Концерт творчих колективів закордонного українства


Скачати 82.72 Kb.
Назва Концерт творчих колективів закордонного українства
Дата 19.04.2013
Розмір 82.72 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи


Концерт творчих колективів закордонного українства

«Збираймось воєдино!»
Міністерство культури і туризму України, Товариство зв‘язків з українцями за межами України "Україна-Світ", Державне концертне агентство "Україна" за підтримки Міністерства закордонних справ України провели 21 серпня 2009 року концерт творчих колективів закордонного українства «Збираймось воєдино!», який проходив в Києві у рамках заключного етапу Фестивалю мистецтв України у Національному палаці мистецтв.

Концерт відкрив Президент України Віктор Ющенко. Він привітав на головній сцені держави українських мистців із США і Канади, Росії і Молдови, Литви і Естонії, Польщі і Словаччини, Німеччини і Іспанії і в їх особі – всіх українців світу.



Президент України Віктор Ющенко відкриває офіційну частину концерту «Збираймось воєдино!»

«Ми – велика сила. Наш дух поширюється на Північ і Південь, на Захід і Схід, на всі країни і континенти, де присутні українці. Ми – єдині в часі, у просторі і своєму національному єстві: від першої української діаспори, чия поява припадає на другу половину XVII століття, від переселень на Кубань, на Балкани – до нашого нинішнього положення у світі», – сказав Президент.

«Україна там, де живуть і працюють українці, де майорить український прапор, де живе українське слово. Україна там, де є хоч би одне українське серце, хоч би одна українська душа. Ми вже довели, що в єднанні довкола України ми – сила», – додав Ющенко.

Він назвав одним з найважливіших спільних досягнень всесвітню шану пам'яті жертв трагедії Голодомору 1932 – 1933 років і подякував усім представникам української діаспори, хто долучився до цього, хто захищав і відстоював українську позицію перед парламентами і урядами, хто сприяв відкриттю пам'ятників, хто долучився до організації і проведення всесвітньої ходи «Незгасна свічка» на згадку про жертви Голодомору.

Президент назвав внесок українців у розвиток світової історії, культури і науки невимірним і неспростовним. «Пригадаємо фізика Івана Пулюя, який першим відкрив невидимі ікс-промені, винахідника телебачення Бориса Грабовського, батька вертольотобудування Ігоря Сікорського, механіка-теоретика Степана Тимошенка, конструкторів Сергія Корольова і Валентина Глушка, Юрія Кондратюка, який проклав людства дорогу на Місяць, видатних учених світового масштабу Вернадського і Мечникова. Пригадаємо Миколу Гоголя, Корнія Чуковського, Велемира Хлєбнікова і Давида Бурлюка, пригадаємо Казимира Малевича, Ендрю Ворхола, Іллю Репіна, Олександру Екстер і генія балету Сержа Лифаря. Ми дійсно талановитий, працелюбний народ, наш потенціал невичерпний. Ми – світова потуга. Саме так ми повинні себе відчувати, так повинні діяти, так нас повинні сприймати в усьому світі», – закликав Президент.

Говорячи про сучасність, В.Ющенко підкреслив, що нині ми є не тільки вільною та демократичною державою, а й неухильно притримуємося свого курсу до Європи. У цьому контексті Президент згадав підготовку до підписання одного з знакових для нашої держави документів - угоду про асоціацію. "Ще 4 роки тому ми про це тільки мріяли, а сьогодні знаходимося за кілька місяців до її підписання", - сказав він.

Віктор Ющенко також звернувся до присутніх із закликом спільними зусиллями, узгодивши помисли й дії, у взаєморозумінні і взаємодопомозі забезпечити розквіт України, процвітання кожної української діаспори і всього світового українства. «Щиро дякую вам за любов до рідної землі, за те, що далеко від Батьківщини плекаєте українську мову, культуру, духовність і даруєте нам стільки натхнення», – сказав Віктор Ющенко.

За вагомий внесок у збереження і розвиток національно-культурної спадщини українського народу у світі, високу професійну майстерність та активну участь представників української діаспори у проведенні Фестивалю мистецтв України Президент вручив державні нагороди українцям, які ведуть громадську та мистецьку діяльність на теренах інших держав.

Глава держави подякував їм за те, що вони, мешкаючи у різних країнах світу, зберігають наші національні традиції, а також популяризують українську культуру поза межами батьківщини.

На переконання Віктора Ющенка, усе це дозволить зробити мрію наших пращурів мати свою державу, за що "клалися мільйони українських життів", реальною.

Відкрився концерт творчих колективів зарубіжного українства «Збираймось воєдино!» в рамках Фестивалю мистецтв України виставкою творів народних майстрів (лемків-переселенців) у фойє Національного палацу «Україна» і продовжився концертом мистецьких колективів українського зарубіжжя. На сцені Національного палацу «Україна» виступили найкращі мистецькі колективи та окремі виконавці з Росії, Молдови, Польщі, Естонії, Литви, Німеччини, Іспанії, Канади, США та Словаччини.



