Білогірського району Хмельницької області Проект виконав


Скачати 186.85 Kb.
Назва Білогірського району Хмельницької області Проект виконав
Дата 30.03.2013
Розмір 186.85 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи


Микласька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів

Білогірського району Хмельницької області


Проект виконав:

учень 9-го класу
Микласької ЗОШ І-ІІ ст.


Теребей Іван В’ячеславович
Керівник проекту:

учитель трудового навчання

Мельник Р. М.

2011 рік

Зміст


ВСТУП ……………………………………………………………………….

3

І. Організаційно-підготовчий етап …………………………………….

5

Історична довідка ………………………………………………………….

5

Призначення проектного виробу ………………………………………

6

Вибір оптимальної моделі ……………………………………………….

7

Висновок щодо технічної пропозиції ………………………………….

9

ІІ. Конструкторський етап ……………………………………………….

10

Опис зовнішнього вигляду ………………………………………………

10

Вибір технології ……………………………………………………………

11

Вибір матеріалів …………………………………………………………...

12

Вибір інструментів та обладнання ……………………………………..

15

ІІІ. Технологічний етап …………………………………………………...

16

Технологічна картка ………………………………………………………

16

Розрахунок собівартості виробу ………………………………………..

21

Розрахунок матеріальних витрат ……………………………………….

22

IV. Екологічна оцінка виробу …………………………………………...

24

ВИСНОВОК ………………………………………………………………...

25

Список використаних джерел …………………………………………..

26



Тема проекту: Проектування та виготовлення підставки під візитні картки.

Мета проекту: ознайомитися з історичними відомостями виникнення візитних карток, з різними видами художньої обробки деревини та областю їх застосування, з породами деревини, оволодіти навиками техніки виконання декоративного точіння, розвивати естетичний смак, економне використання матеріалу.

Об'єкт проектування: підставка під візитні картки.

Основні завдання і цілі:

  • удосконалити техніку барельєфної та горельєфної різьби;

  • підібрати інструмент та обладнання для виконання даних технік;

  • ознайомитись із схемами, візерунками, тематичними мотивами для виготовлення підставки під візитні картки;

  • дослідити застосування технік, які плануються бути використаними в роботі;

  • провести порівняльний аналіз моделей аналогів;

  • скласти технологічну карту для виготовлення виробу;

  • виготовити виріб;

  • розрахувати економічне обґрунтування проекту.

Матеріально-технічне забезпечення проекту:

  • різні види матеріалів (основні, оздоблювальні, клейові);

  • верстат з обробки деревини СТД – 120М, аерограф, інструменти для обробки деревини;

  • літературні джерела та мережа Інтернет;

  • техніко-технологічна документація;

  • інструкції з техніки безпеки.

Вимоги до моделі: оригінальність, композиційна цілісність, якість функціональність, естетичне оформлення.


В С Т У П

Підставки під візитні картки відносяться до розряду престижних представницьких сувенірів, націлені на підтримку іміджу організації. Підставка є не тільки діловим приладдям, а й важливим елементом у формуванні інтер‘єру на робочому столі. Вона повинна бути практичною, доступно зберігати візитні картки. Тому робота над проектуванням підставки під візитні картки була розпочата зі збору інформації про види підставок, ознайомлення з історичними даними виникнення візитних карток, різними видами деревини і технологіями її обробки.

І. Організаційно-підготовчий етап

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА


Час походження візитної картки точно не встановлено. Припускають, що вона була винайдена у Франції в XVII сторіччі. З достовірних джерел відомо, що в Німеччині візитні картки вже були в практиці в 1786 р. і продавалися на одній паперовій фабриці в Лейпцизі. Примітно і те, що винахід і початок використання візитних карток китайці приписують собі, хоча це твердження документально не підкріплене. Так що сьогодні немає повної ясності в тому, хто ж усе-таки винайшов візитні картки: французи, німці або китайці, хоча, можливо, згодом, історія усе розставить на свої місця в цьому спірному питанні.

Ще декілька років тому використання візитної картки в діловому світі України було рідкістю. Їй просто не було місця в жорсткій, регламентованій адміністративно-командній системі керування. Зараз візитні картки одержали велике поширення, оскільки є обов'язковим атрибутом при встановленні ділових відносин із представниками фірм, особливо при перших зустрічах. Візитні картки активно застосовуються на Заході. У деяких країнах - таких, як Японія, Китай, Корея, Гонконг, - вони в більшості випадків заміняють будь-який документ, що засвідчує особистість. Таким чином, візитка виконує в цьому випадку ідентифікаційну функцію. Сьогодні вимоги до оформлення візитних карток декілька змінилися, і одне тільки прізвище власника візитної картки є явно недостатньо.

Основне призначення візитних карток - представлення ділових і офіційних осіб одне одному при першому знайомстві. Їх також можна використовувати для інформування осіб, у контактах із якими зацікавлений власник картки. Коротко можна сказати так: первинна ціль - "інформувати". Насправді завжди припускається, що картка повинна ще і зробити деякий вплив на одержувача. Мало, щоб одержувач дізнався робочий телефон власника візитної картки - треба, щоб у нього виникнуло бажання цим телефоном скористатися. Таким чином, вимальовується друге завдання - "рекламувати". Це свого роду заочне представництво, м'яка, ненав'язлива форма прояву інтересу до адресата. Іноді первинна інформаційна ціль - рекламна.

ПРИЗНАЧЕННЯ ПРОЕКТНОГО ВИРОБУ

Проектований виріб призначений для зберігання в собі візитних карток та прикрашати робочий стіл офісу.

Підставка під візитні картки повинна бути міцною, зручною у використанні, якісно та естетично оздобленою.








ВИБІР ОПТИМАЛЬНОЇ МОДЕЛІ





Мод. 1




Мод. 2

Мод. 1

Мод. 2




Мод. 3

Мод. 4


Модель 1 – проста у виконанні.

Модель 2 – оригінальна конструкція, складна у виготовленні

Модель 3 – технологія виконання низької складності, мала кількість оздоблення.

Модель 4 – оригінальна конструкція, середній об’єм роботи, мала кількість оздоблення, потребує використання фарб.

ВИСНОВОК ЩОДО ТЕХНІЧНОЇ ПРОПОЗИЦІЇ
Проаналізувавши чотири моделі-аналоги, створено ескіз опти­маль­ної моделі, яка буде виготовлятися.

Створений ескіз мо­делі відповідає постав­леним завданням. Техно­логія виготовлення тако­го виробу середньої складності. Виріб має ком­позиційний центр. Усі елементи гармонійно поєднуються.

ІІ. Конструкторський етап
ОПИС ЗОВНІШНЬОГО ВИГЛЯДУ
Підставка під візитні картки виготовлена з одного виду деревини.
Виріб складається з підставки на якій красується декоративна бочка з козаком, а також вона містить в собі візитні картки. Підставка під візитні картки оздоблена морилкою та лаком. Вона виконана технікою рельєфної різьби. Композиційним центром виробу слугує макет козака, осідлавшого бочку з квасом.

ВИБІР ТЕХНОЛОГІЇ


  • Розмічання та перенесення ескізу

  • Точіння циліндричних та конічних поверхонь

  • Різання і фугування

  • Свердління отворів

  • Рельєфне різьблення

  • Художнє точіння

  • Ажурне випилювання

  • Оздоблення


ВИБІР МАТЕРІАЛІВ
Підставка під візитні картки виготовлена із породи деревини – липи. Також використовується клей ПВА, морилка та лак.

Липа – дерево до 25 м заввишки з густою, розлогою кроною. Стовбур могутній з темною поздовжньо-борозенчастого корою. Молоді гілки жовтувато-коричневі, звичайно голі. Листки (5-10 см завдовжки) чергові. Пластинка листка вдвоє довша від черешка або дорівнює йому, округла або трохи видовжена, при основі серцеподібна, на верхівці відтягнутозагострена, по краю зарубчасто-пилчаста. Зверху листка ясно-зелені, зісподу сизі з борідками рудих волосків у кутках жилок. Квітки правильні, розміщені в пазушних 3-11-квіткових щіткоподібних напівзонтиках. Липа серцелиста росте у другому ярусі листяних, рідше мішаних лісів. Тіньовитривала, морозостійка рослина. Цвіте у червні-липні.

Поширена майже по всій Україні, крім крайнього Степу, на Поліссі рідше. Райони заготівель - Хмельницька, Вінницька, Київська, Полтавська, Черкаська, Сумська, Харківська, Донецька області. Запаси сировини значні.

Медоносна, деревинна, харчова, вітамінозна, лікарська, ефіроолійна, танідоносна, волокниста, кормова, декоративна і фітомеліоративна рослина. Медопродукгнвність липи 600-800 кг а 1 га насадження. В Україні збір липового меду на одну бджолину сім'ю коливається від 7 до 20 кг. Липовий мед світло-жовтого кольору, часом зеленкуватий, а ніжним запахом липового віту, кращий серед багатьох сортів, дуже смачний, корисний для здоров’я людини і ціниться вище інших сортів меду.

Липа серцелиста - цінна лікарська рослина. У науковій медицині використовують висушені суцвіття липи - Floies Ti1ia як потогінний і бактерицидний засіб для полоскання рота. У народній медицині застосовують у сумішах з іншими рослинами при захворюваннях шлунка, печінки, кишечника, нирок. Вугілля з липи - при проносах, дизентерії, опіках, хворобах шкіри, виразках. Квітки липи містять 0,04-0,05% ефірної олії, глюкозиди, сапоніни, дубильні речовини, цукор, каротин, вітамін С. Їх використовують у лікеро-горілчаній промисловості, а ефірну олію - в парфумерії. У листках липи містяться вітамін С (118-245 мг% ), каротии (до 21,2 мг%) і таніди. 3 них готують вітамінний напій. Плоди ляпи їстівні й поживні, за смаком подібні до горіхів. У них міститься напіввисихаюча жирна олія (в неочищених - до 23 %, в очищених - до 58 % ) . У корі гілок є до 8% напіввисихаючої жирної олії, за смаком подібної до мигдалевої. Липова олія, виготовлена з плодів, вважається доброю харчовою олією, а макуха придатна для використання в кондитерській справі та на. корм худобі.

Деревина липи без'ядрова, біла або червонясто-біла, легка, м'яка, легко обробляється, добре фарбується і полірується. Використовується для виробництва меблів, протезів, токарних і різьбярських виробів. Липова фанера використовується в авіації. Липові дрова дають слабкий і нетривкий жар, вугілля з липових дров вважається одним із кращих для виготовлення пороху. З кори липи одержують лико, яке йде на виготовлення кошиків, мочалок, рогож, щіток, мотузків, канатів. У корі липи міститься 2-4, а в деревині 4-8% танідів.

Липа серцелиста і європейська як улюблені декоративні рослина культивуються в садах і парках, на вулицях, уздовж шляхів. У полезахисному лісорозведенні липа ціниться як ґрунтозатінююча супутня порода, використовується для яружно-балкових і масивних насаджень у Лісостепу і Степу. Листки липи влітку містять багато протеїну (до 18.5 %) і мало клітковини (до 18,7 %), жир (до 2,2 % ), безазотисті екстрактивні речовини (до 53 %) . Навіть листки осінньої заготівлі містять відносно багато протеїну і мало клітковини. є дані про те, що листя і гілки липи не поїдаються сільськогосподарськими тваринами, за винятком овець, проте їх охоче їдять лісові звірі.

Фанера – деревно-шаруватий пластик, багатошаровий будівель­ний матеріал, виготовляється шляхом склеювання спеціально підготовленого шпону. Кількість шарів шпону зазвичай непарне, і складає, як правило, 3-5 шарів. Щоб фанера була міцною, шари шпону накладаються так, щоб волокна деревини були строго перпендикулярні попереднього листа.

Уході виконання виробу використовувалися клей ПВА (для склеювання підставки, бочки та козака), морилка спиртова (для надання фону). Завершальним етапом виготовлення виробу було покриття поліуретановим масляним полуглянцевим лаком.

ВИБІР ІНСТРУМЕНТІВ ТА ОБЛАДНАННЯ
Для виготовлення виробу необхідні такі інструменті, пристосування та обладнання:

  • верстат з обробки деревини
    СТД-120М;

  • різці для різьблення;

  • токарні різці;

  • свердла;

  • стамески;

  • електролобзик;

  • наждачний папір;

  • копіювальний папір;

  • скріпки;

  • аерограф.






ІІІ. Технологічний етап

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА












з/п

Послідовність роботи

Поопераційні ескізи

Інструменти



Розмітити заготовку
основи за розміром




Лінійка, олівець, кутник



Випиляти заготовку



Ножівка



Простругати заготовку на восьмигранник



Рубанок, шерхебель



Розмітити, зарізати торці та закріпити заготовку у верстат



Лінійка, олівець, керн, ножівка, СТД-120



Виконати чорнове точіння





Рейєр



Виточити бочку за розмірами




Рейєр, мейсель



Підібрати та розмітити заготовку для виготовлення двох опор




Лінійка, олівець



Вирізати опори за розмірами





Електролобзик



Підібрати і розмітити заготовку для виготовлення полички




Лінійка, олівець



Випиляти поличку за розмірами



Електролобзик



Підібрати і розмітити заготовку для виготовлення задньої стінки





Лінійка, олівець, копіювальний папір, скріпки



Випиляти заготовку за розмірами




Електролобзик



Виконати рельєфне різьблення



Комплект різців для різьби по деревині



Пошліфувати виготовленні деталі




Шліфувальний папір



Скласти виріб



Клей ПВА



Покрити виріб морилкою та лаком



Аерограф



Просушити виріб







РОЗРАХУНОК СОБІВАРТОСТІ ВИРОБУ


Назва матеріалів

Ціна одиниці вимірювання (грн.)

Витрати матеріалів

Вартість

витрат (грн.)

Деревина (дошка липи)

700

0,0173

12,11

Лак

20

0,08

1,6

Клей

12

0,025

0,3

Морилка

12

0,025

0,3

РАЗОМ:

14,31


РОЗРАХУНОК МАТЕРІАЛЬНИХ ВИТРАТ
1. Вартість витрат на електроенергію при роботі на верстатному обладнанні:

а) роботи на свердлильному верстаті протягом 10 хвилин

t = 1/6 год.

б) робота ручною фрезою протягом 10 хвилин

t = 1/6 год.

в) робота на шліфувальному верстаті протягом 10 хвилин

t1 = 1/6 год.

г) робота на токарному верстаті протягом 2 годин

t1 = 2 год.

Двигуни фрезерного, шліфувального, свердлильного, токарного верстатів і фрези мають потужність 1 кВт.

t = 1/6 + 1/6 + 1/6 + 2 = 2,5 год.

Е = Р · t = 1 · 2,5 = 2,5 кВт/год.

Ц2 = 2,5· 0, 24= 0,6грн.

Ц3 = 0,1 · 1 · 0,24 = 0,024 грн.

М3 = Ц1 + Ц2 + Ц3 = 14,31 + 0,6 + 0,024 = 14,934грн.

2. Розрахунок оплати праці на підставі, що оплата працівника третього розряду складає 1 грн. за 1 год.

Ропл. = 42 год. · 1,5 = 63 грн.

3. Розрахунок податку на заробітну плату.

Податок на заробітну плату та інші податки складають 13% від заробітної плати.

Одсс. = 63 · 13% = 8,19 грн.

Оплата за оренду приміщення, комунальні послуги, транспортні витрати не враховується, оскільки виріб виготовлявся у межах школи.

4. Визначення загальної собівартості виробу

С = М3 + Ропл. + Одсс. = 14,934 + 63 + 8,19 = 86,124 грн.

5. Визначення величини прибутку внаслідок реалізації виробу, який складає 10-20% від собівартості.

П(приб.) = 86,124 · 20% = 17,2грн.

6. Визначення договірної ціни реалізації виробу

Цв = С + П = 86,124 + 17,2 = 103,324 грн.

IV. Екологічна оцінка виробу
Виріб виготовляється із екологічно чистих матеріалів: деревини, лаку та клею, які використовуються в невеликих кількостях і не являються шкідливими для організму людини.

Відходів виробництва мало, сам виріб може бути виготовлений з відходів меблевого виробництва, що суттєво зменшить його собівартість.

В И С Н О В О К



Під час виконання проекту вдалося сконструювати і виготовити досить міцну, надійну, зручну, естетично оформлену підставку під візитні картки.

У ході виконання проекту опрацьовані літературні джерела, з яких взято матеріали щодо властивостей деревини, технік художньої обробки деревини, історичні відомості виникнення візитних карток.

При виготовленні підставки під візитні картки удосконалено навички рельєфної різьби, апробовано покриття виробу морилкою за допомогою аерографа.

Визначено собівартість та ціну реалізації виробу.

Мета та завдання проекту виконані у повному обсязі.

СПИОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ


  1. Бакушинський А. В. Художня творчість і виховання. - М., 1985. – С. 183.

  2. Короткий виклад різьблення по дереву / Переклад з англійської мови на російську. - М., 1995.

  3. Мистецтво в трудовій школі. 36. статей. - М., 1996. – С. 119.

  4. Левіна Л. Різьблення по дереву. - М., 1997.

  5. Славко А., М. Захаров. Різьба по дереву і випилювання лобзиком. - К., 1988.

  6. Мілюкова С. Як навчитися різьбленню по дереву. - М., 1988.

  7. Темерін С.М. Народне мистецтво Української РСР. Мистецтво, 1981. – №5. – С. 46.

  8. Скільський Д.М. Вивчення художньої обробки деревини в школі. Розвиток творчих здібностей учнів. Навчальний посібник. – Тернопіль, 2003. – 140 с.

  9. http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D0%BF%D0%B0_%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0

  10. http://bryanskedu.net/metodik/teh/didakt/


Схожі:

ТРЕБУХІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА БРОВАРСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ Проект рішення
Про затвердження Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального майна, що перебуває у спільній власності...
МЕРЕЖА загальноосвітніх навчальних закладів Теофіпольського району на 2011-2012 навчальний рік
Базалійська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Теофіпольської районної ради Хмельницької області
УКРАЇНА НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА НОВОУШИЦЬКОГО РАЙОНУ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Р І ШЕНН Я
Розглянувши Правила утримання собак та котів громадянами, підприємствами, установами, організаціями селища, сесія селищної ради
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ НОВОУШИЦЬКА РАЙОННА РАДА ШОСТЕ СКЛИКАННЯ...
Хмельницької обласної ради від 15 березня 2012 року №24-9/2012 Про передачу майна зі спільної власності територіальних громад сіл,...
Фольклорні свята
Білогірського району перед областю і на концерт, присвячений Міжнародному дню 8 Березня, що проходив у районному будинку культури....
ТРЕБУХІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА БРОВАРСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТі...
Ичним особам майна, що перебуває у спільній власності територіальної громади села Требухів Броварського району Київської області...
Шепетівський районний методичний кабінет
З досвіду роботи педагогічного колективу Михайлюцької ЗОШ І – ІІІ ступенів Шепетівського району Хмельницької області. Посібник для...
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ НОВОУШИЦЬКА РАЙОННА РАДА ШОСТЕ СКЛИКАННЯ...
Хмельницької обласної ради від 19 жовтня 2011 року №20 «Про безоплатну передачу у спільну власність територіальних громад сіл, селища,...
1. Загальна характеристика
Якщо студент постійно відвідував заняття, успішно виконав усі контрольні завдання впродовж семестру, має позитивну атестацію на підставі...
1. Загальна характеристика
Якщо студент постійно відвідував занаття, успішно виконав усі контрольні завдання впродовж семестру, має позитивну атестацію на підставі...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка