5. Сучасний стан та прогноз розвитку господарського комплексу


Скачати 53.27 Kb.
Назва 5. Сучасний стан та прогноз розвитку господарського комплексу
Дата 21.03.2013
Розмір 53.27 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
5. Сучасний стан та прогноз розвитку господарського комплексу
Луцьк – обласний центр, який має сприятливе економіко-географічне розташування на перетині потужних транспортно-комунікаційних магістралей, що пов’язано в першу чергу з прикордонним розташуванням області та геополітичну значущість, що сприяє зв’язкам з міжнародним співтовариством; це один з найважливіших багатофункціональних економічних, наукових, культурно-освітніх міст України.

Стратегічним напрямком розвитку Луцька є формування високоефективного господарського комплексу, орієнтованого на досягнення сталого економічного і соціального розвитку міста на довгострокову перспективу на основі об’єднання економічних, соціальних та екологічних інтересів, з урахуванням загальнодержавних пріоритетів і максимально ефективним використанням його ресурсного потенціалу в інтересах підвищення рівня та якості життя населення.

Вирішальними чинниками до подальшого розвитку господарського комплексу та розміщення виробництв є наявність кваліфікованих трудових ресурсів у промисловості, що є однією з провідних галузей економіки міста, розвиненої транспортної інфраструктури, значний резерв територій для розміщення промислових, транспортних, комунальних, логістичних центрів на територіях, які на розрахунковий період плануються включити в межі міста.

Згідно з Законом України «Про генеральну схему планування території України» від 7.02.2002 р. № 3059-ІІІ режим перспективного розвитку м. Луцька пов’язаний з якісним удосконаленням економічної бази та структури землекористування, деконцентрацією виробництва, екологічною реабілітацією території, а також нарощуванням науково-інформаційної сфери та соціально-культурного потенціалу.

На розрахунковий період кількість зайнятих в господарському комплексі збільшиться на 7,5 тис. чол. і буде складати 133,5 тис. чол.

На перспективу промисловість залишається основою господарського комплексу міста, де чисельність зайнятих становитиме 18,3 тис. чол. (13,7% в структурі зайнятості господарського комплексу) проти 16,3 тис. чол. (12,9%) (відповідно 2031 і 2007 р. р.). Зростання чисельності зайнятих у промисловості пов’язано із розширенням і реконструкцією існуючих підприємств.

У машинобудуванні передбачається поетапна реконструкція з розширенням і будівництвом нових об’єктів під виробництво автобусів і тролейбусів на ВАТ «Автомобільний завод «Богдан» та на підприємстві ВАТ «СКФ Україна», що спеціалізується на виробництві підшипників.

На перспективу чисельність зайнятих у машинобудуванні становитиме 9,1 тис. чол. проти 6,1 тис. чол. (відповідно 2031 і 2007 р.р.), зросте з 37,4% до 49,7% кількості зайнятих у промисловості.

На перспективу харчова промисловість залишається однією з пріоритетних, структуроформуючих галузей господарського комплексу міста. На розрахунковий період кількість зайнятих у даному виді діяльності залишається на сучасному рівні, тобто складатиме 2,8 тис. чол. (15,3% кількості зайнятих у промисловості).

У хімічній та нафтохімічній промисловості, металургії та обробленні металу, виробництві інших неметалевих мінеральних виробів як непрофільних та екологічно небезпечних, чисельність зайнятих буде скорочуватись.

На розрахунковий період розвиток промисловості очікується з урахуванням концептуально визначених пріоритетів структурно-технологічної трансформації виробництва, тобто:

  • послідовна структурно-технологічна та організаційно-економічна модернізація основних виробництв і галузей промисловості;

  • розвиток високотехнологічних наукоємних та ресурсо-енергозберігаючих виробництв;

  • збільшення в складі промислової продукції питомої ваги машинобудування;

  • поступове скорочення екологічно небезпечних і неконкурентоспроможних та ресурсо-енергоємних виробництв;

  • цілеспрямований розвиток виробництв експортної та імпортнозамінюючої продукції;

  • посилення інноваційної діяльності промислового виробництва.

Для більш ефективної реалізації запланованих рішень в промисловості міста потрібно виконати ряд робіт:

  • здійснити поступове винесення підприємств з центральної частини міста до промислових зон, а окремих – за межі міста.

Капітальне будівництво. Реструктуризація та якісне оновлення виробництва, покращання середовища життєдіяльності населення відбувається за безпосередньої участі будівельного комплексу, інтенсивність інвестиційно-інноваційної діяльності, в якому визначає темпи відтворювального процесу та ринкових відносин. У зв’язку із значним збільшенням обсягів капітального будівництва у цій сфері передбачається збільшення чисельності зайнятих з 5,7 тис. чол. (4,5%) до 6,3 тис. чол. (4,7%) (окрім зайнятих на малих підприємствах та фізичних осіб і працюючих у них). Покращання техніко-економічних показників функціонування будівельно-монтажних організацій вимагає:

  • збільшення фондооснащення будівельних робіт, оновлення парку будівельної техніки;

  • використання передових технологій будівництва, здатних забезпечити зростання продуктивності праці та обсягів виробництва;

  • стабілізації рівня фондоємності будівельного виробництва.

Крім того, однією з головних галузей господарського комплексу на розрахунковий період залишається мережа оптової торгівлі і посередництво в торгівлі, яка і на перспективу, з урахуванням прикордонного розміщення міста, займатиме провідне місце, а питома вага даного виду економічної діяльності в структурі зайнятості складатиме 9,7% (13,0 тис. чол.).

В освіті (у т. ч. у вузах та професійно-технічних закладах) передбачається збільшення кількості працюючих до 11,2 тис. чол. (8,4%) за рахунок нового будівництва закладів освіти.

Підприємництво. Згідно із стратегічним планом економічного розвитку Луцька, що був розроблений експертним комітетом у співпраці з проектом «Економічний розвиток міст» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), розвиток малого і середнього підприємництва та інфраструктури бізнесу віднесений до пріоритетних видів економічної діяльності. Діяльність малих підприємств – це основа ринкової економіки, що спрямована на ефективний розвиток міста завдяки технологічній гнучкості. Продовжуватиметься поступовий процес переорієнтації підприємств малого бізнесу на виробничу сферу, а також у науковомісткі та інноваційні галузі, розширення мережі комунально-побутових, транспортних та інших видів послуг населенню. До пріоритетів віднесено і подальший розвиток індивідуальної трудової діяльності фізичних осіб і працюючих у них. На перспективу передбачається ріст чисельності зайнятих в підприємництві з 42,7 тис. чол. до 49,5 тис. чол., збільшиться на 6,8 тис. чол., тобто у 1,2 рази.

До економічної діяльності, де передбачається збільшити чисельність зайнятих віднесені також: капітальне будівництво; оптова торгівля і посередництво в торгівлі; освіта (у. ч. вищі та професійно-технічні навчальні заклади); дослідження, розробки та проектна діяльність; охорона здоров’я та соціальна допомога; фінансова діяльність; колективні, громадські та особисті послуги; діяльність готелів і ресторанів.

До сфер економічної діяльності, в яких планується стабілізувати або зменшити чисельність зайнятих, віднесені: транспорт та зв'язок, державне управління та інші зайняті.

У господарському комплексі м. Луцька серед видів економічної діяльності переважають галузі виробничої сфери, на долю яких припадає 50,8% (промисловість, транспорт і зв’язок, капітальне будівництво), а на галузі, що входять до невиробничої сфери, а саме, що представляють послуги – 49,2% (освіта, наукова та проектна діяльність, охорона здоров’я, фінансова діяльність, оптова торгівля і посередництво в торгівлі тощо) від зайнятих економічною діяльністю на підприємствах, організаціях і громадських об’єднаннях. Таке співвідношення свідчить про прогресивну структуру господарського комплексу міста.

На кінець розрахункового періоду, виходячи із структури зайнятості господарського комплексу м. Луцьк, тип спеціалізації зайнятих економічною діяльністю на підприємствах, в установах, організаціях і громадських об’єднаннях зберігається на сучасному рівні (характеризується як промислово-оптово-посередницький з доповнюючою функцією будівництва та транспорту).

Значне місце в структурі зайнятості припадає на працюючих у підприємництві (малі підприємства та фізичні особи і працюючі в них) – 33,9% від загальної чисельності зайнятих та інші зайняті.

Схожі:

І. Про хід виконання Програми економічного та соціального розвитку...
Формування ефективного агропромислового комплексу та розвиток сільської місцевості
Сучасний стан та перспективи розвитку конярства України та Миколаївської області
Конярство в Україні завжди було галуззю загальнодержавного значення, функціональна спрямованість якої змінювалась в залежності від...
Міністерство освіти і науки україни
Сучасний СТАН ТА ПЕРСПЕКИВИ РОЗВИТКУ БІО- І АГРОЦЕНОЗІВ В УМОВАХ ПОСТІЙНОГО ТЕХНОГЕННОГО ЗАБРУДНЕННЯ
Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2011-2013 роки
Аналіз офіційних звітних даних свідчить про те, що протягом січня-червня 2011 року у більшості галузей господарського комплексу та...
І. Про хід виконання Програми економічного та соціального розвитку...
Управління об’єктами державної та комунальної власності і корпоративними правами держави
"ВАЛЕОЛОГІЯ: СУЧАСНИЙ СТАН, НАПРЯМКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ"
Конференція присвячена висвітленню теоретичних та практичних результатів досліджень щодо проблем вивчення, збереження та формування...
ГРОМАДСЬКО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ в Україні в контексті сучасності
У статті зроблено спробу показати сучасний стан, особливості та перспективи розвитку патріотичного виховання в Україні
Методика розслідування організованої злочинності і проявів корупції...
Триває зростання злочинів вчинених з необережності, пов'язаних з використанням технічних засобів, а також злочинів у сфері незаконного...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ...
Мета семінару: висвітлити надбання та сучасний стан біблієзнавства в Україні, а також позначити перспективи розвитку вивчення та...
ГРОМАДЯН СТУДЕНТКИ 502 ГРУПИ
Конституцією прав и свобод людини. У цьому зв’язку вкрай необхідно вивчати як історію становлення і розвитку кнституційного ладу...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка