Повна загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи. Сфера професійного використання випускника


Скачати 84.14 Kb.
Назва Повна загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи. Сфера професійного використання випускника
Дата 13.11.2013
Розмір 84.14 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
Освітньо-кваліфікаційна характеристика

випускника професійно-технічного навчального закладу
1.Професія - Плодоовочівник.

2.Кваліфікація – 1 розряд.

3.Кваліфікаційні вимоги:

Повинен знати: основи агротехніки і технології вирощування овочевих та плодово-ягідних культур, вирощуваних у даній зоні (висівання, садіння, догляд за посівами, насадженнями, збирання врожаю); терміни і техніку виконання робіт з вирощування плодово-ягідних культур та овочів у відкритому і закритому ґрунті; техніку, способи обрізування плодових культур, формування крон; основні районовані сорти, їх господарську характеристику (урожайність, терміни дозрівання, стійкість проти хвороб тощо); види добрив, способи і терміни їх внесення в грунт; види хвороб і шкідників сільськогосподарських культур, вирощуваних у даній зоні, способи боротьби з ними; види отрутохімікатів і правила їх зберігання та використання; чинні стандарти на овочеву і плодово-ягідну продукцію; правила сортування, пакування, транспортування плодово-ягідної та овочевої продукції, способи її переробки; основи економічної ефективності вирощування культур; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен вміти: виконувати основні роботи з підготовки ґрунту до висівання і садіння сільськогосподарських культур (овочевих, плодових, ягідних, розсади). Підготовлювати і вносити у грунт органічні та мінеральні добрива. Виконувати роботи з вапнування ґрунту: підготовлювати і висівати або садити овочі, саджанці, сіянці плодово-ягідних культур. Виконувати всі роботи з догляду за овочевими чи плодово-ягідними культурами, боротьби із шкідниками та хворобами, підготовки отрутохімікатів для оброблення посівів і насаджень, збирання врожаю, із переробки овочів, плодів і ягід та зберігання продукції згідно з чинними стандартами. Додержуватися правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
4. Загальнопрофесійні вимоги:

Повинен:

а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) додержуватися норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) знати інформаційні технології.
5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти: базова або повна загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.
6.Сфера професійного використання випускника: вирощування овочів, плодів і ягід.
7. Специфічні вимоги:

7.1. Вік: по закінченню терміну навчання не молодше 16 років;

7.2 Стать: жіноча, чоловіча.

7.3. Медичні обмеження

Освітньо-кваліфікаційна характеристика

випускника професійного – технічного навчального закладу
1. Професія- Плодоовочівник

2. Кваліфікація – 2 розряд

3. Кваліфікаційні вимоги:

Повинен знати : агротехніку та технологію виконання робіт на живому тяглі, ручних робіт, з обслуговування механізованих агрегатів під час підготовки ґрунту до висівання, садіння, догляду за посівами, насадженнями; техніку, способи обрізування плодових культур, формування крон; насінництво, закладання посівного та садивного матеріалу; стратифікацію, дражування і оброблення насіння бактеріальними добривами та мікроелементами; правила сортування, пакування, транспортування плодово-ягідної та овочевої продукції, способи її переробки; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен уміти: виконувати ручні, кінно-ручні та механізовані роботи з вирощування овочів, плодів, ягід, сіянців, живців та саджанців; доглядати за посівами овочів та насадженнями плодових дерев і ягідників. Високопродуктивно використовувати сільськогосподарську техніку та знаряддя під час обробітку ґрунту, посівних робіт та догляду за посівами і насадженнями, захисту рослин, збирання та реалізації врожаю. Виконувати роботи із переробки овочів, плодів та ягід. Додержуватися правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
4. Загальнопрофесійні вимоги:
Повинен:

а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) додержувати норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) знати інформаційні технології.
5. Вимоги до освітнього рівня осіб які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти:

попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – плодоовочівник 1 розряду:

- при умові продовження первинної професійно-технічної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах першого, другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи;

- при умові підвищення кваліфікації – стаж роботи не менше 0,5 року.
6. Сфера професійного використання випускника: вирощування овочів, плодів і ягід.

7. Специфічні вимоги:

7.1 Вік: по закінченню терміну навчання–не молодше 17 років.

7.2 Стать: жіноча, чоловіча.

7.3 Медичні обмеження.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника

професійно-технічного навчального закладу





  1. Професія – 5220. Продавець продовольчих товарів

  2. Кваліфікація – 3 розряд

  3. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: асортимент товарів, класифікацію, характеристику, сировину, харчову цінність товарів, терміни зберігання даної групи, роздрібні ціни на товари, ознаки доброякісності товарів, види браку, відходів і порядок їх списання, правила розшифрування штрихового коду товару, зчитування даних маркування товарів, порядок розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; правила зберігання товарів і терміни їх реалізації; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; форми і методи обслуговування покупців, правила продажу продовольчих товарів, правила торговельного обслуговування населення; порядок проведення інвентаризації; основи ціноутворення та оподаткування; сфери застосування інформаційних технологій, основи правового регулювання в торгівлі, правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти: приймати товари; перевіряти заповнення тарних одиниць, їх кількість та вагу, підраховувати штучні товари, перевіряти якість за результатами зовнішнього огляду. Забезпечувати зберігання товарів за кількістю та якістю. Готувати товари до продажу: перевіряти цілісність пакування, розпаковувати із зовнішньої тари, перевіряти наявність маркувальних даних і якість після зберігання; перебирати, протирати, зачищати, нарізати, фасувати товари; забезпечувати наявність відповідно оформлених цінників; розміщувати і викладати товари за групами, видами, сортами з дотриманням правил товарного сусідства. Готувати робоче місце до роботи: встановлювати і перевіряти справність ваговимірювальних приладів, реєстраторів розрахункових операцій, виробничого інвентарю, інструментів; отримувати і готувати пакувальний матеріал. Пропонувати і показувати товари. Консультувати покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчову цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також супутні товари. Нарізати, зважувати і упаковувати товари, підраховувати вартість покупки, перевіряти реквізити чека, видавати покупку. Підраховувати гроші, здавати їх у встановленому порядку. Прибирати нереалізовані товари і тару. Готувати товари до інвентаризації. Контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів і терміни реалізації продуктів (що швидко та надто швидко псуються). Брати участь в оформленні прилавкових вітрин.

4. Загальні вимоги

Повинен:

а) раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) дотримуватися норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) знати інформаційні технології.
5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.
6. Сфера професійного використання випускника

Торгівля та громадське харчування. Торгівля продовольчими товарами (за видами).
7. Специфічні вимоги:

7.1. Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років.

7.2. Стать: чоловіча, жіноча.

7.3. Медичні обмеження.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника

професійно-технічного навчального закладу



1. Професія – 5220. Продавець продовольчих товарів

2. Кваліфікація – 4 розряд

3. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: ознаки сортності, органолептичні методи визначення якості продуктів; правила підготовки товарів до продажу, способи пакування товарів, порядок та умови маркування товарів внутрішніми штриховими кодами; правила зберігання товарів і термін їх реалізації, принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових та внутрішньомагазинних вітрин; основних постачальників товарів; порядок таврування засобів міри та ваги; порядок розрахунку з покупцями, в тому числі за кредитними картками; правила експлуатації РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; порядок оприбуткування товарів і тари; документальне оформлення проведення інвентаризації та порядок визначення її результатів; прийоми пошуку інформації в мережі інформаційних технологій; основи торгового менеджменту; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти: визначати асортимент товарів на складі, приймати товари. Повідомляти в належній формі відповідальну особу про надходження товарів, що не відповідають маркуванню, не мають штрихового коду, посвідчення про якість (сертифікат якості). Вилучати нестандартні, деформовані, забруднені товари. Заповнювати і прикріплювати ярлики цін до товарів. Консультувати покупця про ціну, властивості, смакові якості, кулінарне призначення і харчову цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також товари супутнього попиту. Контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів, слідкувати за термінами реалізації продуктів. Оформляти прилавкові та внутрішньомагазинні вітрини. Складати і оформляти подарункові і святкові набори. Вивчати попит покупців. Брати участь у складанні товарних звітів. Звіряти суми, отримані від реалізації товарів, з показниками касових звітів. Брати участь в інвентаризації товарів. Контролювати асортимент та залишки товарів через мережу інформаційних технологій.
4. Загальні вимоги:

Повинен:

а) раціонально й ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) дотримуватися норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати і виконувати вимоги нормативних актів з охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) знати інформаційні технології.
5. Вимоги до освітнього-кваліфікаційного рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Попередній освітно-кваліфікаційний рівень – „Продавець продовольчих товарів” 3-го розряду:

– за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи;

– за умови підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією „Продавець продовольчих товарів” третього розряду не менше 1-го року.

6. Сфера професійного використання випускника

Торгівля та громадське харчування. Торгівля продовольчими товарами (за видами).
7. Специфічні вимоги:

7.1. Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років.

7.2. Стать: чоловіча, жіноча.

7.3. Медичні обмеження.

Схожі:

ЗАТВЕРДЖУЮ
Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи
ЗАТВЕРДЖУЮ
Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення...
ЗАТВЕРДЖУЮ
Повна або базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві згідно з вимогами до охорони об’єктів категорії...
ЗАТВЕРДЖУЮ
Базова або неповна базова загальна середня освіта. Одержання професії безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи
ЗАТВЕРДЖУЮ
Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр); для спеціаліста — без вимог до стажу роботи;...
ЗАТВЕРДЖУЮ
Організатор екскурсій 1-ї категорії повна або базова вища освіта відповідного напряму, підготовки (спеціаліст або бакалавр); для...
ЗАТВЕРДЖУЮ
Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або одержання професії безпосередньо на виробництві, підвищення кваліфікації...
ЗАТВЕРДЖУЮ
Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або одержання професії безпосередньо на виробництві, підвищення кваліфікації...
ЗАТВЕРДЖУЮ
Повна або базова вища освіта (магістр, спеціаліст, бакалавр) за одним з напрямів підготовки “Торгівля”, “Економіка і підприємництво”....
ЗАТВЕРДЖУЮ
Культорганізатор 2-ї категорії: повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр, молодший спеціаліст) та підвищення...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка