Спеціальні ефекти в програмі Grand Valley Canopus Edius Pro


Скачати 64.7 Kb.
Назва Спеціальні ефекти в програмі Grand Valley Canopus Edius Pro
Дата 13.04.2013
Розмір 64.7 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фізика > Документи
Лабораторна робота №5

Спеціальні ефекти в програмі Grand Valley Canopus Edius Pro

Мета роботи. Вивчити алгоритм застосування до відеофрагментів спеціальних ефектів з накладанням статичних або динамічних зображень (subscreen або фон). Отримати навички по створенню ефектів суміщення двох екранів (фонове зображення та зображення з об’єктами кадру).
Вихідні дані. Програмні можливості по створенню ефектів з підгрупи “Keyers” в програмі Canopus Edius Pro (папка з аналогічною назвою у корні палітри ефектів програми), елементи панелі інструментів при роботі з кліпами.
Завдання до лабораторної роботи.

  1. Створити новий проект;

  2. Завантажити у вікно тайм-лінії 2 кліпи (або кліп та фоновий кліп, залежно від завдання) з зовнішнього джерела. Кліпи повинні мати аудіо та відео доріжки. При використанні ефекту “Picture in Picture” визначте самостійно кліп у випадку фону кадру та кліп у випадку sub-екрану кліпу.

  3. Визначити залежно від завдання, до розміщених кліпів чи обраного кліпу та статичного зображення спеціальні ефекти з параметрами, які представлено в таблиці 5.1.


Таблиця 5.1 – Завдання до лабораторної роботи №5

Номер бригади

Тип спеціального ефекту

Місце розташування додаткового накладеного зображення та параметри

Тип subscreen

1

Picture in Picture

Знизу по центру розміром 100*100 пікселей, з червоною окантовкою і рівнем прозорості 35%. Ефект Dissolve на кінці.

Динамічне зображення (кліп)

2

LuminanceKey

Зміна яскравості основного фону лінійна. Автоматичне стиснення. Діапазон стиснення за яскравістю [10,89]. Додатково – інвертування.

Динамічне зображення (кліп)

Продовження таблиці 5.1 – Завдання до лабораторної роботи №5

Номер бригади

Тип спеціального ефекту

Місце розташування додаткового накладеного зображення та параметри

Тип subscreen

3

ChromaKey

Накладання за допомогою “Піпетки” кольору границі зображення. М’які границі накладання.

Динамічне зображення (кліп)

4

Picture in Picture

Зверху у крайньому правому куті розміром вдвічі більшим за оригінал, з зеленою окантовкою і рівнем прозорості 5%. Ефект Slide Right на початку.

Статичне зображення (36 кадрів)

5

LuminanceKey

Зміна яскравості основного фону за кривою (вид кривої довільний). Автоматичне застосування смугового фільтру зображення. Діапазон за яскравістю накладеного зображення - [2,20]. Додатково – крива введення ефекту - Bottom Curve 2.

Статичне зображення (46 кадрів)



Теоретичні відомості

Програма Canopus Edius Pro дозволяє проводити з кліпами такі спеціальні ефекти з підгрупи накладання зображень: Picture in Picture (електронна рір-проекція), ChromaKey (прорізування вихідного зображення за кольором), LuminanceKey (прорізування зображення за яскравістю). Означені ефекти розташовуються в палітрі ефектів в папці Keyers (рисунок 5.1).



Рисунок 5.1 – Розташування спеціальних ефектів програми

Алгоритм застування спеціального ефекту “Picture in Picture” складається з таких позицій.

Завантажимо два кліпи в область панелі “Timeline”, і при цьому приймемо, що 1VA (Clip 1) - основний фон кліпу, а 2 VA (Clip 2) – це субекран. Далі, з палітри ефектів, а точніше з папки “Keyers”, перемістимо вибраний ефект “Picture in Picture” на відео кліп “Clip 2”. Результатом такого переміщення буде поява під кліпом голубої смужки в панелі “Timeline”, а в екрані “Монітору” програми на одному екрані з’являться відразу 2 кадри (рисунок 5.2).

Наступним кроком треба відредагувати положення кліпу Clip 2 на фоні основного зображення. Для цього слід відкрити параметри палітри “Информация”, яка розташована у нижньому правому куті програми Canopus Edius Pro. Клацнувши два рази мишею на рядку цієї палітри “Picture in Picture” дістанемо вікно властивостей цього ефекту (рисунок 5.3).



Рисунок 5.2 – Результат ефекту “Picture in picture”



Рисунок 5.3 – Властивості ефекту “Picture in picture”

Розглянемо стисло названі властивості, які визначаються відповідними вкладками основного вікна ефекту.

  • Position,Size. Вкладка дозволяє задати місцерозташування, розміри, прозорість субекрану на фоні основного кадру програми (для даного прикладу – Clip 1). Окремо, ці параметри можна визначити за допомогою миші, виділивши в оглядовому вікні ефекту “Picture in Picture” вікно субекрану, де можна змінити позицію кадру, розміри його по довжині та ширині.

  • Edge. При її активації (позначка у вкладці “Enable”), користувач має змогу задати товщину та колір рамки, яка буде визначати границі накладеного зображення.

  • Shadow. Ця вкладка дозволяє при її активації задати розміри вікна кольорової тіні (з відступами від субекрану знизу та зліва у пікселах) на фоні основного зображення (так звана область з кольором) (рисунок 5.4). Додатково для цього додаткового вікна можна визначити прозорість.



Рисунок 5.3 – Вкладка Shadow вікна ефекту “Picture in picture”


  • Effect. Вкладка при активації дозволяє задати до області початку та закінчення субекрану один з додаткових ефектів (розмиття, зникнення, переміщення) з певною тривалістю у кадрах.

  • Motion Keyframe. У випадку застосування ефекту у попередній вкладці Effect, користувач може графічно задати поведінку зміни ключових кадрів, які задіяні на початку та завершенні вибраного ефекту.

Вкладки “Shadow” та “Edge” дозволяють задати прив’язку на основі графічних точок до основного фону зображення.

Результат змінених параметрів у вікні властивостей ефекту “Picture in Picture” до визначеного прикладу представлено на рисунку 5.4 (проведено зміни у розташуванні субекрану, визначено колір границь цього вікна, задано колір границь основного фону кадру).



Рисунок 5.4 – Приклад застосованого спеціального ефекту
Спеціальний ефект LuminanceKey дозволяє накласти зображення на основний фон, де це зображення буде мати діапазон за яскравістю (визначається настроюванням ефекту) (рисунок 5.5). Для більш ефективної дії названого ефекту, слід враховувати що основний фон повинен мати високо контрастні ділянки. Слід відзначити, що у властивостях ефекту на основі спеціальних повзунків - прямокутних трикутничків можна регулювати яскравість не тільки накладеного зображення, але й основного фону.

Спеціальний ефект ChromaKey визначає прорізування основного зображення кадру за кольором. У властивостях даного ефекту користувач може визначити (ефект піпетки) у накладеному зображенні фон, який буде прорізати основний екран (рисунок 5.6). Окремо можна задати плавну зміну відтінків зображення (опція “Soft Edge”) та прямокутну форму області, де буде визначено заданий ефект ChromKey.


Рисунок 5.5 – Властивості ефекту LuminanceKey


Рисунок 5.6 – Властивості ефекту ChromaKey

Схожі:

Підготовка аудіовізуального контенту. Спеціальні системні ефекти...
Мета роботи. Набути практичні навички та вміння в плані застосування простих статичних і динамічних ефектів до кліпів різної структури....
Переходи в програмі Grand Valley Canopus Edius Pro
Набути практичні навички та вміння при реалізації аудіо переходів в програмі Canopus Edius Pro. Визначити особливості, які треба...
Підготовка титрів в Grand Valley Canopus Edius Pro
Мета роботи. Набути практичні навички та вміння при роботі з титрувальним апаратом програми Canopus Edius Pro. Визначити особливості,...
Ознайомлення з принципами роботи в апаратно-програмному комплексі Grand Valley Canopus Edius Pro

Допоміжні процедури при роботі з програмою Grand Valley Canopus Edius Pro
...
Тема: Застосування ефектів до аудіозаписів
Мета: навчитись виконувати запис аудіофайлів засобами програми Sound Forge та застосовувати до них спеціальні ефекти
ВИКОНАВЕЦЬ
ВИКОНАВЕЦЬ надає, а ЗАМОВНИК приймає і сплачує послугу по наданню коду до частини (сторінки) Інтернет сайта direct-pro net, а саме:...
А А гро п арки — спеціальні атрактивні території, призначені для...
Агропарки — спеціальні атрактивні території, призначені для ісільськогосподарської діяльності та експонування її екскурсантам
Тема: Основні прийоми роботи в програмі Microsoft FrontPage
Мета: Ознайомитися з інтерфейсом програми та засвоїти основні прийоми роботи в програмі
МОНОПОЛІСТІЧНА КОНКУРЕНЦІЯ
У цій роботі розглядається явище монополістичної конкуренції, її характерні риси та економічні ефекти в короткостроковому і довгостроковому...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка