ЗАТВЕРДЖЕНО


Скачати 55.68 Kb.
Назва ЗАТВЕРДЖЕНО
Дата 14.04.2013
Розмір 55.68 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи


Цвітоське навчально – виховне об»єднання

Інструкція №_____

з безпеки життєдіяльності вчителя інформатики

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказом директора
Цвітоського НВО

від ____________ №___________

ІНСТРУКЦІЯ № ___

з безпеки життєдіяльності вчителя інформатики


  1. Загальні положення




  1. Інструкція з безпеки життєдіяльності вчителя інформатики поширюється на всіх учителів інформатики під час проведення навчальних занять, виховних заходів та поза навчальних занять з предмета.

  2. Вимоги інструкції з безпеки життєдіяльності є обов’язковими для виконання вчителями інформатики

  3. Учитель інформатики відповідно до Закону України «Про охорону праці» і Кодексу законів України про працю зобов’язаний забезпечити безпечні умови для проведення занять в кабінеті інформатики й несе особисту відповідальність за створення правил безпеки

  4. Учитель інформатики приймає необхідні міри для створення здорових і безпечних умов проведення занять, забезпечує виконання інструкцій з безпеки діяльності, охорони праці й санітарно-гігієнічних заходів, забезпечує безпечний стан робочих місць та навчального обладнання.

  5. Перед початком навчального року вчитель інформатики повинен проходити медичний огляд.

  6. Учитель інформатики повинен знати правила пожежної безпеки й уміти користуватися первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками).

  7. Учитель інформатики повинен мати навички в наданні першої (долікарської) допомоги у разі захворювання дитини чи при нещасному випадку.

  8. Учитель інформатики слідкує за виконанням учнями правил безпеки й санітарно-гігієнічних вимог.

  9. Учитель інформатики не повинен приступати до роботи в разі погіршення самопочуття під час навчально-виховного процесу, повинен негайно повідомити про це адміністрацію ліцею.




  1. Вимоги безпеки перед початком роботи




  1. Учитель інформатики перед початком занять у кабінеті інформатики проводить інструктажі з безпеки життєдіяльності відповідно до вимог п.п.4.6, 8.2, 8.4, 8.5 Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти; негайно сповіщає адміністрацію ліцею про кожний нещасний випадок, який стався з будь-яким учасником навчально-виховного процесу.

2.2. Учитель інформатики повинен перевірити санітарно-гігієнічний стан кабінету, провітрити його.

2.3. Учителю інформатики забороняється самостійно здійснювати будь-які ремонтні роботи, що можуть становити небезпеку для життя і здоров'я учителя чи учнів.

2.4. Учитель інформатики зобов’язаний ознайомити учнів з обладнанням навчального кабінету, з правилами поведінки в кабінеті під час занять з предмету; проінструктувати учнів щодо правил безпечного користування навчальним обладнанням, яке необхідно на уроці, провести відповідні інструктажі з безпеки та зробити записи про їх проведення у відповідному журналі реєстрації інструктажів.

2.5. Учитель інформатики перед початком уроку повинен поцікавитися станом здоров'я учнів, у разі отримання скарги забезпечити негайне надання медичної допомоги, довести про це до відома класного керівника і адміністрації.



  1. Вимоги безпеки під час роботи


3.1. Учитель інформатики повинен здійснювати навчально-виховний процес тільки у спеціально призначеному навчальному приміщенні, яке передбачено розкладом уроків. Забороняється змінювати місце проведення заняття без попереднього узгодження з адміністрацією ліцею.

3.2. Вчитель інформатики під час уроку повинен постійно перебувати в навчальному кабінеті з учнями. Забороняється під час уроку залишати робоче місце.

3.3. Учитель інформатики повинен користуватися для організації навчально-виховного процесу тільки безпечними засобами та пристроями, які передбачені діючими нормативними положеннями, стоять на інвентарному обліку в ліцеї та є справними.

3.4. Учитель інформатики забезпечує перебування учнів в навчальному кабінеті тільки в його присутності.

3.5. Учитель інформатики повинен забезпечити та проконтролювати виконання учнями вимог безпеки, зокрема:

- не приступати до виконання роботи без дозволу вчителя;

- використовувати навчальні прилади за призначенням;

- не доторкатися до оголених проводів та не користуватися незнайомими приладами;

- не ставати на підвіконня, не стрибати з будь-якої висоти над рівнем підлоги, не відкривати вікон і не виглядати з них, не виконувати ніяких дій на висоті (в тому числі не користуватися полицями шафи, якщо це потребує знаходження на додатковій висоті);

- не намагатися полагодити будь-які пристрої;

- не бігати в кабінеті, не штовхатися;

- дотримуватися правил особистої гігієни;

- не захаращувати проходи між парт сторонніми предметами;

- дотримуватися правил протипожежної безпеки.


  1. Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1. Учитель інформатики повинен закінчити урок у встановлений термін, згідно з режимом роботи ліцею.

4.2. Учитель інформатики повинен:

- відключити обладнання, яке використовувалося на уроці;

- перевірити стан робочих місць учнів та учителя на кінець уроку, у разі виявлення несправностей повідомити адміністрацію.

4.3. Якщо в учителя інформатики в класі був останній за розкладом урок, він зобов’язаний вивести учнів класу до роздягальні та пересвідчитися, що вони покинули межі навчального закладу.



  1. Вимоги безпеки під час аварійних ситуацій


5.1. При виникненні аварій можливе:

- коротке замикання електропроводки,

- займання ізоляції,

- ураження електричним струмом зокрема.

Учитель інформатики повинен негайно відключити електромережу (вимикач освітлення) й організувати дії в залежності від характеру аварії:

- надати першу допомогу постраждалому,

- сповістити адміністрацію.

5.2. У разі виникнення пожежі або загорання учитель інформатики повинен:

- організувати евакуацію учнів один за одним з приміщення (згідно з Порядком евакуації учнів ліцею);

- негайно довести до відома адміністрації чи іншого працівника ліцею про факт пожежі; викликати (по можливості) пожежну команду по телефону „101”;

- вимкнути електромережу, освітлення;

- зачинити вікна й двері, щоб вогонь не поширювався в сусіднє приміщення,

- вчитель приступає до ліквідації осередку вогню, при цьому предмети, які легко займаються, електропроводку слід гасити піском, вогнетривким покривалом, порошковим вогнегасником; знеструмлену електропроводку можна гасити водою або будь-яким наявним вогнегасником;

- учитель та члени ЮДПД вказують прибулим представниками пожежної команди шляхи до осередку пожежі в приміщенні.

5.3. У разі нещасного випадку учитель надає постраждалому першу (долікарську) допомогу, згідно медичних рекомендацій; після цього викликає лікаря чи швидку допомогу, негайно сповіщає адміністрацію, діє за алгоритмом, який передбачається у подібних ситуаціях.

5.4. Роботу в аварійних ситуаціях з ліквідації ушкоджень приладів, які призвели до аварії, дозволяється особам з кваліфікаційною групою не нижче Ш.

5.5. Учитель інформатики повинен вжити заходів для збереження життя й здоров'я учнів, працівників ліцею та власного життя у разі виникнення аварійних ситуацій і не ставити власними діями під загрозу життя та безпеку людей.
Учитель інформатики
Узгоджено з відповідальним з питань охорони праці й безпеки

життєдіяльності в НВО


Схожі:

ВИПУСК ТРИДЦЯТИЙ
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
Затверджено список спортсменів-кандидатів на участь в Олімпійських іграх в Лондоні
Затверджено список спортсменів, які включені до числа кандидатів на участь у Іграх ХХX Олімпіади у Лондоні (Великобританія) 2012...
КА ЛЮДИНОЗНАВЧI СТУДII ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
Франка Серія “Педагогіка” ВИПУСК ТРИДЦЯТЬ ПЕРШИЙ ДРОГОБИЧ ВИДАВНИЧИЙ...
Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено постановою президії ВАК №1-05/5 від 1 липня 2010...
М. Тодики доктора юридичних і політичних наук, професора В. С. Журавського...
Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів
СТУДI¯ ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТИЙ ЧАСТИНА...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
СТУДI¯ ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТИЙ ЧАСТИНА...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
СТУДI¯ ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТИЙ ЧАСТИНА...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
ЗАТВЕРДЖЕНО

ЗАТВЕРДЖЕНО

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка