Тема 18. Господарсько-правове регулювання у сфері матеріального виробництва Метою


Скачати 62.17 Kb.
Назва Тема 18. Господарсько-правове регулювання у сфері матеріального виробництва Метою
Дата 20.03.2013
Розмір 62.17 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Тема 18. Господарсько-правове регулювання у сфері матеріального виробництва
Метою вивчення цієї теми є засвоєння студентами сукупності знань, які дозволять їм розуміти мету та сутність правового регулювання господарських відносин у сфері матеріального виробництва. Завданнями вивчення теми є знання студентами відповідних понять та норм господарського права, набуття ними вмінь щодо коректного їх застосування, оволодіння студентами навичками роботи по прикладному застосуванню вивченого матеріалу до вирішення практичних ситуацій та для тлумачення положень законодавства, що регулює господарські відносини у сфері матеріального виробництва.

Студент повинен знати такі поняття господарського права як «сфера матеріального виробництва», «сфера нематеріального виробництва», «промисловість», «електроенергетика», «будівництво», «сільське господарство» тощо, орієнтуватись у законодавстві, що стосується галузей матеріального виробництва, вміти аналізувати та тлумачити відповідні нормативні приписи.

Міжпредметні зв’язки: для успішного вивчення даної теми необхідно знати положення адміністративного права в частині системи та повноважень органів, що контролюють дотримання законодавства у сфері матеріального виробництва, а також відповідні положення економічної теорії («економічні ресурси», «фактори виробництва», «рента», «види ренти», «ціна землі» тощо).
План лекції

1. Правове регулювання промислового виробництва.

2. Особливості правового регулювання господарської діяльності в електроенергетиці.

3. Господарсько-правове регулювання у сфері будівельної діяльності.

4. Правове регулювання господарських відносин у сільськогосподарському виробництві.
План практичного заняття

1. Застосування законодавства, що встановлює для гірничих підприємств режим користування нафтогазоносними надрами.

Вирішення завдання. Відповідно до ст. 14 Закону України «Про нафту і газ» власник спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами не може дарувати, продавати або в інший спосіб відчужувати права, надані йому спеціальним дозволом на користування нафтогазоносними надрами, іншій юридичній чи фізичній особі, в тому числі передавати їх до статутних капіталів створюваних за його участю суб'єктів господарювання, а також вноситись як вклад у спільну діяльність. Ця заборона встановлена для всіх власників спеціальних дозволів, включаючи також тих із них, які придбали дозвіл на аукціоні. Поясніть, чим обґрунтовується така позиція законодавця. Чи не суперечить вона гарантіям стосовно реалізації права приватної власності, встановленим законодавством України, включаючи ст. 41 Конституцію України?

2. Застосування законодавства про державне регулювання господарської діяльності у сфері капітального будівництва.

Розв’язання задачі. Підприємство господарським способом спорудило склад, необхідний йому для зберігання виготовленої продукції. На керівника підприємства Державною архітектурно-будівельною інспекцією було накладене адміністративне стягнення у вигляді штрафу на підставі ст. 164 КУпАП «Порушення порядку провадження господарської діяльності», оскільки підприємство, яке він очолює, діяло без одержання ліцензії на право ведення господарської діяльності у будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури. Рішення мотивувалося тим, що у п. 1.4 «Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури», що затверджені наказом Міністерства регіонального розвиту та будівництва України від 27 січня 2009 р. № 47, передбачено, що вимоги про отримання ліцензії поширюються на всіх суб’єктів господарської діяльності незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, які виконують роботи, пов’язані зі створенням об’єктів архітектури, відповідно до «Переліку робіт провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури» (цей перелік є додатком до ліцензійних умов). Органом контролю було встановлено, що при спорудженні складу підприємство здійснювало будівельні та монтажні роботи, що потребують ліцензування.

У своєму поясненні керівник підприємства вказав, що рішення про застосування штрафу є незаконним, оскільки, на його думку, здійснення будівельних робіт для власних потреб та власними силами підприємства, тобто господарським способом, не потребує ліцензування. Адже в цій ситуації взагалі не має місця господарська діяльність, оскільки її невід’ємною рисою є спрямованість на ринок (як вказано у ст. 3 ГК України). Тобто ліцензуванню підлягають лише ті будівельні роботи, які реалізуються іншим особам та мають цінову визначеність, однак самі ці ознаки відсутні у випадку виконання будівельних робіт господарським способом.

Оцініть правові позиції сторін суперечки.

3. Практичні питання застосування законодавства про виробництво, безпечність та якість харчових продуктів.

Аналіз практичної ситуації. Вздовж автомобільних доріг часто можна спостерігати стихійний продаж грибів та ягід, зібраних їх продавцями у лісових угіддях, або ж риби, спійманої у водоймах. Чи легітимною, на Вашу думку, є така заготівля та реалізація дарів природи? Дайте обгрунтовану відповідь.
План семінарського заняття

1. Промислове виробництво: поняття, види, основні особливості правового регулювання галузей.

2. Правове регулювання виробництва, реалізації, передачі та споживання електроенергії

3. Договірне оформлення будівельної діяльності та інвестицій у будівництво.

4. Організаційні форми сільськогосподарських підприємств.
Теми індивідуальних завдань для підготовки студентів до семінарського заняття

1. Економічне та юридичне значення «зеленого тарифу» у сфері виробництва, реалізації та споживання електричної енергії.

2. Особливості правового регулювання статусу замовника (забудовника) у законодавстві України.
Завдання для самостійної роботи студентів

Питання для самостійного опрацювання для денної форми навчання:

1. Законодавче регулювання надання дозволу на спеціальне використання надр;

2. Особливості правового регулювання припинення діяльності гірничих підприємств;

3. Правове регулювання добування кам’яного вугілля, бурого вугілля та торфу;

4. Законодавчі обмеження та заборони у при введенні в обіг нових харчових продуктів;

5. Засоби державного регулювання діяльності у сфері електроенергетики;

6. Особливості правового становища державного підприємства, яке здійснює функції диспетчерського (оперативно-технологічного) управління об'єднаною енергетичною системою України;

7. Ліцензійні умови діяльності у будівництві, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури;

8. Комплекс робіт зі створення об’єкта архітектури;

9. Особливості правового становища колективного сільськогосподарського підприємства та сільськогосподарського кооперативу.
Питання для самостійного опрацювання для заочної форми навчання:

1. Законодавче регулювання надання дозволу на спеціальне використання природних ресурсів;

2. Особливості правового становища гірничого підприємства;

3. Правове регулювання добування кам’яного вугілля, бурого вугілля та торфу;

4. Правове регулювання господарської діяльності з переробки продовольчої сировини;

5. Державне регулювання електроенергетики;

6. Обмеження права власності та монополізму у галузі електроенергетики;

7. Правове регулювання господарської діяльності в сфері виробництва, реалізації та споживання енергії, виробленої з альтернативних джерел;

8. Класифікація видів будівельної діяльності;

9. Ліцензування господарської діяльності у будівництві;

10. Комплекс робіт зі створення об’єкта архітектури;

11. Особливості правового становища колективного сільськогосподарського підприємства та сільськогосподарського кооперативу.
Проблемні питання:

1. У ст. 13 Конституції України суб’єктом права власності на надра, поряд з землею та іншими природними ресурсами, визнається Український народ. У Кодексі України про надра (ст. 4) вказано, що надра, будучи виключною власністю Українського народу, надаються тільки у користування. Чи не суперечить цим приписам надання надр України для видобування корисних копалин іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам?

2. Відповідно до ст. 84 ЦК України товариства, які здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку та наступного його розподілу між учасниками (підприємницькі товариства), можуть бути створені лише як господарські товариства (повне товариство, командитне товариство, товариство з обмеженою або додатковою відповідальністю, акціонерне товариство) або виробничі кооперативи. Чи означає це, що фермерське господарство не може мати статусу підприємницького товариства?


Додаткові завдання:

1. Дослідіть практику вирішення спорів, пов’язаних із здійсненням фінансування житлового будівництва у порядку, встановленому Законом України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» від 19 червня 2003 р.

Схожі:

18. Господарсько-правове регулювання у сфері матеріального виробництва...
Суспільне виробництво і зараз, і в попередні історичні періоди в основі своїй було та є матеріальним, що
Правове регулювання господарських відносин
Правове регулювання діяльності у сфері виробництва виробів із дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння
Тема 20. Правове регулювання господарської діяльності у сфері транспорту,...
Тема 20. Правове регулювання господарської діяльності у сфері транспорту, зв’язку та діяльності засобів масової інформації
Тема 19. Правове регулювання господарсько-торговельної діяльності та реклами Метою
«торговельна діяльність на організованому ринку», «торговельна діяльність на неорганізованому ринку», «агентська діяльність», «реклама»...
20. Правове регулювання господарської діяльності у сфері транспорту,...
Тема 20. Правове регулювання господарської діяльності у сфері транспорту, зв’язку та діяльності засобів масової інформації
1 Правове регулювання ощадної справи і лотерейної діяльності
При цьому держава, як публічна влада, стимулювала накопичення заощаджень в спеціалізованих установах, що було обумовлено низкою державних...
19. Правове регулювання господарсько-торговельної діяльності та реклами >§4
Відповідно до ст. 1 Закону України «Про рекламу» реклама – це інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в...
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з гуманітарної підготовки з особовим...
Тема 3: “ЗАКОНОДАВЧЕ ТА НОРМАТИВНО ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННя ПОРЯДКУ ПРОХОДЖЕННЯ СЛУЖБИ В ОРГАНАХ І ПІДРОЗДІЛАХ МНС УКРАЇНИ
ПРОБЛЕМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ
Воронов Віктор Романович, головний спеціаліст Департаменту регулювання діяльності у сфері ТЗІ Адміністрації Держспецзв’язку, кандидат...
Скороход Оксана Вікторівна “Правове регулювання банківської діяльності в
Розділ 1 ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка