|
Скачати 84.14 Kb.
|
Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу 1.Професія - Плодоовочівник. 2.Кваліфікація – 1 розряд. 3.Кваліфікаційні вимоги: Повинен знати: основи агротехніки і технології вирощування овочевих та плодово-ягідних культур, вирощуваних у даній зоні (висівання, садіння, догляд за посівами, насадженнями, збирання врожаю); терміни і техніку виконання робіт з вирощування плодово-ягідних культур та овочів у відкритому і закритому ґрунті; техніку, способи обрізування плодових культур, формування крон; основні районовані сорти, їх господарську характеристику (урожайність, терміни дозрівання, стійкість проти хвороб тощо); види добрив, способи і терміни їх внесення в грунт; види хвороб і шкідників сільськогосподарських культур, вирощуваних у даній зоні, способи боротьби з ними; види отрутохімікатів і правила їх зберігання та використання; чинні стандарти на овочеву і плодово-ягідну продукцію; правила сортування, пакування, транспортування плодово-ягідної та овочевої продукції, способи її переробки; основи економічної ефективності вирощування культур; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту. Повинен вміти: виконувати основні роботи з підготовки ґрунту до висівання і садіння сільськогосподарських культур (овочевих, плодових, ягідних, розсади). Підготовлювати і вносити у грунт органічні та мінеральні добрива. Виконувати роботи з вапнування ґрунту: підготовлювати і висівати або садити овочі, саджанці, сіянці плодово-ягідних культур. Виконувати всі роботи з догляду за овочевими чи плодово-ягідними культурами, боротьби із шкідниками та хворобами, підготовки отрутохімікатів для оброблення посівів і насаджень, збирання врожаю, із переробки овочів, плодів і ягід та зберігання продукції згідно з чинними стандартами. Додержуватися правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту. 4. Загальнопрофесійні вимоги: Повинен: а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці; б) додержуватися норм технологічного процесу; в) не допускати браку в роботі; г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); є) знати інформаційні технології. 5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти: базова або повна загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи. 6.Сфера професійного використання випускника: вирощування овочів, плодів і ягід. 7. Специфічні вимоги: 7.1. Вік: по закінченню терміну навчання не молодше 16 років; 7.2 Стать: жіноча, чоловіча. 7.3. Медичні обмеження Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійного – технічного навчального закладу 1. Професія- Плодоовочівник 2. Кваліфікація – 2 розряд 3. Кваліфікаційні вимоги: Повинен знати : агротехніку та технологію виконання робіт на живому тяглі, ручних робіт, з обслуговування механізованих агрегатів під час підготовки ґрунту до висівання, садіння, догляду за посівами, насадженнями; техніку, способи обрізування плодових культур, формування крон; насінництво, закладання посівного та садивного матеріалу; стратифікацію, дражування і оброблення насіння бактеріальними добривами та мікроелементами; правила сортування, пакування, транспортування плодово-ягідної та овочевої продукції, способи її переробки; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту. Повинен уміти: виконувати ручні, кінно-ручні та механізовані роботи з вирощування овочів, плодів, ягід, сіянців, живців та саджанців; доглядати за посівами овочів та насадженнями плодових дерев і ягідників. Високопродуктивно використовувати сільськогосподарську техніку та знаряддя під час обробітку ґрунту, посівних робіт та догляду за посівами і насадженнями, захисту рослин, збирання та реалізації врожаю. Виконувати роботи із переробки овочів, плодів та ягід. Додержуватися правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту. 4. Загальнопрофесійні вимоги: Повинен: а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці; б) додержувати норм технологічного процесу; в) не допускати браку в роботі; г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); є) знати інформаційні технології. 5. Вимоги до освітнього рівня осіб які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти: попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – плодоовочівник 1 розряду: - при умові продовження первинної професійно-технічної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах першого, другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи; - при умові підвищення кваліфікації – стаж роботи не менше 0,5 року. 6. Сфера професійного використання випускника: вирощування овочів, плодів і ягід. 7. Специфічні вимоги: 7.1 Вік: по закінченню терміну навчання–не молодше 17 років. 7.2 Стать: жіноча, чоловіча. 7.3 Медичні обмеження. Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускникапрофесійно-технічного навчального закладу
Повинен знати: асортимент товарів, класифікацію, характеристику, сировину, харчову цінність товарів, терміни зберігання даної групи, роздрібні ціни на товари, ознаки доброякісності товарів, види браку, відходів і порядок їх списання, правила розшифрування штрихового коду товару, зчитування даних маркування товарів, порядок розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; правила зберігання товарів і терміни їх реалізації; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; форми і методи обслуговування покупців, правила продажу продовольчих товарів, правила торговельного обслуговування населення; порядок проведення інвентаризації; основи ціноутворення та оподаткування; сфери застосування інформаційних технологій, основи правового регулювання в торгівлі, правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни. Повинен уміти: приймати товари; перевіряти заповнення тарних одиниць, їх кількість та вагу, підраховувати штучні товари, перевіряти якість за результатами зовнішнього огляду. Забезпечувати зберігання товарів за кількістю та якістю. Готувати товари до продажу: перевіряти цілісність пакування, розпаковувати із зовнішньої тари, перевіряти наявність маркувальних даних і якість після зберігання; перебирати, протирати, зачищати, нарізати, фасувати товари; забезпечувати наявність відповідно оформлених цінників; розміщувати і викладати товари за групами, видами, сортами з дотриманням правил товарного сусідства. Готувати робоче місце до роботи: встановлювати і перевіряти справність ваговимірювальних приладів, реєстраторів розрахункових операцій, виробничого інвентарю, інструментів; отримувати і готувати пакувальний матеріал. Пропонувати і показувати товари. Консультувати покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчову цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також супутні товари. Нарізати, зважувати і упаковувати товари, підраховувати вартість покупки, перевіряти реквізити чека, видавати покупку. Підраховувати гроші, здавати їх у встановленому порядку. Прибирати нереалізовані товари і тару. Готувати товари до інвентаризації. Контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів і терміни реалізації продуктів (що швидко та надто швидко псуються). Брати участь в оформленні прилавкових вітрин. 4. Загальні вимоги Повинен: а) раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці; б) дотримуватися норм технологічного процесу; в) не допускати браку в роботі; г) знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); є) знати інформаційні технології. 5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти Повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи. 6. Сфера професійного використання випускника Торгівля та громадське харчування. Торгівля продовольчими товарами (за видами). 7. Специфічні вимоги: 7.1. Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років. 7.2. Стать: чоловіча, жіноча. 7.3. Медичні обмеження. Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускникапрофесійно-технічного навчального закладу1. Професія – 5220. Продавець продовольчих товарів 2. Кваліфікація – 4 розряд 3. Кваліфікаційні вимоги Повинен знати: ознаки сортності, органолептичні методи визначення якості продуктів; правила підготовки товарів до продажу, способи пакування товарів, порядок та умови маркування товарів внутрішніми штриховими кодами; правила зберігання товарів і термін їх реалізації, принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових та внутрішньомагазинних вітрин; основних постачальників товарів; порядок таврування засобів міри та ваги; порядок розрахунку з покупцями, в тому числі за кредитними картками; правила експлуатації РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; порядок оприбуткування товарів і тари; документальне оформлення проведення інвентаризації та порядок визначення її результатів; прийоми пошуку інформації в мережі інформаційних технологій; основи торгового менеджменту; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни. Повинен уміти: визначати асортимент товарів на складі, приймати товари. Повідомляти в належній формі відповідальну особу про надходження товарів, що не відповідають маркуванню, не мають штрихового коду, посвідчення про якість (сертифікат якості). Вилучати нестандартні, деформовані, забруднені товари. Заповнювати і прикріплювати ярлики цін до товарів. Консультувати покупця про ціну, властивості, смакові якості, кулінарне призначення і харчову цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також товари супутнього попиту. Контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів, слідкувати за термінами реалізації продуктів. Оформляти прилавкові та внутрішньомагазинні вітрини. Складати і оформляти подарункові і святкові набори. Вивчати попит покупців. Брати участь у складанні товарних звітів. Звіряти суми, отримані від реалізації товарів, з показниками касових звітів. Брати участь в інвентаризації товарів. Контролювати асортимент та залишки товарів через мережу інформаційних технологій. 4. Загальні вимоги: Повинен: а) раціонально й ефективно організовувати працю на робочому місці; б) дотримуватися норм технологічного процесу; в) не допускати браку в роботі; г) знати і виконувати вимоги нормативних актів з охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); є) знати інформаційні технології. 5. Вимоги до освітнього-кваліфікаційного рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти Попередній освітно-кваліфікаційний рівень – „Продавець продовольчих товарів” 3-го розряду: – за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи; – за умови підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією „Продавець продовольчих товарів” третього розряду не менше 1-го року. 6. Сфера професійного використання випускника Торгівля та громадське харчування. Торгівля продовольчими товарами (за видами). 7. Специфічні вимоги: 7.1. Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років. 7.2. Стать: чоловіча, жіноча. 7.3. Медичні обмеження. |
ЗАТВЕРДЖУЮ Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи |
ЗАТВЕРДЖУЮ Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення... |
ЗАТВЕРДЖУЮ Повна або базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві згідно з вимогами до охорони об’єктів категорії... |
ЗАТВЕРДЖУЮ Базова або неповна базова загальна середня освіта. Одержання професії безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи |
ЗАТВЕРДЖУЮ Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр); для спеціаліста — без вимог до стажу роботи;... |
ЗАТВЕРДЖУЮ Організатор екскурсій 1-ї категорії повна або базова вища освіта відповідного напряму, підготовки (спеціаліст або бакалавр); для... |
ЗАТВЕРДЖУЮ Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або одержання професії безпосередньо на виробництві, підвищення кваліфікації... |
ЗАТВЕРДЖУЮ Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або одержання професії безпосередньо на виробництві, підвищення кваліфікації... |
ЗАТВЕРДЖУЮ Повна або базова вища освіта (магістр, спеціаліст, бакалавр) за одним з напрямів підготовки “Торгівля”, “Економіка і підприємництво”.... |
ЗАТВЕРДЖУЮ Культорганізатор 2-ї категорії: повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр, молодший спеціаліст) та підвищення... |