Виставка творів народних майстрів (лемків-переселенців) у фойє Національного палацу «Україна».



Один з експонатів виставки.


Президент оглядає виставку творів народних майстрів і спілкується з учасниками концерту «Збираймось воєдино!».
Українців Росії представляли дитячий пісенно-танцювальний ансамбль «Козачата» з міста Майкоп під керівництвом заслуженого працівника культури України Наталії Уварової, фольклорний ансамбль станиці Челбаська (керівник Лідія Яременко), фольклорний гурт «Покуть» центру української культури Лазаревського району Краснодарського краю м. Сочі (керівник заслужена артистка України Гніденко Анна), солістка ансамблю «Купава» з м. Сургут Богдана Павлишин та соліст Московської філармонії, заслужений артист України Руслан Кадіров. Учасники мистецьких українських колективів та окремі виконавці з Росії неодноразово брали участь в фестивалях, конкурсах та концертах, які проводяться в Україні та Росії, стали улюбленцями українського слухача.



Ансамбль "Козачата" (Російська Федерація).



Фольклорний ансамбль станиці Челбаська (Російська Федерація).


Співає соліст Московської філармонії, заслужений артист України Руслан Кадіров (Російська Федерація) в супроводі Національного академічного оркестру народних інструментів України .


Фольклорний гурт «Покуть» центру української культури (Сочі, Російська Федерація).

З Республіки Польща взяли участь відомі в Польщі та в Україні українські мистецькі колективи: танцювальний ансамбль «Черемош» з м. Венгожево (керівник Володимир Денека), український ансамбль пісні і танцю «Ранок» (керівник Єлизавета Томчук) та видатна співачка Юлія Дошна.



Танцює ансамбль "Черемош" (Республіка Польща).



Танцює ансамбль "Ранок" (Республіка Польща).



Співає Юлія Дошна (Республіка Польща).

Естонську Республіку представляв український народний фольклорний ансамбль «Журба» (керівник Володимир Лейбюк). Нещодавно ансамбль випустив свій другий СD диск із записом українських народних пісень. «Журба» частий учасник фольклорних свят, які проводяться в Києві, Чернівцях, Рівному та Івано-Франківську. Естонський глядач добре знає цей український самобутній ансамбль. В репертуарі ансамблю українські народні пісні з різних регіонів України.



Співає ансамбль "Журба" (Естонія).

Республіку Молдова представляв фольклорний колектив української пісні «Стожари» з Придністров’я з м. Григоріопіль, який пропагує українське мистецтво в Молдові, а також неодноразово виступав в Києві, Умані, Вінниці. У 2003 році йому було присвоєно звання «Народного» колективу. З міста Кишинів виступила знана в Молдові та в Україні співачка Олена Тер, кавалер ордена княгині Ольги. В її репертуарі пісні про Україну та рідне для її серця Прикарпаття, де народилася співачка. Олена Тер – керівник українського ансамблю, до складу якого входять кращі танцюристи з Молдови. Пані Олена – засновник українського мистецького фестивалю «PLAI NATAL», який дає можливість молодим виконавцям цілого світу виступити з українською естрадною піснею.



Народний фольклорний колектив української пісні «Стожари» (Молдова, Придністров‘я).


Співає Олена Тер в супроводі ансамблю танцюристів з Молдови.
Сполучені Штати Америки представляли – ансамбль «Акколада», який був створений у 2001 році у Філадельфії (керівник Богдан Генгало). Учасники хору присвятили себе популяризації хорової культури України як серед українців, так і серед американців. Хор «Акколада» брав участь в Міжнародному хоровому фестивалі «Singing around the World», у відзначенні громадськістю Великої Філадельфії 75-ої річниці Голодомору. У 2008 р. Камерний хор «Акколада» взяв участь у «Фестивалі Світел» у Вашингтоні з програмою українських різдвяних колядок. Хор активно концертує на Східному узбережжі США: у Вашингтоні, Балтіморі, Клівленді, Нью Йорку, бере участь у всіх культурно-освітніх заходах української громади. Виступав з концертними програмами в Києві, Львові та Тернополі. Америку також представив знаний оперний співак, тенор, який живе і працює в Нью-Йорку, Роман Цимбала.



Виступає камерний хор «Акколада» (Філадельфія, США).



Співає оперний співак, тенор Роман Цимбала (Нью-Йорк, США) в супроводі Національного академічного оркестру народних інструментів України.

Німеччину представляла відома в Україні та Німеччині акторка і співачка, заслужена артистка України Любов Ріхтер-Клопатовська. В репертуарі Любові багато українських народних, обрядових, козацьких та стрілецьких пісень. Любов Ріхтер-Клопатовська виступала з концертами в США, Канаді, Австрії, Югославії та Індії. Вона є членом спілки українців «Нова громада» в Німеччині.



Співає акторка і співачка, заслужена артистка України Любов Ріхтер-Клопатовська (Німеччина) в супроводі Національного академічного оркестру народних інструментів України .

Канаду представляв знаменитий в усьому світі скрипаль, заслужений артист України Василь Попадюк . Концерти Василя Попадюка в будь-якій країні світу є великим святом для шанувальників скрипки. В репертуарі Василя Попадюка переважно обробки українських народних пісень. Участь у концерті «Збираймось воєдино!» є дуже важливою для Василя Попадюка, заради неї він переглянув свій річний графік гастролей задля демонстрації свого мистецтва на сцені Національного палацу мистецтв «Україна».



Виступає скрипаль Василь Попадюк (Канада).

Іспанію представляла Юлія Смага – 14-річна співачка, вже відома не тільки в Україні, але і у Іспанії. В 2008 році Юлія випустила свій перший пісенний альбом. Найпопулярніша програма в Іспанії, що розповідає про талановитих людей в країні, зняла про Юлія програму, в якій вона розповідала про Україну та українську пісню.

Від Литви взяла участь заслужена артистка України Оксана Ластов‘як. В доробку співачки два компакт-диски українських пісень. Словацьку Республіку представляв дует «Вишиванка». Майстерність виконання українських народних пісень принесла популярність в Словаччині та за її межами.

Ведучою концерту була студентка 5-го курсу Інституту театру і кіно ім. Карпенка-Карого, українка за походженням з Республіки Молдова, Придністров‘я - Світлана Сасу. Світлана – неодноразовий призер і лауреат різних мистецьких конкурсів, у тому числі переможець конкурсу читців серед професіоналів ім. Лесі Українки. Ведучим концерту був Заслужений артист України, найталановитіший ведучий переважної більшості офіціальних концертів країни - Євген Нищук.
Ведучі концерту «Збираймось воєдино!» Світлана Сасу і Євген Нищук.

Високий рівень концерту забезпечила також участь у ньому Національного академічного оркестру народних інструментів України під керівництвом художнього керівника та головного диригента – народного артиста України, лауреата Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка Віктора Гуцала.



Фінал концерту творчих колективів зарубіжного українства «Збираймось воєдино!».

Головний художник концерту – заслужений діяч мистецтв України – Вадим Печуркін-Шумейко. Головний режисер – Сергій Архипчук. Директор концерту – Алла Кендзера.



Глядачі концерту бурними оваціями зустрічали виступи митців українського зарубіжжя.
Директор концерту творчих колективів закордонного українства «Збираймось воєдино!», заступник голови секретаріату Товариства зв‘язків з українцями

за межами України "Україна-Світ"

Алла Кендзера.


Схожі:

«Флагман-концерт» ТОВ «Флагман-концерт», код ЄДРПОУ 38148648, тел. +38-044-253-41-35
Компанія «Флагман-Концерт» пропонує Вам напередодні парламентських виборів розглянути можливість проведення концертів за участю відомих...
Тема. Концерт. Пасторальні насторї
А. Вівальді. Концерти «Пори року» («Літо»); В. А. Моцарт. Концерт для флейти та арфи (фрагмент)
ВІДДІЛ ОСВІТИ
Дня народження Т. Г. Шевченка та 21-ій річниці незалежності України протягом січня лютого 2012 року проведені зональні огляди-конкурси...
Про проведення Х загальноміського Рейтингу популярності
Стимулювання громадянської та творчої активності населення, сприяння консолідації ділової, керівної та творчої еліти міста, відзначення...
Конкурсу колективів екологічної просвіти «Земля наш спільний дім»
ХІІ обласний етап Всеукраїнського конкурсу колективів екологічної просвіти проводиться з метою активізації участі учнівської молоді...
ОБЛАСНИЙ ДИТЯЧИЙ ЕКОЛОГО-НАТУРАЛІСТИЧНИЙ ЦЕНТР
Львівської облдержадміністрації від 17. 03. 2011 року №234 «Про проведення обласного конкурсу колективів екологічної просвіти» та...
У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
«Про проведення конкурсу зимових фольклорних колективів «Розколяда – 2012» 16 січня 2012 року в приміщенні Палацу культури смт. Богородчан...
Порядок роботи конференції
Виставка. Концерт класичної музики (Камерний оркестр під керуванням М. Антоненка)
НОВІ ВИМОГИ ЧЕСЬКОГО КОНСУЛЬСТВА з 01. 11. 2006 ОБОВ” ЯЗКОВО необхідно...
Оригінал закордонного паспорту (строк дії паспорту не менше ніж 90 днів з дня повернення з плануємої подорожі) з наявністю вільних...
Літературний процес 1960-1990 рр. Поглиблення й урізноманітнення...
Лютий 1956 – ХХ з’їзд КПСС, на якому розвінчано культ Сталіна і з якого починається т зв. «хрущовська відлига»
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка