НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР


Скачати 19.48 Mb.
Назва НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
Сторінка 1/102
Дата 13.06.2013
Розмір 19.48 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   102
НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ ТА КОМЕНТАРІ Серія виходить з 1999 року

Б. М. Тертишник

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР

до КРИМІНАЛЬНО- ПРОЦЕСУАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

Київ

«А.С.К...

2007

ББК 69.3(4УКР)ЗП Т35

ВСТУП

Рецензенти:

Снігерьов О. П. — доктор юридичних наук, професор; Гнатен-ко П. I. — член-кореспондент АПрН України, професор, декан юридичного факультету Дніпропетровського' державного універ­ситету; Щерба С. П. — доктор юридичних наук, професор, заслу­жений діяч науки РФ; Грузд А. В. кандидат юридичних наук, президент асоціації адвокатів м. Дніпропетровська; Грузінова Т. І. — перший заступник начальника СУ ГУ МВС України в м. Києві.

Тертишник В. М.

Т35 Науково-практичний коментар до Кримінально-процесу­ального кодексу України.— К.: А. С. К., 2007.— 1056 с— (Нор­мативні документи та коментарі) ISBN 966-8291-15-8

У роботі докладно викладено основні нормативні положення сучасного кримінального процесу України, проаналізовано су­часний стан кримінально-процесуального законодавства, розгля­нуто проблеми кримінально-процесуальної науки та практики судочинства.

Розрахована на слідчих, суддів, адвокатів, прокурорів, дізна­вачів, інших практичних працівників органів внутрішніх справ, прокуратури, суду та адвокатури, співробітників СБУ та податко­вої міліції, студентів, слухачів і курсантів вищих юридичних на­вчальних закладів, що навчаються за спеціальністю "Правознав­ство" та "Правоохоронна діяльність".

ББК 69.3(4УКР)311

ISBN 966-8291-15-8

© В. М. Тертишник, 2002 © "А.С.К.". 2002, 2006

Jus е'Л ars boni el aequi

(Право є мистецтво добра і справедливості)

У наш час юристу як ніколи потрібно мати силу, волю, мудрість, мужність та знання, щоб розумно відповідати добром на добро й справедливістю на зло. Необхідно постійно працювати над собою, оволодівати юридичним досвідом, учитись мистецтву роботи з до­казами для пізнання істини та захисту прав і свобод людини.

Час визначає необхідність постановки юридичної науки в першу чергу на захист прав і свобод людини, честі, гідності і репутації добропорядних громадян. Без цього неможливо закласти духовну, моральну основу нашого майбутнього.

Приступивши до розгляду справи, слідчий, прокурор або суддя не мають змоги зупинитися, зачекати, перепочити, відійти, відступи­ти. Взявши на себе відповідальність за пошук правди та торжество справедливості, вони відповідають не тільки за свої помилкові дії, а й за неповороткість, непередбачливість, за практичну непри­датність до високопрофесійної діяльності. Слід невтомно вдоскона­лювати свою майстерність, наполегливо опановувати науку встанов­лення істини, вчитися мистецтву роботи з доказами, набувати досвіду, тренувати інтуїцію, розвивати прозорливість.

"Тисячі шляхів ведуть до хибної думки,зауважував Ж.-Ж. Рус­со,до істинитільки один". Той, хто наділений правом і вла­дою, хто має бажання і волю, не повинен упустити свій шанс зро­бити таємне явним, не повинен зійти зі шляху. Готових рецептів у цій складній справі, особливо коли багато хто зацікавлені в при­ховуваанні істини від правосуддя, немає та й не може бути. В кож­ному конкретному випадку шлях до істини один, а кращий дорого­вказзнання, допитливість розуму, воля й досвід.

Саме ці якості дають можливість захистити честь та гідність людини у складному змагальному процесі.

Кримінально-процесуальне право належить до навчальних дис­циплін, які посідають провідне місце у професійній підготовці юристів різної спеціалізації. В реальному житті практично кожно­му випускникові юридичного закладу освіти так чи інакше дове­деться зіткнутися з фактами злочинів. Тому ґлибоке вивчення кримінально-процесуального права та теорії кримінального проце­суодна з умов успішної праці на посадах слідчих, прокурорів, суддів, адвокатів, співробітників оперативних апаратів органів внутрішніх справ та в інших сферах юридичної діяльності. Важли­во й те, що сам кримінальний процес дозволяє поглибити уявлення про істину, законність та справедливість, вчить уважному і чуй­ному ставленню до людини, навіть якщо вона переступила межу, дозволену законом.

4

5


Саме тому в курсі кримінального процесу пильна увага приділяється принципу презумпції невинуватості, поваги до честі й гідності людини, справедливості та іншим наріжним каменям правосуддя.

Якщо людина, її життя, здоров'я, честь, гідність, недотор­канність і безпека є найвищою цінністю, то захист цих цінностей повинен стати головною метою юридичної науки й практики.

Нормам закону, що визначають права й свободи людини, велінням часу призначено стати нормами найвищої юридичної чин­ності, їм, і тільки їм варто віддавати перевагу в усіх суперечливих випадках, тлумачачи всі сумніви на користь громадянина, виходячи з принципу його добропорядності.

Громадянину дозволено все, що не заборонено законом, влада має робити тільки те, що їй продиктовано, й тільки в такій формі, яка продиктована законом. Такий принцип обмеження влади правомоснова основ правової держави, його потрібно неухильно й точно дотримуватися в кримінальному процесі.

Святая святих юридичної наукизахист і зміцнення принципу неприпустимості звуження існуючих прав і свобод людини. Це ком­пас юридичної науки й законодавчої практики. Ми зобов'язані ре­альними справами забезпечувати крокування тільки в заданому на­прямку. Дані людям межі свободи варто відстоювати рішуче, мужньо і професійно. Справжня велич держави полягає в добробуті й безпеці її громадян.

Останнім часом зроблено багато щодо реалізації ідей правової держави у сфері кримінального судочинства. Зміцнено процесуальні механізми захисту, розширено права свідків та інших учасників процесу, юридично закріплено принцип презумпції невинуватості обвинувачуваного і привілеї звільнення від самозвинувачення, на­дано право потерпілому брати участь в судових дебатах, в зако­нодавстві знайшов втілення інститут судових доручень, учасни­кам процесу надано право апеляційного оскарження рішень суду, одержав становлення й розвиток інститут реабілітації незаконно притягнених до відповідальності, укріплено гарантії захисту прав, свобод і законних інтересів людини. До КПК України включено норми, що безпосередньо спрямовані на забезпечення безпеки учас­ників процесу.

Нарешті, вже в 2001 році зміцнено гарантії недоторканності житла, особи й особистого життя людини, в систему слідчих дій включено і детально регламентовано зняття інформації з техніч­них каналів зв'язку, розвинуто ліберально-демократичні принципи правосуддя, допущено до виконання функцій захисника будь-яких фахівців у галузі права, створено апеляційні суди, підвищено роль суду в розгляді справи, введено інститут судових доручень.

Усі ці позитивні моменти тепер повинні дати реальну корисну віддачу в практичній діяльності. Водночас, як у законодавстві, так і в практичній діяльності є ще багато нерозв'язаних проблем.

Сподіваємося, що їхньому вирішенню в деякій мірі допоможе це видання.

Робота збагачена поглибленим розкриттям таких питань, як "Забезпечення захисту прав і свобод людини", "Реабілітація неви-

нуватих осіб", "Забезпечення недоторканності сфери особистого життя людини", "Моральні засади кримінального судочинства", "Захист права власності", "Кримінально-процесуальні документи: зміст, логіка, мова та стиль', "Взаємодія держав у сфері кримі­нального судочинства", "Презумпція добропорядності людини", "Гарантії захисту прав і свобод людини в кримінальному процесі".

Удосконалено понятійний апарат юридичної науки, розвинута система наукових понять та критеріїв їх визначення. Сформу­льовані важливі юридичні дефініції: 'сфера особистого життя", "недоторканність особистого життя', "принцип допустимості застосування примусових заходів лише в разі крайньої необхідності", "гарантії захисту прав людини", "презумпція добро­порядності людини" та багато інших.

Аналізуються проблеми реалізації в кримінальному процесі кон­ституційних гарантій забезпечення недоторканності особистого життя, таємниці телефонних розмов, вносяться пропозиції щодо вдосконалення процесуального статусу слідчого, потерпілого та обвинуваченого, обґрунтовується доцільність введення поняття "підслідний", надання потерпілому права-на юридичну допомогу за­хисника.

Слід мати на увазі, що важливіше попередити злочин, аніж роз­крити той, який уже скоївся та завдав шкоди і болю людям. Ніяке покарання не замінить ту моральну травму, яку було завдано по­терпілому. І немає нічого жахливішого, ніж звинувачення в злочині невинної людини. Образно кажучи: " Найкраще правосуддя те, яке робить себе зайвим".

У цій праці автор поставив мету: з одного боку, в лаконічній та доступній формі викласти основи кримінально-процесуальної науки та процесуального законодавства, з іншогоузагальнити досяг­нення юриспруденції та внести пропозиції щодо вдосконалення кримінально-процесуального права та практики його застосування. Ця робота витримала вже не одне видання і здобула визнання серед студентів і викладачів, слідчих і адвокатів, суддів і прокурорів.

Той, хто взяв до рук цю книгу, хай пам'ятає слушну думку Я.Б. Княжнина, який зазначав, що "читається трояким чином: перше, читати і не розуміти; друге, читати і розуміти; третє, читати і розуміти навіть те, що не є написаним' Успіхів вам і удачі, дорогі читачі, на шляху пізнання.

Ця робота буде слушним помічником як для тих, хто пізнає ази кримінально-процесуального права, так і для тих, хто мас намір поглибленого вивчення кримінально-процесуальної науки.

Праця розрахована на фахівців права, що насамперед займають­ся або збираються займатись слідчою чи адвокатською діяльністю, на суддів, прокурорів, дізнавачів, співробітників по­даткової міліції та працівників Служби безпеки України, тих, хто має або набуває спеціальність юриста, всіх, хто вирізняється праг­ненням правди та торжества справедливості, допитливістю ро­зуму та творчим мислеїшям.

Кримінально-процесуальний кодекс України

(Затверджений Законом України від 28.12.60 (1000-05) ВВР, 1961, № 2 ст. 15)

(Із змінами і доповненнями, внесеними згідно з Указами Пре­зидії Верховної Ради Української РСР № 342а-05 від 27.06.61 (Від. № 28, ст, 342) № 461а-06 від 10.09.62 (Від. № 37, ст. 461) від 13.06.63 (Від. № 25, ст. 406) № 677а-06 від 18.11.63 (Від. № 48, ст. 677) від 18.01.66 (Від. № 4, ст. 15) від 09.11.66 (Від. № 44, ст. 274) від 24.01.67 (Від. № 5, ст. 63) № 2631-07 від 18.03.70 (Від. № 15, ст. 101) № 117-08 від 30.08.71 (Від. № 36, ст. 278) № 862-08 від 21.07.72 (Від. № 31, ст. 260) № 986-08 від 30.08.72 (Від. № 36, ст. 314) № 1879-08 від 03.07.73 (Від. № 29, ст. 249) № 1898-08 від 23.07.73 (Від. № 32, ст. 260) № 1937-08 від 10.08.73 (Від. № 34, ст. 271) № 2718-08 від 17.06.74 (Від. № 27, ст. 222) № 3130-08 від 14.10.74 (Від. № 44, ст. 445) № 52-09 від 18.07.75 (Від. № 30, ст. 371) № 140-09 від 04.09.75 (Від. № 37, ст. 418) № 1593-09 від 22.12.76 (Від. № 1, ст. 3) № 1851-09 від 23.03.77 (Від. № 14, ст. 131) № 2281-09 від 01.07.77 (Від. № 28, ст. 341) № 3084-09 від 16.02.78 (Від. № 9, ст. 163) № 3086-09 від 16.02.78 (Від. № 9, ст. 165) № 270-10 від 26.05.80 (Від. № 24, ст. 430) № 2942-10 від 24.12.81 (Від. № 1, ст. 2) № 3464-10 від 17.05.82 (Від. № 22, ст. 300) № 6591-10 від 29.02.84 (Від. № 11, ст. 203) № 6834-10 від 16.04.84 (Від. № 18, ст. 351) № 8627-10 від 20.03.85 (Від. № 14, ст. 321) № 704-11 від 01.08.85 (Від. № 33, ст. 787) № 1432-11 від 10.12.85 (Від. № 52, ст. 1224) № 2444-11 від 27.06.86 (Від. № 27, ст. 539) № 2753-11 від 18.08.86 (Від. N35 ст. 750) № 4392-11 від 31.07.87 (Від. № 32 ст. 631) №4452-11 від 21.08.87 (Від. № 35 ст. 674) №4981-11 від 25.11.87 (Від. № 49 ст 1008) № 4995-11 від 01.12.87 (Від. № 50 ст. 1016) № 5397-11 від 10.02.88 (Від. № 8 ст. 212) № 5723-11 від 14.04.88 (Від. № 17 ст. 427) № 5822-J1 від 29.04.88 (Від. № 19 ст. 481) № 6347-11 від 03.08.88 (Від. № 33 ст. 808) № 6976-11 від 14.12.88 (Від. № 52 ст. 1184) № 7226-11 від 06.03.89 (Від. № 12 ст. 96) № 7373-11 від 14.04.89 (Від. № 17 ст. 148) № 7617-11 від 16.06.89 (Від. № 26 ст. 276) № 8995-11 від 29.12.89 (Від. 1990 N2 ст. 15) № 8711-11 від 19.01.90 (Від. № 5 ст. 60) № 8918-11 від 07.03.90 (Від. № 12 ст. 194) № 9092-11 від 20 04.90 (Від. № 18 ст. 278) № 9166-11 від 04.05.90 (Від. № 20 ст. 313)

№ 596-12 від 26.12.90 (Від. 1991 № 3 ст. 13) № 597а-12 від 26.12.90 (Від. 1991 № 5 ст. 34) № 647-12 від 18.01.91 (Від. № 1 ст. 45) № 661-12 від 28.01.91 (Від. № 11 ст. 106) № 838-12 від 18.03.91 (Віл № 15 ст. 178) № 1369-12 від 23.07.91 (Від. № 45 ст. 600) № І434а-12 від

25.08.91 (Від. №40ст. 531)

Законом Української РСР № 1255-12 від 25.06.91 (Від. № 40 ст. 527)

Законами України № 1564-12 від 18.09.91 (Від. № 47 ст. 650) № 1960-12 від 10.12.91 (Від. № 10 ст. 142) № 1974-12 від 12.12.91 (Від. № 11 ст. 154) № 2354-12 від 15.05.92 (Від. № 32 ст. 457) № 2464-12 від 17.06.92 (Від. № 35 ст. 508) № 2467-12 від 17.06.92 (Від. № 35 ст. 510) № 2468-12 від 17.06.92 (Від. № 35 ст. 511) № 2547-12 від

  1. (Від. № 39 ст. 570) № 2613-12 від 17.09.92 (Від. № 41 ст. 600) № 2703-12 від 16.10.92 (Від. № 47 ст. 647) № 2857-12 від 15.12.92 (Від.1993 № 6 ст. 35) № 2935-12 ВІД 16.01.93 (Від. № 12 ст. 97) № 2936-12 від 26.01.93 (Від. № 12 ст. 98) № 2947-12 від 28.01.93 (Від. № 14 ст. 120) № 3039-12 від 03.03.93 (Від. № 18 ст. 189) № 3129-12 від 22.04.93 (Від. № 22 ст. 228) № 3130-12 від 22.04.93 (Від. № 22 ст. 229) № 3132-12 від 22.04.93 (Від. № 22 ст. 230) № 3351-12 від

  1. (Від. № 34 ст. 355) № 3582-12 від 11.П.93 (Від. № 46 ст. 427) № 3780-12 від 23.12.93 (Від.1994 № 11 ст. 49) № 3785-12 від 23.12.93 (Від.1994 № 11 ст. 58) № 3787-12 від 23.12.93 (Від.1994 № 11 ст. 48) № 3888-12 від 28.01.94 (Від. № 19 ст. 111) № 4018-12 від 24.02.94 (Від. № 26 ст. 206) № 4043-12 від 25.02.94 (Від. № 28 ст. 238) № 137/94-ВР від 27.07.94, ВВР 1994, № 37, ст. 342 № І74/94-ВР від 21.09.94, ВВР




  1. № 42, ст. 381 № 218/94-ВР від 20.10.94, ВВР 1994, № 45, ст. 409 № 246/94-ВР від 15.11.94, ВВР 1994, № 48, ст. 429 № 299/94-ВР від 16.12.94, ВВР 1995, № 2, ст. 8 № 305/94-ВР від 20.12.94, ВВР 1995, № 2, ст. 9 № 64/95-ВР від 15.02.95, ВВР 1995, № 10, ст. 64 № 282/95-ВР від 11.07.95, ВВР 1995, № 29, ст. 216 № 358/95-ВР від 05.10.95, ВВР

  2. № 34, ст. 268 № 360/95-ВР від 05.10.95, ВВР 1995, № 35, ст. 271 № 323/96-ВР від 12.07.96, ВВР 1996, № 52, ст. 294 № 386/96-ВР від




  1. ВВР 1996, № 46, ст. 247 № 388/96-ВР від 02.10.96, ВВР 1996, № 46, ст. 249 № 530/96-ВР від 20.11.96, ВВР 1997, № 4, ст. 21 № 44/97-ВР від 05.02.97, ВВР 1997, № 12, ст. 102 № 552/97-ВР від

  1. ВВР 1997, № 51, ст. 306 № 85/98-ВР від 05.02.98, ВВР 1998, № 26, ст. 149 № 210/98-ВР від 24.03.98, ВВР 1998, № 35, ст. 241 № 1134-XIV (1134-14) від 08.10.99, ВВР, 1999, № 48, ст. 419 № 1288-XIV (1288-14) від 14.12.99, ВВР, 2000, № 5, ст. 34 № 1381-XIV (1331-14) від 13.01.2000, ВВР, 2000, № 10, ст. 79 № 1483-Ш (1483-14) від 22.02.2000, ВВР, 2000, № 17, ст. 123 № 1587-Ш (1587-14) від 23.03.2000, ВВР, 2000, № 24, ст. 183 № 1685-Ш (1685-14) від 20.04.2000, ВВР, 2000, № ЗО, ст. 240 № 1833-Ш (1833-14) від 22.06.2000, ВВР, 2000, № 46, ст. 392 № 1945-ПІ (1945-14) від 14.09.2000, ВВР, 2000, № 43, ст. 368 № 1981-Ш (1981-14) від 21.09.2000, ВВР, 2000, № 45, ст. 389

Рішенням Конституційного Суду № 13-рп/2000 (v013p710-00) від 16.11.2000

Законами України № 2114-Ш (2114-14) від 16.11.2000, ВРР, 2001, № 1, ст. З № 2181-ИІ (2181-14) від 21.12.2000 , ВВР, 2001, № 10, ст. 44 № 2247-ІИ (2247-14) від 18.01.2001, ВВР, 2001, № 13, ст. 66 № 2362-Ш

8

(2362-14) від 05.04.2001, ВВР, 2001, № 23, ст. 117 № 2409-ІИ (2409-14) від 17.05.2001, ВВР, 2001, № 31, ст. 146 № 2533-ІИ (2533-14) від 21.06.2001, ВВР, 2001, № 34-35, № 2670-Ш (2670-14) від 12.07.2001; № 2922-Ш від 10.01.2002, № 3082-Ш від 07.03.2002, № 3111-Ш від 07.03.2002.

У тексті Кодексу слова "службова особа" у всіх відмінках замінено словами "посадова особа" у відповідних відмінках згідно із Законом № 282/95-ВР від 11.07.95.

У тексті Кодексу слова "Республіка Крим" у всіх відмінках замінено словами "Автономна Республіка Крим" у відповідних відмінках згідно із Законом України № 2533-ІИ (2533-14) від 21.06.2001.

У тексті Кодексу слова "попереднє слідство", "попереднього слідства", "попереднє", "попереднього" замінено відповідно слова­ми "досудове слідство", "досудового слідства", "досудове", "досудо-вого" згідно із Законом № 2670-Ш (2670-14) від 12.07.2001.

Розділ перший ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   102

Схожі:

КОМЕНТАР
Н34 Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. 4-те вид., переробл та доповн. / За ред. М. І. Мельника, М. І. Хавро-нюка....
Стичинський Б. С., Зуб І. В., Ротань В. Г. Науково-практичний коментар...
Стичинський Б. С., Зуб І. В., Ротань В. Г. Науково-практичний коментар до законодавства про працю України. 8-те вид ання, доповн...
Стичинський Б. С., Зуб І. В., Ротань В. Г. Науково-практичний коментар...
Стичинський Б. С., Зуб І. В., Ротань В. Г. Науково-практичний коментар до законодавства про працю України. 8-те вид ання, доповн...
До Закону України
Варфоломеєва Т. В., Гончаренко С. В. В18 Науково-практичний коментар до Закону України «Про адвокатуру». Законодавство про адвокатуру...
Кодекс України Науково-практичний коментар За загальною редакцією...
Кудінов С. О. гл. 41; Легких К. В. гл. 32; Лобойко Л. М. гл. 7, 8, 37,38; Міщенко
України КРИМІНІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ Науково-практичний...
Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» Національна академія правових наук України
КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ Науково-практичний коментар Харків «Право» 2003...
Народ стає тоді єдиновладним, як громада, складена з багатьох одиниць; верховна влада зосереджується в руках багатьох, причому користується...
Кодекс україни Науково-практичний коментар У двох томах Том 1 За...
Одним із найважливіших напрямів роз­витку України як правової держави є охо­рона громадян та суспільства від кримі­нальних правопорушень...
За редакцією доктора юридичних наук, професора М. І. Мельника, доктора...
За підсумками V Всеукраїнського конкурсу на краще юридичне видання (2002—2003 pp.) цей Коментар відзначено другою премією у номінації...
КОДЕКС УКРАЇНИ
В книзі дається науковий коментар всіх глав нового Цивільного кодексу України. Особлива увага приділяється новелам українського цивільного...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка