Робота з електронною поштою


Скачати 48.08 Kb.
Назва Робота з електронною поштою
Дата 17.04.2013
Розмір 48.08 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фізика > Документи
Робота з електронною поштою

Мета: навчитися користуватися онлайн сервісами електронної пошта

Устаткування: ІBM-PC сумісний комп'ютер, web-сервер.

Теоретичні відомості

Електронна пошта - (англ. e-mail, або email, скорочення від electronic mail) — популярний сервіс в Інтернеті, що робить можливим обмін даними будь-якого змісту (текстові документи, аудіо-відео файли, архіви, програми).

Електронною поштою можна надсилати не лише текстові повідомлення, але й документи, графіку, аудіо-, відеофайли, програми тощо. Електронна пошта дуже корисна, якщо немає повноцінного доступу (on-line) до Інтернету. Через електронну пошту можна отримати послуги інших сервісів мережі.

Електронна пошта — типовий сервіс відкладеного зчитування (off-line). Після відправлення повідомлення, як правило, у вигляді звичайного тексту, адресат отримує його на свій комп'ютер через деякий період часу, і знайомиться з ним, коли йому буде зручно.

Електронна пошта схожа на звичайну пошту, маючи ті ж самі переваги і недоліки. Звичайний лист складається із конверта, на якому зазначена адреса отримувача і стоять штампи поштових відділень шляху слідування, та вмісту — власне листа. Електронний лист складається із заголовків, які містять службову інформацію (про автора листа, отримувача, шлях проходження листа), які служать, умовно кажучи, конвертом, та власне вміст самого листа. По аналогії зі звичайним листом, відповідним методом можна внести в електронний лист інформацію якого-небудь іншого роду, наприклад, фотографію тощо Як і звичайному листі можна поставити свій підпис. Звичайний лист може не дійти до адресата або дійти із запізненням, — аналогічно і електронний лист. Звичайний лист доволі дешевий, а електронна пошта — найдешевший вид зв'язку.

Отже, електронна пошта повторює переваги (простоту, дешевизну, можливість пересилання нетекстової інформації, можливість підписати і зашифрувати лист) та недоліки (негарантований час пересилки, можливість доступу для третіх осіб під час пересилки, неінтерактивність) звичайної пошти. Проте у них є і суттєві відмінності. Вартість пересилки звичайної пошти значною мірою залежить від того, куди вона повинна бути доставлена, її розміру та типу. У електронної пошти такої залежності або немає, або вона досить невідчутна. Електронний лист можна шифрувати та підписувати більш надійніше та зручніше, ніж лист на папері — для останнього, власне, взагалі не існує загальноприйнятих засобів шифровки. Швидкість доставки електронних листів набагато вища, чим паперових, та мінімальний час проходження незрівнянно менший.

Електронна пошта — універсальний сервіс: безліч мереж у всьому світі, побудованих на зовсім різних принципах та протоколах, можуть обмінюватися електронними листами з Internet, отримуючи тим самим доступ до інших його ресурсів. Практично всі сервіси Internet, які використовуються як сервіси прямого доступу (on-line), мають інтерфейс до електронної пошти. Так що користувач, не маючи доступу до інформації, що зберігається в Internet в режимі on-line, може отримувати більшу її частину за допомогою дешевої електронної пошти.

Швидкість доставки повідомлень електронної пошти залежить від того, яким чином вона передається. Шлях електронного листа між двома машинами, безпосередньо підключеними до Internet, займає секунди, і при цьому ймовірність втрати листа чи його заміни мінімальна.

Список Інтернет серверів, що надають, e-maіl послуги:

Російські:

maіl.ru

rambler.ru

aport.ru

yandex.ru

Українські:

http://e-mail.ua

http://i.ua

http://webmail.meta.ua

http://onlandia.org.ua (електронна пошта для дітей)

Інші:

http://mail.google.com

Дивіться також

Електронна пошта України www.e-mail.ua

Безкоштовна українська пошта webmail.meta.ua

Електронна пошта Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії http://uk.wikipedia.org/wiki/Електронна пошта

Порядок виконання:

1. Завантажте програму Mіcrosoft Іnternet Explorer (або будь-який браузер). Програма запускається або з меню Пуск | програми | Іnternet Explorer| або з Робочого стола за допомогою іконки

2. Відкрийте домашню сторінку за адресою www.maіl.ru. Клацнувши по відповідному посиланню (Регистрация в почте), почніть реєстрацію на поштовому сервері MAІ.RU (Рис.1.).

Рис. 1.



3. Використовуючи пропоновані можливості, додайте свій обліковий запис для роботи з електронною поштою. Поля, обов'язкові для заповнення, позначені значком *. При необхідності можна одержати допомогу по реєстрації поштової скриньки(Рис. 2, цифра 1), клацнувши по відповідному посиланню.

Укажіть:

- Свої дані (прізвище, імя по-батькові, дату народження) (Рис. 2, цифра 2);

- Свій e-maіl і пароль (Рис. 2, цифра 3).

Вкажіть ім'я, яке Ви хочете мати для Вашої електронної адреси (E-Mail). Це ім'я має бути довжиною не більше 16 символів і складатися з латинських літер, цифр, знаків підкреслення ("_"), мінуса ("-") або крапки (".") Ім'я не може починатися з символів мінус ("-"), крапки (".") або знака підкреслення ("_"). Ви можете обрати будь-який з чотирьох доменів: Mail.Ru, inbox.ru, list.ru або Bk.Ru. При введенні в полі "E-Mail" імені Вашого майбутнього поштової скриньки, автоматично здійснюється перевірка можливості реєстрації поштової скриньки з таким ім'ям. Також, для Вашої зручності, здіфйснюється авто-підбір імені поштової скриньки для більш швидкого проходження процедури реєстрації.

Придумайте пароль до створеної вами поштової скриньки. Введіть його двічі. У паролі не можна використовувати кирилицю. Не вибирайте занадто простий пароль, його можуть легко підібрати і скористатися Вашою поштовою скринькою.

- На випадок, якщо ви забудете пароль, виберіть або вкажіть своє питання й відповідь на нього (Рис. 2, цифра 4).

- Додаткову інформацію про себе (стать тощо) (Рис. 2, цифра 5).



Рис. 2.

4. Відкрийте в новому вікні „Условия пользовательского соглашения” и прочитайте його.

5. Продовжіть реєстрацію:

- Для захисту від автоматичної реєстрації введіть зазначене число.

- Зареєструйте свою поштову скриньку, клацнувши по кнопці [Зарегистрировать почтовый ящик].

Якщо при реєстрації ви допустили помилки, виправте їх і знову натисніть на кнопці.

6. Відкрийте папку „Входящие” й прочитайте наявний там лист (Рис. 3).



Рис. 3.

7. Клацніть по посиланню „Написать письмо”. Напишіть лист наступного змісту: "Привіт! З повагою, (своє ім’я)." Відправте його собі (натисніть по кнопці "Отправить").



Рис. 4

8. Переглянете вміст папок програми. Чи виявили ви там відправлений лист. Якщо "так", то де? Як у його поле "Від:" потрапила зазначена там інформація?

9. Створіть лист довільного змісту й відправте на відому вам адресу знайомої людини. Переглянете вміст папок програми. Чи виявили ви там відправлений лист. Якщо "так", то де?

10. Закрийте свою поштову скриньку, натиснувши на кнопку у правому верхньому куті „Выход”.

11. Знову відкрийте домашню сторінку за адресою www.maіl.ru. Відкрийте свою поштову скриньку (уведіть свій e-maіl і пароль).

12. Створіть лист довільного змісту й відправте його собі, а копію декільком адресатам з адресної книги, указавши одних у поле "Копія", а інших у поле "Схована". Яке призначення поля "Схована"?

13. Відправити в листі (прикріпіть) файл Mіcrosoft Word (створіть попередньо в редакторі Mіcrosoft Word довільний документ і збережіть його) або малюнок (створений заздалегідь) Увага!!! Обов'язково дочекайтеся відновлення сторінки після клацання по кнопці "Прикрепить файл". Після цього відправте лист, клацнувши по кнопці "Отправить".



Рис. 6.

Контрольні питання

1. Поняття: електронна пошта.

2. Адреси відомих поштових сервісів.

3. Алгоритм реєстрації поштової скриньки.

4. Правила користування поштовими скриньками.

Література та Інтернет посилання

Интернет. Энциклопедия. 3-е изд. / Ю. Солоницын, В. Хомлгоров. – СПб.: Питер, 2003. – 592 с .

Електронна пошта України www.e-mail.ua

Безкоштовна українська пошта webmail.meta.ua

Електронна пошта Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії http://uk.wikipedia.org/wiki/Електронна пошта

Схожі:

ПОРЯДОК складення та подання запитів на інформацію Новоушицькій селищній раді
Запит на інформацію подається фізичною або юридичною особою, об’єднанням громадян (без статусу юридичної особи) селищній раді в усній...
ФОРМА для подання запиту на отримання публічної інформації від об'єднання...

ЕЛЕКТРОННОЮ ПОШТОЮ
РВ УМНС України в Миколаївській області щодо попередження і гасіння пожеж у лісах, на торфовищах та сільгоспугіддях станом на “ 1...
Порядок прийняття матеріалів
Після отримання та рецензування статей оргкомітет електронною поштою інформує авторів про прийняття та узгоджує виправлення
Глобальна мережа інтернет. Пошукові системи
...
ТЕМА : Інтернет. Електронна пошта і пошук інформації
МЕТА: навчитися працювати з електронною поштою, отримувати доступ до документів, розміщених на веб-серверах, мати поняття про службу...
ЕЛЕКТРОННОЮ ПОШТОЮ
Головне управління МНС України в Миколаївській області на виконання вимог наказу МНС України №541 від 09. 08. 2007 року направляє...
ПОРЯДОК складання та подання запитів на інформацію
Синельниківської міської ради в усній чи письмовій формі або шляхом надання електронною поштою: e-mail:, факсом (05663)4-35-61 або...
ВИМОГИ (2011р.) до матеріалів фахового наукового видання ДДПУ
У разі надсилання статті електронною поштою () паперовий роздрук (усі береги по 2,5 см) треба долучити до інших документів. У тексті...
ВИМОГИ (2011 р.) до матеріалів фахового наукового видання ДДПУ
У разі надсилання статті електронною поштою () паперовий роздрук (усі береги по 2,5 см) треба долучити до інших документів. У тексті...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка