язки начальника Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області Сергій Хоменко надав роз’яснення з цього приводу.

– Дійсно, соціальна ініціатива Уряду щодо виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції у складний для країни час набула неабиякого резонансу.

Президент України, підписавши відповідні зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального статусу», прийняті Верховною Радою України 01.07.2014 року, надав статус учасника бойових дій усім військовослужбовцям, а також членам інших силових структур, які беруть участь в АТО на сході України.

Варто зазначити, що такі громадяни знаходяться під опікою держави та мають право на отримання встановлених законодавством пільг та компенсацій. Серед інших, їм надаються пільги в частині першочергового відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

- Яким нормативно-правим актом регулюється питання надання у власність земельних ділянок учасникам АТО?

- Виділення земельних ділянок громадянам України – учасникам антитерористичної операції та сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції здійснюється в порядку ст. 118 Земельного кодексу України. Про першочерговий розгляд звернень таких громадян територіальними органами Держгеокадастру йдеться у Розпорядженні Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 року.

Крім цього відповідно до витягу із протоколу № 90 засідання Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2015 року з участю органів місцевого самоврядування здійснюється резервування земельних ділянок та їх відведення учасникам антитерористичної операції та сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції.

Керуючись постановою колегії Держгеокадастру України (жовтень 2014 р.) спільно із територіальними громадами визначені масиви земель державної та комунальної власності, придатні для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, ведення садівництва, особистого селянського господарства та індивідуального дачного будівництва, для подальшого надання учасникам АТО і членам їх сімей.

Отже, органи Держгеокадастру Кіровоградщини працюють в режимі максимального сприяння цій категорії населення в реалізації їх конституційного права на отримання землі.

- Які необхідні документи, аби людина могла заявити про свій намір – отримати земельну ділянку?

- За умови нереалізації дотепер свого права на безоплатну приватизацію земельних ділянок учасник АТО (члени його сім’ї) мають можливість здійснити це в порядку, передбаченому чинним земельним законодавством. Для цього захиснику Вітчизни (членам його сім’ї) необхідно звернутися до відповідної сільської (селищної), міської ради у випадку розташування бажаної земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва в межах населених пунктів. Якщо ж земельна ділянка сільськогосподарського призначення знаходиться за межами населених пунктів, слід звертатися до територіальних органів Держгеокадастру в області.

При цьому учасник АТО, крім заяви (клопотання) про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, повинен надати органу, уповноваженому розпоряджатися земельними ділянками, графічні матеріали, на яких зазначено місце розташування земельної ділянки, та документ, що посвідчує його участь в АТО (посвідчення, довідку).

Наші фахівці провело відповідну роз’яснювальну роботу серед голів місцевих рад. Ми надали зразки заяв з переліком необхідних документів, доручили територіальним органам Держгеокадастру у районах області всіляко надавати допомогу при поданні таких заяв.

- З якими проблемами в цьому напрямку роботи доводиться стикатися?

- Передусім складнощі виникають у військовослужбовців (членів їх сімей) під час отримання необхідної інформації щодо вільних земельних ділянок, а також підтвердження ними свого статусу як учасника бойових дій. Наприклад, інколи у документах не вказується, що така особа перебувала в зоні проведення АТО, а зазначається інше місце дислокації.

Також чинним законодавством України не встановлено територіальних обмежень щодо реалізації громадянами свого права на безоплатну приватизацію земельних ділянок. Тобто відсутні норми, у відповідності з якими такі особи мають право реалізувати правомочність на безоплатну приватизацію лише в межах визначеної адміністративно-територіальної одиниці (наприклад, в якій вони зареєстровані).

- Як обрати вільну земельну ділянку?

- Практика свідчить, що за звичайних умов людині, необізнаній в усіх нюансах кадастрової політики, нелегко знайти «вільну» земельну ділянку державної або комунальної власності. Перш ніж розпочинати цю роботу, варто визначитись з бажаним цільовим призначенням майбутньої земельної ділянки та у якому районі вона має бути розташована. А далі звернутися до територіального органу Держгеокадастру України/відділу містобудування та архітектури органу місцевого самоврядування за місцем проживання або за місцем розташування земельної ділянки.

- Які існують норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам?

- Відповідно до ст. 121 ЗК України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм, зокрема, земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в наступних розмірах: для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 га; для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара; для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара.

- Яка існує процедура відведення земельних ділянок?

- Загалом надання фізичним особам земельних ділянок у власність шляхом приватизації здійснюється у порядку, визначеному ст. 118 ЗК України. Після надання громадянином, зацікавленим в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки в межах норм безоплатної приватизації, необхідних документів, про які йшлося вище, у місячний строк розглядається клопотання і дається дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову в його наданні.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін, але не більше 6 місяців.

Розроблений проект землеустрою підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом Держгеокадастру України, а у разі розташування земельної ділянки у межах населеного пункту або земельної ділянки за межами населеного пункту, на якій планується розташування об’єкта будівництва, — із структурними підрозділами районних державних адміністрацій у сфері містобудування та архітектури.

Після погодження проекту землеустрою громадянину необхідно звернутися до державного кадастрового реєстратора за місцем розташування земельної ділянки із заявою про проведення державної реєстрації земельної ділянки та надання витягу про земельну ділянку з Державного земельного кадастру.

Погоджений проект подається до органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Кодексу, у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (а в разі необхідності здійснення обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом — після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Згідно з статтями 125, 126 Кодексу право власності на земельну ділянку (або мотивована відмова) виникає з моменту державної реєстрації цього права та оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

- Хто передає земельні ділянки у власність?

- Відповідно до частини першої статті 122 Земельного Кодексу сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Відповідно до частини четвертої цієї статті центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб. Головне управління Держгеокадастру у області відповідно до покладених на нього завдань передає відповідно до закону земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у власність або в користування для всіх потреб в межах області.

- Які результати цієї роботи, що триває в області, можна сьогодні констатувати?

- Згідно з інформацією про зарезервовані територіальними органами Держгеокадастру земельні ділянки для передачі у власність учасникам антитерористичної операції на території Кіровоградської області тільки за серпень-вересень поточного року учасникам АТО надано дозволів на розроблення проектної документації на 782 земельні ділянки загальною площею майже 1500 га. Затверджено 928 проектів на отримання земельних ділянок у власність загальною площею майже 1584 га.

Відповідно до статті 122 Земельного кодексу України центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Відповідно до Положення про Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, затвердженого Наказом Держгеокадастру України від 03.03.2015 за № 20, зареєстрованого у реєстрі 27.04.2015 за № 14441020000009862, штатного розпису Головного управління, відділ розпорядження землями державної власності зокрема розглядає звернення по розпорядженню землями державної власності сільськогосподарського призначення.

керівникам територіальних органів відомства по пошуку та резервуванню масивів землі, які можуть бути передані у власність учасникам АТО. На сьогодні територіальними органами Держгеокадастру в районах вже підібрані масиви орієнтовною площею 3,2 тис. гектарів.

http://www.i-law.kiev.ua/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%96%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D0%B4%D1%96%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%BA-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA/

Варто знати, що.

При цьому учасник АТО (члени його сім’ї), як і будь-який громадянин України, має право набути у власність земельну ділянку у порядку, визначеному ЗК України.
вказаним вище Законом встановлено першочергове забезпечення земельними ділянками учасників АТО (членів їх сімей), яким повинні керуватися чиновники в процесі виділення земельних ділянок даним особам.

Кіровоградська область – один лідерів з виділення землі учасникам АТО

Дата выхода: 14.09.2015 
Тип СМИ: Интернет 
Источник: Перша електронна газета 
http://persha.kr.ua/kirovogradska-oblast-odin-lideriv-z-vidilennya-zemli-ucha...

Усього в Україні з 7 по 11 вересня  учасникам АТО відведено 1 272 земельних ділянок, загальною площею 1,2 тисячі гектарів.

Минулого тижня в Україні прийнято 993 рішення про виділення земельних ділянок учасникам АТО та родинам загиблих воїнів. Про це повідомляє glavnoe.ua з посиланням на Держгеокадастр.

За даними відомства, з 7 по 11 вересня найбільше рішень про відведення ділянок прийнято у Хмельницькій

– 265; Кіровоградській – 161; Рівненській – 85; Вінницькій – 71 областях. Усього за тиждень відведено 1 272 земельних ділянок, загальною площею 1,2 тисяі гектарів.

Як зазнаають у Держгеокадастрі, також за цей період для учасників АТО затверджено 203 проекти землеустрою в таких областях: Кіровоградська – 68; Львівська – 41; Хмельницька – 18; Волинська – 16; Рівненська – 12; Закарпатська і Херсонська по 10; Харківська і Черкаська по 7; Чернігівська – 6; Миколаївська – 2; Вінницька, Житомирська, Запорізька, Луганська, Тернопільська, Чернівецька по 1 у кожній.

www.persha.kr.ua

Заступник Фищука похвалився, що він н

Виділення земельних ділянок учасникам АТО

Чим регламентується

Законодавством України передбачено систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосується і надання земельних ділянок.

Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  учасникам бойових дій надаються, серед інших,  такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному статтею 118 Земельного кодексу України, за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки та надав відповідний документ, що посвідчує його участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

Цільове призначення та норми безоплатної приватизації  

Земельні ділянки можуть бути надані військовослужбовцям у власність у межах норм безоплатної приватизації, визначених статтею 121 Земельного кодексу України, а саме у таких розмірах:

для ведення садівництва — не більше 0,12 га;

для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;

для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га;

для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара.

Процедура виділення земельних ділянок

Відповідно до Земельного кодексу України , зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Розроблений проект землеустрою підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом Держземагентства України, а у разі розташування земельної ділянки у межах населеного пункту або земельної ділянки за межами населеного пункту, на якій планується розташування об’єкта будівництва, — із структурними підрозділами районних державних адміністрацій у сфері містобудування та архітектури.

Після погодження проекту землеустрою громадянину необхідно звернутися до державного кадастрового реєстратора за місцем розташування земельної ділянки із заявою про проведення державної реєстрації земельної ділянки та надання витягу про земельну ділянку з Державного земельного кадастру. Процедуру державної реєстрації земельної ділянки встановлено пунктами 107-115 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року № 1051.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Кодексу, у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (а в разі необхідності здійснення обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом — після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Згідно з статтями 125, 126 Кодексу право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цього права та оформлюється відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.

Хто передає земельні ділянки у власність

Разом з тим зазначаємо, що згідно із частиною першою статті 122 Кодексу сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Відповідно до частини четвертої цієї статті центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Згідно з Положенням про Державне агентство земельних ресурсів України  Головне управління відповідно до покладених на нього завдань передає відповідно до закону земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у власність або в користування для всіх потреб в межах області.

 

ПОРЯДОК ОТРИМАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК УЧАСНИКАМИ АТО


Автор: Дзюба Сергій Олегович

 

Нещодавно у вітчизняних ЗМІ було оприлюднено інформацію про надання учасникам антитерористичної операції в Україні права на безоплатне отримання земельних ділянок. У цій статті я дам відповідь на питання щодо того, яким чином це право має реалізуватися на практиці.

 

Отже, сприяння учасникам АТО в отриманні земельних ділянок встановлено дорученням Голови Державного агентства земельних ресурсів України С. Рудиком, адресованим головам місцевих управлінь земельних ресурсів. Але варто зауважити, що тексту даного доручення на сьогодні немає у відкритому доступі. Водночас, як зазначають українські мас-медіа, суть цього доручення зводиться до того, щоб сприяти передбаченими чинним законодавством способами учасникам АТО в отриманні землі. Більш детально суть такого «сприяння» роз’яснили у Головному управлінні Держземагентства у м. Києві, куди я звернувся для отримання консультації. За повідомленням, наданим управлінням, особи, які брали участь в АТО, будуть забезпечені земельними ділянками першочергово і у найбільш стислі строки, передбачені законом.

 

Загалом, право на безоплатне отримання у власність земельних ділянок як учасниками антитерористичної операції, так і іншими категоріями громадян регулюється частиною 6 статті 118, а також статтями 121 і 122 Земельного кодексу України.

 

Учасники АТО можуть отримувати ділянки з земель державної власності (в межах  областей) або комунальної власності (в межах населених пунктів) у таких розмірах:

 

- для ведення фермерського або особистого селянського господарства - до 2 га;

 

- для ведення садівництва - до 0, 12 га;

 

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки) – до 0,25 га у селах, до 0,15 га – у селищах та до 0,10 га – у містах;

 

- для індивідуального дачного будівництва – до 0, 10 га;

 

- для будівництва індивідуальних гаражів – до 0, 01 га.

 

Учасники АТО, зацікавлені в одержанні земельних ділянок у власність, подають до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування за місцезнаходженням ділянки (до сільських, селищних, міських рад – для отримання ділянок з земель комунальної власності; до районних держадміністрацій – для отримання ділянок з земель державної власності) такі документи:

 

- клопотання довільної форми (у ньому визначається розміри та цільове призначення ділянки);

 

- додаток: графічні матеріали, в яких зазначається бажане місце розташування ділянки.

 

- погодження землекористувача – подається тільки у випадках, якщо дана ділянка перебуває у користуванні іншої особи;

 

- документ, що підтверджує участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

 

Якщо особа бажає отримати земельну ділянку для ведення фермерського господарства – крім згаданих вище документів необхідно також подати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої у аграрному навчальному закладі.

 

Після отримання необхідного пакету документів відповідний орган протягом строку не більше одного місяця розглядає клопотання і надає дозвіл або відмову на розробку проекту землеустрою.

 

Розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки здійснюється за замовленням громадян суб'єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

 

Після розробки проект землеустрою узгоджується з місцевим управлінням земельних ресурсів (за місцезнаходженням ділянки).

 

Погоджений проект землеустрою надсилається відповідному органу виконавчої влади або місцевого самоврядування (якому до цього направлявся пакет документів для отримання ділянки), який протягом строку не більше ніж 2 тижні з дня отримання проекту (а якщо необхідно провести обов’язкову землевпорядну експертизу – після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення щодо затвердження проекту землеустрою і передання земельної ділянки у власність.

 

Процес надання учасникам АТО земельних ділянок вже розпочався. Так, за повідомленням Першого українського інформаційного каналу, станом на 15 липня у кількох областях України було видано накази на розробку проектів землеустрою: у Житомирській області (було подано 5 клопотань на отримання земельних ділянок), у Волинській (подано 14 клопотань), у Львівській (7 клопотань), у Черкаській (1 клопотання), а також у Харківській (є інформація щодо подачі клопотань, але кількість поданих поки що невідома).

 

Джерела:

1. Земельний кодекс України // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 3-4, ст.27;

2. Головне управління Держземагентства у м. Києві – Режим доступу: http://www.derzhkomzem.kiev.ua;

3. Перший український інформаційний канал– Режим доступу:  http://www.5.ua/ukrajina/ekonomika/item/388966-uchasnyky-ato-podaly-pershi-zaiavy-na-otrymannia-zemelnykh-dilianok.
На контролі влади

В районі станом на 23 лютого прийняте рішення про надання у власність 42-х земельних ділянок учасникам АТО та родинам загиблих військових для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), ведення індивідуального садівництва та ведення особистого селянського господарства. Загалом, на сьогодні, до органів місцевого самоврядування та Головного управління Держземагентства в області надійшло вже 146 заяви від учасників АТО та членів родин загиблих військовослужбовців. Прийнято 143 рішень (наказів) про надання дозволу на розробку проектів землеустрою.

Надано у власність 42 земельних ділянки. Їх загальна площа становить 24,9698 га., з них 25–для будівництва (2,7819 га), 4–для ведення садівництва (0,6704 га), 13 – для особистого селянського господарства (21,5175 га).

Найбільше заяв надійшло від жителів селища Турійськ.    Найбільше ділянок виділено на території Селецької, Соловичівської, Соминської сільських рад.

Інформаціяпро надання земельних ділянок учасникам АТО району в розрізі сільських, селищних рад відображена в додатку.

Схожі:

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ
Про підсумки проведення зимової зустрічі лідерів учнівського врядування Закарпаття” та з метою координування роботи учнівського врядування,...
Практична робота №2 «Виділення областей та їхня обробка»
Навчальна. Навчитися виділяти області на зображеннях, робити уточнення виділення, використовувати маски та канали
Практична робота №2 «Виділення областей та їхня обробка»
Навчальна. Навчитися виділяти області на зображеннях, робити уточнення виділення, використовувати маски та канали
ПОЛОЖЕННЯ про Закарпатську обласну раду лідерів
Обласна рада лідерів (далі рада) це добровільне незалежне об'єднання районних осередків дитячого самоврядування
ЗРАЗКИ РОБІТ СТУДЕНТІВ Тестове завдання для теоретичного туру
Яку клавішу у Photoshoр потрібно натиснути для виділення правильного квадрата, використовуючи інструмент Прямокутне виділення ?
Павло Глазовий народився ЗО серпня 1922 року в так званому історичному...
Новоскалювата (тодішня Кіровоградщина) Миколаївської області у родині хлібороба. Його предки носили козацьке прізвище Окань. Але,...
Додатки до уроку «Материки Землі» Додаток Історичні відомості про виникнення материків
Земля — одна з 9 планет, якi обертаються навколо Сонця i утворюють Сонячну систему
Інформація про районну асоціацію лідерів учнівського самоврядування
Районна асоціацію лідерів учнівського самоврядування (РАЛУС) (раніше рада старшокласників) – орган учнівського самоврядування Воловецького...
НАКА З
Про проведення форуму лідерів учнівського врядування Закарпаття” 17 листопада 2012 р у м. Ужгород на базі Закарпатського обласного...
Тема. Виділення фрагментів тексту та операції з ними. Форматування...
Мета: розглянути виділення фрагментів тексту та операції з ними в текстовому процесорі, набути практичних навичок у оформленні документів...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка