Міністр                                                                                                              В. Г. Кремень


Скачати 93.68 Kb.
Назва Міністр                                                                                                              В. Г. Кремень
Дата 24.04.2013
Розмір 93.68 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фізика > Документи
Н А К А З

 

24.06.2004                                                                                                                   N533  

 

Про створення підрозділів

комерціалізації об’єктів

інтелектуальної власності

 

З метою ефективного використання наукового потенціалу та сприяння комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності, що створюються під час проведення науково - дослідних робіт,

 

Н А К А З У Ю:

 

1. Затвердити Типове положення про підрозділ комерціалізації об‘єктів інтелектуальної власності вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, що додається.

2. Ректорам вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, підпорядкованих Міністерству освіти і науки:

- створити в структурі навчальних закладів підрозділи комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності;

- розробити та затвердити Положення про підрозділ комерціалізації

об’єктів інтелектуальної власності.

3. Рекомендувати вищим навчальним закладам, що перебувають у власності Автономної Республіки Крим, комунальної форми власності та приватної форми власності, створити підрозділи комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності.

4. Контроль за виконанням наказу покласти на Першого заступника Міністра Гуржія А.М.

 

 

 

Міністр                                                                                                              В.Г. Кремень

 

 

Затверджено

Наказ Міністерства освіти

і науки України

24.06.2004 №533

Типове положення

про підрозділ комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності вищих

навчальних закладів III-IV рівнів акредитації

 

1. Загальні положення

1.1.З метою реалізації на ринку об’єктів інтелектуальної власності вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, підпорядкованих Міністерству освіти і науки, у їх складі створюються управління (відділи, сектори) комерціалізації.

1.2. Підрозділ комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності (далі – Підрозділ) є науковим підрозділом і у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України (далі-МОН), цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.

1.3. Підрозділ здійснює свою діяльність в єдиному комплексі освітньої, наукової та науково-технічної діяльності вищого навчального закладу і підпорядковується ректору чи проректору по науковій роботі.

1.4. Підрозділ взаємодіє з адміністративними, науковими, навчальними, виробничими та іншими підрозділами ВНЗ.

1.5. Підрозділ співпрацює з органами державного управління, українськими та іноземними інноваційними інфраструктурами, банками, фондами, компаніями, фірмами, університетами, організаціями, підприємствами, професійними товариствами та асоціаціями тощо, діяльність яких пов’язана зі сферою інтелектуальної власності та/чи тих, що проявляють заінтересованість у створенні та комерційному використанні об’єктів інтелектуальної власності.

1.6. На посаду керівника підрозділу та його заступника призначаються особи, які мають повну вищу освіту, науковий ступінь та досвід, чи пройшли перепідготовку з питань інтелектуальної власності.

У складі працівників Підрозділу вводяться посади: головного, провідного, молодшого наукових співробітників та інші посади, визначені вищим навчальним закладом.

Інші вимоги до керівника підрозділу та його заступника, а також до спеціалістів (фахівців) з інтелектуальної власності, встановлюються вищим навчальним закладом.

 

2. Завдання та функції Підрозділу

2.1. Основними завданнями Підрозділу є:

2.1.1. Організація та забезпечення сучасних методів управління у сфері інтелектуальної власності, просування на ринок та комерціалізація науково-технічних розробок ВНЗ, залучення інвестицій та розвиток співробітництва з підприємствами і науковими організаціями України та іноземних держав з використанням результатів вказаної діяльності.

2.1.2. Забезпечення захисту і правомірного використання об’єктів інтелектуальної власності, що відповідають потребам вітчизняного та світового ринку.

2.1.3. Проведення експертизи комерційного потенціалу результатів наукової діяльності з метою визначення найбільш перспективних об’єктів і напрямків, що представляють комерційний інтерес.

2.1.4. Забезпечення набуття прав інтелектуальної власності вищим навчальним закладом, що створені в результаті його наукової, науково-технічної та освітньої діяльності, їх просування та передачу в сферу виробництва.

2.1.5. Формування атмосфери довіри та співробітництва на основі балансу інтересів між вищим навчальним закладом, структурними підрозділами, працівниками, студентами, аспірантами, а також підприємствами, інвесторами та іншими потенційними комерційними партнерами, встановлення ділової репутації вищого навчального закладу як надійного та передбачуваного партнера.

2.1.6. Інформаційно-аналітичне забезпечення робіт по створенню, охороні, захисту та комерціалізації використання об’єктів інтелектуальної власності.

2.1.7. Захист прав та законних інтересів вищих навчальних закладів та його працівників, творців використання об’єктів інтелектуальної власності в адміністративному порядку та в суді, зокрема, захист від недобросовісної конкуренції, запобігання неправомірному одержанню прав на використання об’єктів інтелектуальної власності, що належать вищому навчальному закладу, третіми особами та несанкціоноване використання таких об’єктів.
2.2. Для вирішення покладених на нього завдань Підрозділ виконує такі функції:

2.2.1. Досліджує потреби ринку у використанні об’єктів інтелектуальної власності вищого навчального закладу під час пошуку потенційних партнерів, розробки навчальних програм, укладенні та виконанні угод на проведення науково-дослідних робіт.

2.2.2. Здійснює спільно з відповідними підрозділами вищих навчальних закладів аналіз науково-дослідних та навчальних робіт, що плануються до виконання, прогнозування їх результатів з метою визначення патентоздатних об’єктів інтелектуальної власності, які мають комерційний потенціал, доцільності їх правової охорони в Україні та в іноземних державах.

2.2.3. Виконує разом з відповідними підрозділами вищих навчальних закладів патентні, патентно – кон’юнктурні та маркетингові дослідження при проведенні науково-дослідних, навчально-методичних робіт, підготовці пропозицій щодо доцільності їх патентування та передачі прав на них, рекламі, розробці інноваційних і інвестиційних проектів, бізнес-планів і програм перспективного розвитку вищого навчального закладу.

2.2.4. Готує пропозиції щодо віднесення науково-технічної та іншої інформації до категорії інформації з обмеженим доступом, зокрема конфіденційної інформації, комерційної таємниці.

2.2.5. Проводить експертизу результатів наукових досліджень та освітньої діяльності щодо можливості їх відкритого опублікування, використання, експонування, передачі третім особам і в інформаційні центри, включення до баз даних і інших форм інформації, доступних невизначеному колу осіб.

2.2.6. Проводить разом із навчальними та науковими підрозділами, з іншими навчальними закладами та науковими установами моніторинг і аналіз результатів наукових досліджень та освітньої діяльності для своєчасного виявлення створених комерційно значимих об’єктів інтелектуальної власності.

2.2.7. Бере участь у пошуку потенційних інвесторів для фінансування робіт, пов’язаних з доведенням об’єктів інтелектуальної власності до рівня комерційного продукту, здатного забезпечити потреби потенційних ліцензіатів і/чи промисловості.

2.2.8. Здійснює правове забезпечення договорів, стороною яких є вищий навчальний заклад, в частині, що стосується правовідносин у сфері інтелектуальної власності, в тому числі, дає роз'яснення по застосуванню законодавства, бере участь у переговорах і розробленні проектів договорів щодо формування умов, прав і обов'язків сторін (правова охорона, використання об’єктів інтелектуальної власності, розподіл прав, забезпечення конфіденційності, виплата винагороди, щодо витрат і доходів тощо), здійснює контроль за їх виконанням.

2.2.9. Приймає участь у підготовці та поданні документів (заявок) на об’єкти інтелектуальної власності у визначені законодавством органи для патентування в Україні та іноземних державах відповідно до національних і міжнародних процедур.

2.2.10. Забезпечує комерціалізацію об’єктів інтелектуальної власності, права на які належать вищому навчальному закладу, в Україні та/або в іноземних державах, включаючи: рекламу наукового та інноваційного потенціалу конкретних розробок (технологій) і виробів; налагодження контактів із підприємствами, заінтересованими в їх комерційному використанні; аналіз комерційних пропозицій потенційних ліцензіатів та інвесторів; укладання договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності; розробку проектів положень установчих договорів юридичних осіб, створюваних для реалізації об’єктів інтелектуальної власності вищого навчального закладу тощо.

2.2.11. Бере участь у підготовці та забезпеченні укладення передбачених чинним законодавством договорів з авторами реалізації об’єктів інтелектуальної власності та здійснює контроль за їх виконанням.

2.2.12. Вживає заходи для запобігання порушенню майнових прав під час використання інтелектуальної власності, що належать вищому навчальному закладу та запобіганню порушенню ним аналогічних прав третіх осіб;

2.1.13. Бере участь у підготовці, укладенні та контролі за виконанням трудових договорів з винахідниками (авторами) реалізації об’єктів інтелектуальної власності, сприяє додержанню законності у реалізації немайнових та майнових прав авторів реалізації об’єктів інтелектуальної власності, в тому числі щодо виплати їм винагороди.

2.2.14. Розробляє локальні нормативні і методичні документи вищого навчального закладу, що регламентують питання створення, правової охорони і використання реалізації об’єктів інтелектуальної власності, фінансування такої діяльності, надходження і розподілу ліцензійних платежів і інших доходів від використання реалізації об’єктів інтелектуальної власності, виплати винагород і інших форм заохочення працівникам - винахідникам (авторам) і особам, які сприяли цій діяльності; забезпечує прийняття і моніторинг виконання зазначених документів структурними підрозділами, працівниками, аспірантами і студентами вищого навчального закладу.

2.2.15. Щорічно готує кошторис витрат на забезпечення діяльності вищого навчального закладу, пов’язаною з інтелектуальною власністю.

2.2.16. Надає працівникам і особам, які навчаються у вищому навчальному закладі консультативно-правову, інформаційну й адміністративну допомогу в реалізації особистих немайнових і майнових прав на об’єкти інтелектуальної власності, що їм належать, і пільг, передбачених чинним законодавством і локальними нормативними актами вищого навчального закладу, у тому числі, прав працівників – винахідників (авторів) на винагороду за використання реалізації об’єктів інтелектуальної власності, створених ними у зв’язку з виконанням трудового договору чи доручення працедавця.

2.2.17. Бере участь у міжнародному співробітництві у сфері інтелектуальної власності у рамках міжнародних програм, проектів і професійних асоціацій.

2.2.18. Проводить науково-дослідну і науково-методичну роботу в сфері інтелектуальної власності.

2.2.19. Здійснює заходи з організації навчання та підвищення кваліфікації у сфері інтелектуальної власності та комерціалізації реалізації об’єктів інтелектуальної власності працівників вищого навчального закладу, зокрема, бере участь у навчанні студентів і аспірантів з цих питань.

2.2.20. Здійснює звітність у сфері правової охорони і результатів комерційної реалізації інтелектуальної власності вищого навчального закладу.

2.2.21. Проводить аналіз стану наукової діяльності вищого навчального закладу та окремо його підрозділів у сфері інтелектуальної власності, готує пропозиції щодо її вдосконалення, тощо.

 

3. Організація і забезпечення діяльності Підрозділу

3.1. Підрозділ створюється, реорганізується і ліквідується наказом ректора вищого навчального закладу.

3.2. Фінансування діяльності Підрозділу здійснюється на підставі кошторису витрат на здійснення діяльності вищого навчального закладу в сфері інтелектуальної власності за рахунок:

коштів загального і спеціального фондів Державного бюджету України, що передбачаються для проведення фундаментальних та прикладних досліджень;

коштів, що надходять до вищого навчального закладу з інших джерел, у тому числі, коштів українських, іноземних і міжнародних фондів, організацій, банків, інших юридичних і фізичних осіб.

3.3. Підрозділ має право:

3.3.1. Одержувати в установленому порядку всі необхідні для роботи Підрозділу документи вищого навчального закладу та його структурних підрозділів.

3.3.2. Залучати працівників вищого навчального закладу та його структурних підрозділів до виконання робіт відповідно до компетенції Підрозділу.

3.3.3. Надавати на розгляд керівництва ВНЗ та його структурних підрозділів пропозиції щодо вдосконалення діяльності, пов'язаної зі створенням, охороною і комерціалізацією реалізації об’єктів інтелектуальної власності, що належать вищому навчальному закладу; заохочення працівників та інших осіб, які сприяли створенню, правовій охороні та використанню реалізації об’єктів інтелектуальної власності вищого навчального закладу.

 

Начальник управління

економіки та регіональної політики

Державного департаменту

інтелектуальної власності                                                                                              Т.М. Давиденко

Схожі:

Проблеми мирного врегулювання з колишніми союзниками Німеччини у...
ША Бернс, Міністр закордонних справ Великобританії Бевін, Міністр закордонних справ Франії Бідо, і Міністр закордонних справ Китаю...
До складу кожного міністерства входять по 1 представнику від кожного...

Інструктивно-методичні рекомендації щодо вивчення шкільних дисциплін...
Для використання рекомендовано підручник «Філософія. 11 клас» (автори Кремень В. Г., Ільїн В. В.). Мета підручника — допомогти учням...
Павло Григорович Тичина
Піски, Козелецький уїзд, Чернігівська губернія — †16 вересня 1967, Київ) — український поет, новатор поетичної форми, перекладач,...
Графік особистого прийому громадян посадовими особами Міністерства...
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка