Всеукраїнська акція «Одуд – птах 2012 року» Роботу виконала: Волченко Олександра Олександрівна


Скачати 89.86 Kb.
Назва Всеукраїнська акція «Одуд – птах 2012 року» Роботу виконала: Волченко Олександра Олександрівна
Дата 11.12.2013
Розмір 89.86 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
БЕРЕЗАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

ВІДДІЛ ОСВІТИ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

КРАСНОПІЛЬСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ

Всеукраїнська акція «Одуд птах 2012 року»
hxhemtcxfphs9hrk.jpg
Роботу виконала:

Волченко Олександра Олександрівна

(10 років)

учениця 5 класу,

Краснопільської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Березанського району

Миколаївської області

Керівник:

Волченко Майя Миколаївна

учитель біології
2012 рік


http://pernatidruzi.org.ua/pictures/odud/odud_holovna_m.jpg

Вид – Одуд (Upupa epops)
Рід – Одуд (Upupa)
Родина – Одудові (Upupidae)
Ряд – Одудоподібні (Upupiformes)

Середовище існування

  Батьківщина одуда – спекотна Африка. Він і до тепер мешкає на широких територіях цього континенту. На території центральної Африки зимують і одуди, що гніздують в межах помірного клімату. Одуди селяться на прогрітих сонцем, відкритих місцинах. Цього барвистого чубатого птаха можна зустріти на лісових галявинах, луках, пасовиськах, полях, виноградниках. Чим далі на південь, тим більше одуди надають перевагу саванам, сухим степам та оазисам, іноді – місцям поблизу господарських споруд. У північній частині ареалу, в тому числі в Україні, одуда можна побачити з середини квітня до вересня – за цей час він встигає вигодувати один виводок.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/odud/odud_ser_m.jpg

Опис

Довжина тіла – 28 см
Розмах крил – 40-45 см
Вага – 50-80 г
Тривалість життя – 8 років.

Голову одуда прикрашає характерний чубок з оранжевих пір’їн з чорно-білими вершинами. Довгий та тонкий дзьоб трохи загнутий донизу, це пристосування для витягування комах із землі. Очі порівняно великі та темні. Оперення тулуба вохристо-руде, на спині та крилах є поперечні чорно-білі смуги. Хвіст довгий, чорний з поперечною білою смугою. Лапи із гострими кігтями дозволяють одуду легко вилізати на стовбури дерев.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/odud/odud_opys_m.jpg

Спосіб життя

Одуд належить до ліку тих пернатих, в яких одна частина популяції живе осіло, а інша – здійснює сезонні міграції. Птахи, що гніздяться на півночі свого географічного ареалу, проводять зиму в краях із теплим кліматом. Одуди-«європейці» відлітають зимувати в Африку, а жителі Азії відкочовують на південь рідного континенту. Для одуда характерний своєрідний хвилеподібний політ – чергування м’яких помахів крил з короткою фазою ширяння. Ця манера є досить незвичною і надає одуду в польоті схожість із великим барвистим метеликом.

Незважаючи на яскраве забарвлення одуда, його досить непросто помітити на землі. Його головний засіб захисту – стоматоліз. Зляканий птах падає на землю, широко розкривши крила та хвіст, і буквально розчиняється в барвистій зелені.

Мисливські угіддя одуда, як правило, розташовані по сусідству із гніздом. Полює він, ходячи по землі, підбирає кобилок, цвіркунів, личинок, павуків, жуків, гусінь, дощових червів та іншу дрібноту. Схопивши здобич, одуд витягає її із землі та вбиває точним ударом дзьоба, після чого підкидає вгору та ловить на льоту, щоб корм із дзьоба потрапив прямо в горло. Ця майстерність в одудів вроджена, і навіть юним птахам не треба навчань. Одуди перекликаються глухими окриками, «удуд-дуд», яким і зобов’язані своєю назвою. Наполохані птахи видають різкі крики, схожі на каркання.
http://pernatidruzi.org.ua/pictures/odud/odud_sposib_m.jpg

Розмноження

Одуди утворюють пари тільки на період гніздівлі, а решту часу живуть самі по собі або тримаються кочовими групками чисельністю до десятка осіб. Місце для гнізда пара обирає зазвичай близько до годувальних місць, підшукуючи для цього дупла в трухлявих стовбурах, полишені дятлами житла, щілини в скелях або широкі шпаківні. У першій половині травня самиця відкладає 5-8 бежевих яєць і, не залишаючи гнізда, насиджує кладку.

Новонароджені одуди ще два тижні потребують батьківського піклування, тому мати постійно знаходиться поруч і обігріває їх, а батько постачає корм. Пізніше вигодовуванням займаються вже обоє. Юні одуди, навіть залишившись у гнізді без нагляду, вже здатні постояти за себе. Зібравшись до купи, малеча виставляє гузки в бік чужинця, задирає хвости та видає залп рідкого посліду. Із віком у них розвиваються анальні залози, що виділяють мерзенно пахучу рідину. Дорослі одуди безстрашно кидаються на агресора і з усієї сили довбуть його дзьобами. З часом у гнізді одудів збирається велика купа послідів та залишків їжі, що пахне, як смітник. Після 23-25 днів, проведених у гнізді, пташенята покидають рідний дім, але ще довго залишаються на батьківському піклуванні.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/odud/odud_rozm_m.jpg

Охорона

У деяких державах із помірним кліматом одуд охороняється законом. Мова йде в першу чергу про ті країни, де помітно скоротилося число пар, що гніздяться на їх території. Росту популяції цих птахів сприяє застосування малотоксичних засобів захисту рослин та полишання під паром неплодючих земельних ділянок.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/odud/odud_oxorona_m.jpg

ОДУД

Звичайний птах України, схожий у польоті на великого метелика, бо невпевнено тріпоче крилами. Птах завбільшки зі шпака, має неповторну зовнішність: чорні крила та хвіст прикрашають білі мережки, тіло має яскраве строкате забарвлення, в якому переважають жовто-коричневі тони. Справжньою окрасою одуда є красива «корона» на голова зі строкатого рудого з чорним краєм пір’я.

Вражає й голос одуда – глухі звуки: «уп-уп», «у-тут-ут» та «худо-тут», які мають причетність до назви птаха. Виділяється одуд і своїм тонким довгим серпоподібним дзьобом, трохи загнутим донизу. Птах дуже обережний: у разі найменшої небезпеки злітає і тріпоче крилами, як метелик. Оселяється в старих ділянках лісу, де є дуплясті дерева. Залюбки обирає покинуті старі сади, щоб десь недалеко був також вигін для худоби. Живиться птах різноманітними комахами та личинками, яких вибирає з гною своїм довгим дзьобом. Одуд – перелітний птах, який прилітає до нас на початку квітня. Гніздиться в дуплах, а там, де їх немає – серед каміння, у печерці або щілині. Самичка без будь-якої підстилки відкладає 4-7 продовгуватих, світло-сірих яєць, які насиджує 16-17 днів, практично не покидаючи гнізда. Майбутній батько оберігає та годує подругу, а потім і пташенят.

Самичка може себе захистити й сама – під час насиджування виділяє рідину з неприємним запахом, що відлякує охочих поласувати кладкою. Пташенята теж не відстають у самозахисті: при появі непроханого гостя «стріляють» у нього пташиним послідом, який має дуже неприємний запах. Не дивно, що жоден птах не оселяється в дуплі, в якому колись жили одуди.

У серпні сім’ї одудів розпадаються, коли дорослі пташенята стають на крило, кочують у пошуках їжі, а у вересні разом з іншими молодими птахами відлітають на зимівлю.

Одуди – дуже красиві і корисні птахи. Їх слід охороняти та приваблювати в деревонасадженнях, де вони охоче оселяються в штучних гніздівлях підхожих розмірів.
0_3b2fe_d69cec7e_xl.jpg

Одуд у давній міфології

Українська народна міфологія

 На Закарпатті було поширене повір`я про те, що у людини буде смердіти з рота якщо навесні натщесерце він почує крик одуда.

 Польська народна міфологія

 Поляки вірили, що побачити одуда до полудня є доброю прикметою, що провіщає отримання значної суми грошей.  

Мусульманська міфологія.

Одуд виступає в якості посланця від мусульманського правителя Сулаймана до цариці Саби Білкіс. Птах приніс їй листа, в якому правитель закликав царицю прибути до нього і прийняти віру в Аллаха ("Коран”, 27:20-45).

Міфологія чеченців і інгушів.

Одуд вважався священним птахом богині родючості в міфології чеченців.

677ee149f088.gif
ОДУД - вважається нечистим птахом, до того ж смердючим та огидним, котрого навіть бридко взяти в руки і через це його стороняться інші птахи.

Існує повір'я, що в людини, котра голодною почує одуда або візьме його в руки, протягом року смердітиме з рота. Або, якщо хтось довго дивитиметься на одуда, то наживе собі зоба. Зв'язок одуда з нечистою силою виявляється у пов'язаних з ним прикметах: коли одуд стукає в кут хати - когось з домашніх чекає смерть; якщо у вікно чи двері - чекати морозу або дощу; якщо одуд кричить, то частіше на неврожай, аніж на врожай. То він є птахом, якого треба уникати...

36yx9o7502vtiamp.jpg


СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ОДУДОМ

Спостереження за одудом ми проводили на околиці нашого села. Проклали постійну стежку близько 2 км завдовжки. Це була південно-східна околиця села Краснопілля. На ній можна зустріти такі дерева та кущі: акація біла, вишня звичайна, клен ясенелистий, абрикос, алича, маслина вузьколиста, шипшина собача, смородина чорна, бузок звичайний.

У районі проходження стежки ми нарахували 6 дуплистих дерев. Це переважно акація біла. Також на деревах спостерігали влаштовані пташині гнізда. У зоні прокладеної стежки не високий фактор турбування, оскільки стежка знаходиться поза селом.

Дані спостережень занесли до таблиці.
Таблиця фенологічних спостережень над одудом 2012 р.

Місце спостереження: околиця с. Краснопілля



з/п

Характеристики

Видова назва

Одуд (Upupa epops)

1.

Вид, родина

Вид – Одуд (Upupa epops)
Рід – Одуд (Upupa)
Родина – Одудові (Upupidae)
Ряд – Одудоподібні (Upupiformes)

2.

Приліт

3-4 квітня

3.

Спів (початок/кінець)

4 квітня/15 вересня

4.

Початок парування

11-13 квітня

5.

Зайняття гніздової території

11-13 квітня

6.

Кількість гнізд, на якій території стежки

6 гнізд, у дуплах та кам’янистих мурах (3 гнізда)

7.

Дата відкладання яєць

Близько 25-26 квітня

8.

Початок висиджування яєць

Приблизно 3-4 травня. Насиджує одна самка, тоді як самець здобуває їй корм.

9.

Вилуплення пташенят

6 червня. Вигодовуванням пташенят займаються обидва батьки, по черзі приносячи їм личинки комах і черв'яків.

10.

Виліт пташенят з гнізда

2-3 липня. Пташенята покидають гніздо і починають літати, хоча ще протягом кількох тижнів залишаються поряд з батьками.

11.

Відліт птахів

Птахи ще літають. Але починають збиратися у групи для початку міграції.


Дуже цікаво було спостерігати процес годування батьками-одудами свою малечу. Тільки-но вони підлітали до гнізда, дітки голосно починали кричати і висовувати голови назустріч їжі. Близько підійти не можна було, щоб не наполохати птахів. Тому спостерігаючи за ними здалеку, можна було все побачити. Ще для цього ми використовували бінокль. В період висиджування пташенят та годування їх, ми теж близько не підходили, щоб батьки не покинули гнізда. Після вильоту уже дорослих пташенят, все ж заглянули туди. Вистилання або відсутнє зовсім, або містить лише декілька травичок, пір'я і шматочки коров'ячого гною, також містить в собі гнилу деревну труху, і ще має різкий неприємний запах. Це виробляється масляниста рідина, що виділяється з куприкової залози і що має різкий неприємний запах. Така адаптація допомагає птахам уберегтися від дрібних наземних хижаків.

Також довелося спостерігати «сусідські війни» між самцями на спільній території. При цьому птахи спускаються на землю, голосно кричать і б’ються, їх бійка нагадує півнячі бої.

Окрім зазначеної території одудів ми спостерігали і на узбіччі польових доріг, поблизу лісосмуг, а також на деревах у селі. Можна було почути їх спів і на відкритих ділянках степу, хоча самого птаха видно небуло.

Прислів’я, вірші та оповідання

Гарне пір'ячко на одуді, та сам смердить.

Схожі:

ЛЬВІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ДИТЯЧИЙ ЕКОЛОГО-НАТУРАЛІСТИЧНИЙ ЦЕНТР
Відповідно до річного плану роботи Львівського ОДЕНЦ в області проведено акцію “Птах року 2012-одуд”
У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
«День юного натураліста», «Вчимося за повідувати», «Одуд- птах 2012 року», «Парад квітів біля школи», «Дослідницький марафон», науково-освітніх...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
Всеукраїнська акція "Моральний вчинок", ініційована Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі за...
Умови проведення Всеукраїнської акції «День натураліста»
Всеукраїнська акція «День натураліста» ( далі акція) це щорічний захід, започаткований з метою активізації роботи з учнівською молоддю...
Прес-анонс Всеукраїнська акція «Прощання з місцевим самоврядуванням»...
Голуби, що символізують вільне місцеве смоврядування, будуть заперті в символічну партійну клітку, а потім звільнені звідти, декларуючи...
«Бджолоїдка — птах 2013 року»
Лідження, реферати, інформацію про заходи, які проводились самостійно, в школі чи гуртку – конкурси, лекції, випуск стінгазет, листівок...
ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ Направляється студентка Шевченко М. О
Шевченко Марина Олегівна за період навчання на факультеті Економічної інформатики з 2012 року до 2013 року повністю виконала навчальний...
Про роботу із зверненнями громадян в райдержадміністрації за 2012 рік
Згідно з функціональними повноваженнями керівник апарату районної державної адміністрації Футоран Н. К. відповідальна за роботу із...
Всеукраїнська акція «Fair Play -2» проти вбивства тварин.(м. Київ) Прес-анонс
Також при підтримці зоозахисних організацій Німеччини, Польщі, Чехії, Італії та інших європейських країн
Землякам моїм, старим, молодим і ненародженим
Зараз по всіх містах і селах нашої Батьківщини відбувається Всеукраїнська акція «Запали свічку!», присвячена вшануванню пам'яті померлих...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка