Закону України «Про вищу освіту»


Скачати 68.26 Kb.
Назва Закону України «Про вищу освіту»
Дата 21.06.2013
Розмір 68.26 Kb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Право > Закон

Урядовий проект Закону України «Про вищу освіту» максимально відображає бачення експертами освітнього процесу у вищій школі та оптимально враховує сучасний стан нашого суспільства




10 січня 2012

Про це сьогодні заявив тимчасово виконуючий обов’язки Міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліма, доповідаючи щодо проекту Закону України «Про вищу освіту» (реєстраційний номер 9655) під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Євген Суліма зазначив: «Представлений на розгляд урядовий законопроект про  вищу освіту створювався  впродовж тривалого часу – з лютого 2008 року. Його обговорено в наукових, науково-педагогічних колективах вищих навчальних закладів, в студентських, профспілкових організаціях. З метою доопрацювання останньої редакції законопроекту у Міністерстві створено експертну робочу групу, до складу якої увійшли народні депутати України, працівники МОНмолодьспорту, інших міністерств, що мають у підпорядкуванні вищі навчальні заклади, ректори та проректори вищих навчальних закладів, представники студентських і громадських організацій, міжнародних організацій, а також об’єднань роботодавців і профспілок. У результаті багатомісячного обговорення до робочої групи надійшло більше 380 зауважень та пропозицій, що стосувалися 64 статей законопроекту».

Крім цього, за словами т.в.о. Міністра, зважаючи на заінтересованість Міністерства у якісному законодавчому забезпеченні вищої освіти, експертною робочою групою детально опрацьовано пропозиції, надані народним депутатом України Юрієм Мірошниченком. «Всі пропозиції, у тому числі й щодо питань автономії, які стосувалися 22 статей і прикінцевих положень законопроекту експертною робочою групою було ретельно опрацьовано на засіданні 13 грудня 2011 року і за результатами обговорення в присутності та за участю представників народного депутата, по кожній з них прийнято узгоджене рішення», – сказав Євген Суліма.

Він повідомив, що враховано також окремі зауваження експертів-юристів Адміністрації Президента України.

Основні положення законопроекту підтримали 84% студентства під час проведення студентського референдуму незалежними громадськими організаціями та схвалено на ІІІ Всеукраїнському з’їзді працівників освіти як законодавчо визначеному вищому органі громадського самоврядування в освіті.

Євген Суліма підкреслив, що «уперше передбачено законодавче врегулювання зовнішнього незалежного оцінювання знань та умінь осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти та встановлено порядок його проведення. Визначено, що прийом до вищих навчальних закладів здійснюється за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з урахуванням середнього бала державного документа про повну загальну середню освіту та, згідно з практикою, яка існує у всьому світі, бала вищого навчального закладу».

За словами т.в.о. Міністра, законодавчо визначено основні засади практичної підготовки.  Зокрема, передбачено безоплатне проходження особами, які навчаються у вищих навчальних закладах, практик на підприємствах в установах та організаціях, незалежно від їх форми власності.

Закріплено норму, відповідно до якої розмір академічної, соціальної стипендії студента не може бути менше прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць. Крім цього  установлено, що розмір плати за навчання для осіб, які навчаються на контрактній основі, не може змінюватися протягом строку укладеного договору.

Посилено інноваційну складову діяльності вищого навчального закладу. Для цього визначено організаційно-правові форми впровадження інновацій, що сприятиме отриманню конкурентоздатних наукових і науково-прикладних результатів, а також розширить можливості щодо застосування нових наукових, науково-технічних продуктів при підготовці кадрів з вищою освітою.

Євген Суліма зазначив, що «законопроект погоджено з усіма заінтересованими міністерствами і відомствами. Крім цього, законопроект пройшов правову експертизу у Міністерстві юстиції».

У свою чергу, ректор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Леонід Губерський зазначив, що Спілка ректорів вищих навчальних закладів України обговорила всі пропозиції до урядового законопроекту «Про вищу освіту» та рекомендувала прийняти його в першому читанні Верховною Радою України.

Віль Бакіров, ректор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, підкреслив, що авторство законопроекту належить сотням і сотням освітян. Він зазначив, що проект є важливим за своєю концепцією, так як «розв’язує руки» університетам для інноваційної діяльності. Віль Бакіров від вузів Харківщини запропонував підтримати урядовий законопроект.

Народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Максим Луцький зазначив: «Для опрацювання законопроекту була створена робоча група. До неї були залучені фахівці, провідні освітяни, студентські громадські організації. Близько 400 останніх пропозицій було обговорено, в тому числі враховані пропозиції Юрія Мірошниченка, як автора альтернативного законопроекту. Всі рішення приймалися колегіально».   

Також Максим Луцький розповів про вимоги, які висували представники деяких громадських організацій під час сьогоднішнього мітингу під стінами Верховної Ради України: «Вони сказали, що їх не влаштовує жоден з запропонованих законопроектів».

Потім він надав слово представникам цих організацій. Серед їх вимог: 

- Забезпечення підняття стипендій до прожиткового мінімуму не положенням в Законі, а Постановою КМУ;

- Визначення оплати за контрактом;

- Не вводити відповідальності за плагіат;

- Вступ до ВНЗ без додаткових іспитів, враховувати лише ЗНО та бал атестату.

Варто зазначити, що ці вимоги йдуть в розріз з попередніми. Так як, вперше цими представниками громадських організацій висувалися вимоги прописати в Законі пункт про підняття стипендій до прожиткового мінімуму. Також висувалася вимога введення поняття плагіат та покарання за нього.

Народний депутат України, Голова підкомітету з питань базової освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Леся Оробець, коментуючи теперішній стан освіти, зазначила: «Дуже знизилася якість того, що ми випускаємо. Одним словом, набирають дубів, випускають липу. Бо традиція нашої національної освіти – це хабарництво, друк дипломів, змушення роботодавців переучувати за власний кошт, 80% професорсько-викладацького складу не знають і ніколи не будуть знати англійської мови…»

Коментуючи урядовий варіант проекту Закону України «Про вищу освіту», народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Катерина Самойлик сказала: «Потрібно врахувати думки ІІІ Всеукраїнського з’їзду працівників освіти, Спілки ректорів ВНЗ України, студентського самоврядування, які з зауваженнями, але висловилися за те, щоб ми прийняли за основу законопроект внесений Кабінетом Міністрів України. Раціональне зерно можна взяти з законопроекту Юрія Мірошниченка та законопроекту Лесі Оробець та Арсенія Яценюка. Але їх за основу не можна брати. Якщо говорити за цільність, направленість, то вони не охоплюють все те, що необхідно для такого базового і важливого закону. Впевнена, що комітет ВРУ проголосує за законопроект внесений Кабінетом Міністрів України. І вважаю за необхідне, щоб до другого читання провели цілу низку круглих столів, консультацій зі студентським самоврядуванням, ректорами приватних та державних вищих навчальних закладів».      

Віталій Курило, народний депутат України, Голова підкомітету з питань фахової освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти також висловився стосовно трьох запропонованих законопроектів: «Давайте підійдемо до всіх цих законопроектів за правилом лікарів «не зашкодь». Головне завдання, щоб той закон, який прийме Верховна Рада України був не гірший ніж той, що є (діючий). Ми повинні шукати, скажемо так, ворога не в бюрократі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, а в інших міністерствах, які все зроблять, щоб ще щось зрізати. Головне в урядовому законопроекті зберегти все найкраще і після першого читання доповнити ще кращим, з інших внесених законопроектів».

«Законопроект  № 9655–1,  який пропонують народні  депутати  Арсеній  Яценюк  та Леся Оробець, значно  звужує права  студентського самоврядування», - зазначила голова Всеукраїнської студентської ради Анастасія Сабова.

«Стаття  40  проекту  закону, яка регулює питання  виборів ректора університету, не передбачає участі студентів у цьому процесі. Те саме стосується і вченої ради вищого навчального закладу, де студенти мають право тільки дорадчого голосу.  Це є звуженням вже існуючих прав, що прямо суперечить Конституції України. У той час, як в  урядовому законопроекті представництво студентів передбачено», – розповіла голова ВСР Анастасія Сабова.

Голова асоціації керівників органів студентського самоврядування Артем Нікіфоров наголосив на необхідності не політизувати освітній процес. «Якщо відокремити з цього  питання політику, то аргументи лобістів альтернативних законопроектів виглядають щонайменше комічними та недолугими», -  сказав студентський лідер. Також він зазначив, що «жоден із запропонованих так званих альтернативних законопроектів не пройшов такого широкого обговорення як урядовий варіант проекту Закону України «Про вищу освіту».

Також Максим Луцький зачитав зауваження до проекту Закону України «Про вищу освіту», внесеного народними депутатами України Арсенієм Яценюком  та Лесею Оробець.

У підсумку засідання члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішили обговорити на наступному засіданні запропоновані законопроекти та винести консолідоване рішення.

Схожі:

НАКАЗ
Закону України "Про професійно-технічну освіту", частини четвертої статті 48 Закону України "Про вищу освіту" та з метою стимулювання...
НАКА З «06» 10 2010 №930 Про затвердження Типового положення про атестацію
Закону України «Про професійно-технічну освіту», частини четвертої статті 48 Закону України «Про вищу освіту» та з метою стимулювання...
НАКАЗ
Відповідно до законів України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про вищу освіту”
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ВР ), частини четвертої статті 48 Закону України "Про вищу освіту" ( 2984-14 ) та з метою стимулювання цілеспрямованого
Закону України "Про вищу освіту"
Про затвердження переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними...
Закон України "Про дошкільну освіту"
Законодавство України про дошкільну освіту базується на Конституції України і складається із Закону України "Про освіту", цього Закону,...
Законів України “Про освіту” та “Про вищу освіту” (зі змінами та доповненнями)
ПОЛОЖЕННЯ ПРО ЗАХИСТ СТУДЕНТАМИ, КУРСАНТАМИ ТА ЕКСТЕРНАМИ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА” КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ...
Процес розбудови сучасної української освіти, що здійснюється у відповідності...
Закону України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, постанов Кабінету Міністрів України “Про перехід загальноосвітніх навчальних...
ЗАТВЕРДЖУЮ
На посаду касира магазину призначається особа, яка має вищу або неповну вищу освіту
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Закону України «Про дошкільну освіту», статтi 34 Закону України «Про освіту», у відповідності до Положення про дошкільний навчальний...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка